ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πήρε το χρυσό η Δανία, 28-26 την Γαλλία!

Πήρε το χρυσό η Δανία, 28-26 την Γαλλία!

Η Δανία αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χρυσή Ολυμπιονίκης στο χάντμπολ Ανδρών, καθώς νίκησε 28-26 την Γαλλία. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Γερμανία.

Η Δανία έκανε την έκπληξη και είναι η νέα Ολυμπιονίκης του ανδρικού χάντμπολ, "γκρεμίζοντας" από την κορυφή τη Γαλλία. Οι «βίκινγκς» αγωνίστηκαν με απαράμιλλο πάθος στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά του Ρίο, νίκησαν δίκαια τους "τρικολόρ" με 28-26 (ημίχρονο 16-14) και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Μάλιστα, η Δανία μέχρι φέτος δεν είχε κατακτήσει ούτε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι μοναδικοί της τίτλοι ήταν δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 2008 και το 2012.

Όμως απόψε (21/8) ήταν η ώρα τους. Με όπλο την πολύ δυνατή άμυνα και αιχμή του δόρατος στην επίθεση τον Μίκελ Χάνσεν, οι παίκτες του (Ισλανδού τεχνικού) Γκούντμουντουρ Γκούντμουντσον πήραν από νωρίς το προβάδισμα και έφτασαν να προηγούνται ακόμη και με πέντε γκολ διαφορά (26-21), δέκα λεπτά πριν τη λήξη.

Η Γαλλία έκανε την αντεπίθεσή της και μείωσε σε 26-25, αλλά ένα γκολ του Λάσε Σβαν κι ένα του Μαντς Μενσά Λάρσεν «σφράγισαν» τη νίκη των Σκανδιναβών, που πανηγύρισαν έξαλλα στο φινάλε.

Η Δανία έγινε η ένατη ομάδα που κατακτά τον τίτλο, στις 13 διοργανώσεις που το χάντμπολ περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Η Γαλλία πάλι, παρά την ήττα της, είναι πλέον πρώτη στον πίνακα μεταλλίων του αθλήματος, με δύο χρυσά, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο, ξεπερνώντας τη Σοβιετική Ένωση (δύο χρυσά, ένα ασημένιο).

Ο θρίαμβος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Γκούντμουντουρ Γκούντμουντσον, ο οποίος το 2008 είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του, της Ισλανδίας, στον τελικό των Αγώνων του Πεκίνου, αλλά εκεί η Γαλλία τον είχε περιορίσει στη δεύτερη θέση. Το χάλκινο μετάλλιο κατΈκτησε η Γερμανία, η οποία επικράτησε 31-25 της Πολωνίας στο μικρό τελικό.

Οι συνθέσεις:

ΔΑΝΙΑ (Γκούντμουντουρ Γκούντμουντσον): Λάντιν Γιάκομπσεν, Γκριν Κρέιμπεργκ, Κρίστιανσεν 1, Μενσά Λάρσεν 1, Μόρτενσεν 2, Νόντεσμπο, Σβαν 4, Ρ.Τοφτ Χάνσεν, Μόλγκααρντ Γένσεν, Σόντεργκααρντ 4, Χ.Τοφτ Χάνσεν 4, Μίκελ Χάνσεν 8, Ολσεν 4, Ντάμγκααρντ Νίλσεν.

ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Ονεστά): Ζεράρ, Ομεϊέρ, Νιοκά, Ναρσίς 4, Ν.Καραμπάτιτς 5, Μαέ 3, Εν'Γκεσάν 1, Αμπαλό 1, Σοραϊντό 1, Γκιγκού 6, Λ.Καραμπάτιτς, Φάμπρεγκας 1, Ντιπαντά 2, Πορτ 2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ