ΤΕΝΙΣ

Ένας είναι ο Φέντερερ

Switzerland's Roger Federer blows kisses as he celebrates with the trophy on the clubhouse balcony after his men's singles final victory over Britain's Andy Murray on day 13 of the 2012 Wimbledon Championships tennis tournament at the All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 8, 2012. Federer won the match 4-6, 7-5, 6-3, 6-4. AFP PHOTO/ MIGUEL MEDINA   RESTRICTED TO EDITORIAL USE        (Photo credit should read MIGUEL MEDINA/AFP/GettyImages)
Switzerland's Roger Federer blows kisses as he celebrates with the trophy on the clubhouse balcony after his men's singles final victory over Britain's Andy Murray on day 13 of the 2012 Wimbledon Championships tennis tournament at the All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 8, 2012. Federer won the match 4-6, 7-5, 6-3, 6-4. AFP PHOTO/ MIGUEL MEDINA RESTRICTED TO EDITORIAL USE (Photo credit should read MIGUEL MEDINA/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Ο Ρότζερ Φέντερερ επέστρεψε στους τίτλους των grand slam. Nίκησε στον τελικό του Γουίμπλεντον τον Βρετανό Άντι Μάρεϊ. Δάκρυσε ο 'Αγγλος στις δηλώσεις του.

Ο Ρότζερ Φέντερερ επέστρεψε στους τίτλους μετά από τρία χρόνια "ξηρασίας". Νίκησε τον Βρετανό Άντι Μάρεϊ στον τελικό του Γουϊμπλεντον 4-6, 7-5, 6-3-6-4.

Ο Φέντερερ, μετά απ' αυτή την κατάκτηση έφθασε τις 7 στο φημισμένο τουρνουά όσες έχει και ο Αμερικανός Πιτ Σάμπρας, ενώ συνολικά έχει 17 κατακτήσεις grand slam. Παράλληλα, επέστρεψε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Το κοινό που υποστήριζε το δικό τους παιδί τον Άντι Μάρεϊ, χειροκρότησε στο τέλος τον νικητή. Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή των δηλώσεων του Μάρεϊ μετά το ματς, καθώς δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του από τις επευφημίες των θεατών.

Οι Βρετανοί αδημονούσαν για τον τελικό. Τελευταίος Βρετανός που κατέκτησε το Γουίμπλεντον ήταν ο Φρεντ Πέρι το 1936. Η Αγγλία είχε συστρατευθεί για να πανηγυρίσει πιθανή επιτυχία του Μάρεϊ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι περίπου 17 εκατομμύρια Βρετανοί θα παρακολουθούσαν τον τελικό.

Φαίνεται, όμως, ότι η στιγμή για τον Μάρεϊ να κατακτήσει ένα grand slam δεν είχε έρθει ακόμα. Ο τέταρτος τελικός στον οποίο συμμετείχε δεν ήταν γούρικος γι' αυτόν. Μάλιστα οι δύο από τις τρεις προηγούμενες ήττες ήταν από τον Φέντερερ (2008 US Open και το 2010 Australian Open).

Τον τελικό παρακολούθησαν πλήθος προσωπικοτήτων όχι μόνο του τένις αλλά της δημόσιας ζωής της Αγγλίας. Στις κερκίδες βρέθηκαν ο Πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον η δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλεντον και η αδερφή της Πίπα. Ο συμπατριώτης του Σκωτσέζου τενίστα σερ Αλεξ Φέργκιουσον, του ευχήθηκε, πριν τον τελικό, καλή επιτυχία.

Με το καλημέρα ο Μάρεϊ έσπασε το σερβίς του Φέντερερ και προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο σετ. Ο Ελβετός απάντησε ισοφαρίζοντας 2-2 ωστόσο, ο Μάρεϊ έσπασε για δεύτερη φορά το σερβίς του Φέντερερ και πήρε το σετ με 6-4 σε 57 λεπτά.

Το δεύτερο σετ ήταν εξίσου συναρπαστικό. Οι δύο αντίπαλοι διατήρησαν το σερβίς τους με τον Φέντερερ να χαμογελά στο τέλος κερδίζοντας το σετ 7-5 σε 54λεπτά.

LONDON, ENGLAND - JULY 08:  Winner Roger Federer of Switzerland and  runner up Andy Murray of Great Britain hold up their trophies after their Gentlemen's Singles final match on day thirteen of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 8, 2012 in London, England.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - JULY 08: Winner Roger Federer of Switzerland and runner up Andy Murray of Great Britain hold up their trophies after their Gentlemen's Singles final match on day thirteen of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 8, 2012 in London, England. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images) GETTY IMAGES

Σε πολλά σημεία ο τελικός ήταν αμφίρροπος. Το 7ο γκειμ στο τρίτο σετ είχε διάρκεια 20 λεπτά. Το παιχνίδι διεκόπη στο τρίτο σετ λόγω βροχής.

Στην επιστροφή ο Φέντερερ έδειξε ανώτερος του Μάρεϊ. Ελαχιστοποίησε τα λάθη του και εκμεταλλεύτηκε τον εκνευρισμό του Σκωτσέζου. Κέρδισε το σετ με 6-2 σε 49 λεπτά.

Ο Μάρεϊ είχε ένα ατύχημα όταν γλίστρησε στο γρασίδι του Γουίμπλεντον και στραβοπάτησε αν και συνέχισε να αγωνίζεται κανονικά. Ωστόσο, δεν έδειχνε την σιγουριά που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή ενώ ο εκνευρισμός στις κινήσεις του άρχισε να τον κυριεύει.

Ο έμπειρος Φέντερερ το εκμεταλλεύτηκε και επικράτησε στο τέταρτο σετ με 6-4 κατακτώντας το τρόπαιο. Μετά τον Άρθουρ Ας το 1975 έγινε ο πρώτος στην ηλικία των τριάντα που κατακτά το περίφημο τουρνουά.

Στις δηλώσεις του έδωσε συγχαρητήρια στον μεγάλο του αντίπαλο και εξέφρασε την ικανοποίηση του γι' αυτή την επιτυχία.

" Ο Μάρεϊ τα πήγε πολύ καλά και είναι ο αγαπημένος παίκτης του αγγλικού κοινού. Αξίζει στην καριέρα του να πάρει ένα grand slam. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω κάνει στην καριέρα μου.

Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω στο Γουίμπλεντον σαν νικητής. Είναι σαν να μην άφησα ποτέ αυτό το τρόπαιο. Είχα πολλές αλλαγές στην ζωή μου αλλά αυτή η νίκη ήρθε στο καλύτερο σημείο για μένα.

Είναι φανταστικό να φθάνεις τις 7 κατακτήσεις στο Γουίμπλεντον. Το συναίσθημα είναι μοναδικό όταν βλέπεις ότι έχεις καταφέρει ότι έκαναν οι ήρωες μου όταν ήμουν παιδί.

Δεν σταμάτησα ποτέ να το πιστεύω και όλα ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, τόσο το τρόπαιο όσο και η επιστροφή μου στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ