ΣΤΙΒΟΣ

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!
INTIME SPORTS

Η πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος Τόνια Στεργίου καταθέτει την άποψη της στο Sport24.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές του στίβου στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου, θυμάται τις όμορφες στιγμές που έζησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αναφέρεται στο πτυχίο της, ενώ βάζει παράλληλα πλώρη για το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

«Η θέληση πρέπει να κυριαρχεί. Άμα έχεις θέληση, έχεις και δύναμη.

Εκείνος που επιμένει με θάρρος, νικά» έχει πει ο Σκωτσέζος συγγραφέας, Σάμιουελ Σμάιλς.

Η Τόνια Στεργίου αποτελεί κόσμημα για τον ελληνικό αθλητισμό όχι μόνο για τις επιδόσεις της στο άλμα εις ύψος ούσα πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης, αλλά και για όσα έχει καταφέρει παράλληλα στο στίβο της ζωής.

Η Ελληνίδα αθλήτρια συνδυάζει με επιτυχία τις υψηλές επιδόσεις της, με την καθημερινή εργασία της στο δημόσιο, βρίσκοντας παράλληλα χρόνο για να αποκτήσει και το πολυπόθητο πτυχίο της.

Αν μη τι άλλο, στην περίπτωση της η περιβόητη φράση του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ: « Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα» αντιπροσωπεύει πλήρως το όραμα της αθλήτριας του Κούρου Πατρών.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Τόνια Στεργίου συγκαταλεγόταν στις 14 αθλήτριες που πέρασαν το 1.93 και ζήτησαν από τους κριτές να προκριθούν αυτομάτως στον τελικό.

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!
INTIME SPORTS

Το αίτημά τους, όμως, δεν έγινε δεκτό. Οι κριτές αποφάσισαν να περάσουν όσες αθλήτριες είχαν κάνει με την πρώτη προσπάθεια το 1.93μ. και οι υπόλοιπες να δοκιμάσουν στα 1.96μ. Το ύψος αυτό πέρασε μόλις μία αθλήτρια, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να αφήσει εκτός την Στεργίου, η οποία από την 12η θέση βρέθηκε στη 13 θέση και εκτός τελικού.

Μολονότι είχε καταφέρει να ξεπεράσει ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια δεν μπόρεσε να πετύχει την υπέρβαση. Ηθικά ήταν η νικήτρια στις καρδιές όλων των Ελλήνων…

« Η πικρία μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός γιατί συνειδητοποιώ πόσο κοντά έφτασα. Δεν έγινε κάτι μεμπτό με τον αποκλεισμό μου στον τελικό, αφού οι κριτές αποφάσισαν να εφαρμόσουν τους κανονισμούς.

Αυτό που θυμάμαι είναι το πόσο συγκεντρωμένη ήμουν. Δεν σου κρύβω πως 2-3 φορές ανατρίχιασα, όταν για παράδειγμα πέρασα με την τρίτη προσπάθεια το 1.90. Θυμάμαι κοίταξα ψηλά και είδα να βγαίνει ο ήλιος, οι συνθήκες ήταν καλές για τα δεδομένα του Λονδίνου.

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!
INTIME SPORTS

Το κοινό επίσης ήταν πολύ θερμό και εκδηλωτικό κάτι ιδιαίτερο για τα δεδομένα των Άγγλων. Έχω ωραίες αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά την ατυχία μου».

Βλέποντας με μία πιο ψύχραιμη ματιά τις αποτυχημένες προσπάθειες της στο 1.96 η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εξηγεί πως ακόμη και αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω ίσως δεν άλλαζε κάτι.

« Δεν μπορώ να είμαι βέβαιη για αυτό. Ίσως θεωρούσα δεδομένο πως είχα περάσει στον τελικό και είχα την ανάλογη ψυχολογία. Μετά τους αγώνες πολλά μπορείς να πεις. Στην παρούσα φάση έκανα το καλύτερο δυνατό.

Δεν πρέπει να περάσει άλλη ευκαιρία όπως έγινε στο Λονδίνο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μου έκαναν καλό. Μου έδωσαν επιπλέον κίνητρο. Λες και κάποιος μου είπε. ‘προχώρα, συνέχισε για το επόμενο’. Θέλω πλέον να κοιτάζω τον πήχη σε μεγάλα ύψη, όπως έγινε στο Λονδίνο».

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!
INTIME SPORTS

Τον Ιούνιο του 2008 η Τόνια Στεργίου έφτασε στο πικ της καριέρας της, πραγματοποιώντας ατομικό ρεκόρ με επίδοση στο 1.97. Θα μπορούσε άραγε να ξαναφτάσει στο ίδιο επίπεδο;

« Είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις προγνωστικά. Έβλεπα το video από το 2008 όταν είχα κάνει ατομικό ρεκόρ.

Δεν αλλάζει στους στόχους αλλά για παράδειγμα διαπιστώνεις πως όσο περνούν τα χρόνια ενώ έδινες το 120% και ξεπερνούσες τον εαυτό σου, τώρα δίνεις το 100%».

Η προετοιμασία για τη νέα σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με απώτερο στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

« Έχω ήδη ξεκινήσει προετοιμασία. Δόξα τω θεώ όλα πάνε καλά χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς. Στόχος μου είναι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο.

Μέσα στο μήνα θα αποφασίσω εάν θα πάρω μέρος. Είναι κάτι που συζητούμε με τον προπονητή μου».

Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ακόμη και αθλητές της δικής της κλάσης. Η 27χρονη αθλήτρια περιγράφει στο Sport24.gr τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, των διαδοχικών περικοπών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο καλείται να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την καθημερινή της εργασία.

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!

« Οτιδήποτε συμβαίνει μας αγγίζει όλους. Δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα, υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα και τις περικοπές που έχουν γίνει. Είναι δύσκολα και για τους αθλητές, δεν έχουν κίνητρα πλέον. Εργάζομαι παράλληλα στο δημόσιο όπου έχω διοριστεί.

Δεν έχει προβλεφθεί από τη νομοθεσία κάποια ειδική ρύθμιση προκειμένου να μπορούμε να συνδυάζουμε άρτια τον πρωταθλητισμό με την εργασία με συνέπεια να ανακύπτουν δυσκολίες. Ειδικά για τους εν ενεργεία αθλητές είναι ένα πρόβλημα αυτό καθώς δεν μπορούμε να προσηλωθούμε απερίσπαστοι στους αγώνες».

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει ως συνέπεια οι αθλητές του στίβου να στερούνται ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα παλεύοντας με πενιχρά μέσα για μία διάκριση.

« Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το βλέπω και γύρω μου, τους συμφοιτητές μου που εξασφαλίζουν με δυσκολία τα προς το ζην. Είναι πολύ δυσάρεστη κατάσταση, άνθρωποι ψάχνουν για δουλειές και δεν υπάρχουν. Όλοι παλεύουμε αυτή την εποχή.

Σκεφτόμαστε διπλά να χαλάσουμε λεφτά να κάνουμε ψώνια και να ταξιδέψουμε ακόμη και σε κοντινές αποστάσεις. Έχουμε έξοδα ως αθλητές. Πρέπει να επενδύσεις για τους αγώνες, χρειάζεσαι μασάζ, ρουχισμό έξτρα χρήματα.

Μας έχει επηρεάσει πολύ η κατάσταση. Πλέον δεν γίνονται διοργανώσεις. Έχουν μειωθεί οι αγώνες, δεν έχουν κίνητρο οι αθλητές».

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!

Η συμμετοχή στην Ολυμπιακά του Ρίο Ντε Τζανέιρο αν και πρόκειται για μακρινό στόχο απασχολεί την αθλήτρια του Κούρου Πατρών.

« Αυτό ελπίζω αν και είναι νωρίς ακόμα. Θα είμαι 31 ετών μία ηλικία όπου πιστεύω πως θα μπορώ να πάρω μέρος και να παραμείνω σε ανταγωνιστικό επίπεδο».

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ μιλώντας στην έγκυρη γαλλική εφημερίδα «L’Equipe» εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει οικονομικά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κάνοντας την ίδια στιγμή ωστόσο αναφορά και στο Αφγανιστάν!

« Μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συλλάβω τον τρόπο που έκανε αυτή τη δήλωση ο κ. Ρογκ. Στην ίδια πρόταση του αναφέρει και το Αφγανιστάν.

Δεν έχω καταλήξει εάν το είπε θετικά η αρνητικά για την Ελλάδα. Πιστεύω αν θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς δηλώσεις. Γνωρίζουν τον τρόπο, τέτοιες δηλώσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Πρωταθλήτρια στα χρόνια του μνημονίου!
INTIME SPORTS

Κατά γενική ομολογία τα Πανελληνία ρεκόρ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Τόνια Στεργίου δίνει την δική της εξήγηση για αυτό το γεγονός.

« Έχουν πέσει οι επιδόσεις τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι αθλητές για να ζήσουμε πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα. Δεν μπορείς να δώσεις το 130% των δυνατοτήτων σου όταν δεν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στους αγώνες».

Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια καθώς πέρα από την πετυχημένη παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατόρθωσε να βρει χρόνο για να πάρει και το πτυχίο της εκπληρώνοντας έναν ακόμη στόχο που είχε θέσει!

« Πήρα Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών. Ήταν κάτι που υπήρχε από τα πρώτα χρόνια στο μυαλό μου. Το είδα πιο σοβαρά τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι εύκολο να το συνδυάζεις με τους αγώνες, όμως αν το θέλεις πολύ μπορείς να το καταφέρεις. Χρειάζεται να κάνεις κάποιες θυσίες και να αξιοποιείς σωστά τον χρόνο σου. Μάζεψα τα μαθήματα και με λίγη καθυστέρηση κατάφερα να το πάρω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ