Οσμή σκανδάλου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ολυμπιακοί Αγώνες - SPORT 24

Οσμή σκανδάλου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οσμή σκανδάλου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σύμφωνα με δημοσίευμα οι γαλλικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι οργανωτικές επιτροπές του Ρίο (2016) και του Τόκιο (2020) να δωροδόκησαν μέλη της Δ.Ο.Ε. για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους.

Την ώρα που οι έρευνες των γαλλικών Αρχών σχετικά με το σκάνδαλο στους κύκλους της IAAF αναφορικά με το σκάνδαλο ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό συνεχίζονται, φαίνεται πως τα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί οδηγούν σε μία ακόμα μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς.

Ο "Guardian" φέρνει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των Αρχών και ερευνώνται με μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συγκεκριμένη υπόθεση έχει άμεση συνάρτηση με το κύκλωμα διαφθοράς στους κύκλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου με τον Λαμίν Ντιάκ και τον γιο του Πάπα Μασάτα Ντιάκ να είναι πάλι στο προσκήνιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος έχει ήδη προφυλακιστεί αφού δέχτηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποκρύψει θετικά δείγματα ντόπινγκ Ρώσων αθλητών. Ο δεύτερος έχει ζητηθεί να εκδοθεί από τις Αρχές της Σενεγάλης κάτι όμως που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Επιστρέφοντας τώρα στην υπόθεση που έφερε στο φως ο "Guardian" οι γαλλικές Αρχές ερευνούν όλες τις υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν οι δύο άνδρες από το 2009 μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι αναθέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο (2016) και στο Τόκιο (2020). Ο Λαμίν Ντιάκ ήταν μέλος της ΔΟΕ από το 1999 μέχρι και το 2013 και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορούσε να εύκολα να επιρρεάσει κάποιο από τα αποτελέσματα στις δύο ψηφοφορίες αφού η πρώτη έγινε το 2009 και η δεύτερη το 2013.

"Η ΔΟΕ είναι σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές Αρχές από την έναρξη των ερευνών τον προηγούμενο χρόνο. Η Επιτροπή Ηθικής της ΔΟΕ έχει ζητήσει από την ΔΟΕ να ενημερωθεί για όλα τα θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει αιτηθεί να αποτελέσει μέρος των ερευνών οι οποίες ηγούνται από τις γαλλικές Αρχες" ήταν η θέση ανθρώπου της ΔΟΕ.

Οι ενδείξεις που έκαναν τις Αρχές να ασχοληθούν περισσότερο με τις συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούσαν χρήματα χορηγιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αλλαγής στάσης του Λαμίν Ντιάκ στην υπόθεση ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Αρχικά, ο πρώην πρόεδρος της IAAF είχε υποστηρίξει ανοικτά την προσπάθεια της Κωσταντινούπολης να αναλάβει τους αγώνες, όταν όμως μία εταιρία από την Ιαπωνία ανακοίνωσε την χορηγία της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, ο Λαμίν Ντιακ άλλαξε στάση και άρχισε να στηρίζει την υποψηφιότητα του Τόκιο.

Στο μικροσκόπιο και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα

Δεν είναι όμως μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες που απασχολούν τις Αρχές. Στο μικροσκόπιο τους έχουν μπει και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανοικτού στίβου του 2017, του 2019 και του 2021.

Η διοργάνωση του 2017 θα γίνει στο Λονδίνου όμως τον Δεκέμβριο του 2014 ο "Guardian" είχε αποκαλύψει ότι ο Πάπα Μασάτα Ντιάκ είχε ζητήσει πέντε εκατομμύρια για να δώσει τη διοργάνωση στην Ντόχα. Τελικά, αυτή κατέληξε στο Λονδίνο όμως και η Ντόχα δεν έμεινε παραπονούμενη αφού θα φιλοξενήσει τους αγώνες το 2019.

Λίγο πριν το τέλος της υποβολής των αιτήσεων οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων στην Ντόχα παρουσίασαν μία έκτακτη χορηγία ύψους 23,5 εκατομμυρίων λιρών που τελικά έγειραν την πλάστιγγα υπέρ τους αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Βαρκελώνη με ψήφους 15-12. Σε ό,τι αφορά τέλος τη διοργάνωση του 2021 η οποία θα γίνει στο Γιοτζίν των ΗΠΑ και μόνο το γεγονός ότι έγινε ουσιαστικά διορισμός και όχι ανάθεση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Όπως και να έχει οι έρευνες των γαλλικών Αρχών είναι ακόμα στην αρχή και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πόρισμα που θα βγει όταν αυτές ολοκληρωθούν.

 

SHARE:
TEAMWORK

TEAMWORK

Το ματς που θα 'θελα να ήμουν μέσα

Οι δημοσιογράφοι του Oneman λιώνουν στα βίντεο από παλιούς αγώνες των ομάδων τους και διαλέγουν το ένα, το οποίο θα έκαναν τα πάντα για να έχουν ζήσει από το γήπεδο.

SPECIAL EDITION

SPECIAL EDITION

Οι σέξι Ελληνίδες της νέας τηλεοπτικής σεζόν

Δυνατά comeback, δυναμικά ντεμπούτα και πλούσια μπούστα. Ναι, δεν είναι πολλές. Αλλά αυτό, το μόνο που σημαίνει, είναι ότι είναι ακόμη πιο πολύτιμες.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Μειώσεις για 800.000 ιδιοκτήτες. Αναλυτικά τι θα ισχύσει

Που θα υπάρξουν επιβαρύνσεις, μικρές και μεγάλες μειώσεις. Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

ΛΙΣΤΑ

ΛΙΣΤΑ

Oι δέκα καλύτερες σειρές όλων των εποχών

Δείτε ποιες τηλεοπτικές σειρές κέρδισαν την αγάπη του κοινού και άσκησαν τεράστια επιρροή σε εκατομμύρια τηλεθεατές

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24