ΣΤΗΛΕΣ

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

Ο Πέτερ Σμάιχελ κλείνει 50 χρόνια ζωής και το Sport24.gr θυμάται το γκολ του Δανού με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο κύπελλο Uefa μαζί με άλλες 9 ιστορίες τερματοφυλάκων που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (photos/videos)

Ο φύλακας-άγγελος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την δεκαετία του '90 έχει ονοματεπώνυμο: Πέτερ Σμάιχελ. Ο πανύψηλος Δανός τερματοφύλακας υπερασπίστηκε την εστία της 393 φορές, πανηγυρίζοντας με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον 14 τίτλους, ανάμεσά τους το Champions League στο ιστορικό τρεμπλ της σεζόν 1998-99.

Σήμερα (18/11) ο Σμάιχελ κλείνει 50 χρόνια ζωής και με αφορμή τα γενέθλιά του θα επικεντρωθούμε σε μια άλλη πτυχή της καριέρας του. Όχι την προφανή, όπως προδίδεται από το όνομά της θέσης του, αλλά αυτή του... σκόρερ! Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Δανία το 1992 έχει σημειώσει 11 τέρματα στην καριέρα του. Ανάμεσά τους και ένα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με την Γιουνάιτεντ.

Ο Σμάιχελ είναι μέρος μιας μικρής λίστας εκλεκτών πορτιέρε που έχουν βρει δίχτυα σε αγώνα της UEFA. Και μας δίνει την πάσα να θυμηθούμε 10 ιστορίες γκολκίπερ- μαζί με τη δικιά του- που έχουν σημειώσει γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τερματοφύλακες που έγιναν ήρωες σκοράροντας με το κεφάλι στις καθυστερήσεις, άλλοι που είναι μόνιμοι εκτελεστές των πέναλτι των ομάδων τους ή σκόραραν... κατά λάθος με βολέ. Και ο Σμάιχελ που προωθήθηκε για να δώσει το σύνθημα για μια επική ανατροπή που έμεινε στη μέση...

01/10/1986: Πρόκριση από τα πόδια του Μποντάρτ

Η Σταντάρ Λιέγης έχει παράδοση στις προκρίσεις ελέω γκολ τερματοφύλακα όπως θα δείτε και παρακάτω. Ο Ζιλμπέρτ Μποντάρτ έκανε την αρχή απέναντι στην Ριέκα στον α' γύρο του Uefa. Οι Βέλγοι είχαν νικήσει με 1-0 εκτός και έχαναν στον επαναληπτικό με το ίδιο σκορ. Στο 62ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι το οποίο έστειλε στα δίχτυα ο Μποντάρτ ισοφαρίζοντας στο τελικό 1-1 που έδωσε την πρόκριση στην Σταντάρ.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

27/09/1995: Δεν έφτασε η κεφαλιά του Σμάιχελ

Ο Πέτερ Σμάιχελ σκόραρε 11 φορές στην καριέρα του. Οι 9 ήταν σε εθνικά πρωταθλήματα, μία σε φιλικό με τη Δανία και άλλη μία σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πάρει "λευκή" ισοπαλία στη Ρωσία από την Ρότορ Βόλγκογκραντ για τον α' γύρο του Uefa, αλλά στον επαναληπτικό βρίσκεται πίσω στο σκορ με 0-2. Μειώνει με τον Σκόουλς και πιέζει για την ανατροπή.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

Στο 89' ο Πέτερ Σμάιχελ δεν έχει άλλη επιλογή από τον προωθηθεί στο κόρνερ του Ράιαν Γκιγκς. Δικαιώνεται σκοράροντας με το κεφάλι ισοφαρίζοντας σε 2-2 αλλά η Γιουνάιτεντ δεν προλαβαίνει να πετύχει και τρίτο τέρμα.

1999, 2000, 2002: 3/3 προκρίσεις η Λέφσκι με Ιβάνκοφ

Ο Ντίμιταρ Ιβάνκοφ μετέτρεψε σε γκολ 4 πέναλτι της Λέφσκι Σόφιας από το 1999 έως το 2002. Αρχικά στον α' γύρο του Uefa το 1999 απέναντι στην Χάιντουκ. Την επόμενη σεζόν και στα δύο παιχνίδια με την Ντούντελανγκ στα προκριματικά του Champions League. Και το 2002 στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Μπρόντμπι στον α' γύρο του Uefa. Η βουλγαρική ομάδα πήρε τις προκρίσεις και στις τρεις περιπτώσεις. Ο Ιβάνκοφ σκόραρε συνολικά 42 γκολ με πέναλτι στην καριέρα του.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

2000, 2002, 2009: Χανς-Γιοργκ Μπουτ ο "δήμιος" της Γιούβε

Σπεσιαλίστας όχι μόνο στο να πιάνει πέναλτι (20 από τα 62 στην καριέρα του) αλλά και να βάζει. Συνολικά 26 φορές έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα στην Bundesliga. Ενώ έχει βάλει και τρία τέρματα στο Champions League. Και το απίστευτο; Όλα απέναντι στη Γιουβέντους με διαφορετικές ομάδες. Το 2000 με το Αμβούργο στο εκπληκτικό 4-4 και το 2002 με τη Λεβερκούζεν στη νίκη με 3-1. Και το 2009 μέσα στο Τορίνο στο 1-4 που έστειλε την Μπάγερν στη νοκ-άουτ φάση και την Γιούβε σπίτι της.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

"Το να εκτελώ πέναλτι με βοηθούσε στο να τα πιάνω", λέει ο Μπουτ. "Οι καλοί εκτελεστές περιμένουν να κάνει ο τερματοφύλακας μία κίνηση. Γι' αυτό είναι καλό να μείνεις σε ακινησία όσο γίνεται περισσότερο".

2002: Σκόραρε μέσα-έξω ο Πλετίκοσα

Η Χάιντουκ Σπλιτ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα τον Αύγουστο του 2002 στα προκριματικά του Uefa απέναντι στην Βίκινγκουρ Γκότα από τα νησιά Φαρόε. Επικράτησε 3-0 στην Κροατία και 8-0 εκτός έδρας έχοντας και στα δύο ματς ως σκόρερ τον Στίπε Πλετίκοσα. Ο 23χρονος τότε τερματοφύλακας εκτέλεσε εύστοχα από ένα πέναλτι σε κάθε παιχνίδι.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

15/07/2004: Σκόρερ από την εστία του ο Ζεβνόφ

Πρώτος προκριματικός του Uefa και η ΜΠΑΤΕ ανοίγει νωρίς το σκορ απέναντι στην Ντιναμό Τιφλίδας. Σκόρερ ο 23χρονος τότε Γιούρι Ζεβνοφ που δοκίμασε βολέ από την εστία του στέλνοντας την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Στο τέλος χαμογέλασαν οι φιλοξενούμενοι που νίκησαν με 3-2, επικρατώντας και στον επαναληπτικό με 1-0. Bonus το αγαπημένο "TheFinal Countdown" από τα μεγάφωνα του γηπέδου στο γκολ του Λευκορώσου.

02/11/2006: Τους αγνόησε και δικαιώθηκε ο Αμέλια

Η Λιβόρνο χάνει με 1-0 στο Βελιγράδι από την Παρτίζαν στο δεύτερο ματς στην φάση των ομίλων του Uefa. Κερδίζει κόρνερ στο 89' και ο Μάρκο Αμέλια παίρνει την πρωτοβουλία να προωθηθεί.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

"Κανένας δεν μου το ζήτησε. Πήρα την απόφαση ακολουθώντας το ένστικτό μου. Υπήρχαν και συμπαίκτες μου που μου έλεγαν να μείνω στο τέρμα. Αλλά δεν με ένοιαζε γιατί δεν ήθελα να χάσω. Αποφάσισα να μπω στην περιοχή της Παρτίζαν για να ισοφαρίσω", θυμάται ο Αμέλια.

15/03/2007: Το δώρο του Θεού στον Παλόπ

Η κάτοχος του Uefa, Σεβίλλη, απέχει λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον αποκλεισμό στη φάση των 16 της ίδιας διοργάνωσης. Χάνει με 2-1 στο Ντόνετσκ από την Σακτάρ, έχοντας έρθει ισόπαλη με 2-2 στο πρώτο παιχνίδι. Το κόρνερ που κερδίζει στο 94' είναι η απέλπιδα προσπάθεια για να στείλει το ματς στην παράταση. Και τα καταφέρνει χάρη στην κεφαλιά του Αντρές Παλόπ. Στη συνέχεια θα πάρει την νίκη-πρόκριση (2-3) και θα φτάσει στο δεύτερο διαδοχικό τρόπαιο νικώντας στον τελικό στα πέναλτι την Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

"Οι αντίπαλοι μάρκαραν τους συμπαίκτες μου και έτσι έμεινα μόνος. Άρχισα να κάνω κινήσεις που έβλεπα να κάνουν οι συμπαίκτες μου στις προπονήσεις και τότε η μπάλα ήρθε σε μένα. Μόλις την είδα σκέφτηκα: Αυτό είναι ένα δώρο από τον Θεό", διηγείται ο Παλόπ.

09/12/2009: Η κεφαλιά του Μπολάτ που θα μείνει στη ιστορία

Τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League και η Αλκμάαρ κρατά το 0-1 και την τρίτη θέση για το Europa. Στο 94' η Σταντάρ Λιέγης κερδίζει κόρνερ και ο Σινάν Μπολάτ μπαίνει στην ολλανδική περιοχή. Η κεφαλιά του πηγαίνει στα δίχτυα και γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας που σκοράρει στο UCL σε ροή αγώνα.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

Το γκολ-πρόκριση του Τούρκου κίπερ ήρθε μάλιστα κάτω από την ασφυκτική πίεση των παικτών της Αλκμάαρ. "Αυτή η στιγμή θα μπει στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λάζλο Μπόλονι, προπονητής της βελγικής ομάδας.

2009, 2010: Άνοιξε τον δρόμο για τους ομίλους ο Ενιεάμα

Στα 4 χρόνια που έμεινε στην Χάποελ Τελ Αβίβ σκόραρε 8 φορές με πέναλτι στο πρωτάθλημα. Και 3 φορές στην Ευρώπη. Αρχικά στον α' γύρο του Europa το 2009 στην Τσεχία κόντρα στην Τέπλιτσε όπου άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση. Ακόμα όμως πιο σημαντικό το πέναλτι στην Αυστρία κόντρα στην Σάλτσμπουργκ για τα πλέι οφ του Champions League. Οι Ισραηλινοί έφυγαν νικητές με 3-2, πήραν το εισιτήριο στον επαναληπτικό για τους ομίλους όπου ο Νιγηριανός ξανασκόραε στην εντός έδρας ήττα με 1-3 από τη Λιόν.

Τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ