ΣΤΙΒΟΣ

Κοντονής: "Κινδύνευε να χάσει την πιστοποίηση του ο ΕΣΚΑΝ"

Κοντονής: "Κινδύνευε να χάσει την πιστοποίηση του ο ΕΣΚΑΝ"

Στο πλαίσιο των βραβεύσεων του ΣΕΓΑΣ ο Υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΕΣΚΑΝ και τα θέματα της βίας και της διαφθοράς.

Με αφορμή την παρουσία του στα βραβεία του ΣΕΓΑΣ ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός. Ο Υφυπουργός αθλητισμού μίλησε για τα θέματα της αδειοδότησης που αντιμετωπίζει ο ΕΣΚΑΝ, αλλά και τον προϋπολογισμό για το 2015 ο οποίος ήταν ύψους 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε για μία ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση θα είναι κάθετη σε θέματα διαφάνειας και της βίας.

Διαβάστε χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: "Κύριε πρόεδρε του ΣΕΓΑΣ δεν μπορούσε κανείς να τα πει καλύτερα από εσάς για ό,τι συμβαίνει σήμερα στο χώρο του αθλητισμού. Τα είπατε με λίγα λόγια, αλλά με ένα γλαφυρό τρόπο και περιγράψατε την πραγματικότητα. Υποχρηματοδότηση, μεγάλο πρόβλημα στη διαδικασία ελέγχου για το ντόπινγκ, η κατάσταση των σταδίων είναι κακή και γενικά η αντιστοιχεί στην Ελλάδα του μνημονίου.

Το 2014 ο προϋπολογισμός για τους ελέγχους ντόπινγκ ήταν 200.000 ευρώ. Για το 2015 έχει προγραμματιστεί στις 50.000 ευρώ. Αυτή την ώρα οι δειγματολύπτες του βρίσκονταν σε ορισμένες αθλήματα σε δίμηνη και σε άλλα σε τετράμηνη αποχή. Το θέμα του ντόπινγκ το τονίσαμε στη Βουλή και το τονίζουμε και σήμερα. Το ντόπινγκ μαζί με τη βία στα γήπεδα και την πάταξη της διαφθοράς της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να λύσει επιτέλους η Κυβέρνηση.

Λέω επιτέλους διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο οξύνθηκε. Αυτό που έχουμε να πούμε σήμερα είναι ότι θα αναβαθμίσουμε τον ΕΣΚΑΝ και θα χρηματοδοτηθεί όπως πρέπει για να μη χάσει την πιστοποίησή του γιατί κινδυνεύει και από αυτό.

Θεμέλιο του ελληνικού αθλητισμού ήταν και είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Αυτό το γνωρίζουμε παρά το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στον επαγγελματικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Ήταν σπουδαία τα επιτεύγματα σας σε αυτή την περίοδο και ήταν ακριβώς όπως τα αναφέρατε.

Εκείνο που θα ήθελα να πω, είναι πως βρίσκεται στις προθέσεις της Κυβέρνησης να δει το θέμα της χρηματοδότησης όλων των ερασιτεχνικών σωματείων στα πλαίσια του προϋπολογισμού, αλλά και να επιβάλει φόρο ένα τοις χιλίοις υπέρ αποκλειστικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε όλες τις στοιχηματικές πράξεις που συνδέονται με τον αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα βρεθούν πηγές χρηματοδότησης ώστε να αθλούνται με επάρκεια και με σωστό τρόπο τα παιδιά του ελληνικού λαού.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα θέματα της βίας και της διαφάνειας. Πιστεύω ότι ο ελληνικός αθλητισμός πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή που ενδημεί τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμός και ειδικά στον επαγγελματικό αθλητισμό. Να παταχθεί και το φαινόμενο της βίας το οποίο εμπλέκεται στην διαφθορά και την διαπλοκή.

Όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση δεν είναι δυνατόν το 2015 στην Ελλάδα να αιμορραγεί η έννομη Τάξη και δεν είναι δυνατόν δεκάδες χιλιάδες παιδιά να πέφτουν σε αυτή την περιδίνηση της οπαδικής βίας, του τυφλού μίσους, της μισαλλοδοξίας της εξόντωσης του άλλου μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις σε ομάδες και συλλόγους.

Αυτά τα φαινόμενα θα παταχθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρει η Κυβέρνηση. Πριν τρία χρόνια η Βουλή είχε νομοθετήσει σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Από αυτό το νομοθέτημα που θα μας έλυνε 100% το θέμα της φοροδιαφυγής και κατά 80% το θέμα της βίας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δαπανήθηκαν από 13 μέχρι 17 εκατομμύρια και πετάχτηκαν στη μαύρη τρύπα της διαπλοκής και πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Εμείς θα ξεκινήσουμε από την αρχή και σε αυτόν τον τομέα. Θέλω να σας πω για να καταλάβετε τι θα πει υποκρισία. Δεν είχε εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του νόμου δεν εκδόθηκε ποτέ. Ποτέ δεν ζητήθηκαν τα χρήματα

Αυτή η κατάσταση θα τελειώσει. Δεν γίνεται ο ελληνικός λαός να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και χαράτσια και εκατομμύρια των εκατομμυρίων να πέφτουν στη μαύρη τρύπα".

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο από την ομιλία του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ