NFL

Το τρόπαιο που θέλουν όλοι

Το τρόπαιο που θέλουν όλοι

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε εδώ στο Ντάλας για την έναρξη του 45ου Super Bowl (01.00 Novasports 1) στο επιβλητικό Cowboys Stadium των 110.000 θέσεων με το Sport24.gr να είναι παρόν σ’ άλλο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Οι Στίλερς και οι Πάκερς είναι πανέτοιμοι να κονταροχτυπηθούν για την ιστορική κούπα που ακούει στο όνομα Vince Lombardi Trophy.

Αποστολή Ντάλας: Νίκος Παπαϊωάννου

Αν και είναι το ελαφρύτερο, σε βάρος (3, 17 κιλά) και κοντύτερο σε μήκος (56 εκατοστά), τρόπαιο ανάμεσα σε αυτά που δίνονται στους πρωταθλητές σε ΝΒΑ, μπέιζμπολ και χόκει, είναι μακράν το σημαντκότερο στα επαγγελματικά σπορ των ΗΠΑ. Το παγκοσμίου φήμης κοσμηματοπωλείο, Tiffany & Co επιλέχθηκε το 1966 από τον τότε κομισσάριο του NFL, Πιτ Ροζέλ, για να φιλοτεχνήσει το τρόπαιο.

Ο τότε πρόεδρος του οίκου Tifanny & Co, Οσκαρ Ρίντνερ το σχεδίασε πάνω σε μία χαρτοπετσέτα! Η πρώτη του ονομασία από το Super Bowl I μέχρι το Super Bowl IV ήταν “World Professional Footbal Championship”. Μετά τον θάνατο του θρυλικού προπονητή των Πάκερς, Βινς Λομπάρντι, μετονομάστηκε σε Vince Lombardi Trophy το 1970.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιερό σκεύος το οποίο έχει την τιμή να κρατά για πάντα η ομάδα που κατακτά το Super Bowl. Αποτελεί το όνειρο του κάθε ισιοκτήτη, προπονητή και παίκτη στο NFL. O δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Κάουμποϊζ, Τζέρι Τζόουνς, κάθε χρόνο, την πρώτη μέρα της προετοιμασίας φέρνει μαζί του στο γήπεδο το ένα από τα πέντε τρόπαια που έχει κατακτήσει το Ντάλας. Πηγαίνει στα αποδυτήρια, το κρατάει ψηλά και ρωτάει: “Πόσο θέλετε αυτό το τρόπαιο; Πρέπει να ματώσετε στο γήπεδο. Μόνο έτσι έχετε πιθανότητες να το κάνετε δικό σας”.

Η ονομαστική του αξία υπολογίζεται μεταξύ 25 και 50.000 δολαρίων, αλλά όπως λένε από τον οίκο Tiffany & Co, είναι ανεκτίμητη. Ο αντιπρόεδρος των πωλήσεων της Tiffany & Co, Τομ Ο’ Ρουρκ εξηγεί: “Η τιμή του δενέχει σημασία, γιατί πρέπει να βγεις εκεί έξω και να το κερδίσεις. Δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα έχεις για να το αγοράσεις.”. Οι ομάδες πρέπει να πάρουν ειδική άδεια από τον εκάστοτε κομισσάριο του NFL, έτσι ώστε να δώσουν εντολή στην Tiffany & Co για να φτιάξουν μερικές ρέπλικες. Και δεν είναι καθόλου σίγουορο ότι κάθε φορά θα την πάρουν.

Το Vince Lombardi Trophy είναι έτοιμο στο ξεκίνημα κάθε σεζόν του NFL και φυλάσσεται στο κεντρικό θησαυροφυλάκιο της Tiffany & Co στο Νιου Τζέρσεϊ. Το NFL μέσα στη χρονιά το ζητά για διάφορες εκδηλώσεις, ενώ πάντα υπάρχει ένα πιστό αντίγραφο σε περίπτωση που πάθει κάτι το καινούργιο.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του παραπέμπει πίσω στο 1880. Πάνω σε αυτό δουλεύουν 6- 8 τεχνίτες για περίπου 4 μήνες. Για την μπάλα (σε σχήμα πεπονιού) χρησιμοποιείται ένα ακατέργαστο κομμάτι ασημιού το οποίο μπαίνει σε τροχό. Γυρνώντας τον τροχό σε υψηλές στροφές οι τεχνίτες του δίνουν σιγά σιγά την μορφή της μπάλας.Η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η μπάλα αποτελείται από τρεις ασημόβεργες σε σχήμα τριγώνου. Στη συνέχεια περνούν το κορδόνι στην μπάλα και σμιλεύουν την επιφάνειά της, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι τέσσερεις φέτες της. Μάλιστα η πλειοψηφία των τεχνιτων που δουλεύουν αποκλειστικά για τη δημιουργία του Vince Lombardi Trophy προέρχονται από την Αγγλία και δεν είχαν καμία επαφή με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Η ομάδα που θα κατακτήσει σήμερα το Super Bowl, θα επιστρέψει το τρόπαιο πίσω στo κεντρικό εργαστήριο της Tiffany & Co μετά από τρεις μέρες. Ο λόγος είναι απλός. Πρέπει πάνω να χαραχθεί το τελικό σκορ του Super Bowl, αλλά και να γίνει μία συντήρηση στο τρόπαιο, αφού όπως λέει ο Ο’ Ρουρκ: “Το τρόπαιο έρχεται στα χέρια μας γεμάτο δαχτυλιές, λεκέδες σαμπάνιες και γρατζουνιές, από τους πανηγυρισμούς. Το καθαρίζουμε προσεκτικά, χαράσσουμε το σκορ και το επιστρέφουμε πίσω στην πρωταθλήτρια ομάδα”. Μερικές ομάδες, όπως οι Τζάιαντς στο πίσω μέρος της βάσης του τροπαιου ζητούν να χαραχθούν τα ονόματα των παικτών. Συνήθως η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 10 μέρες και απαγορεύεται διά ροπάλου στους υπαλλήλους της Tiffanny & Co να φωτογραφηθούν με το Vince Lombardi Trophy.

Οταν επιστραφεί οι ομάδες το βάζουν σε περίοπτη θέση είτε στο γήπεδό τους, είτε στο προπονητήριο.

Αν τα ξημερώματα της Δευτέρας το κατακτήσουν οι Στίλερς που είναι το φαβορί κατά τους ειδικούς, θα είναι το 7ο στην ιστορία τους, αν το πάρουν οι Πάκερς θα είναι το 4ο.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ