ΣΤΗΛΕΣ

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Dreadlocks, afro puffs, pigtails, χαίτες, παράξενοι χρωματισμοί. Στο... κουρείο του ΝΒΑ μπορεί να βρει κανείς στυλ για όλα τα γούστα!

Τρίχες. Απαραίτητες για κάποιους, περιττές για άλλους. Ενα κούρεμα μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα με το πρόσωπο που το ακολουθεί. Ακόμα περισσότερο μάλιστα, μπορεί να δημιουργήσει και μόδα. Το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον... παγκόσμιο κανόνα ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ο Dennis Rodman, όπως κάθε εκκεντρικός άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τους πειραματισμούς που συνήθιζε να κάνει στο τριχωτό της κεφαλής του. Ο Anthony Mason δεν θα έμοιαζε το ίδιο... κακός χωρίς τα παράξενα τριχωτά σύμβολα που άφηνε στο κεφάλι του. Ποια είναι όμως τα πιο παράξενα, τα πιο ξεχωριστά κουρέματα στην ιστορία του πρωταθλήματος; Ιδού ένα καλό δείγμα...

Οι παράξενοι χρωματισμοί του Rodman

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Οταν μιλάει κάποιος για μαλλιά και ΝΒΑ, θα πρέπει να μιλάει κατ' αρχάς για τον Dennis Rodman. Ο "Worm" υπήρξε ο πιο παράξενος, ο πιο εκκεντρικός παίκτης που έχει παρουσιαστεί ποτέ στο ΝΒΑ και οι αλλαγές... χρωματισμών στα μαλλιά του ήταν το σήμα-κατατεθέν του. Ο Rodman έβαφε τα μαλλιά του σε ό,τι χρώμα μπορεί να φανταστεί κανείς, από ξανθό και κόκκινο, μέχρι ροζ και πράσινο, φροντίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις να προσθέτει και αλλόκοτα, πολλές φορές ακαθόριστα σχέδια στο τριχωτό της κεφαλής του.

Παίζοντας με τις λέξεις

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Ο Anthony Mason, πέρα από ένας εξαιρετικός ρολίστας, έμεινε γνωστός και για τα κουρέματά του. Τα μηνύματα στο κεφάλι του, για να είμαστε και ακριβείς. Οσο έπαιζε στους Knicks, ο εκλειπών συνήθιζε να πηγαίνει ανά διαστήματα στον αγαπημένο του κουρέα και να ξυρίζει το κεφάλι του, αφήνοντας πάνω του μία λέξη, μία φράση, ένα μήνυμα. Τα μηνύματα του "Mase" ήταν τόσο διάσημα τη δεκαετία του '90, που οι Beastie Boys τον αναφέρουν και σε ένα στίχο τους: "I got my hair cut correct like Anthony Mason"...

Τα dreadlocks και ο Radmanovic

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Τα dreadlocks έγιναν μόδα την τελευταία 15ετία στο ΝΒΑ και παίκτες όπως ο Latrell Sprewell και ο Allen Iverson έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτό. Μέχρι και ο Vladimir Radmanovic παρασύρθηκε το 2005 από τη συγκεκριμένη μόδα, κάνοντας κάτι που θα έπρεπε να τιμωρηθεί με δια βίου αποκλεισμό από το ΝΒΑ! Το αποτέλεσμα της έμπνευσης του Σέρβου φόργουορντ τις ημέρες που έπαιζε στους Seattle Super Sonics είναι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία.

Ο αχυρένιος Kirilenko

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Τα μαλλιά του Andrei Kirilenko απασχολούν τους Αμερικανούς την τελευταία τριετία μάλλον περισσότερο από το παιχνίδι του. Ο Ρώσος φόργουορντ άλλαξε πολλές φορές την κόμμωση του όσο έπαιζε στο ΝΒΑ. Πετυχημένη, πάντως, καμία δεν μπορείς να την πεις. Ο "ΑΚ47" βρίσκεται σχεδόν σε κάθε αφιέρωμα με τα χειρότερα κουρέματα που μπορεί να βρει κανείς στο ΝΒΑ και χειρότερο από αυτό που βλέπετε στην παράπλευρη φωτογραφία, δεν υπάρχει.

Οι κουρτίνες του Kaman

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Υπήρχε μία εποχή που ο Chris Kaman είχε μαλλιά. Και μάλιστα μακριά. Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν τον τιμούσε και ιδιαίτερα. Ο νυν σέντερ των Trail Blazers ήταν από τους παίκτες που δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα με την περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής του, με αποτέλεσμα τα μαλλιά του να μοιάζουν πότε με κουρτίνες, πότε με χαίτη αλόγου. Όπως τραγουδούσαν και οι Who κάποτε, "Why should I care If I have to cut my hair?". (Ούτως ή άλλως θα πέσουν, αργά ή γρήγορα).

Κάν' το όπως η Serena Williams

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Οι πειραματισμοί δεν άφησαν ποτέ ασυγκίνητο τον Michael Beasley όποτε είχε να κάνει με τα μαλλιά του. Αναμφισβήτητα, ο φόργουορντ του Miami έχει αλλάξει πολλά στυλ (από απλό κοντό, μέχρι dreadlocks), κανένα όμως δεν ήταν σαν αυτό που θα δείτε στη σχτική φωτογραφία. Αν θυμηθείτε πως ήταν κάποτε η Serena Williams στο ξανθό της, θα καταλάβετε τι μας θύμισε αυτή η κώμμωση του Beasley.

To mohawk του Andersen

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Οταν ακούει κάποιος το όνομα "Chris Andersen", το μυαλό του συνήθως πηγαίνει αυτομάτως στα tattoo. Μέχρι πριν από 1-2 χρόνια, ο νυν σέντερ του Miami ήταν συνδεδεμένος και με κάτι άλλο: το mohawk κούρεμα του. Πλέον έχει ξυρίσει το κρανίο του, έχει αφήσει μούσι και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον rookie των Nuggets (βλ. το "πριν και μετά" στη σχετική φωτό), ωστόσο το look που τον χαρακτήριζε καλύτερα τόσο τον ίδιο, όσο και το -γεμάτο πάθος, ενέργεια και τρέλα- παιχνίδι του ήταν το mohawk. Πέρα από τα tattoo, φυσικά...

Όταν το ξανθό ήταν της μόδας...

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Κάποια εποχή το ξανθό ήταν της μόδας ακόμα και στο ΝΒΑ. Τόσο πολύ, που ακόμα και παίκτες όπως ο Steve Nash, o Ron Artest, o Shawn Marion, ο Darko Milicic και ο Jason Kidd έβαψαν κάποια περίοδο τα μαλλιά τους ξανθά. Και καλά, ο Artest δεν θέλει πολύ για να μιμηθεί τον Rodman. Ο Milicic παίζει πια kickboxing. Ο Shawn Marion κατάλαβε νωρίς το λάθος και δεν το κράτησε πολύ. Του Nash, από την άλλη, θα μπορούσες να πεις και ότι του πήγαινε, όταν ήταν πιτσιρικάς. Ο Kidd τι σκεφτόταν, αλήθεια, όταν το έκανε το 2000;

Ο Andre Miller λανσάρει τα "afro puffs"

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Ο Andre Miller ανέκαθεν είχε την εικόνα του σκληρού, σταθερού πόιντ γκαρντ που ξέρει τι θέλει και τι κάνει σε ένα γήπεδο. Αυτό δεν συνέβαινε, βέβαια, πάντα. Ολα τα παραπάνω, άλλωστε, πηγαίνουν βόλτα όταν βλέπεις έναν παίκτη του ΝΒΑ να περιφέρεται με "afro puffs" στο τριχωτό της κεφαλής του. Τα καλά νέα είναι δεν το κράτησε πολύ. Τα κακά νέα είναι ότι βρέθηκε και μιμητής εσχάτως: ο Brandon Jennings.

Pigtails; Σοβαρά; Pigtails;

Το "κουρείο" του ΝΒΑ
2005 NBAE

Ο Latrell Sprewell είχε σε όλη την καριέρα του στυλ κακού παιδιού, βλέμμα τρελού και τα dreadlocks σίγουρα βοηθούσαν σε αυτό το look. Οταν λοιπόν λάνσαρε τα "pig tails" που μπορείτε να δείτε παραπλεύρως, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Danny Fortson. Δεν το λες ούτε ωραίο, ούτε cool, ούτε καν ανδρικό αυτό το στυλ. Και σίγουρα δεν θέλεις να το χαρακτηρίσει κάποιος "χαριτωμένο".

Το μοναδικό look του Gooden

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Δεν είναι απαραίτητα κακό να μην έχεις μαλλιά. Το έλεγε και ο Ζουγανέλης στις αρχές των 90s. Δεν θα λέγαμε το ίδιο και για αυτό που έκανε πριν από 5-6 χρόνια ο Drew Gooden. Ο φόργουορντ των Cavaliers -εκείνες τις ημέρες- είχε ξυρίσει, ως είθισται, το κρανίο του και είχε αφήσει μία παχιά γραμμή από τρίχες χαμηλά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Τα λόγια είναι περιττά.

Ο άνθρωπος με τα χίλια κουρέματα

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Αν ο Rodman ήταν ο παίκτης που άλλαζε πιο συχνά χρώματα, ο Scott Pollard ήταν αυτός που άλλαζε συχνότερα απ' όλους στυλ. Τον έχουμε δει με ξανθό mohawk. Με μακρύ μαλλί, πιασμένο σε κοτσίδα (σε μελαχροινή και ξανθιά έκδοση). Τον έχουμε δει με ξυρισμένο κρανίο και μουστάκι. Τον έχουμε δει κοντοκουρεμένο (σε μελαχροινή και ξανθιά έκδοση). Ο τύπος δεν βαριόταν ποτέ να ασχολείται με τα μαλλιά και τα γένια του.

Το κούρεμα που τον έκανε ανταλλαγή!

Αν το όνομα Dwyane Schintzius δεν σας λέει τίποτα, μην ανησυχείτε.

Τη δεκαετία του '90 ο Dwayne Schintzius ήταν απλά ένας μπακ-απ σέντερ μικρών δυνατοτήτων, που έμεινε γνωστός λόγω του Στίβεν Σιγκάλ παρουσιαστικού του και του ιδιαίτερου κουρέματος του -το οποίο λάτρευε σχεδόν παθολογικά.

Δυστυχώς, δεν άρεσε στον general manager των Spurs, Bob Bass, και κάποια μέρα του είπε να κουρευτεί.

Τι έκανε λοιπόν ο Schintzius; Κουρεύτηκε και μετά του παρέδωσε σε ένα φάκελο τα μαλλιά που έκοψε.

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε ανταλλαγή.

Οι πειραματισμοί του Bynum

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Αλλος ένας παίκτης που πειραματίστηκε πολύ με τα μαλλιά του ήταν ο Andrew Bynum (ναι, είναι ακόμα εν ενεργεία). Ξεκίνησε με ξυρισμένο look και μετά τη rookie σεζόν άρχισε να αλλάζει συνεχώς μορφή. Από ένα σημείο και μετά, άλλωστε, ήταν μονίμως τραυματίας, οπότε δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση ότι έπαιζε με τα μαλλιά του. Αντιθέτως, εντύπωση (και μάλλον αρνητική) πρέπει να προκάλεσαν οι -προσεκτικά επιλεγμένες από τα αρχεία κουρέματος του Bynum)- εικονιζόμενες επιλογές του.

Οι Σαμψών του ΝΒΑ

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Κάποιοι παίκτες είναι λες και γεννήθηκαν με ένα θάμνο στο κεφάλι τους. Ο Anderson Varejao, o Robin Lopez και ο Joakim Noah αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Από τότε που τους είδαμε για πρώτη φορά να παίζουν μπάσκετ, μέχρι σήμερα, το στυλ τους είναι ένα και απαράλλακτο. Δεν κόβουν σχεδόν ποτέ τα μαλλιά τους, δεν τα αλλάζουν ποτέ. Λες και είναι η μυστική τους δύναμη.

Ο κόμπος του Jordan Hill

Το "κουρείο" του ΝΒΑ

Τα dreadlocks πολλές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ανεξέλεγκτα. Κάτι τέτοιο συνέβη πέρυσι τέτοια εποχή στον Jordan Hill. Ο σέντερ των Lakers άφησε προφανώς τα μαλλιά του να μακρύνουν τόσο πολύ, που δεν ήξετε πως να τα συγκρατήσει. Και επιχείρησε να τα δέσει. Κόμπο. Ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ