ΣΤΙΒΟΣ

Στεφανίδη: "Απορούσα γιατί κλαίνε στο βάθρο"

Στεφανίδη: "Απορούσα γιατί κλαίνε στο βάθρο"
INTIME SPORTS

Η Κατερίνα Στεφανίδη, μια από τις αθλήτριες του Stoiximan.gr, μίλησε για τα... πάνω και τα κάτω στην καριέρα της και το θυμό που ένιωσε για τον αργυρό Ολυμπιονίκητης Αθήνας στο επί κοντώ.

Μετά από μια απογοητευτική σεζόν το 2013 η Κατερίνα Στεφανίδη αποχαιρετά το 2014 με ένα ευρωπαϊκό μετάλλιο στο στίβο και το πανελλήνιο ρεκόρ (4.71μ.) στο άλμα επί κοντώ.

Η "αργυρή" πρωταθλήτρια Ευρώπης, μια από τις αθλήτριες που... υιοθετήθηκαν από το Stoiximan.gr, παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF). Μίλησε για τις δύσκολες στιγμές στην καριέρα της όταν έχασε το κίνητρο, για τη μετακόμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ξαφνική αλλαγή των πλάνων της.

Η Στεφανίδη, ένα από τα παιδιά-θαύματα του ελληνικού στίβου, θυμήθηκε τις πρώτες επιτυχίες της, όταν ακόμα ήταν έφηβη: " Ήμουν ξέγνοιαστη, διασκέδαζα και έκανα μεγάλα άλματα. Υπήρξε στιγμή που πίστευα τόσο πολύ στον εαυτό μου και ήμουν σίγουρη πως θα κατάρριπτα το παγκόσμιο ρεκόρ των ανδρών. Ήμουν 15 χρονών, τόσο νέα. Δεν καταλάβαινα τι σήμαινε. Σκεφτόμουν γιατί οι άνθρωποι κλαίνε στο βάθρο, δεν το καταλάβαινα".

Στη συνέχεια το επί κοντώ "έγινε δουλειά" και εγκατέλειψε το επί κοντώ για έξι μήνες το 2006. Χρειαζόταν ένα διάλειμμα: " Αγαπούσα το επί κοντώ, όμως ήθελα να σιγουρευτώ πως έκανα επί κοντώ για μένα. Εκείνη τη χρονιά άλλαξα προπονητές, το άθλημα έγινε διασκέδαση για μένα και ανάκτησα το κίνητρο μου".

Τα δύο μετάλλια που κατέκτησε στα παγκόσμια πρωταθλήματα νεανίδων, το αργυρό το 2007 και το χάλκινο το 2008, έκαναν τα μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε εκείνη.

Είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και να προπονηθεί στις καλύτερες συνθήκες. Επέλεξε το πανεπιστήμιο Στάνφορντ (στην Καλιφόρνια), αλλά πρωτοετής ακόμα απώλεσε και πάλι το κίνητρο. " Πήρα βάρος και έπαψα να πιστεύω στον εαυτό μου γιατί δεν έκανα πηδούσα μεγάλα ύψη".

Όλα άλλαξαν όταν πριν από την έναρξη του δεύτερου έτους το Στάνφορντ προσέλαβε για τη θέση του προπονητή τον αργυρό Ολυμπιονίκη του 2004 στο επί κοντώ, τον Τόμπι Στίβενσον. Φορούσε προστατευτικό κράνος όταν έκανε αγώνες.

" Ήταν ο αγαπημένος μου επικοντιστής όταν ήμουν μικρή, οπότε ο ερχομός του ήταν το καλύτερο κίνητρο στον κόσμο. Τα πήγαμε καλά από την αρχή, είχε αποφοιτήσει από το Στάνφορντ και ένιωθα πως με καταλάβαινε. Ήταν το ιδανικό τάιμινγκ".

Το 2012 κατέκτησε την πρώτη θέση στο κολλεγιακό πρωτάθλημα και εξασφάλισε μια θέση στην Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας για το Λονδίνο. Η απόφαση του Στίβενσον να αφήσει τη θέση του για να μετακομίσει στη Σουηδία εκνεύρισε τη Στεφανίδη, όπως και η πρόταση του να μετακομίσει στην Αριζόνα για να προπονηθεί υπό τις οδηγίες του χρυσού Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Νικ Χάισονγκ.

" Όταν με άφησε, ένιωσα θυμό. Ήταν δύσκολη απόφαση να αφήσω το Στάνφορντ, ήταν υπέροχο μέρος και μισούσα τα πάντα στους πρώτους μήνες στην Αριζόνα".

Η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη, τραυματίστηκε και αποσύρθηκε από τους αγώνες μόλις τον Ιούνιο. Όμως ο Χάισονγκ της άλλαξε την καριέρα.

"Με έσπρωξε σε τρόπους που με έκαναν να νιώθω άβολα νωρίτερα. Γνώριζα τη διαφορά της ποιότητας από την ποσότητα, αλλά με δίδαξε την αξία και των δύο. Τώρα πρέπει να κάνω τα πάντα καλύτερα και συχνότερα. Ήμουν δειλή στην προπόνηση. Θα δούλευα στην τεχνική, αλλά όχι με μεγαλύτερα κοντάρια. Ο Νικ με έκανε να προπονηθώ με μεγαλύτερα κοντάρια".

Άλλαξε και τον τρόπο εκγύμνασης της για "να γίνω δυνατότερη και γρηγορότερη. Ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ στο Diamond League του Μονακό, ένα μίτινγκ στο οποίο ήθελε να αγωνιστεί από μικρή". Πήρε μια νίκη ακόμα σε Diamond League στο Μπέρμιγχαμ και το αργυρό στο ευρωπαϊκό της Ζυρίχης, χάνοντας το χρυσό στην τελευταία προσπάθεια της αντιπάλου της.

Το 2015 έχει το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου στην Πράγα και το παγκόσμιο ανοιχτού στο Πεκίνο. "Δεν θέλω να πω τίποτα. Δεν γνωρίζουμε ποιες θα επιστρέψουν το χρόνο. Θα αγωνιστεί η Ισινμπάγεβα; Η (Βρετανίδα) Χόλι Μπλίσντεϊλ θα επιστρέψει και αν προσθέσουμε μια ή δύο αθλήτριες, θα έχουμε περισσότερες καλύτερες αθλήτριες. Το παγκόσμιο είναι ο μεγάλος στόχος μου, όπως και να καταφέρω να κάνω άλματα στα 4,80μ. ή ψηλότερα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ