NFL

Το καλύτερο catch όλων των εποχών

Το καλύτερο catch όλων των εποχών

Συνοψίζουμε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της 12ης αγωνιστικής NFL, από catches τσίρκου μέχρι βιαστικούς πανηγυρισμούς.

Ένα αδιανόητο catch, ένας αδιανόητος πανηγυρισμός που παραλίγο να κοστίσει μια νίκη, μια (ακόμα) αδιανόητη ήττα-αυτοκτονία, και μερικές ακόμα σημειώσεις μετά την 12η αγωνιστική του NFL, λίγες μέρες πριν τα κρίσιμα ματς της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Τα αποτελέσματα συνοπτικά πριν περάσουμε στις ιστορίες: Raiders-Chiefs 24-20, Falcons-Browns 24-26, Eagles-Titans, 43-24, Patriots-Lions 34-9, Vikings-Packers 21-24, Colts-Jaguars, 23-3, Texans-Bengals 13-22, Bears,Buccaneers 21-13, Seahawks-Cardinals 19-3, Chargers-Rams 27-24, 49ers-Redskins 17-13, Broncos-Dolphins 39-36, Giants-Cowboys 28-31.

Bills-Jets, Saints-Ravens παίζουν απόψε, Steelers & Panthers έχουν τα τελευταία ρεπό της χρονιάς.

Το πιο εντυπωσιακό σκοράρισμα του Μπέκαμ

Κάποια στιγμή το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια των κλασικού ντέρμπι Giants-Cowboys οι πάντες έπαψαν να ενδιαφέρονται για τον ίδιο τον αγώνα, ένα γήπεδο εξερράγη και αναμφίβολα, εκατομμύρια θεατές ένιωσαν την ανάσα τους να κόβεται, καθώς ένας νεαρός receiver που ως τώρα τον θυμόμασταν (τουλάχιστον εμείς οι Ευρωπαίοι) κυρίως επειδή φέρει το όνομα ενός πολύ διασημότερου αθλητή, έκανε ένα πολύ πιθανό Κορυφαίο Catch Όλων Των Εποχών.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, αρχικά. Όταν λέμε Κορυφαίο Catch Όλων Των Εποχών, και γι’αυτό έχουμε την κάθε λέξη με κεφαλαίο πρώτο γράμμα, δεν είναι όντως δήλωση και περιγραφή, είναι όνομα κατηγορίας. Το catch του Odell Beckham μπήκε στη λίστα των υποδοχών που μπορεί κάποιος να δει και να σκεφτεί “ΑΜΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ” και μετά να το αναπαράγει ως άποψη χωρίς να έρθει κάποιος να τον κλειδώσει μέσα.

Ο Eli Manning εδώ πετάει, σε πιθανές ελαφρύ overthrow, τη μπάλα από το κέντρο του γηπέδου, ο Odell Beckham έχει corner να κρέμεται από πάνω του και να τον τραβάει, και παρόλ’αυτά καταφέρνει, πέφτονας, δίχως ισορροπία, με το ένα χέρι, ΜΕ ΔΥΟ ΔΑΧΤΥΛΑ, να μαγκώσει τη μπάλα, να τη μαζέψει, να την κολλήσει στο στήθος του, και να αποκτήσει κατοχή καθώς ξαπλώνει στο end zone.

Οι Cowboys κέρδισαν το παιχνίδι με νικητήριο drive του Tony Romo, αλλά ο Odell Beckham έκανε το catch της χρονιάς (να, εδώ δεν υπήρχαν κεφαλαία) χαρίζοντας στους Giants την ελπίδα για κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια ανούσια νίκη σε μια καμμένη χρονιά.

Just win, maybe

Το καλύτερο catch όλων των εποχών

Την Πέμπτη οι Raiders κατάφεραν με έναν μαγικό τρόπο να κερδίσουν τους Chiefs επειδή αυτό είναι το NFL κι επειδή δηλώσαμε την προηγούμενη βδομάδα πως αυτό το ματς δε το βλέπαμε “ούτε στη φυλακή”. Επίσης κέρδισαν επειδή βρέθηκαν μπροστά με 2 touchdowns νωρίς, επειδή όλη τη χρονιά οι Chiefs δεν είχαν επιτρέψει rushing TD αλλά έφαγαν 2 σε μια βραδιά εκ των οποίων το ένα διέτρεξε όλο το μήκος του γηπέδου, επειδή η άμυνα των Raiders έσβησε τους Chiefs σε όλα τα drives τους στο α’ ημίχρονο, κι επειδή όταν ολοκλήρωσαν οι φιλοξενούμενοι την ανατροπή τους αργά στο β’, οι Raiders φάνηκαν τυχεροί στο δικό τους τελευταίο drive: Έκαναν στην τρίχα ένα 4th&1 χωρίς το οποίο θα είχε χαθεί το παιχνίδι, οι Chiefs είχαν ένα καθαρό dropped interception δυο snaps μετά, και τέλος ένα κρίσιμο (και αυστηρό) pass interference κράτησε τους γηπεδούχους στο παιχνίδι όταν τα downs του τελείωναν.

Τελοσπάντων, αυτά συμβαίνουν θέλουμε να καταλήξουμε, όχι να κλέψουμε τη δόξα των τίμιων Raiders που κέρδισαν με κόπο και ιδρώτα για πρώτη φορά φέτος. Εξάλλου, αν κάποιος πήγε να τους στερήσει αυτή την δύσκολη νίκη, ήταν οι ίδιοι τους οι παίχτες. Σε ένα από τα πιο απίστευτα στιγμιότυπα που θα δει κανείς οπουδήποτε όλη τη σεζόν φέτος, ο Sio Moore έχοντας μόλις κάνει ένα σπουδαίο sack στον Alex Smith (στο κέντρο του γηπέδου, σε 3rd down, καθώς οι Chiefs τρέχουν για να προλάβουν νικητήριο touchdown), μπερδεύτηκε και έφυγε στην άλλη άκρη του γηπέδου πανηγυρίζοντας αυτό που νόμιζε πως ήταν νικητήριο sack.

Ο Smith σηκώθηκε γρήγορα κι ετοιμάστηκε για το snap, την ώρα που ο Moore με τον Mack ήταν πίσω του και χόρευαν. Αν προλάβαινε το snap, οι Raiders θα έτρωγαν ποινή για παράνομο σχηματισμό, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα γυάρδες και αυτόματο 1st down για τους Chiefs, συν σταμάτημα του ρολογιού. Άρα ο Smith θα είχε πλέον λιγότερες από 50 γυάρδες να καλύψει, σε πάνω από μισό λεπτό, και με νέο σετ προσπαθειών.

Αντ’αυτού, οJustin Tuck πρόλαβε να μυριστεί τη γκάφα και πήρε ένα σωτήριο τάιμ άουτ. Έτσι αντί να συμβεί όλο το παραπάνω, οι Chiefs αναγκάστηκαν να παίξουν όντως ένα 4th&long, το οποίο δεν κατέληξε πουθενά. Όλα δύσκολα.

Όσο για τους Chiefs, αυτή η κουφή ήττα ισοδυναμεί με καταστροφή. Σε συνδυασμό με τη δύσκολη νίκη των Broncos επί των Dolphins, το Ντένβερ έχει τώρα ξεφύγει έναν αγώνα, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που οι Chiefs τους κερδίσουν στο δεύτερο μεταξύ τους ματς, φέρνοντας τη σειρά τους στο 1-1, η ισοβαθμία θα τους έχει και πάλι από κάτω επειδή στο εντός του division ρεκόρ του, το Κάνσας έχει τώρα μια παραπάνω ήττα από το Ντένβερ. Με 5 ακόμα αγώνες και τους Chiefs πρακτικά ενάμιση αγώνα κάτω, μπορείς και να πεις πως η μάχη σε αυτό το division έληξε άδοξα ακριβώς τη στιγμή που είχε πάρει φωτιά.

Ο Μάικ Σμιθ ακόμα καλεί τάιμ άουτ

Το καλύτερο catch όλων των εποχών

Πριν λίγες βδομάδες ο Μάικ Σμιθ και οι Falcons κατάφεραν να χάσουν ένα παιχνίδι που έκανε τον ιδιοκτήτη Άρθουρ Μπλανκ (έναν κύριο που μοιάζει να ξεγλίστρησε από κάποιο υψηλής κοινωνίας μπαρ από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης) να δηλώσει ψιλο-έξαλλος πως “δεν γίνεται να χάνουμε αυτό το ματς”. Ήταν στο Λονδίνο κι οι Falcons έχασαν από τους Lions παρότι οι Lions δεν είχαν τρόπο να σταματήσουν τον χρόνο και να επιτεθούν, αλλά η ομάδα της Ατλάντα σταματούσε μόνη της το χρόνο με ανόητες ποινές. Αργότερα ο Σμιθ πήρε τάιμ άουτ και ‘πάγωσε’ το αντίπαλο kicker (ο οποίος έχασε το σουτ που επιχείρησε) δίνοντάς του την ευκαιρία να κλωτσήσει ξανά (στη δεύτερη φορά ήταν εύστοχος). Μιλάμε για αποτυχίες από τις σπάνιες.

Απέναντι στους Browns οι Falcons κατάφεραν να οδηγούν ένα ενδεχόμενο νικητήριο drive- με field goal έπαιρναν το προβάδισμα, και ύστερα από ένα completion στον Harry Douglas θα έπαιζαν 3rd&2 από τις 35 γυάρδες του end zone των Browns, με 57” στο ρολόι. Τώρα, σε αυτό το σημείο αυτό που θες ως Ατλάντα είναι να κάψεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς (για να μην έχουν πολύ στη διάθεσή τους οι Browns όταν ξαναπάρουν τη μπάλα) ή έστω να αναγκάσεις τον αντίπαλό σου να ξοδέψει τάιμ άουτ. Οι Browns είχαν και τα 3 δικά τους, που σημαίνει πως όσο λίγο χρόνο κι αν είχαν όταν έπαιρναν τη μπάλα, θα είχαν ευκαιρίες να φτάσουν κι εκείνοι στο field goal.

Στα 55” λοιπόν και 2 γυάρδες μέχρι το 1st down που πρακτικά θα έληγε το παιχνίδι, η καλύτερη επιλογή είναι α) να αφήσεις το χρόνο να τρέξει και μετά β) να τρέξεις τη μπάλα. Στο μεν (α), οι Browns θα πάρουν εκείνοι τάιμ άουτ για να μην τελειώσει ο χρόνος τους και με το δε (β), ακόμα κι αν δεν πάρεις το 1st down, θα κόψεις άλλο ένα τάιμ άουτ από τους Browns ώστε, ξανά, να τους μείνει χρόνος της προκοπής στο ρολόι.

Με μια σωστή διαχείριση λοιπόν βημάτων α + β, είτε έχεις κάνει 1st down που λήγει το παιχνίδι (αν ο Matt Bryant βάλει το field goal, το οποίο έβαλε), είτε αφήνεις στους Browns το γήπεδο, 40” και μόλις ένα τάιμ άουτ.

Τι έκανε ο Μάικ ο Σμιθ; Αντί για το (α) επέλεξε να πάρει ο ίδιος τάιμ άουτ και για το (β) επέλεξε μια κοντινή screen pass που δεν ολοκληρώθηκε, σταματώντας το χρόνο. Ούτε λοιπόν έκανε το 1st, ούτε έκοψε τάιμ άουτ των αντιπάλων. Ο Matt Bryant έβαλε το field goal βέβαια, όμως ο Hoyer the Destroyer πήρε πίσω τη μπάλα με 44” και όλα τα τάιμ άουτ στη διάθεσή του, θέλοντας κι εκείνος ένα απλό field goal.

Το drive των Browns:

  • Incomplete
  • 11 γυάρδες πάσα στο κέντρο του γηπέδου, τάιμ άουτ στα 32”.
  • 24 γυάρδες πάσα στο κέντρο του γηπέδου (στον Josh Gordon που επέστρεψε μετά βαϊων και κλάδων), τάιμ άουτ στα 24”.
  • 15 γυάρδες πάσα στο κέντρο του γηπέδου, τάιμ άουτ στα 16”.
  • 11 γυάρδες πάσα στο κέντρο του γηπέδου, spike τη μπάλα στα 6”.
  • Νικητήριο field goal από τις 37 γυάρδες.

Εντελώς απλοϊκά και μπακαλίστικα, αυτές οι πρώτες 11+24=35 γυάρδες των Browns δε θα μπορούσαν να έχουν συμβεί. Ο Hoyer θα έπρεπε να ψάχνει receivers σε κάλυψη στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου, ενώ τώρα σημάδευε όποιον έβρισκε στο κέντρο, ανενόχλητος, χωρίς άγχος για το χρόνο.

Ο Μάικ Σμιθ χάρισε στην ομάδα του άλλη μια ήττα, ρίχνοντάς την από την κορυφή του NFC South, όπου βρέθηκαν προσωρινά οι Saints μέχρι το αποψινό τους παιχνίδι.

Update: Οι Saints ηττήθηκαν για 3ο συνεχές παιχνίδι στη Νέα Ορλεάνη, οι Falcons ξαναπέρασαν 1οι στο division, και οι Panthers απέχουν μισή νίκη από την πρωτιά, στο 3-7-1. Βάλτε την Αλαμπάμα στο NFC South.

Η πιο μακρινή πάσα μιας γυάρδας

Ο Άαρον Ρότζερς σε μια ξεκαρδιστική touchdown πάσα που στα επίσημα κιτάπια της στατιστικής καταγράφεται ως μία γυάρδα ενώ στην πραγματικότητα είναι μάλλον πιο κοντά στις είκοσι.

Μπεμπέτο 2.0

Ο T.Y. HIlton έγινε μπαμπάς για 3η φορά προχθές τα ξημερώματα. Υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να μην κάνει touchdown απέναντι στους Jacksonville Jaguars; Ο πανηγυρισμός του ήταν αξιολάτρευτος.

Ο αετός ορμάει

Το καλύτερο catch όλων των εποχών

Ότι οι Patriots εμφανίστηκαν σε κρίσιμο ματς απέναντι σε γερό αντίπαλο τόσο σοβαροί που ουσιαστικά είχαν λήξει το ματς από το ημίχρονο, δεν είναι κάτι καινούριο ή περίεργο. (Καημένοι Lions.) Εξάλλου είναι η καλύτερη ομάδα του NFL αυτή τη στιγμή. Και ούτε είμαι της άποψης πως πρέπει οι καλές ομάδες να ποδοπατούν κάθε θεωρητικά πιο αδύναμο αντίπαλο για να αποδεικνύουν συνεχώς την ανωτερότητά τους. (49ers, Chargers και Broncos όλοι κέρδισαν με σχεδόν ταυτόχρονα νικητήρια drives στο τέλος των αγώνων τους, οι Broncos δε απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα των Dolphins.) Όμως υπό συγκεκριμένες συγκυρίες μια τέτοια εμφατική επικράτηση μπορεί να λέει πολλά.

Χθες ας πούμε, οι Seahawks έδιναν το πρώτο αληθινό τους ματς χωρίς αύριο στη φετινή σεζόν. Με ήττα χθες από τους Cardinals στο Σιάτλ, δεν υπήρχε επιστροφή: Το division είχε χαθεί οριστικά (4 νίκες πίσω και ισοβαθμία υπέρ των Cards) και στο κυνήγι των wild cards θα υστερούσαν των Cowboys και των 49ers, με τα 5 τελευταία ματς τους να περιλαμβάνουν μέσα-έξω με 49ers και μια επίσκεψη στην Αριζόνα. Όχι.

Οι Seahawks χθες λοιπόν, σε ένα από αυτά τα άγρια ματς που χαίρεσαι να βλέπεις στην εποχή του pass interference, υποδέχονταν τους Cardinals, την ομάδα με το #1 ρεκόρ του NFL και πρωτοπόρους στο division. Παιχνίδι σκληρό, με λιγοστά 1st downs, με το Σιάτλ να φρενάρει την Αριζόνα σε σχεδόν 200 μόλις γυάρδες συνολικής επίθεσης (το χαμηλότερό τους για φέτος), με λιγοστά λάθη (μόλις ένα interception, από τον Byron Maxwell των Seahawks), με πολύ ξύλο στους quarterbacks (3 sacks για τον Stanton, 7 για τον Wilson), και με μόλις ένα touchdown drive (αργά στο παιχνίδί, από τους Seahawks), οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κρατήσουν τους πρωτοπόρους σε ένα non-event επιθετικό παιχνίδι ενός μόλις field goal, την ώρα που μεθοδικά, χειρουργικά, χτύπαγαν λίγους-λίγους τους πόντους στις χρονοβόρες επιθέσεις τους. Το touchdown ήταν απλά το τελειωτικό χτύπημα- οι Seahawks έδιναν την αίσθηση πως αν το παιχνίδι παιζόταν για 10 ακόμα ώρες, δε θα δεχόντουσαν σκοράρισμα ποτέ.

Το division αποκτά τώρα νέο ενδιαφέρον, με 49ers και Seahawks να πλησιάζουν τους Cardinals στα 2 παιχνίδια και τις ισοβαθμίες ακόμα ανοιχτές. 49ers και Seahawks αναμετρώνεται το βράδυ της Ημέρας των Ευχαριστιών, σε μια από τις κρισιμότερες εκδοχές αυτού του καθηλωτικού μοντέρνου rivalry.

Επόμενη αγωνιστική

Thanksgiving: Lions-Bears (για το πρώτο καφεδάκι), Cowboys-Eagles (γλέντι), 49ers-Seahawks (γι’αυτά ζούμε)

Παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες που διεκδικούν είσοδο σε πλέι-οφ: Bills-Browns, Ravens-Chargers, Steelers-Saints, Falcons-Cardinals, Packers-Patriots (τίμιο το λες)

Κυριακή βράδυ: Chiefs-Broncos. Θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν οι Chiefs δεν έχαναν από το Ώκλαντ, κάτι που κανείς δεν κατάφερε τον τελευταίο ημερολογιακό χρόνο.

Δευτέρα: Jets-Dolphins. Κι αυτό φίλοι, το NFL μας στο στέλνει του χρόνου να παιχτεί στην Ευρώπη. Αυτό πιστεύουν για εμάς. Τόσο μας σέβονται.

*Διόρθωση: Διεγράφη μέρος του δημοσιευμένου άρθρου που αποτελούσε ανέτοιμο draft για μελλοντικό θέμα.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ