ΣΤΙΒΟΣ

Μπολτ & Φρέισερ-Πράις οι κορυφαίοι

Μπολτ & Φρέισερ-Πράις οι κορυφαίοι

Ο Γιουσέιν Μπολτ αναδείχθηκε για πέμπτη φορά καλύτερος αθλητής της χρονιάς στο ετήσιο Gala της IAAF. Η επίσης Τζαμαϊκανής Σέλι-Αν Φρέισερ-Πράις τιμήθηκε στις γυναίκες.

Σπριντ και έφυγαν με τα βραβεία! Ο Γιουσέιν Μπολτ και η Σέλι-Αν Φρέισερ-Πράις, παγκόσμιοι πρωταθλητές στα 100, στα 200 και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ αναδείχθηκαν καλύτεροι αθλητές της χρονιάς στο ετήσιο Gala της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IAAF) στο Μόντε Κάρλο.

Αυτός είναι ο πέμπτος τίτλος για τον Μπολτ τα τελευταία έξι χρόνια. Κανένας άλλος αθλητής δεν έχει περισσότερες από τρεις διακρίσεις. Για την μικρόσωμη Φρέισερ-Πράις είναι το πρώτο της βραβείο.

Η Τζαμάικα "κλείδωσε" τα βραβεία και είναι η πρώτη φορά μετά το 1988 που δύο αθλητές από την ίδια χώρα εξασφάλισαν το βραβείο. Σε εκείνη την πρώτη απονομή είχαν ανέβει στο βάθρο ο Καρλ Λιούις και η αείμνηστη Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ.

Επιλέγοντας δύο αθλητές από την Τζαμάικα η παγκόσμια ομοσπονδία έδειξε τη στήριξη της στην υπερδύναμη των σπριντ, κι ενώ υπάρχουν καταγγελίες για την έλλειψη ελέγχων απαγορευμένων ουσιών στους κορυφαίους δρομείς. Σύμφωνα με ισχυρισμούς οι σπρίντερ της ολυμπιακής ομάδας πέρασαν μόλις μια φορά από έλεγχο απαγορευμένων ουσιών μακριά από τους αγώνες σε περίοδο πέντε μηνών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ είχε εκφράσει την υποστήριξη του στους Τζαμαϊκανούς: " Διαβάζω στις εφημερίδες πως η WADA πηγαίνει εκεί και θα αποβάλλει τη Τζαμάικα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν μπορούν να αποβάλλουν κανέναν. Αυτή η καμπάνια είναι επιεικώς ανόητη. Μετά την Τζαμάικα πήγαν στην Κένυα, γιατί κάποιος γιατρός εκεί ισχυρίστηκε πως οι Κενυάτες δεν περνούν από ελέγχους απαγορευμένων ουσιών. Κάνουν λάθος. 650 Κενυάτες περνούν από ελέγχους κατά τη διάρκεια και εκτός αγώνων. (H WADA) πήγε εκεί και δεν βρήκε τίποτα". Ο Ντιάκ θα αποχωρήσει σύντομα από την προεδρία.

Η IAAF χρύσωσε το χάπι στον Μο Φάρα, αναδεικνύοντας καλύτερο προπονητή τον κορυφαίο μαραθωνοδρόμο Αλμπέρτο Σαλάσαρ που γυμνάζει τον Βρετανό. Υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου αθλητή ήταν και ο Ουκρανός Μπόχνταν Μπονταρένκο.

Παρά τη σεζόν δίχως ήττα η Νεοζηλανδή σφαιροβόλος Βάλερι Άνταμς και η Τσέχα πρωταθλήτρια των 400μ. εμπόδια, Ζουζάνα Χεϊνοβα δεν είχαν τύχη απέναντι στην Φρέισερ-Πράις. Τέλος η 17χρονη Μέρι Κέιν, πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων, κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ανερχόμενης αθλήτριας. Η μικρή Αμερικανίδα, 10η στα 1.500μ. στη Μόσχα, ανακοίνωσε πως θα γίνει επαγγελματίας και δεν θα αγωνιστεί στο κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ