ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Sky και… απογειώνεται!

Sky και… απογειώνεται!

Η πρώτη εβδομάδα του Tour de France ολοκληρώθηκε και μαζί της ίσως και ο φετινός αγώνας. Ο «πυραυλοκίνητος» Γουίγκινς διέλυσε τα χρονόμετρα στο χθεσινό ετάπ, ενώ η Sky έχει δώσει ρεσιτάλ αξιοπιστίας μέχρι στιγμής στον Γύρο. Σάγκαν, Γκράιπελ, Καντσελάρα, Πινό και οι πτώσεις, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές (φωτογραφίες & videos)

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Γύρου της Γαλλίας με τον Μπράντλεϊ Γουίγκινς να θριαμβεύει στο χρονόμετρο της Μπεσανσόν.

Ο Βρετανός της Sky έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης, παίρνοντας σημαντική διαφορά από τον Έβανς.

Ο 99ος Γύρος της Γαλλίας που ξεκίνησε πριν 9 μέρες με τον πρόλογο της Λιέγης, έφτασε στην πρώτη ημέρα ξεκούρασης των αθλητών, όμως αυτό που αναρωτιούνται πλέον όλοι – ειδικοί, φίλαθλοι, μάνατζερ, ποδηλάτες – είναι αν οι επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουν ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μάχη για την κίτρινη φανέλα. Και αυτό γιατί ο Μπράντλεϊ Γουίγκινς διέλυσε τα χρονόμετρα χθες στη Μπεσανσόν, παίρνοντας μεγάλες διαφορές από όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές, κυρίως όμως από τον περσινό νικητή, Καντέλ Έβανς.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ… ΚΑΝΤΣΕΛΑΡΑ

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση στις πρώτες 9 μέρες του φετινού αγώνα. Στον πρόλογο της Λιέγης (6.4 χλμ) ο συνήθης ύποπτος Φαμπιάν Καντσελάρα έκανε τον καλύτερο χρόνο και φόρεσε την πρώτη κίτρινη φανέλα, την οποία κράτησε μέχρι το έβδομο ετάπ. Ο Ελβετός είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος αξιόπιστος από τους τοπ ποδηλάτες της RadioShack Nissan, μιας ομάδας που ξεκίνησε τη σεζόν ως το φόβητρο του πελοτόν, αλλά που εδώ και λίγες εβδομάδες βρίσκεται στα πρόθυρα της ψυχολογικής και αγωνιστικής κατάρρευσης.

Sky και… απογειώνεται!

Οι κακές σχέσεις των – κακομαθημένων είναι η αλήθεια – αδερφών Σλεκ με τον τιμ μάνατζερ Γιόχαν Μπρουινέλ, ο τραυματισμός του Άντι στο χρονόμετρο του Dauphine και ο αποκλεισμός του από το Tour, η απουσία του ίδιου του Μπρουινέλ από την καθοδήγηση της RadioShack λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει από την USADA για συμμετοχή του στην υπόθεση ντόπινγκ που βαραίνει τον Λανς Άρμστρονγκ και οι κακές εμφανίσεις των δυο θεωρητικών αρχηγών, Φρανκ Σλεκ και Αντρέας Κλόντεν, έχουν χαλάσει τελείως το κλίμα στην ομάδα.

ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΟΥ ΣΑΓΚΑΝ

Στα πρώτα ετάπ του Γύρου έκανε δυναμική εμφάνιση ο Πίτερ Σάγκαν. Ο Σλοβάκος πρωταθλητής, στα 22 μόλις χρόνια του, είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του σπριντ, ιδίως όταν αυτό είναι ανηφορικό. Με απαράμιλλο στιλ, δύναμη και έκρηξη που στο μέλλον σίγουρα θα του δώσουν πολλές νίκες στις κλασικές της άνοιξης, «έβαλε» στη θέση τους όλους τους σπρίντερ, παίρνοντας τρεις νίκες στην πρώτη εβδομάδα του Γύρου, τις οποίες πανηγύρισε με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο.

Sky και… απογειώνεται!

Κέρδισε στο Seraing (1ο ετάπ) και στο Boulogne Sur Mer (3ο ετάπ), αμφότερα ετάπ με ανηφορικά τελειώματα, αλλά και στο Metz (6ο ετάπ), σε ένα καθαρόαιμο μαζικό σπριντ ευθείας, όπου άφησε πίσω του με χαρακτηριστική ευκολία όλα τα μεγάλα ονόματα της ταχύτητας. Η Liguigas, ότι και αν κάνει στη συνέχεια ο Βιτσέντζο Νίμπαλι στη μάχη της γενικής, χαμογελάει με ικανοποίηση και περιμένει ακόμα περισσότερες νίκες του Σάγκαν σε επόμενα ετάπ.

ΓΚΡΑΪΠΕΛ & ΚΑΒΕΝΤΙΣ

Τρία ακόμα ετάπ ευθείας τελείωσαν σε μαζικό σπριντ. Ο Γκράιπελ κέρδισε τα δυο, αφήνοντας μόνο ένα για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μαρκ Κάβεντις, που έχει βρει το μπελά του τόσο από τον Γερμανό της Lotto Belisol (με τον οποίο δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις), όσο και από τον Σλοβάκο πιτσιρικά. Πάντως είναι φανερό ότι ο Βρετανός δεν βρίσκεται στην εκρηκτική περσινή κατάσταση, όταν πήρε 5 συνολικά νίκες.

Sky και… απογειώνεται!

Από εδώ μέχρι και το τέλος του Tour υπάρχουν μόνο 4 ετάπ ευθείας, στα οποία θα αναμένουμε την αντίδραση του Κάβεντις. Έτσι κι αλλιώς, η ομάδα του, η Sky, είναι μακράν η καλύτερη στον αγώνα και θα έχει όση βοήθεια χρειαστεί. Από την άλλη, τόσο ο Γκράιπελ όσο και ο Σάγκαν, δεν πρόκειται να αφήσουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα, είναι on fire!

ΟΙ ΠΤΩΣΕΙΣ

Για μια ακόμα χρονιά – με τον πιο δυσάρεστο τρόπο – επιβεβαιώνεται η ρήση που λέει ότι «τον Γύρο δεν μπορείς να τον κερδίσεις την πρώτη εβδομάδα, μπορείς όμως να τον χάσεις». Οι πτώσεις έκαναν δυστυχώς και πάλι την εμφάνισή τους με σοβαρότερη όλων αυτή στο 6ο ετάπ, όταν 25 περίπου χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, το μισό πελοτόν βρέθηκε στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την επόμενη μέρα ο νικητής του Γύρου της Ιταλίας, Ράιντερ Χέσχενταλ και να χάσουν πολύτιμο χρόνο μερικά από τα φαβορί για την πρώτη δεκάδα της γενικής (Φρανκ Σλεκ, Αλεχάνδρο Βαλβέρδε, Ρόμπερτ Γκέσινκ).

Sky και… απογειώνεται!

Δυο μέρες αργότερα, στον δρόμο προς το Porrentruy, ο μεγάλος άτυχος ήταν ο Σάμουελ Σάντσεθ. Ο Βάσκος ποδηλάτης της Euskaltel Euskadi έβγαλε τον ώμο του και έσπασε την κλείδα του και φυσικά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου θα χρειαστεί ένα θαύμα για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Λονδίνο. Μπορεί φέτος να μην έπεσε κανένα από τα μεγάλα φαβορί, όμως η απουσία όσων έφυγαν από τον αγώνα (Χέσχενταλ, Σάντσεθ) ή έχασαν χρόνο και μαζί τις ελπίδες τους για το βάθρο (Βαλβέρδε, Σλεκ, Γκέσινκ), θα μας στερήσουν σίγουρα επιθέσεις και δράση στα βουνά.

Η ΥΠΕΡΟΧΗ TEAM SKY

Αφήνοντας πίσω του τις ευθείες, ο Γύρος έφτασε στο 7ο ετάπ στην οροσειρά Vosges και στον πρώτο τερματισμό σε ανηφόρα, στην La Planche des Belles Filles. Όπως αναμενόταν, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ των φαβορί. Για την ακρίβεια, από τη μια είδαμε την εκπληκτική ομάδα της Sky και από την άλλη όλους τους υπόλοιπους. Οι «εργάτες» πολυτελείας του Γουίγκινς επέβαλλαν το δικό τους ρυθμό και διέλυσαν το πελοτόν σε χίλια κομμάτια.

Sky και… απογειώνεται!

Πρώτα ο Μάικλ Ρότζερς, μετά ο Μπόασον Χάγκεν και στη συνέχεια ο Ρίτσι Πορτ έφεραν τους Φρουμ και Γουίγκινς στο πρώτο χιλιόμετρο της τελευταίας ανάβασης σε ένα φρενήρη ρυθμό. Αμέσως μετά ο Κρις Φρουμ φρόντισε να αποτελειώσει ότι είχε μείνει όρθιο! Ο Κενυάτης ανέβασε στροφές και μαζί του ακολούθησαν μόνο οι Γουίγκινς, Έβανς, Νίμπαλι και Ταραμάε. Ο περσινός νικητής επιτέθηκε στα τελευταία 400 μέτρα για να κερδίσει λίγα δευτερόλεπτα, όμως ο Φρουμ με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού αφήνοντας τον Αυστραλό στη δεύτερη θέση.

Ο Καντσελάρα που είχε μείνει πίσω από την αρχή της ανηφόρας, έχασε περίπου 2 λεπτά στην κορυφή και παρέδωσε την κίτρινη φανέλα του πρωτοπόρου στον Μπράντλεϊ Γουίγκινς. Η Sky με το ρεσιτάλ που έδωσε, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις πλευρές, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι μακράν η κορυφαία ομάδα στον Γύρο. Ο Έβανς μπορεί να μην έχασε χρόνο, αλλά έμεινε χωρίς συναθλητές, τελείως αβοήθητος την κρίσιμη ώρα.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 8ο ετάπ για να συμβούν ταυτόχρονα δυο πράγματα. Να κερδίσει ένας Γάλλος ποδηλάτης και να πετύχει ένα «ξεκόλλημα». Ο μικρότερος σε ηλικία ποδηλάτης του φετινού Γύρου της Γαλλίας, Τιμπό Πινό (FDJ), με μια φοβερή επίθεση στα τελευταία 17 χιλιόμετρα κατάφερε να διατηρηθεί μπροστά από το γκρουπ των φαβορί που ακολουθούσε απειλητικά και με διαφορά 26 δευτερολέπτων να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, κατακτώντας τη μεγαλύτερη νίκη της σύντομης καριέρας του.

Sky και… απογειώνεται!

Highlight των τελευταίων χιλιομέτρων ήταν χωρίς αμφιβολία ο τιμ μάντζερ της ομάδας του Πινό, Μαρκ Μαντιό, ο οποίος ούρλιαζε κυριολεκτικά μέσα από το αυτοκίνητο της FDJ, προσπαθώντας να εμψυχώσει τον 22χρονο αθλητή του, ενώ όταν μπήκαν στα τελευταία 500 μέτρα, άρχισε να πανηγυρίζει σε έξαλλη κατάσταση! Σίγουρα η πιο όμορφη στιγμή στον φετινό Γύρο, που παράλληλα δείχνει και την τεράστια σημασία μιας νίκης σε ένα ετάπ για οποιαδήποτε ομάδα.

ΟΠΩΣ Ο ΙΝΤΟΥΡΑΪΝ;

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο χθεσινό ετάπ με τα 41.5 χιλιόμετρα της ατομικής χρονομέτρησης στη Μπεσανσόν. Με όλα τα μάτια να είναι στραμμένα στα δυο μεγάλα φαβορί για την τελική νίκη, τον Καντέλ Έβανς και τον Μπράντλεϊ Γουίγκινς. Η πρώτη μεταξύ τους μονομαχία έληξε με ολοκληρωτική νίκη του Βρετανού που «κατάπιε» την απόσταση σε 51:24, ένα λεπτό και 43 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τον Αυστραλό που δε βρέθηκε σε καλή μέρα.

Sky και… απογειώνεται!

Ο Κρις Φρουμ έκανε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο (51:59) και ανέβηκε στην τρίτη θέση της γενικής, μόλις 14 δεύτερα πίσω από τον Έβανς, που πλέον νιώθει ακόμα πιο απειλητική την παρουσία της Sky. Οι διαφορές που έφτιαξε ο Γουίγκινς σε σχέση με τα υπόλοιπα φαβορί, είναι τέτοιες που πολλοί – οι περισσότεροι – υποστηρίζουν ότι η μάχη για την πρώτη θέση έχει πια κριθεί, παρά το γεγονός ότι ακόμα οι αθλητές δεν έχουν περάσει ούτε από τις Άλπεις ούτε από τα Πυρηναία.

Αν τελικά η χθεσινή «παράσταση» του αρχηγού της Sky αποδειχτεί αρκετή για να του δώσει την πρώτη νίκη της καριέρας του στο Tour de France, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κατόρθωμα ανάλογο αυτού που είχε πετύχει ακριβώς 20 χρόνια πριν ο Ισπανός Μιγκέλ Ιντουράιν, όταν στη διοργάνωση του 1992 αχρήστεψε τα χρονόμετρα στο Λουξεμβούργο, καθαρίζοντας την κίτρινη φανέλα πριν τα βουνά. Τότε που ο παγκόσμιος Τύπος του είχε κολλήσει το παρατσούκλι «εξωγήινος»!

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙ;

Σήμερα οι ποδηλάτες έχουν την πρώτη μέρα ξεκούρασης και από αύριο ξεκινούν τα βουνά. Πρώτα το 10ο ετάπ, στην οροσειρά Γιούρα, με τον όγκο του πολύ δύσκολου Col du Grand Colombier (17.4 χλμ με μέσο όρο κλίσης 7.1%), η κορυφή του οποίου βρίσκεται πολύ μακριά – 40 χιλιόμετρα – από τον τερματισμό. Είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες επιθέσεις εδώ, όμως νομίζω ότι όλα τα φαβορί θα ανέβουν με ρυθμό, θέλοντας να κρατήσουν τις δυνάμεις τους για το ετάπ της Πέμπτης που τερματίζει σε ανηφόρα. Ακολουθεί το γράφημα της διαδρομής.

Sky και… απογειώνεται!

Στο 11ο ετάπ, πλέον στις Άλπεις, το πελοτόν θα συναντήσει τον δεύτερο από τους τρεις τερματισμούς σε ανηφόρα, στο La Toussuire Les Sybelles. Πριν φτάσουν εκεί, οι ποδηλάτες θα ανέβουν πρώτα στις «μυθικές» κορυφές Col de la Madeleine και Col de la Croix de Fer. Σε μόλις 148 χιλιόμετρα διαδρομής και σε ένα συνεχόμενο πάνω κάτω, αυτή θα είναι μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες για τους ανηφορίστες να ταράξουν τα νερά. Αυτό θα είναι και το πρώτο μεγάλο crash test για την ομάδα της Sky στον δρόμο για το Παρίσι. Ακολουθεί το γράφημα της διαδρομής.

Sky και… απογειώνεται!

ΓΟΥΙΓΚΙΝΣ VS ΕΒΑΝΣ

Όπως προέβλεπαν οι περισσότεροι, ο φετινός Γύρος – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – είναι αποκλειστική υπόθεση των Γουίγκινς και Έβανς. Μετά την πρώτη εβδομάδα το πλεονέκτημα έχει περάσει στη μεριά του Βρετανού. Ο Μπράντλεϊ έχει την καλύτερη ομάδα, βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση και έχει φτιάξει ήδη μια πολύ μεγάλη διαφορά από τον Αυστραλό. Έχει ένα ακόμα συν, τα 53.5 χιλιόμετρα του χρονόμετρου της Σαρτρ, εκεί όπου αναμένεται να κερδίσει και άλλο χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ανέβει τα βουνά χωρίς να χάσει από τα μάτια του τη ρόδα του Έβανς και να αποφύγει δυσάρεστα απρόοπτα (κρίσεις, πτώσεις, μηχανικά προβλήματα κλπ).

Sky και… απογειώνεται!

Από την άλλη, ο Καντέλ έχει πολλαπλάσια πείρα από τον αντίπαλό του και αυτό είναι το μοναδικό όπλο του μπαίνοντας στη δεύτερη εβδομάδα του αγώνα. Επίσης ανεβαίνει στα βουνά λίγο καλύτερα από τον Γουίγκινς. Όμως η BMC έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής στα δύσκολα και ο Αυστραλός χρειάζεται την ομάδα του αν θέλει να φέρει τούμπα τον Γύρο. Ή τουλάχιστον να το προσπαθήσει. Η λογική λέει ότι θα επιτεθεί, έστω και απελπισμένα, έστω και αν δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο στιλ του. Αν το επιχειρήσει πάντως και μπορέσει να ξεκολλήσει από τον Γουίγκινς, εκεί θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Φρουμ, που ναι μεν δηλώνει «πιστός» στην υπηρεσία του Γουίγκινς, αλλά ανεβαίνει πολύ καλύτερα από τον αρχηγό του.

Ένα τέτοιο σενάριο θα έδινε καινούργιο ενδιαφέρον στον Γύρο, ο οποίος αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έχει ξεμείνει πολύ νωρίς από «επιχειρήματα», τουλάχιστον σε ότι αφορά τη γενική κατάταξη. Αν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, είναι ότι ο Φρουμ έχασε πέρυσι τον Γύρο της Ισπανίας επειδή ήταν υποχρεωμένος να δουλέψει για τον αρχηγό του. Αν θέλετε την άποψή μου, δεν θα χάσει σε καμία περίπτωση έναν ακόμα Γύρο για τον ίδιο λόγο. Αυτά για σήμερα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Τρίτη, όταν το πελοτόν θα κατευθύνεται στα Πυρηναία για την τελευταία εβδομάδα του αγώνα.

Βίντεο: Highlights από το 8ο ετάπ. Στο 5:35 μπορείτε να δείτε την πτώση και τον τραυματισμό του Σάμουελ Σάντσεθ.

Βίντεο: Η διαδρομή του φετινού Tour de France. Δείτε από πού έχουν περάσει ήδη οι ποδηλάτες και τι απομένει μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ