ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ακόμα κολυμπάει ο Λόχτι

Ακόμα κολυμπάει ο Λόχτι

Τρεις κούρσες έκανε ο Ράιαν Λόχτι στη Βαρκελώνη. Δύο χρυσά μετάλλια και μια πρόκριση σε τελικό για τον κορυφαίο πλέον κολυμβητή στον κόσμο. Η Αυστραλία κυριαρχεί στα 100μ. ελεύθερο.

Τρεις κούρσες σε λιγότερο από δύο ώρες έκανε ο Ράιαν Λόχτι την έκτη μέρα των τελικών της κολύμβησης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης.

Πραγματικό κατόρθωμα αν υπολογίσει κανείς πως κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, ενώ προκρίθηκε και στον τελικό με τον καλύτερο χρόνο.

Ο 28χρονος άνοιξε λογαριασμό στον τελικό των 200μ. ύπτιο, ένα αγώνισμα που ανήκει στις ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί έχουν να χάσουν σε μεγάλη διοργάνωση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Με χρόνο ένα λεπτό και 53.79 δευτερόλεπτα τερμάτισε μπροστά από τον Πολωνό Ράντοσλαβ Καβέσκι (1:54.24), επίδοση που αποτελεί ρεκόρ Ευρώπης. Τρίτος ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Τάιλερ Κλέρι με 1:54.64.

Ο Λόχτι πραγματοποίησε ατομικό ρεκόρ στα ημιτελικά των 100μ. πεταλούδα με χρόνο 51.48. Ωστόσο ο Τσαντ Λε Κλος (51.52) είναι δυνατός, ενώ παρών στον τελικό θα είναι και ο ταχύτερος φέτος στον κόσμο, Στέφεν Ντίμπλερ (51.65).

Η κουραστική βραδιά του Λόχτι ολοκληρώθηκε στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4χ200μ. ελεύθερο. Κολύμπησε δεύτερος, καλύπτοντας τη διαφορά από τη Ρωσία και τον εκπληκτικό Ντανίλα Ιζότοφ και έδωσε πρώτος τη σκυτάλη στον αντικαταστάτη του Μάικλ Φελπς, Τσάρλι Χούτσιν..

Η Ρωσία πήρε το αργυρό (7:03.92) και η Γαλλία το χάλκινο (7:04.74). Ο Λόχτι έχει πλέον τρία χρυσά, ένα αργυρό και μια 4η θέση και διεκδικεί ακόμα δύο μετάλλια.

Δύο αγώνες έκανε και η Μίσι Φράνκλιν. Παρά το γεγονός πως δεν θα γίνει η πρώτη κολυμβήτρια με επτά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χαμογελούσε μετά την 4η θέση στον τελικό των 100μ. ελεύθερο με 53.47.

Μετά από ένα απίστευτο πρώτο 50άρι, όπου απείλησε το παγκόσμιο ρεκόρ, η Αυστραλή Κέιτ Κάμπελ τερμάτισε πρώτη σε 52.34. Η Αυστραλία έκανε το νταμπλ στα 100μ. ελεύθερο μετά την πρωτιά του Τζέιμς Μάγκνουσεν στους άνδρες. Η Σάρα Σέστρεμ ήταν δεύτερη με 52.89 και η χρυσή Ολυμπιονίκης, Ρανόμι Κρομοβιντγιόγιο με 53.42. Η παγκόσμια ρέκορντγουμαν Μπρίτα Στέφεν ήταν μόλις έκτη.

Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε και η Δανέζα Ρίκε Πέντερσεν στα ημιτελικά των 200μ. πρόσθιο. Όμως στον τελικό η Πέντερσεν περιορίστηκε στην 2η θέση πίσω από την Γιούλια Εφίμοβα (2:19.41). Η νικήτρια έγινε η πρώτη Ρωσίδα με δύο παγκόσμιους τίτλους στο ίδιο αγώνισμα. Το βάθρο συμπλήρωσε η Αμερικανίδα Μίκα Λόρενς με 2:22.37.

Τρεις σερί τίτλους στα 200μ. πρόσθιο έχει ο Ντάνιελ Γκιούρτα. Ο σπουδαίος Ούγγρος με ένα δυνατό τελευταίο 50άρι τερμάτισε σε χρόνο 2:07.23. Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν (σ.σ. το αφαίρεσε από τον Γκιούρτα), Ακιχίρο Γιαμαγκούτσι ήταν μόλις έβδομος. Το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Γερμανός Μάρκο Κοχ (2:08.54), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο Φινλανδός Μάτι Μάτσον (2:08.95).

Ο Μάτσον είναι ο πρώτος Φινλανδός με μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά τον αξεπέραστο Γιάνι Σιέβινεν (χρυσός στα 200μ. μικτή και αργυρός στα 400μ. μικτή στη Ρώμη το 1994).

Η Φράνκλιν και η Κρομοβιντγιόγιο θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο το Σάββατο (3/8) στους τελικούς των 200μ. ύπτιο και 50μ. πεταλούδα αντίστοιχα.

Ωστόσο ο τελικός της βραδιάς θα είναι το 50άρι ελεύθερο των ανδρών με τον χρυσό Ολυμπιονίκη, Φλοράν Μανοντού, τον νικητή στο Σίδνεϊ (μαζί με τον Γκάρι Χολ Τζούνιορ), Άντονι Έρβιν, τον Σέζαρ Σιέλο, τον Νέιθαν Έιντριαν, τον Φρεντ Μπουσκέ μέχρι και τον νικητή σε Μόντρεαλ και Μελβούρνη, Ρόλαντ Σόεμαν που έκανε ρεκόρ Αφρικής (21.67) στα 33 του χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ