ΣΤΗΛΕΣ

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Με αφορμή το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα στη Μπαρτσελόνα πριν 26 χρόνια, το Sport24.gr θυμάται μια ενδεκάδα χαρακτηριστικές ιστορίες από την καριέρα του στους "μπλαουγκράνα" (pics & video)

Λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή της 15ης αγωνιστικής της σεζόν 1990/91, ο Γιόχαν Κρόιφ, προπονητής τότε της Μπαρτσελόνα, αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα δημιουργικά χαφ της ομάδας. Ο Λουίς Μίγια είχε πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γκιγέρμο Αμόρ ήταν τιμωρημένος και ο Ρόναλντ Κούμαν τραυματίας. Μέσα σε γενική έκπληξη, ο Ολλανδός αποφάσισε να "δανειστεί" από τη δεύτερη ομάδα των "μπλαουγκράνα", την Barcelona Atlétic, τον 19χρονο Γουαρδιόλα. "Εκείνη την εβδομάδα ο Κρόιφ μου είπε ότι θα έπαιζα και στη διάρκεια της τακτικής ανάλυσης πριν το ματς, ίδρωναν συνεχώς τα χέρια μου", θυμάται ο Πεπ. Ο αγώνας διεξήχθη στις 16 Δεκεμβρίου του 1990 στο "Καμπ Νόου", ανάμεσα στην Μπάρτσα και την Κάντιθ. Οι "μπλαουγκράνα" κατέβηκαν στη σέντρα με της εξής σύνθεση: Θουμπιθαρέτα, Νάντο, Αλεσάνκο, Σέρνα, Εουσέμπιο, Γουαρδιόλα, Μπακέρο, Λάουντρουπ, Γκοϊκοετσέα, Σαλίνας και Μπεγκιριστάιν.

Οι "μπλαουγκράνα" νίκησαν 2-0 με τέρματα των Μπαγκιριστάιν και Μπακέρο, ο Γουαρδιόλα αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά της συνάντησης, ενώ βαθμολογήθηκε με 6/10 από τις δυο καταλανικές αθλητικές εφημερίδες, Mundo Deportivo και Sport. "Ικανοποιητικό ντεμπούτο. Έπαιξε στη θέση του Αμόρ και έδειξε ότι πρόκειται για έναν παίκτη που διαθέτει εκπληκτική τεχνική και έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον. Έδωσε ασίστ για γκολ, αλλά του έλειψε η αποφασιστικότητα σε κάποιες φάσεις", ήταν το σχόλιο των δημοσιογράφων της Sport. Ο ίδιος ο Πεπ, είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή του στην κάμερα της TV3, πριν τον αγώνα: "Προσπαθώ να παίζω απλά".

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ο Γουαρδιόλα στο ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα (16/12/1990)

Αν και ο Κρόιφ τον χρησιμοποίησε σε τρία ακόμα ματς μέσα σε εκείνη τη σεζόν, ο Γουαρδιόλα επέστρεψε στη δεύτερη ομάδα, με την οποία δεν κατάφερε την άνοδο στη Σεγούντα. Από την επόμενη όμως χρονιά, ο Ολλανδός τον μονιμοποίησε πλέον στους "μεγάλους" και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα του Πεπ στον Καταλανικό σύλλογο, πρώτα ως παίκτη και στη συνέχεια ως προπονητή. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την ημέρα που ο Γουαρδιόλα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας, το Sport24.gr παραθέτει έντεκα μικρές αλλά χαρακτηριστικές ιστορίες από την πορεία του στην Μπαρτσελόνα.

1. Με την τρίτη προσπάθεια

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ο Πεπ Γουαρδιόλα μπροστά στην είσοδο της Μασία (1988)

Ο Γουαρδιόλα μεγάλωσε με μια φωτογραφία του Μισέλ Πλατινί πάνω από το κρεβάτι του. Την είχε κολλήσει εκεί ο πατέρας του, λέγοντας στον μικρό Πεπ ότι ο Γάλλος "έπαιζε μπάλα όπως οι άγγελοι"! Όμως ο Πεπ είχε το δικό του είδωλο, τον Γκιγέρμο Αμόρ. Από την ηλικία των πέντε ετών, ο Πεπ γράφτηκε στην Gimnastic της Μανρέσα και εκεί τον είδαν οι σκάουτ της Μπαρτσελόνα. Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι χρειάστηκαν τρεις δοκιμές, μέχρι να πειστεί ο Οριόλ Τορτ, υπεύθυνος των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, ότι ο μικρός είχε θέση στη Μασία. Ο ίδιος ο Τορτ έγραψε τελικά την επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου του 1984, με την οποία ανακοίνωσε στην Νάστικ, ότι ο Γουαρδιόλα είχε γίνει δεκτός στους "μπλαουγκράνα". Ο Πεπ ήταν τότε 13 χρονών και μόλις εγκαταστάθηκε στην ιστορική αγροικία, έπαιξε με την ομάδα των παίδων (infantiles).

2. Πιο αργά κι από τη γιαγιά μου!

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Πεπ Γουαρδιόλα και Γιόχαν Κρόιφ

Τρία χρόνια αργότερα, το 1987, ο Κρόιφ έδωσε την ευκαιρία στον Γουαρδιόλα να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα σε ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στην τοπική Banyoles. Ο Πεπ έμαθε για την κλήση του στους "μεγάλους" από έναν φίλο του σε μια ντισκοτέκ κοντά στο "Καμπ Νόου". Με το που σφύριξε ο διαιτητής τη λήξη του ματς, ο Κρόιφ πλησίασε τον Γουαρδιόλα και του είπε: "Έπαιξες πιο αργά και από τη γιαγιά μου!". Ήταν ο χαρακτηριστικός και ιδιαίτερος τρόπος του Ολλανδού να δίνει κίνητρο στους παίκτες του για να βελτιώνονται...

3. Νηστικός μετά τον θρίαμβο

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ο Γουαρδιόλα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Σρέτσκο Κάτανετς της Σαμπντόρια (20/5/1992)

Το βράδυ της 20ης Μαΐου του 1992 είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ο ενθουσιασμός στην αποστολή των "μπλαουγκράνα" λόγω της κατάκτησης του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ήταν πραγματικά εκτός ελέγχου και η κούπα με τα μεγάλα αυτιά γιορτάστηκε δεόντως και μέχρι πρωίας. Όλοι ήταν παρόντες, εκτός από έναν, τον Γουαρδιόλα. Εκείνο το παιδάκι που έξι χρόνια πριν, το 1986, ήταν ball boy στην επική ανατροπή της Μπαρτσελόνα με την Γκέτεμποργκ με το χατ τρικ του Πίτσι Αλόνσο, δεν μπόρεσε να φάει μαζί με τους συμπαίκτες του. Η ένταση και το άγχος του τελικού με την Σαμπντόρια, του διέλυσαν το στομάχι και τελείως εξαντλημένος σωματικά, ζήτησε και πήρε άδεια από τον Κρόιφ για να μείνει στο δωμάτιό του, όπου αφού μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένειά του, στη συνέχεια έμεινε για ώρες αμίλητος, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει αυτό που είχε συμβεί στο "Γουέμπλεϊ".

4. Είμαστε λίγοι, δεν παίζουμε!

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ο Γουαρδιόλα ανακοινώνει στον Ντίαθ Βέγκα, παρουσία του αρχηγού της Ατλέτικο, Σάντι, την απόφαση της Μπαρτσελόνα να μην αγωνιστεί (24/4/2000)

Τη σεζόν 1999/00, η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε 3-0 στον πρώτο ημιτελικό του ισπανικού Κυπέλλου. Στον επαναληπτικό, οι Καταλανοί ζήτησαν αλλαγή της ημερομηνίας, επειδή αρκετοί διεθνείς παίκτες της ομάδας απουσίαζαν με τις εθνικές τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν ούτε καν ενδεκάδα. Η ισπανική ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα και έτσι στη σέντρα του "Καμπ Νόου" βρέθηκαν οι παίκτες της Ατλέτικο και ο διαιτητής Ντίαθ Βέγκα. Οι δέκα διαθέσιμοι παίκτες της Μπαρτσελόνα (έντεκα μαζί με τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα) στάθηκαν όρθιοι μπροστά στον πάγκο και ο Γουαρδιόλα κατευθύνθηκε προς το κέντρο, ενημερώνοντας τον διαιτητή ότι δεν θα αγωνίζονταν. Ο αγώνας δεν έγινε, η Μπάρτσα αποκλείστηκε και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την επόμενη διοργάνωση. Τελικά ο πρόεδρος της RFEF, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ ακύρωσε την τιμωρία και οι "μπλαουγκράνα" συμμετείχαν κανονικά στο Copa del Rey της επόμενης χρονιάς.

5. Το αντίο στο "Καμπ Νόου" ως παίκτης

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ο Γουαρδιόλα αποχαιρετά το "Καμπ Νόου", μετά από έντεκα χρόνια παρουσίας στην πρώτη ομάδα (24/6/2001)

Στις 11 Απριλίου του 2001, σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Γουαρδιόλα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την πρόθεσή του να αφήσει την Μπαρτσελόνα και να αναζητήσει αλλού τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο Πεπ αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την μπλαουγκράνα φανέλα στις 26 Ιουνίου του 2001, απέναντι στην Θέλτα του Βίγκο. Στο τέλος του αγώνα, οι συμπαίκτες του τον σήκωσαν στα χέρια και ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, αποχαιρέτησε τους φιλάθλους που τον αποθέωσαν. Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις και ανάμεσα σε άλλα, είπε: "Ήταν ένα μακρύ ταξίδι. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο μου φέρθηκε ο κόσμος της ομάδας. Έκανα πολλούς φίλους και δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι περισσότερο". Ο Γουαρδιόλα είχε 387 επίσημες συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα.

6. Μίστερ, πάμε de puta madre!

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Πεπ Γουαρδιόλα και Αντρές Ινιέστα

Η επιλογή του Γουαρδιόλα από τον Λαπόρτα για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2008 ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Μπορεί τελικά ο τότε πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" να δικαιώθηκε περισσότερο από 100%, όμως το ξεκίνημα του Πεπ σε εκείνο το πρωτάθλημα, δεν ήταν ιδανικό, αφού στο πρώτο ματς η Μπάρτσα γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Νουμάνθια, ενώ στη δεύτερη αγωνιστική έμεινε στο 1-1 με την Ράθινγκ μέσα στο "Καμπ Νόου". Στη βιογραφία του "The artist", ο Ινιέστα διηγείται πως αμέσως μετά το χαμένο ματς στο "Los Pajaritos", μπήκε στα αποδυτήρια και βρήκε τον Γουαρδιόλα σκεπτικό και απογοητευμένο. "Μην ανησυχείτε μίστερ", ήταν τα λόγια του Αντρεσίτο προς τον προπονητή του, "θα τα κερδίσουμε όλα. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Παίζουμε απίστευτα καλά. Διασκεδάζουμε στις προπονήσεις, σας παρακαλώ μην αλλάξετε τίποτα. Πηγαίνουμε de puta madre (γαμάτα)!"

7. Γουαρδιόλα πανταχού παρών!

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Τζουάν Λαπόρτα και Γουαρδιόλα αμέσως μετά τη συμφωνία για την ανανέωση του δεύτερου για έναν χρόνο ακόμα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα (21/1/2009)

Όπως ήταν φυσικό, από την ημέρα που ανέλαβε προπονητής στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2008, το όνομα του Γουαρδιόλα βρισκόταν καθημερινά στις σελίδες των ισπανικών αθλητικών εφημερίδων. Στις 21 Ιανουαρίου του 2009, ο Πεπ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι θα συνέχιζε για έναν ακόμα χρόνο στον πάγκο των "μπλαουγκράνα". Την επόμενη ημέρα είχαμε μια καταπληκτική σύμπτωση. Το όνομα του Γουαρδιόλα αναφέρθηκε στις τρεις αθλητικές εφημερίδες της Καταλονίας (Mundo Deportivo, Sport & L'Esportiu de Catalunya) συνολικά 387 φορές! Πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός, το ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι αναφορές ήταν ακριβώς τόσες, όσες και οι επίσημες συμμετοχές του Πεπ στη Μπαρτσελόνα ως παίκτης, δηλαδή... 387!

8. Η δημιουργία του "falso nueve"

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει το ένα από τα δυο τέρματα που πέτυχε στο ιστορικό 2-6 μέσα στο "Μπερναμπέου" (2/5/2009)

Ήταν Πρωτομαγιά του 2009, μια μέρα πριν το κρίσιμο clásico, στο οποίο θα κρινόταν σε μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα στην πρώτη σεζόν του Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μπάρτσα. Οι "μπλαουγκράνα" βρίσκονταν 4 βαθμούς πάνω από τη Ρεάλ, αλλά το ματς θα γινόταν στο "Μπερναμπέου". Οι βοηθοί του είχαν συγκεντρώσει αρκετά βίντεο της Ρεάλ και ο Πεπ, μόνος του στο προπονητικό κέντρο, είχε πέσει με τα μούτρα στη μελέτη, προσπαθώντας να βρει τα αδύνατα σημεία της αντιπάλου του. Λίγο αργότερα του ήρθε η έμπνευση! Παρατήρησε ότι οι Γκούτι, Γκάγο και Ντρέντε ασκούσαν μεγάλη πίεση στους Τσάβι και Τουρέ, αλλά δεν έκαναν το ίδιο τα στόπερ Μετσέλντερ και Καναβάρο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας τεράστιος κενός χώρος ανάμεσα στις δυο γραμμές της Ρεάλ, τον οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάλλιστα ο Μέσι.

Παρά το γεγονός ότι ήταν 10 το βράδυ στην έρημη πλέον Ciutat Esportiva, ο Γουαρδιόλα πήρε αμέσως τηλέφωνο τον Αργεντίνο: "Λέο, είμαι ο Πεπ. Έχω βρει κάτι σημαντικό, πολύ σημαντικό. Έλα εδώ τώρα. Αμέσως". Μισή ώρα μετά, ο Μέσι μπήκε στο γραφείο του προπονητή του και παρακολούθησε την οθόνη, στο σημείο όπου ο Γουαρδιόλα είχε παγώσει την εικόνα. "Λέο, αύριο θα ξεκινήσεις κανονικά στα αριστερά, αλλά όταν σου κάνω νόημα, θα μετακινηθείς στην πλάτη των χαφ, στον χώρο που βλέπεις εδώ. Όταν πάρεις πάσα από τον Τσάβι ή τον Αντρές, θα φύγεις κατευθείαν για το τέρμα". Και έτσι έγινε. Την επόμενη μέρα, πριν περάσει το πρώτο δεκάλεπτο, ο Πεπ απασφάλισε την βόμβα. Ετό και Μέσι άλλαξαν αμέσως θέσεις με τον Αργεντίνο να γίνεται "ψευτο-εννιάρι". Το τελικό αποτέλεσμα (2-6) δείχνει τον απόλυτο αιφνιδιασμό που έζησαν ο Χουάντε Ράμος και οι παίκτες του, την ίδια στιγμή που η προπονητική ευφυΐα του Πεπ είχε αρχίσει να γράφει τη δική της ιστορία.

9. Η τελευταία αγκαλιά με τον Μουρίνιο

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Μουρίνιο και Γουαρδιόλα σε έναν θερμό εναγκαλισμό πριν το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Ίντερ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (24/11/2009)

Όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του Γουαρδιόλα με τον Μουρίνιο ξεκίνησαν από φιλικές και στο βάθος του χρόνου εξελίχθηκαν σε εχθρικές. Ο Πορτογάλος έφτασε στη Βαρκελώνη το 1996 ως μεταφραστής αλλά και βοηθός του Μπόμπι Ρόμπσον, την εποχή δηλαδή που ο Πεπ αγωνιζόταν στην ομάδα ως αρχηγός μαζί με τον Φίγκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο τους, Μόου και Πεπ, πανηγύρισαν μαζί και με έξαλλο τρόπο, την κατάκτηση του Κυπελλούχων τον Μάιο του 1997. Η καλή τους σχέση συνεχίστηκε μέχρι τη σεζόν 2009/10. Εκεί, στη διάρκεια των δυο ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκίνησαν τα προβλήματα, τα οποία κορυφώθηκαν στη διετία 2010-12, όταν δηλαδή οι δυο τους βρέθηκαν στους πάγκους της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ, τότε που έδιναν τυπικά τα χέρια, χωρίς να κοιτάζει ο ένας τον άλλο. Μπορούμε να πούμε ότι ο τελευταίος πραγματικά εγκάρδιος χαιρετισμός τους, ήταν πριν το Μπαρτσελόνα - Ίντερ για τη φάση των ομίλων, στις 24 Νοεμβρίου του 2009.

10. Πεπ, δεν έχεις cojones!

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Ιμπραχίμοβιτς και Γουαρδιόλα σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Στουτγκάρδη για το Τσάμπιονς Λιγκ (17/3/2010)

Οι σχέσεις του Γουαρδιόλα με τον Ιμπραχίμοβιτς δεν ήταν και οι καλύτερες. Ο Σουηδός άρχισε να στραβώνει όταν ο Μέσι τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης και στη διάρκεια της σεζόν 2009/10, τα πράγματα χειροτέρευαν συνεχώς. Το χειρότερο επεισόδιο συνέβη στην 35η αγωνιστική του πρωταθλήματος, την Πρωτομαγιά του 2010. Η Μπαρτσελόνα είχε κερδίσει 1-4 την Βιγιαρεάλ στο "Ελ Μαδριγάλ" και ο Πεπ είχε περάσει τον Ζλάταν αλλαγή στο 84' της συνάντησης στη θέση του Μπόγιαν. Ο Ίμπρα, σε έξαλλη κατάσταση στα αποδυτήρια και μπροστά σε άλλους συμπαίκτες του, επιτέθηκε φραστικά στον Γουαρδιόλα, λέγοντάς του "δεν έχεις αρχίδια" και "χέζεσαι μπροστά στον Μουρίνο"!!! Παράλληλα, κλωτσούσε με μανία ένα μεταλλικό κουτί ύψους τριών μέτρων, μέχρι που το σώριασε στο δάπεδο! Ο Πεπ δεν είπε απολύτως τίποτα και απλά μάζεψε τα πράγματα από το κουτί που είχαν σκορπιστεί παντού. Τρεις μήνες αργότερα, ήταν ο Ζλάταν εκείνος που μάζεψε τα δικά του πράγματα και αναχώρησε για το Μιλάνο...

11. Ο απόλυτος πολυνίκης στην ιστορία της Μπάρτσα

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα

Η Μπαρτσελόνα έχει συμπληρώσει το 6 στα 6 σε μια σεζόν κατακτώντας και το Μουντιάλ συλλόγων και οι παίκτες κάνουν στον Γουαρδιόλα το παραδοσιακό "manteo" (19/12/2009)

Ο Γουαρδιόλα είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, σε ότι αφορά τη συγκομιδή τίτλων. Ο Πεπ κατέκτησε 16 ως παίκτης και 14 ως προπονητής, φτάνοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 30 συνολικά τίτλων. Πιο αναλυτικά: εννιά πρωταθλήματα Ισπανίας (6 ως παίκτης & 3 ως προπονητής), τέσσερα Κύπελλα Ισπανίας (2 & 2), εφτά Σούπερ Καπ Ισπανίας (4 & 3), τρία Τσάμπιονς Λιγκ (1 & 2), τέσσερα ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (2 & 2), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων ως παίκτης και δυο Μουντιάλ Συλλόγων ως προπονητής!

Πηγές: "Las mejores anécdotas del Barca" του Πάκο Μαρτίνεθ, As, Mundo Deportivo, Sport

Βίντεο: 26 λεπτά μαγείας με highlights από τα 11 χρόνια του Γουαρδιόλα ως παίκτη της Μπαρτσελόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ