ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι χορηγοί, η υπεύθυνη δήλωση και οι απαντήσεις

nastas
nastas ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης και τρεις αθλητές που θα βρεθούν στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, απάντησαν στο Sport24.gr για την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψαν και το "φρένο" που μπαίνει στους χορηγούς τους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα ευαίσθητο. Οτιδήποτε αφορά ανθρώπους που η τύχη δεν αποτέλεσε τον καλύτερο... σύμμαχο της ζωής τους, αλλά ουδέποτε το έβαλαν κάτω και σήκωσαν ανάστημα, απαιτεί μέγιστο σεβασμό, λεπτούς χειρισμούς και ακρίβεια σε ό,τι λέγεται ή γράφεται. Άνθρωποι που κινούνται γύρω μας, δίπλα μας, που θέλουν να ρουφήξουν τη ζωή και να μην αφήσουν στιγμή να πάει χαμένη, έστω και αν χρειάζεται να το κάνουν με τον δύσκολο τρόπο.

Στις 20 Απριλίου, το Sport24.gr έφερε στην επιφάνεια ένα γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί διαφορετικά, όταν αναφερόμαστε στους Παραολυμπιονίκες μας και στην τιτάνια προσπάθεια που κάνουν μέσα σε ένα κυκεώνα προβλημάτων για να φέρουν διακρίσεις στη χώρα μας και να τιμήσουν την γαλανόλευκη σημαία μας. Και το κάνουν πολύ καλά, χρόνια τώρα.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από τους αθλητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες του Ρίο, να δεσμευθούν ότι δεν θα προβάλλουν κανέναν άλλο χορηγό, παρά μόνον αυτούς που επέλεξε ως επίσημους χορηγούς η ίδια. Την υπεύθυνη δήλωση συνοδεύουν όροι, που πρέπει να τηρηθούν από τους αθλητές, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πιθανό αποκλεισμό ή ακόμα και πρόστιμο.

Μεταξύ αυτών, απαγορεύεται στους αθλητές η προβολή και η αναφορά των προσωπικών τους χορηγών, των ανθρώπων δηλαδή που τους υποστήριζαν και τους χρηματοδοτούσαν για να φτάσουν μέχρι την πρόκριση στους Αγώνες. Οι αθλητές οφείλουν να αναγνωρίζουν ως χορηγούς εκείνους που με τους οποίους έχει υπογράψει σύμβαση η Παραολυμπιακή Επιτροπή και οι οποίοι θα καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στη Βραζιλία. Ευχή όλων είναι να μην μειωθεί εφεξής το ενδιαφέρον των χορηγών και να συνεχίσουν να στηρίζουν τους Παραολυμπιονίκες, όταν δεν δύναται η ΕΠΕ.

Το Sport24.gr πήρε θέση επί του θέματος, δεν κρύφτηκε, ούτε παρουσίασε απλά την είδηση, θέλοντας να καταδείξει τις γενικότερες παθογένειες που υπάρχουν στη χώρα και το πόσο δύσκολο είναι γι' αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν πρωταθλητισμό, κυνηγώντας τους χορηγούς και τους υποστηρικτές, ώστε να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το έργο της ΕΠΕ είναι μεγάλο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Επειδή όμως πρέπει πάντα να παρουσιάζονται όλες οι πλευρές, έδωσε βήμα τόσο στον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργο Φουντουλάκη, όσο και σε τρεις πρωταθλητές μας που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ρίο και έχουν υποστηρικτές που δεν θα διαφημιστούν ενόψει Ρίο.

mourtos
mourtos ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η επιστολή της ΕΠΕ προς την 24Media

Κατ' αρχάς, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή απάντησε με επιστολή της προς την 24Media, τον Όμιλο στον οποίο υπάγεται η ιστοσελίδα μας, το Sport24.gr. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως "τα τελευταία δύο χρόνια εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες μας μέσα από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο χορηγικό πρόγραμμα που ως σκοπό έχει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες και στήριξη για ΟΛΟΥΣ τους αθλητές και όχι μόνο για τους πιο προβεβλημένους. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή δεν απαγορεύει σε κανέναν αθλητή να έχει προσωπικούς χορηγούς.

Απλά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά της ΕΠΕ τα σήματά της, σε συνδυασμό με προβολή προσωπικών χορηγών, καθώς κι όλες οι σχετικές έννοιες που επιβάλει να προστατεύονται η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC). Αν το επιτρέπαμε, τότε τα σήματά και οι έννοιες αυτές δε θα είχαν καμία αξία, δε θα μπορούσε να διατηρηθεί χορηγικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια δε θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στήριξη στους αθλητές και αθλήτριες μας.

Άλλωστε οι αθλητές όλων των χωρών υπογράφουν αντίστοιχες δηλώσεις προς τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή για να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος είναι απόλυτα θεμιτό σε ένα χορηγικό πρόγραμμα να υπάρχουν όροι προστασίας του προγράμματος".

Συν τις άλλοις, η ΕΠΕ στην επιστολή της τονίζει πως "Πέραν όσων προαναφέρθηκαν, σας πληροφορούμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΠΕ υποστηρίζει οικονομικά την προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών μας μέσα από τις αθλητικές ομοσπονδίες (ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ, ΕΙΟ) στηρίζοντας ακόμη και κάποιους αθλητές και αθλήτριες που τελικά δε θα προκριθούν στην Παραολυμπιακή Ομάδα.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό για να κερδίσουν την πρόκριση τους, αθλητικό εξοπλισμό, ρουχισμό και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τα έξοδα που έχει καλύψει η ΕΠΕ με τη στήριξη Χορηγών της. Η Πολιτεία είναι αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή, εντούτοις λόγω της κρίσης και της μείωσης των κρατικών ενισχύσεων αναζητήσαμε και την υποστήριξη χορηγών, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υποστήριξη στους αθλητές και αθλήτριες μας".

Οι χορηγοί, η υπεύθυνη δήλωση και οι απαντήσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, θέλοντας να ακούσει την δική του άποψη, η οποία ήταν στο... πνεύμα της επιστολής που εστάλη από την ΕΠΕ, η οποία άλλωστε φέρει και την υπογραφή του. Η κουβέντα μαζί του ήταν πέρα για πέρα φιλική και σε πνεύμα κατανόησης του ζητήματος που έχει προκύψει και αφορά αρκετούς Παραολυμπιονίκες.

"Στεναχωρήθηκα με το συμβάν και θεωρώ πως έπρεπε να έχετε ενημερωθεί, διότι δεν έχω δώσει τέτοιες αφορμές. Θεωρώ ότι με προσέβαλαν οι χαρακτηρισμοί στο πρόσωπό μου, γιατί δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι που θεωρείται σκάνδαλο μεγατόνων. Έχουν δώσει πολλά λεφτά κάποιοι χορηγοί και έχουμε με τη σειρά μας ορισμένες υποχρεώσεις προς αυτούς.

Θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπει κάποια ανταγωνιστική σε αυτές εταιρεία που μπορεί να δώσει ένα μικρό ποσό σε έναν αθλητή και να εκμεταλλευτεί το Παραολυμπιακό σήμα, την στιγμή που οι ίδιες έχουν δώσει πάρα πολλά χρήματα. Εμείς έχουμε εκχωρήσει στην ΔΟΕ το Παραολυμπιακό σήμα και υπάρχει ένα έσοδο. Ένας αθλητής μπορεί κανονικά να έχει έναν χορηγό, αλλά θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες. Είμαστε αντίθετοι στην εκμετάλλευση του σήματος από μια εταιρεία", ανέφερε αρχικά ο κ. Φουντουλάκης και συνέχισε:

"Έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες σε αθλητικό υλικό με ένα ποσό πάνω από τις 100.000 ευρώ. Ένα ποσό 60.000 ευρώ έχει πάει σε αθλητές. Δίνουμε 1.000 ευρώ στον κάθε αθλητή για τα πρώτα έξοδα για την προετοιμασία του. Δεν φτάνουν βέβαια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, σαφώς και δεν συμβαίνει αυτό. Κάνουμε όμως ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οι ανάγκες υπάρχουν πάντα. Ο ΟΠΑΠ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός μας και μας δίνει ένα σεβαστό ποσό. Αν πλησιάσει 5-6 αθλητές μια άλλη εταιρεία και δώσει ένα ποσό, αν εσύ ήσουν ο ΟΠΑΠ τι θα έκανες; Ως τώρα, δε μου έχει παραπονεθεί κανένας αθλητής".

Μετέπειτα, τόνισε πως "ένας χορηγός μεμονωμένα μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή. Δεν μπορεί όμως από κάτω να γράψει Παραολυμπιονίκης και Παραολυμπιακοί Αγώνες. Εγώ καλύπτω τα πάντα στους αθλητές μας. Αυτό δεν συμβαίνει στους αθλητές άλλων Ομοσπονδιών και αθλημάτων. Αν δεν έχω μεγάλους χορηγούς, δεν θα μπορώ να ασχολούμαι με όλα τα σπορ και να στηρίξω τον μαζικό αθλητισμό. Αυτή την στιγμή, έχουμε 18 Παραολυμπιακά αθλήματα. Αυτό που κάναμε εμείς για τους χορηγούς μας, το κάνουν όλες οι Ομοσπονδίες όταν υπάρχει ένα μεγάλο χορηγικό πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε τους πολλούς.

Εμείς έχουμε μαζί μας 5-6 εταιρείες που μας βοηθούν. Αυτές που μας στηρίζουν επίσημα, θέλουμε να τις στηρίξουμε κι εμείς και να μην υπάρχουν ανταγωνιστικές εταιρείες. Δεν έχω καμία καταγγελία από αθλητή ως τώρα. Δεν μπορώ να δεχτώ ως πρόβλημα κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ας χάσουν οι 3-4, για να μην χάσουν οι 104. Θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες της αγοράς. Σας διαβεβαιώ ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τους αθλητές. 30 χρόνια τους βοηθάω".

Οι χορηγοί, η υπεύθυνη δήλωση και οι απαντήσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΟΚΙΔΑ – ΣΦΑΙΡΑ

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στην πρωταθλήτριά μας στη σφαίρα, την Δήμητρα Κοροκίδα, η οποία ανέφερε: "Ναι, έχω υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση που μας ζήτησε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα”.

Για το αν είχαν πρόβλημα οι χορηγοί της, απάντησε πως "δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους χορηγούς μου. Δεν εξέφρασαν κάποιο παράπονο", ενώ τις κατονόμασε: "Η Cyta Hellas και η εταιρεία LR. Αυτοί είναι οι δυο υποστηρικτές μου”.

Για την υποστήριξη και τη βοήθεια από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, σχολίασε: "Bεβαίως βοηθάει πολύ. Ακόμα και τώρα στην διάρκεια της προσπάθεια αθλητών για την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες”.

Οι χορηγοί, η υπεύθυνη δήλωση και οι απαντήσεις

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ – ΑΚΟΝΤΙΟ

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης, ο οποίος επίσης είναι αθλητής του στίβου και κάνει ακόντιο, προσεγγίζει το θέμα λίγο διαφορετικά. Για το αν υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση και αν υπάρχει κάποια πρόβλημα με τους χορηγούς του: "Ναι, αναγκαστικά. Έπρεπε να την υπογράψω. Σίγουρα, δεν είναι ότι το καλύτερο για τους προσωπικούς μας χορηγούς. Το έχω πει και στον πρόεδρο. Ήμουν λίγο αρνητικός.

Μια προετοιμασία για εμάς, ξεκινά τέσσερα χρόνια. Άρα πάει να πει ότι χρειάζονται χρήματα για εξοπλισμό και έχω τρεις προπονητές. Δεν μπορεί να τα καλύψει η Ομοσπονδία αυτά τα χρήματα, όπως και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή καλύπτει άλλα έξοδα, αλλά πέρα απ' αυτό δεν καλύπτει την προετοιμασία μας. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε χωρίς υποστηρικτές.

Του είπα βέβαια ότι έχει και εκείνος τα δίκια του. Αλλά για να φτάσουμε να πάμε σε μεγάλους αγώνες, δεν μπορεί να γίνει χωρίς χορηγούς. Είναι δίκοπο μαχαίρι και για τους δυο μας. Θα έπρεπε να έχει βρεθεί μια πιο σωστή φόρμα και να είναι όλοι καλυμμένοι. Μετά το Ρίο, ίσως να μπορέσουμε να τους πούμε ένα ευχαριστώ.

Όσο για το θέμα που βγήκε, αμαυρώνει λίγο το χώρο μας. Θα έπρεπε να βλέπουμε το θετικό κομμάτι. Πρέπει να θίγονται και τα αρνητικά, δε λέω το αντίθετο, αλλά δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί και ο κόσμος που βοηθάει. Να μη λένε ότι υπάρχει σάπιο σύστημα και σ' εμάς. Την πληρώνουμε εμείς οι αθλητές στο τέλος".

Για το ποιοι τον υποστηρίζουν, απάντησε: "Η Ασφάλεια Μινέττα, η Πετρογκάζ, οι Μινωικές, Καράζης ΑΕ, Πλαστικά Κρήτης, Νερό Ζαρός. Είναι δίπλα μου χρόνια,. δεν θέλουν να προβληθούν. Με έχουν πιστέψει και αγαπούν το χώρο μας. Πρέπει να λέμε ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Την προετοιμασία μου αυτοί την στήριξαν. Εγώ θα ήθελα σαν Μανώλης, μετά το Ρίο να ευχαριστήσω και όσους με έχουν βοηθήσει μέχρι να φτάσω εκεί. Τώρα, αναγκαστικά θα ευχαριστήσω τους χορηγούς που χρηματοδοτούν την Εθνική. Αυτό είναι βέβαια το σωστό, διότι αυτοί με χρηματοδοτούν για το Ρίο, αλλά θέλω να πω και ένα ευχαριστώ σε όσους ήταν δίπλα μου για να φτάσω μέχρι εκεί".

Οι χορηγοί, η υπεύθυνη δήλωση και οι απαντήσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ – ΜΠΟΤΣΙΑ

Τέλος, μίλησε και ο πρωταθλητής στο Μπότσια, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος για το αν υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση και αν είχε ο ίδιος κάποιο θέμα, ανέφερε: "Nαι, την έχω υπόγράψει. Όχι, δεν έχω πρόβλημα, γιατί είναι λογικό. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει κάποιους χορηγούς. Με αυτά τα λεφτά πάμε στους αγώνες. Σίγουρα υπάρχουν και οι χορηγοί μας και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Βέβαια, προσωπικούς χορηγούς έχει 1 στους 10 αθλητές".

Για το αν είχαν πρόβλημα οι χορηγοί του, είπε: "Όχι ακόμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ξέρω. Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα ξέρω. Δεν ξέρουν ακόμα κάτι, αλλά δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Με την εμπειρία μου, δεν νομίζω ότι θα έχω κάποιο θέμα. Βοηθάνε και προβάλλονται σε νορμάλ πλαίσια. Δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις. Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κάποιος να μου πει ότι αφού σου απαγορεύουν να προβληθώ, έχω πρόβλημα. Η Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι ο φορέας που συμμετέχουμε στους αγώνες”.

Για το ποιοι τον υποστηρίζουν, είπε: “Η Allianz, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Alpha Bank. Καλύπτουν μέρος των εξόδων μου. Επίσης, μου παραχωρούν το γήπεδό τους για προπονήσεις η Λεόντειος και ο Δήμος Περιστερίου. Όταν ήρθα σε συνεργασία με την Allianz, μου είπαν ότι δεν έχουν πρόβλημα να έχω και άλλους χορηγούς, αρκεί να μην είναι ανταγωνίστρια εταιρεία. Το ίδιο λέει με τη σειρά της η Παραολυμπιακή Επιτροπή τώρα. Διότι εγώ αγωνίζομαι και εκπροσωπώ την Παραολυμπιακή Επιτροπή στους Αγώνες του Ρίο".

polichronidis
polichronidis ACTION IMAGES PRESS AGENCY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ