ΣΤΙΒΟΣ

Δια βίου αποκλεισμός σε Έλληνα προπονητή για ντόπινγκ

Δια βίου αποκλεισμός σε Έλληνα προπονητή για ντόπινγκ

Ο προπονητής στίβου Γιώργος Σκαφίδας τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό από το Βρετανικό Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ αφού χορηγούσε σε αθλήτρια του απαγορευμένες ουσίες.

Το όνομα της Ελλάδα εμπλέκεται για μία ακόμα φορά σε ένα σκάνδαλο ντόπινγκ. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής ήταν ένας Έλληνας προπονητής ο οποίος συνεργάζεται με την Ομοσπονδία στίβου της Βρετανίας και χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες σε αθλήτρια του.

Ο λόγος για τον πρώην δρομέα μεσαίων αποστάσεων Γιώργο Σκαφίδα ο οποίος από είναι και προπονητής από το 1991.

Ο Έλληνας προπονητής τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης της Μπέρνις Γουίλσον (φωτογραφία). Η Βρετανίδα σπρίντερ και ο Έλληνας προπονητής ξεκίνησαν τη συνεργασία τους από το 2007 με την Γουίλσον να πιάνεται "ντοπέ" στις 12 Ιουνίου 2011.

Στην αρχή τόσο η σπρίντερ (αγωνιζόταν κυρίως στα 100μ.), όσο και ο Γιώργος Σκαφίδας τόνισαν πως δεν υπήρχε χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά τελικά η Γουίλσον τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων και ο Έλληνας προπονητής με πενταετή απαγόρευση ενασχόλησης του με τον στίβο. Τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και έληγε η ποινή της Γουίλσον σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που της έγινε στο σπίτι της βρέθηκε και πάλι θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η 31χρονη πια σπρίντερ παραδέχτηκε ότι τα σκευάσματα που έπαιρνε της τα έδωσε ο Γιώργος Σκαφίδας. Αργότερα και ο Έλληνας προπονητής ομολόγησε πως εκείνος ήταν που την προμήθευε με τα απαγορευμένα σκευάσματα παρά το γεγονός ότι ήταν τιμωρημένος και δεν μπορούσε να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή τονίζοντας πως η Γουίλσον δεν ήξερε το περιεχόμενο των σκευασμάτων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχε νέα προσωρινή ποινή απαγόρευσης για τον Γιώργο Σκαφίδα η οποία την Τετάρτη (16/3) έγινε μόνιμη και μάλιστα δια βίου. Μάλιστα, στο κατηγορητήριο τονίζεται πως συνολικά πέντε απαγορευμένες ουσίες (testosterone, clenbuterol. stanozolol, ephedrine και clomiphene) βρέθηκαν στα δείγματα της Γουίλσον το 2011 και το 2015.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Βρετανικού Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ φιλοξενούνται δηλώσεις της γενικής διευθύντριας, Νικόλ Σαπστεντ. "Αυτή η υπόθεση δεν είναι απλά απίστευτα ενοχλητική αλλά θλιβερή. Υπάρχει ένας προπονητής ο οποίος διοργανώνει και τρέχει ένα γκρουπ από νεαρούς και ταλαντούχους αθλητές. Αθλητές όπως η Μπερνίς οι οποίος έχουν ένα λαμπρό και άκρως υποσχόμενο μέλλον στο άθλημα. Κέρδιζε την εμπιστοσύνη των αθλητών και στη συνέχεια την καταχραζόταν με αποτέλεσμα να καταστρέφονται καριέρες.

Ο Σκαφίδας είχε προσωπική σχέση με την αθλήτρια και εκείνη δρούσε κάτω από την επιρροή του. Παρά τη σχέση που είχαν και αντί να προστατέψει και χτίσει την καριέρα της πήρε υπολογισμένα και παραπλανητικά βήματα που όχι μόνο την κατέστρεψαν αλλά εξέθεσαν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Οι προπονητές έχουν την τεράστια υπευθυνότητα να οδηγήσουν τους αθλητές τους στο σωστό μονοπάτι του καθαρού αθλητισμού. Εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου ένας προπονητές επέλεξε το λάθος μονοπάτι και για αυτό το λόγο είναι απόλυτα δίκαιος ο δια βίου αποκλεισμός στο Σκαφίδα. Αυτός και άλλοι όμοιοι του δεν έχουν καμία θέση στον αθλητισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ