ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς του 2024 και η τρομοκρατία

Η υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς του 2024 και η τρομοκρατία

Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Οι φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα, το κόστος των αγώνων, τα προσδοκώμενα έσοδα και ποια ιστορικά μέρη θα φιλοξενήσουν αθλήματα.

Επεισοδιακή ήταν η ημέρα της υποβολής υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από το Παρίσι, αφού το απόγευμα της Παρασκευής συνελήφθη ένας Αιγύπτιος πολίτης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτη στο μουσείο του Λούβρου.

Αν και ο δράστης εξουδετερώθηκε μετά από πυροβολισμούς των φρουρών, με συνέπεια να τραυματιστεί στην κοιλιακή χώρα, η υποψηφιότητα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα πριν καν κατατεθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

"Το πρόγραμμα παρέμεινε απαράλλαχτο. Βρισκόμαστε ήδη σε υψηλή επιφυλακή. Οι τοποθεσίες έχουν εξοπλιστεί ήδη με μονάδες πυροτεχνουργών που ελέγχουν τις εγκαταστάσεις", δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της οργανωτικής επιτροπής.

"Η τρομοκρατική απειλή απασχολεί όλες τις πόλεις του κόσμου. Έχουμε εξαιρετικά αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη μας", υποστήριξε η δήμαρχος Παρισιού, Αν Ινταλγκό, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας.

"Το Παρίσι είναι μία ασφαλής πόλη, όπως έδειξαν οι στρατιώτες μας το πρωί, που σταμάτησαν εγκαίρως τον τρομοκράτη του Λούβρου", τόνισε ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και συμπλήρωσε: "Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα βρίσκομαι ακόμα στη θέση μου σε επτά χρόνια, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα event αντάξιο των προσδοκιών και απολύτως ασφαλές, όπως κάναμε το προηγούμενο καλοκαίρι (σ.σ. με το Euro 2016)".

Η Γαλλία αποτέλεσε στόχο μιας σειράς ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, με τραγικό απολογισμό άνω των 230 ανθρώπων.

Η υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς του 2024 και η τρομοκρατία

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ "ΠΑΡΙΣΙ 2024"

"Κοινοί αγώνες για έναν κοινό κόσμο" είναι το σλόγκαν της υποψηφιότητας για το "Παρίσι 2024", η οποία παρουσιάστηκε στον Πύργο του Άιφελ.

Η υποψηφιότητα βασίζεται στην αμέριστη συνεργασία όλων των δήμων της γαλλικής πρωτεύουσας που θα φιλοξενήσουν και τα αθλήματα των αγώνων. Για παράδειγμα, το beach volley θα βρει στέγη στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, ενώ η ποδηλασία πίστας θα διεξαχθεί μπροστά από τα Ηλύσια Πεδία, ενώ η ξιφασκία στο Γκραν Παλέ. Η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας θα πραγματοποιηθεί στα νερά του Σηκουάνα, η ιππασία στα παλάτια των Βερσαλλιών, το χόκεϊ επί χόρτου στο στάδιο "Ιβ ντου Μανουάρ" που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και το Μουντιάλ του 1938. Το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, το "Σταντ ντε Φρανς", θα φιλοξενήσει τους αγώνες του στίβου.

Ακόμα και οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Παρισιού, θα συμμετάσχουν στη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτός από το "Σταντ ντε Φρανς", το Σεντ Ντενί θα φιλοξενήσει και το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα σχεδιαστεί με τη βοήθεια Γάλλων αθλητών, ενώ σε αυτήν την περιοχή και χτιστεί και ολυμπιακή πισίνα, η μοναδική αθλητική εγκατάσταση που θα κατασκευαστεί από το μηδέν.

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ

Όσο για το κόστος, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6.600.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καλυφθούν από τη ΔΟΕ από την πώληση εισιτηρίων και το μάρκετινγκ. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθη από το κράτος και από δημόσιους οργανισμούς, καθώς και από 13 ιδιωτικούς χορηγούς και τέσσερις επίσημους προμηθευτές.

Ο τζίρος που θα συνδέεται με τους Αγώνες εκτιμάται σε 400.000.000.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει εργασία 1.300.000 ανθρώπων. "Το πρότζεκτ μας είναι δυνατό και θέλουμε να κερδίσουμε, επειδή περιμένουμε αυτούς τους Αγώνες τουλάχιστον έναν αιώνα. Η υποψηφιότητά μας θα είναι δημοφιλής όσον αφορά στα εισιτήρια, η τιμή των οποίων θα εκκινεί από 15 ευρώ ανά αγώνα και 24 ευρώ για τις τελετές έναρξης και λήξης", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τονί Εστανγκέ.

Υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2024, που θα πάρει τη "σκυτάλη" από το Τόκιο, έχει θέσει και το Λος Άντζελες με τη Βουδαπέστη. Το Αμβούργο απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά από δημοψήφισμα των κατοίκων που κατά 51,6% ήταν αντίθετοι με τη διοργάνωση Αγώνων στην γερμανική πόλη, ενώ η Ρώμη αποσύρθηκε κατόπιν απόφασης της δημάρχου Βιρτζίνιαν Ράτζι, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Η τελική απόφαση των αθανάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, στο 130ό κονγκρέσο που θα διεξαχθεί στη Λίμα του Περού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ