ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τετραπλασιάστηκε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο

Τετραπλασιάστηκε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 τετραπλασιάστηκε, όπως ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο.

Η Ιαπωνία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους προϋπολογισμούς των διοργανωτών Ολυμπιακών Αγώνων να ξεφεύγουν όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης των σχεδίων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, έγινε γνωστό ότι το κόστος έχει διογκωθεί πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με το αρχικό.

Ο Κόικε παρήγγειλε αναθεώρηση των ολυμπιακών δαπανών, ώστε να βρεθούν τρόποι συρρίκνωσης του κόστους, με τη μεταφορά τριών τοποθεσιών όπου θα διεξαχθούν αθλήματα.

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αυτήν τη στιγμή εκτιμάται σε 3.000.000.000.000 γεν, περίπου 26.150.000.000 ευρώ και οι προσπάθειες να περικοπεί αρχίζουν από το κανόε καγιάκ και την κωπηλασία, που θα φιλοξενούνταν σε καινούργια εγκατάσταση στην ιαπωνική πρωτεύουσα, κόστους 453.000.000 ευρώ.

Η επιτροπή αναθεώρησης, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, Σινίτσι Ουεγιάμα, πρότεινε αλλαγές που θα μειώσουν το κόστος κατά 435.000.000 ευρώ. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τη μετατροπή των μόνιμων εγκαταστάσεων σε προσωρινές, τη μεταφορά της κωπηλασίας και του κανόε καγιάκ σε μία υπάρχουσα εγκατάσταση περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας και η μείωση του κόστους των νέων εγκαταστάσεων με περικοπές ορισμένων παροχών.

Η Οργανωτική Επιτροπή αντιδρά σε ορισμένα από τα μέτρα, όπως τη μεταφορά "έδρας" στην κωπηλασία και το κανόε καγιάκ, διότι θα χρειαστούν ούτως ή άλλως 305.000.000 ευρώ για την ανάπλαση της υπάρχουσας εγκατάστασης και διότι αρκετές από τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν αθλήματα είναι περιοχές που είχαν πληγεί από το τσουνάμι του 2011, με συνέπεια να γίνουν διοργανώτριες πόλεις ώστε να προωθηθεί η ανοικοδόμησή τους.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, συναντήθηκε με τον Κόικε τον Οκτώβριο και συμφώνησαν να σχηματίσουν μία ομάδα εργασίας αποτελούμενη από την κυβέρνηση του Τόκιο, τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ, ώστε να βρεθούν τρόποι μείωσης της σπατάλης. Μία από τις ιδέες είναι η τοποθέτηση δύο ανθρώπων σε ρόλους εκτελεστικού διευθυντή και οικονομικού διευθυντή για το σύνολο των έργων, ρόλοι που δεν υφίστανται αυτήν τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ