ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βασιλιάς Κασπάροφ και το ματ στον Πούτιν

Ο βασιλιάς Κασπάροφ και το ματ στον Πούτιν

Το Sport24.gr συνάντησε τον κορυφαίο σκακιστή όλων των εποχών. Διαβάστε τις συμβουλές του Γκάρι Κασπάροφ στους εκκολαπτόμενους αστέρες του σκακιού, αλλά και τους αγώνες που κάνει ως ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και σφοδρός πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν προκειμένου να ανατρέψει το "στάτους κβο" της χώρας.

"Η μεγαλύτερη τέχνη ενός σκακιστή βρίσκεται στο να μην επιτρέψεις ποτέ στον αντίπαλό σου να σου δείξει τι μπορεί να κάνει" είχε πει ο Γκάρι Κασπάροφ.

Πρόκειται για τον κατά πολλούς δυνατότερο σκακιστή όλων των εποχών.

Έγραψε ιστορία το 1985 όταν σε ηλικία μόλις 22 ετών επικράτησε του μεγάλου αντιπάλου του Ανατόλι Κάρποφ καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μιχαήλ Ταλ ο οποίος ήταν 23 ετών όταν κέρδισε τον Μποτβίνικ το 1960.

Ο Κασπάροφ εδραίωσε την αυθεντία του στην κορυφή της διεθνούς σκακιστικής λίστας έπειτα από εντυπωσιακές επιδόσεις σε διαδοχικά διεθνή τουρνουά, αλλά και της επιτυχούς υπεράσπισης του τίτλου του (τρις) απέναντι στον Κάρποφ.

Στην 25χρονη καριέρα του ηττήθηκε μόλις μία φορά. Στις 10 Μαρτίου 2005 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση προκειμένου να επικεντρωθεί στην πολιτική.

Πρόκειται για ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής 2008: Ελεύθερη Επιλογή, μιας ομάδας φιλελεύθερων αντιπολιτευόμενων πολιτικών αρχηγών και σφοδρός πολέμιος της πολιτικής του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Γκάρι Κασπάροφ πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα προκειμένου να πάρει μέρος στο 2ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" για την Κοινωφελή Δράση.

Ο βασιλιάς Κασπάροφ και το ματ στον Πούτιν

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος στο "αστέρι από το Μπακού", είναι ο γοργός βηματισμός του αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθεί τον συνομιλητή του, όντας απόλυτα συγκεντρωμένος.

Έγραψε ιστορία ως ένας δυναμικός, επιθετικός σκακιστής που κυριαρχούσε πλήρως δίχως να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Μιλάει γρήγορα, μεταφέροντας με ιδιαίτερο τρόπο τις σκέψεις του μέσα από διαδοχικές προτάσεις. Για να φτάσει στο σημείο να θεωρηθεί ο υπέρτερος σκακιστής του πλανήτη χρειάστηκε να πάρει μέρος σε εκατοντάδες παρτίδες όπου απαιτούνταν η κατάλληλη ψυχική αλλά και σωματική προετοιμασία.

"Για να βρεθείς στην τέλεια φόρμα πριν το ματς πρέπει να δουλέψεις τόσο το σώμα σου όσο και το μυαλό σου. Έτσι θα νιώσεις δυνατός και σε εξαιρετική κατάσταση προκειμένου να απελευθερώσεις περισσότερη ενέργεια" τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Κασπάροφ θεωρείται ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους του πλανήτη. Η μνήμη του είναι εξωπραγματική.

Μπορεί να θυμηθεί κάθε επαγγελματικό ματς στο σκάκι με συνταρακτικές λεπτομέρειες.

"Όταν έπαιζα σκάκι έμαθα ότι κάθε απόφαση απαιτεί εκ των υστέρων ανάλυση. Μόνο έτσι μπορείς να βελτιωθείς".

Ο βασιλιάς Κασπάροφ και το ματ στον Πούτιν

Τον Μάιο του 1997 στη Νέα Υόρκη, μια βελτιωμένη έκδοση του ηλεκτρονικού υπολογιστή της IBM, Deep Blue επικράτησε του Κασπάροφ σε ένα ματς έξι παρτίδων με σκορ 3,5-2,5. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που υπολογιστής κέρδισε σε ματς παγκόσμιο πρωταθλητή.

Ο Θανάσης Κρεκούκιας είχε κάνει ένα αφιέρωμα-μαμούθ για το συγκεκριμένο θέμα...

Ο Κασπάροφ είναι ένας από τους ιδρυτές των κινημάτων της αντιπολίτευσης "Η Άλλη Ρωσία" και "Αλληλεγγύη".

Τα τελευταία χρόνια εκτελούσε κυρίως χρέη εκπροσώπου της ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Στις 6 Μαΐου του 2012 πήρε μέρος σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του Πούτιν, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία

"Πιστεύω τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο θερμά. Είναι όπως ένα ηφαίστειο. Έχεις όλες τις ενδείξεις περί έκρηξης αλλά δεν μπορείς να πεις εάν αυτό συμβεί αύριο ή μεθαύριο".

Ο βασιλιάς Κασπάροφ και το ματ στον Πούτιν

Ο άνθρωπος που προέβλεψε την πτώση του κομουνισμού δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της Ρωσίας.

"Πιστεύω πως ο κ. Πούτιν δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στην προεδρία της χώρας. Θεωρώ πως το πολύ σε δύο-τρία χρόνια θα δούμε μία τεράστια έκρηξη στη Ρωσία.

Δεν λέω πως θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά πως το τωρινό ‘status quo΄στη Ρωσία είναι καταδικασμένο και με ημερομηνία λήξης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ