ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξέσπασμα Παραολυμπιονικών ενώπιον Τσίπρα - Παυλόπουλου

Ξέσπασμα Παραολυμπιονικών ενώπιον Τσίπρα - Παυλόπουλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι αθλητές και αθλήτριες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο μίλησαν για τα προβλήματά τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τα έντονα παράπονά τους για τη συμπεριφορά της Πολιτείας προς το πρόσωπό τους εξέφρασαν οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Ρίο 2016, σε εκδήλωση στη Βουλή, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και τον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, μίλησε για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες μετά από την ψήφιση συγκεκριμένων νόμων.

"Στα άτομα με αναπηρία κάθε περικοπή είναι πιο βαριά από ότι στα άλλα άτομα. Μας ισοπέδωσε ο νόμος που μας έκοψε τις επικουρικές συντάξεις μας ισοπέδωσε. Καταλαβαίνουμε τους εκβιασμούς του ξένου παράγοντα και τις προσπάθειες σας για να ανατρέψετε την κατάσταση. Όμως κατανοήστε μας", τόνισε αρχικά.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι χρειάζεται πάνω από 400 ευρώ για βενζίνη για να κινηθεί και επανέλαβε την πρότασή του να προσλαμβάνονται έστω και αμισθί άτομα με αναπηρία ως σύμβουλοι.

"Εγώ που είμαι ανάπηρος με 80%, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ το ίδιο με τους επιχειρηματίες. Πλήρωνα 65 ευρώ και τώρα πληρώνω 340 ευρώ. Δεν ζητώ να μας επιστρέφουν όσα άδικα μας πήρανε όμως θέλω να σταματήσουν οι περικοπές στους ανάπηρους. Προστατεύστε τα άτομα με αναπηρία. Αν δεν το κάνετε θα έχετε τύψεις".

Ξέσπασμα Παραολυμπιονικών ενώπιον Τσίπρα - Παυλόπουλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον λόγο πήρε ο χρυσός παραολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Παύλος Μάμαλος, ο οποίος σημείωσε: "Δώσαμε την ψυχή μας, την καρδιά μας, το αίμα μας σε αυτό που λέγεται Παραολυμπιάδα. Κάποια από τα παιδιά είναι αδιόριστα στο Δημόσιο, που μία θέση ανήκει σε εμάς. Εγώ είμαι αδιόριστος από το 2009. Δεν είναι αδικία να έχω φέρει τρία ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μου, να κάνω έπαρση σημαίας ψηλά στον ιστό, να βουρκώνω από χαρά και από συγκίνηση και μετά από τέσσερα χρόνια ολυμπιακής προετοιμασίας να μην έχω διοριστεί;"

Ο αργυρός παραολυμπιονίκης στην ξιφασκία με αμαξίδιο, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, πρόσθεσε: "Αν δεν υλοποιηθούν αυτά που πρέπει, θα έρθουμε όλοι αντιμέτωποι με το να σταματήσουμε τον αθλητισμό. Υποσχεθήκαμε ότι θα φέρουμε επιτυχίες, θέλουμε τώρα κι από εσάς να μας υποσχεθείτε ότι θα τα υλοποιήσετε όλα αυτά, θα προσπαθήσετε για όλα αυτά και θα τα κάνετε πράξη".

Τσίπρας: "Το 15% του ΑΣΕΠ σε άτομα με αναπηρία"

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τις ομιλίες των Ελλήνων πρωταθλητών στην τιμητική εκδήλωση και ανακοίνωσε πως στους διορισμούς του ΑΣΕΠ, το 15% των θέσεων θα καλύπτεται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία.

"Η ελληνική κοινωνία οφείλει να είναι δίπλα σας. Με νόμο που θα έρθει στο προσεχές διάστημα, το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία. Ως μια απόδειξη ότι δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας".

Ξέσπασμα Παραολυμπιονικών ενώπιον Τσίπρα - Παυλόπουλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Πριν φύγετε για το Ρίο, σας είχα ευχηθεί λέγοντας ότι σε τέτοιες στιγμές συνήθως λέμε στερεοτυπικές φράσεις. Δεν αρκούν, όμως, τα λόγια για να αποτυπώσουν τη μεγάλη σημασία γι' αυτό που κάνετε. Ούτε το δέος που μπορεί να νιώσει κάποιος αν βάλει τον εαυτό του στη δική σας θέση. Αν θα έβρισκε τη δύναμη που έχετε εσείς, αν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματα σας. Η ζωή πάντα υπάρχει, όταν οι άνθρωποι ονειρεύονται. Όταν σταματάει να ονειρεύεται και να προσπαθεί, σταματάει η ζωή. Εσείς δίνετε μαθήματα σε όλους μας. Μαθήματα αγώνων, πίστης και μαθήματα ελευθερίας".

"Φέρατε στη χώρα μας 13 μετάλλια, καταρρίψατε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ατομικά ρεκόρ. Όλοι μαζί όμως καταρρίψατε σύνορα. Το σύνορο ανάμεσα στον φόβο και τον θρίαμβο, την προκατάληψη και την αναγνώριση. Διάβασα τις δηλώσεις του Παύλου Μάμαλου. Πως αντιμετώπισε ως παιδί το σχολείο. Μια συμπεριφορά προσβλητική προς όλους, κυρίως προς εμάς που έχουμε θέσης ευθύνης. Γιατί δεν δουλέψαμε, προκειμένου να λύσουμε αυτά τα προβλήματα που έχουν την ξενόφερτη λέξη "bullying". Θέλω να ευχαριστήσω τον Παύλο, γιατί μας τάραξε με αυτά που είπε και μας έδειξε ότι έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε".

"Τα λόγια αυτά που ακούτε δεν είναι λόγια συμπόνοιας, είναι λόγια θαυμασμού, γιατί είστε αθλητές και σας επιβραβεύουμε για τις επιδόσεις. Συγκινούμαστε από τη χαρά που βλέπουμε στα πρόσωπά σας. Μας δίνετε δύναμη και μας κάνετε να αισθανόμαστε ότι η δύναμη της ψυχής μπορεί να δώσει αποτέλεσμα".

Ξέσπασμα Παραολυμπιονικών ενώπιον Τσίπρα - Παυλόπουλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παυλόπουλος: "Μεταφέρατε το μήνυμα της Ελλάδας"

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων στους παραολυμπιονίκες: "Διδάξατε με το παράδειγμά σας σε όλους μας, και κυρίως στη νέα γενιά, ότι ο άνθρωπος, στον δρόμο της δημιουργίας, δεν έχει άλλα όρια παρά μόνον εκείνα, τα οποία ο ίδιος θέτει όταν υποκύπτει στην ίδια τη συγκυρία. Αλλά δώσατε και ένα παράδειγμα για το ποιες είναι οι αστείρευτες δυνάμεις αυτού του τόπου, αυτής της κοινωνίας, αυτής της νεολαίας, αρκεί να το πιστέψει".

"Είμαστε όλοι περήφανοι για σας, για τους προπονητές σας, περήφανοι, κυρίως, για τις οικογένειές σας και γι' αυτό που συνεισέφεραν με στέρηση για να φτάσετε εκεί που φτάσατε και να δώσετε στην Ελλάδα αυτό που δώσατε".

"Η σειρά που φέρατε στην Παγκόσμια κατάταξη της τρίτης μεγαλύτερης Παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης, δείχνει τι ακριβώς είστε, πιο είναι το επίπεδο του επιτεύγματός σας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα καθενός σας και της Χώρας μας και κάθε φορά που κυμάτιζε η Γαλανόλευκη, μεταφέρατε μέσα από τη δική σας δύναμη στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα της Ελλάδας".

Ξέσπασμα Παραολυμπιονικών ενώπιον Τσίπρα - Παυλόπουλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Συμπυκνώσατε με το παράδειγμά σας το ότι υπακούσατε -ας μου επιτραπεί η έκφραση- στο κέλευσμα που ο Αντιφωνητής δίνει στη Μαρία-Νεφέλη κατά τον Οδυσσέα Ελύτη: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». Και το κάνατε αυτό το άλμα, υπερβήκατε τη φθορά, την μετατρέψατε και αυτήν ακόμα σε υλικό από το οποίο ξεκινάει η δημιουργία".

"Εσείς λοιπόν κάνατε, και μάλιστα στο ακέραιο, το χρέος σας. Μέσα σ΄ αυτήν λοιπόν την εκδήλωση, σ΄ αυτόν τον Ιερό Χώρο, σ΄ αυτό το Λίκνο της Δημοκρατίας, εμείς όχι ως αντίδωρο αλλά ως ανταπόκριση στο χρέος, το οποίο εσείς μας υποδεικνύετε, πρέπει να κάνουμε το δικό μας άλμα για να υπερβούμε την δική μας φθορά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε όλοι, πέρα και έξω από οποιεσδήποτε πολιτικές διαφορές, συναίσθηση των ευθυνών μας. Εσείς θα είσθε κριτές και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στο χρέος απέναντί σας, που ταυτόχρονα είναι και χρέος απέναντι στην πατρίδα μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ