ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστιοπλοΐα στο σκουπιδότοπο

Ιστιοπλοΐα στο σκουπιδότοπο

Ανθρώπινα πτώματα, κουφάρια ζώων και λύματα από τις αποχετεύσεις που αδειάζουν στον κόλπο έχουν βρεθεί στο θαλάσσιο στίβο που θα φιλοξενήσει τους αγώνες ιστιοπλοΐας το 2016.

Εκατοντάδες ιστιοπλόοι θα επιχειρήσουν τον Σεπτέμβριο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σανταντέρ να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ωστόσο δύο χρόνια πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων σοκάρει η εικόνα στον κόλπο Γκουαναμπάρα που κατασκευάζεται το Ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας "Marina da Gloria".

Όποιος παρακολουθεί την ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες γνωρίζει πως το άθλημα δεν φιλοξενείται στις καλύτερες συνθήκες, πόσο μάλλον σε καθαρά νερά. Αρκεί να θυμηθούμε τα φύκια στο Τζινγκντάο (το 2008) ή τα κατάμαυρα νευρά στο Γουέιμαουθ (το 2012). Στη Βραζιλία η κατάσταση είναι η χειρότερη.

Λύματα από φτωχογειτονιές, σκουπίδια, κουφάρια ζώων υποδέχονται τους τολμηρούς ιστιοπλόους. " Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο", δήλωσε ο Αυστριακός ιστιοπλόος Νίκο Ντέλε Κάρτ στους New York Times που επιθεώρησαν την περιοχή, προσθέτοντας πως φοβάται να βρέξει τα πόδια του υπό την απειλή της μόλυνσης.

Ο κόλπος Γκουαναμπάρα, ένας μικρός παράδεισος δυτικά του Ρίο ντε Τζανέιρο, επιλέχθηκε από τους Βραζιλιάνους για τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας. Ήταν ένα από τα καλύτερα σημεία του φακέλου διεκδίκησης για την ανάληψη των αγώνων. Οι τρεις πετρελαιοκηλίδες με τελευταία το 2000 προκάλεσαν οικολογική καταστροφή. Προς το παρόν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να καθαρίσουν την περιοχή δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Ο παλιός Βραζιλιάνος ιστιοπλόος Λαρς Γκραέλ χαρακτήρισε τον κόλπο " σκοτεινό, καφέ και ελώδη" και αποκάλυψε πως έχει συναντήσει ανθρώπινα πτώματα τέσσερις διαφορετικές φορές που έχει κάνει ιστιοπλοΐα. Έχει προτείνει να μεταφερθούν οι αγώνες ιστιοπλοΐας σε άλλο σημείο λίγες ώρες μακριά από το μέρος που έχει επιλεγεί.

Το πρώτο test event έχει οριστεί να διεξαχθεί τον Αύγουστο (2-9/8) στη "Marina da Gloria". Η τελική εικόνα δεν θα είναι σίγουρα η παρακάτω που φιγουράρει στην ιστοσελίδα της βραζιλιάνικης οργανωτικής επιτροπής.

Ιστιοπλοΐα στο σκουπιδότοπο

Πηγή: ΝΥ Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ