ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέσσερις κυρίες έτοιμες να γράψουν ιστορία

Τέσσερις κυρίες έτοιμες να γράψουν ιστορία

Καμία αθλήτρια μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει σε ένα και μόνο αγώνισμα στίβου, πλην σκυταλοδρομίας, να κερδίσει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Ντιμπάμπα, Άνταμς, Φρέιζερ-Πράις και Σποτάκοβα έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία.

Στο στίβο η μοναδική αθλήτρια που έχει καταφέρει να κερδίσει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα είναι η Αμερικανίδα Έβελιν Άσφορντ. Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε τα 100μ. κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετείχε στην ομάδα των ΗΠΑ στη σκυταλοδρομία 4x100 το 1984, το 1988 και το 1992, κατακτώντας και τρεις φορές την πρώτη θέση.

Η συμμετοχή των γυναικών στο στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτράπηκε πρώτη φορά στη διοργάνωση του Άμστερνταμ το 1928. Από τότε καμία αθλήτρια δεν έχει κατορθώσει στο ίδιο ατομικό αγώνισμα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο τρεις φορές.

Τέσσερις κυρίες, οι δύο εκ των οποίων μπαίνουν στο "κυνήγι" ενός μεταλλίου την Παρασκευή (12/8), έχουν την ιστορική ευκαιρία να βάλουν τέλος σε αυτή την παράδοση, κάνοντας ό,τι έκαναν σε Πεκίνο και Λονδίνο. Βλέπετε, Τιρουνές Ντιμπάμπα, Βάλερι Ανταμς, Σέλι-Αν Φρέιζερ Πράις και Μπάρμπορα Σποτάκοβα έχουν κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα αγωνίσματα τους και θα επιχειρήσουν στο Ρίο να γράψουν το όνομά τους στην ιστορία του στίβου με ολόχρυσα γράμματα.

Τιρουνές Ντιμπάμπα

Τέσσερις κυρίες έτοιμες να γράψουν ιστορία

Το φαινόμενο Τιρουνές Ντιμπάμπα έδειξε τη δυναμική του το 2005 στο Ελσίνκι κάνοντας το "χρυσό" νταμπλ των μεγάλων αποστάσεων, σε 5.000μ. και 10.00μ., για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων στίβου.

Τρία χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, επαναλαμβάνει τον άθλο της, τερματίζοντας πάλι πρώτη στα 5.000μ. και στα 10.000μ. Μάλιστα στη δεύτερη απόσταση σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ, σε μια συγκλονιστική κούρσα στην οποία νίκησε για δύο μόλις δευτερόλεπτα την Ελβάν Αμπεϊλεγκέσε.

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ της Ντιμπάμπα στα 5.000μ. το 2007

Στο Λονδίνο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τη Ντιμπάμπα όσον αφορά τα 10.000μ., όπου επανέλαβε τη νίκη που είχε πετύχει στο Πεκίνο. Στα 5.000μ. όμως ήρθε τρίτη, πληρώνοντας εν πολλοίς τη 16μηνη απουσία λόγω τραυματισμού που είχε ανάμεσα στις δύο Ολύμπιάδες.

Η Τιρουνές Ντιμπάμπα την Παρασκευή (12/8) στις 17:10 τρέχει στον τελικό των 10.000μ., το έργο της όμως μόνο εύκολο δεν είναι. Η 31χρονη δρομέας επέστρεψε στους αγώνες μόλις τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ύστερα από απουσία 2 χρόνων, καθώς την προηγούμενη χρονιά έφερε στη ζωή τον πρώτο της γιο. Φέτος είναι μόλις η όγδοη ταχύτερη στο συγκεκριμένο αγώνισμα αλλά δεν θα ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη αν τη βλέπαμε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Βαλέρι Άνταμς

Τέσσερις κυρίες έτοιμες να γράψουν ιστορία

Έτσι το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στα χέρια της Νεοζηλανδής πρωταθλήτριας, που θα διεκδικήσει στο Ρίο το τρίτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ξεκινάει την προσπάθεια της το μεσημέρι της Παρασκευής (12/8) στα προκριματικά του αγωνίσματος και εφόσον όλα πάνε καλά τα ξημερώματα του Σαββάτου (4:00) θα προσπαθήσει να γράψει ξανά ιστορία.

Το 2011 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού η Άνταμς σημειώνει ρεκόρ αγώνων

Η τέσσερις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια δείχνει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να έχει αναρρώσει πλήρως, μετά την εγχείριση, από τον τραυματισμό στο δεξί της γόνατο, που την ταλαιπώρησε τα τελευταία δύο χρόνια. Στο Diamond League του Μονακό τον προηγούμενο μήνα ήταν εξαιρετική, κερδίζοντας την πρώτη θέση με βολή στα 20,05μ.

Φέτος έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση με 20,19μ., πίσω μόνο από την Κινέζα Λιτζιάο Γκονγκ που έχει βολή στα 20,43μ. Η θηριώδης Νεοζηλανδή, ύψους 1,93μ. και βάρους 120 κιλών, δείχνει ικανή να πάρει το τρίτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, με τη Γκονγκ και τη Γερμανίδα Κριστίνα Σβάνιτς να μοιάζουν οι μόνες που μπορούν να την απειλήσουν.

Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις

Τέσσερις κυρίες έτοιμες να γράψουν ιστορία

Η πρώτη φορά που η μικρόσωμη Τζαμαϊκανή απασχόλησε τους φίλους του στίβου ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στην Οσάκα. Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100μ. και το ασημένιο στα 200μ. ξεκαθαρίζοντας σε όλους πως ήρθε για να μείνει.

Η νίκη της Φρέιζερ-Πράις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου το 2015

Στο Λονδίνοω ήταν το πρώτο φαβορί και κάνοντας μια εκπληκτική κούρσα και σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο από τον τελικό του 1988 στα 100μ. γυναικών πήρε την πρώτη θέση και μαζί την εκδίκηση για τον χαμένο τελικό στην Νταεγού το 2011, όταν και είχε τερματίσει μόλις τέταρτη.

Η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει φέτος η Τζαμαϊκανή σπρίντερ είναι ακόμα πιο δύσκολή. Δείχνει να μην βρίσκεται σε φόρμα, έχοντας τον όγδοο καλύτερο χρόνο στα 100μ. φέτος. Η 29χρονη με τα περίεργα μαλλιά, αναμένεται να διεκδικήσει το τρίτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100μ. τα ξημερώματα της Κυριακής (4:37).

Μπάρμπορα Σποτάκοβα

Τέσσερις κυρίες έτοιμες να γράψουν ιστορία

Εκεί που πάντα παρουσιάζεται εντυπωσιακά έτοιμη η Μπάρμπορα Σποτάκοβα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου έχει κατακτήσει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε Πεκίνο και Λοινδίνο. Την κάτοχο του Παγκοσμίου Ρεκόρ από το 2008, δεν την υπολόγιζαν για το Ρίο πριν λίγους μήνες.

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ της Σποτάκοβα το 2008

Βλέπετε, η Σποτάκοβα το 2013 έγινε μητέρα, απουσιάζοντας όλο το εν λόγω έτος, και τα επόμενα χρόνια είχε αρκετούς τραυματισμούς στο πόδι της, που δεν την άφηναν να βρει ρυθμό. Από τον Ιούνιο όμως του 2016 έχει επιστρέψει στις μεγάλες βολές και κατέχει την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο με 66,87μ.

Η αθλήτρια του Γιαν Ζελέζνι στις 19 Αυγούστου έχει πολλές πιθανότητες να κατακτήσει, στον τελικό του ακοντίου γυναικών, το τρίτο της σερί χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ