ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τα αστέρια της ενόργανης δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Τα αστέρια της ενόργανης δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Λάμψη Ολυμπιακών, παγκόσμιων και ευρωπαϊκών μεταλλίων θα σκορπίσουν στη Θεσσαλονίκη τα αστέρια της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής, που υπόσχονται μοναδικό θέαμα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών και εφήβων - νεανίδων, αυτό το Σαββατοκύριακο (4-5 Μαρτίου) στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας.

Η σημαντικότερη εγχώρια διοργάνωση θα σημάνει την πρώτη επίσημη φετινή εμφάνιση των Ελλήνων πρωταθλητών, οι οποίοι πρόκειται να παρουσιάσουν τα ολοκαίνουργια προγράμματά τους, να δείξουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που ακολουθεί (Κλουζ-Ναπόκα, 19-23 Απριλίου) και φυσικά να κερδίσουν το χειροκρότημα των φιλάθλων που θα βρεθούν στο στάδιο (η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό).

Η σημαντικότερη εγχώρια διοργάνωση θα σημάνει την πρώτη επίσημη φετινή εμφάνιση των Ελλήνων πρωταθλητών, οι οποίοι πρόκειται να παρουσιάσουν τα ολοκαίνουργια προγράμματά τους, να δείξουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που ακολουθεί (Κλουζ-Ναπόκα, 19-23 Απριλίου) και φυσικά να κερδίσουν το χειροκρότημα των φιλάθλων που θα βρεθούν στο στάδιο (η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό).

Στην κατηγορία ανδρών, ξεχωριστό ενδιαφέρον δίνουν ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, ο πολυνίκης του θεσμού Βλάσης Μάρας, που έχει κατακτήσει 19 πανελλήνιους τίτλους από το 2001 έως σήμερα, ο θριαμβευτής του σύνθετου ατομικού τα τρία προηγούμενα χρόνια Νίκος Ηλιόπουλος, καθώς και οι υπόλοιποι έμπειροι και νεότεροι πρωταθλητές που είναι υποψήφιοι για το ευρωπαϊκό ( Δημήτρης Μαρκούσης, Γιώργος Χατζηευσταθίου, Κώστας Κωνσταντινίδης, Βασίλης Κόλλιας, Αντώνης Τανταλίδης, Βασίλης Τανταλίδης, Νίκος Κρανίτης, Σπύρος Κορογιαννάκης, Μιχάλης Δουλκερίδης, Μπάμπης Καϊλίδης, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης).

Θέαμα υψηλού επιπέδου αναμένεται και στις γυναίκες, όπου μεταξύ άλλων θα παραταχθούν οι τέσσερις αθλήτριες που έχουν ήδη προεπιλεγεί για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ( Βασιλική Μιλλούση, Αργυρώ Αφράτη, Βάλια Πλυτά, Ιωάννα Ξουλόγη).

Παράλληλα, το «αύριο» της ελληνικής ενόργανης θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του στις κατηγορίες εφήβων και νεανίδων.

Ένα ξεχωριστό κάλεσμα, προς όσους... έχουν μάτια να δουν, απεύθυνε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης:

«Το πανελλήνιο πρωτάθλημα θα αποτελέσει ένα σημαντικό αγωνιστικό τεστ ενόψει του ευρωπαϊκού και όλοι οι αθλητές μας θα έρθουν με το σκεπτικό να παρουσιάσουν ένα καλό πρόσωπο. Όσοι φίλαθλοι έρθουν στο στάδιο θα ανταμειφθούν από εντυπωσιακά προγράμματα, πολύ υψηλού επιπέδου και από πολλούς αθλητές. Δεν είναι μόνο ο Πετρούνιας, ο Μάρας και οι διεθνώς καταξιωμένοι πρωταθλητές. Από πίσω έχουμε πολλά ακόμη παιδιά που αξίζουν και έχουν ετοιμάσει πολύ ωραία προγράμματα. Αν είχε μάτια να δει αυτή η χώρα, θα έλεγε “ναι, αξίζει να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, γιατί μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα”! Μάλλον, όμως, είναι τυφλή... Περιμένουμε πάντως να τα εκτιμήσει ο κόσμος, που θα έρθει να δει τους αγώνες».

Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 108 αθλητές και αθλήτριες (31 άνδρες, 29 γυναίκες, 16 έφηβοι, 32 νεανίδες), αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Η αυλαία θα ανοίξει το Σάββατο (04/03) με τον γενικό προκριματικό αγώνα, στον οποίο θα πάρουν μέρος όλοι οι αθλητές και μέσω αυτού θα αναδειχθούν οι νικητές του συνθέτου ατομικού και οι φιναλίστ των επιμέρους οργάνων. Την Κυριακή (05/03) θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί οργάνων όλων των κατηγοριών. Η είσοδος στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα του πανελλήνιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής:

Σάββατο 4 Μαρτίου

10:00 - 12:00: Γενικός αγώνας νεανίδων

13:00 - 14:30: Γενικός αγώνας γυναικών

16:00 - 19:00: Γενικός αγώνας ανδρών / εφήβων

Κυριακή 5 Μαρτίου

10:30 - 12:00: Τελικοί οργάνων γυναικών / νεανίδων

14:00 - 16:30: Τελικοί οργάνων ανδρών / εφήβων

Η «χρυσή βίβλος» των πανελληνίων πρωταθλημάτων ενόργανης: Οι «συλλέκτες τίτλων» στα 20 χρόνια ζωής της Ε.Γ.Ο.

Ραντεβού στην αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης» της Θεσσαλονίκης για ακόμα περισσότερα χρυσά μετάλλια δίνουν τα αστέρια της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής, που θα αγωνιστούν στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαρτίου.

Από την ίδρυση της Ε.Γ.Ο., το 1997, ο κορυφαίος εγχώριος θεσμός έχει αναδείξει περισσότερους από 60 πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν μανιώδεις «συλλέκτες τίτλων», με συγκομιδή και επιτεύγματα που εντυπωσιάζουν:

Βλάσης Μάρας έχει τους περισσότερους τίτλους στο σύνθετο ατομικό ανδρών (5 και μάλιστα συνεχόμενους, μεταξύ 2002 και 2006), ενώ τον ακολουθεί κατά πόδας ο Νίκος Ηλιόπουλος (4). Παρομοίως, η Βασιλική Μιλλούση είναι η πολυνίκης στο σύνθετο ατομικό γυναικών (5 τίτλοι).

Βλάσης Μάρας έχει τις περισσότερες νίκες σ’ ένα όργανο (9 τίτλοι στο μονόζυγο), αλλά και αθροιστικά στην ιστορία του θεσμού (19 χρυσά στο διάστημα 2001-2015).

Βασιλική Μιλλούση κατέχει τα αντίστοιχα ρεκόρ στις γυναίκες, με 7 τίτλους στη δοκό, αλλά και συνολικά 16 χρυσά μετάλλια στο διάστημα 2001-2016.

Δημοσθένης Ταμπάκος έχει πετύχει τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες σ’ ένα αγώνισμα (6 διαδοχικοί τίτλοι στους κρίκους, μεταξύ 1997 και 2002).

-Μεγάλοι απόντες από τη λίστα των θριαμβευτών των πανελληνίων πρωταθλημάτων της Ε.Γ.Ο. είναι ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο οποίος για διάφορους λόγους δεν συνέβη να αγωνιστεί στον θεσμό, όπως και ο Λευτέρης Κοσμίδης, που υπήρξε πανελληνιονίκης ως έφηβος το 2007 αλλά δεν συμμετείχε ποτέ στους τελικούς οργάνων της κατηγορίας ανδρών στη δεκαετία που ακολούθησε.

Η «χρυσή βίβλος», με τους νικητές και τις νικήτριες στα πανελλήνια πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδρυση της Ε.Γ.Ο. το 1997:

ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΥΣΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ)

ΑΝΔΡΕΣ

Βλάσης Μάρας: 19 χρυσά

Δημοσθένης Ταμπάκος: 10 χρυσά

Δημήτρης Μαρκούσης: 10 χρυσά

Νίκος Ηλιόπουλος: 10 χρυσά

Βασίλης Τσολακίδης: 9 χρυσά

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Βασιλική Μιλλούση: 16 χρυσά

Βάσω Τσαβδαρίδου: 9 χρυσά

Σοφία Καργιώτη: 6 χρυσά

Δήμητρα Καστρίτση: 6 χρυσά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ