ΣΤΗΛΕΣ

Τα δέκα πιο γρήγορα γκολ σε Μουντιάλ

Τα δέκα πιο γρήγορα γκολ σε Μουντιάλ

Σαν σήμερα (7/6) το 1962, ο Τσεχοσλοβάκος, Βάτσλαβ Μάσεκ. πέτυχε το -για την εποχή του- γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το Sport24.gr θυμίζει τα 10 γρηγορότερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε Μουντιάλ (VIDEOS).

Συνέβη πριν ακριβώς 53 χρόνια. Ήταν 7 Ιουνίου 1956, όταν ο Βάτσλαβ Μάσεκ πέτυχε το γρηγορότερο γκολ που είχε σημειωθεί μέχρι τότε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Τσεχοσλοβάκος άσος, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα 16 δευτερόλεπτα μετά την σέντρα του ματς με το Μεξικό, αλλά στο τέλος οι Αζτέκοι ήταν αυτοί που χαμογέλασαν, επικρατώντας με 3-1.

Με αφορμή το γκολ αυτό στο Μουντιάλ της Χιλής, το Sport24.gr παρουσιάζει τα 11 γρηγορότερα γκολ που έχουν σημειωθεί στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο. Τέρματα που μπήκαν προτού καλά καλά πατήσουν το χορτάρι οι ποδοσφαιριστές ή καθίσουν στις θέσεις τους όλοι οι θεατές. Η φράση "γκολ από τα αποδυτήρια" στην πιο πιστή εφαρμογή της.

Χακάν Σουκούρ (2002): 11 δευτερόλεπτα

Στις 29 Ιουνίου 2002, η Τουρκία αντιμετώπισε τη Νότια Κορέα στο μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργάνωσαν οι Νοτιοκορεάτες από κοινού με την Ιαπωνία. Στο "Daegu World Cup Stadium", όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη του αγώνα και με την σέντρα οι "γείτονες" έκλεψαν την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, ο Χακάν Σουκούρ βρέθηκε απέναντι από τον γκολκίπερ των γηπεδούχων και με ψύχραιμο αριστερό πλασέ δημιούργησε την τέλεια ψυχρολουσία.

Βάτσλαβ Μάσεκ (1962): 16 δευτερόλεπτα

Την 7η Ιουνίου 1962, η Τσεχοσλοβακία έπαιζε κόντρα στο Μεξικό και έκανε αυτό που λέμε ιδανικό ξεκίνημα. Με την σέντρα, ο Βάτσλαβ Μάσεκ έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή σε πλάγια θέση και με το αριστερό πλάσαρε ιδανικά τον γκολκίπερ των Αζτέκων στην αριστερή του γωνία για το 1-0. Εντέλει, οι Μεξικανοί δεν πτοήθηκαν, ανασυντάχθηκαν και κατάφεραν να γυρίσουν το ματς, επικρατώντας με το καθαρό 3-1.

Ερνστ Λένερ (1934): 25 δευτερόλεπτα

Η Ιταλία βρισκόταν στη δίνη του φασισμού του Μουσολίνι και διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934. Στο "Stadio Ascarelli" της Νάπολη, η Γερμανία έπαιζε με την Αυστρία στις 7 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς για την 3η θέση και επικράτησε με σκορ 3-2. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με τον Ερνστ Λένερ μόλις 25'' από την σέντρα του αγώνα. Ο τότε άσος της Άουγκσμπουργκ, ο οποίος αγωνιζόταν ως δεξιός εξτρέμ, άνοιξε το σκορ για τα "πάντσερ" με το... καλημέρα της αναμέτρησης, ενώ πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 40'. Μια επική βραδιά για τον ίδιο απέναντι στην γειτονική Αυστρία.

Τα δέκα πιο γρήγορα γκολ σε Μουντιάλ

Μπράιαν Ρόμπσον (1982): 27 δευτερόλεπτα

Ήταν 16 Ιουνίου 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας και στο "Σαν Μαμές" του Μπιλμπάο η Αγγλία αντιμετώπισε την Ισπανία για την φάση των ομίλων της διοργάνωσης, επικρατώντας με 3-1. Όλα πήγαν πρίμα για τους Άγγλους σε εκείνο το παιχνίδι, αφού προηγήθηκαν 27 δευτερόλεπτα μετά την σέντρα του ματς, έχοντας για σκόρερ τον εντυπωσιακό Μπράιαν Ρόμπσον (πέτυχε δυο γκολ). Με ένα υπέροχο σουτ-βόλεϊ νίκησε τον Ζαν-Λουκ Ετορί, ανοίγοντας το σκορ για τα "λιοντάρια". Ούτε που κατάλαβαν οι Γάλλοι από που τους ήρθε.

Κλιντ Ντέμπσεϊ (2014): 29 δευτερόλεπτα

Στην δεκάδα με τα γρηγορότερα γκολ σε Μουντιάλ βρίσκεται και ο Κλιντ Ντέμπσεϊ της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός σκόραρε στο 29ο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Γκάνα (1-1 το τελικό σκορ) για τον 7 όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Αφού πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, έκανε μια υπέροχη ενέργεια, άδειασε έναν αντίπαλό του και με διαγώνιο πλασέ την έστειλε στη μέσα μεριά του αριστερού δοκαριού για το 1-0 της ομάδας της Γιούργκεν Κλίνσμαν.

Εμίλ Βεϊνάντ (1938): 35 δευτερόλεπτα

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, η Γαλλία αντιμετώπισε το Βέλγιο στο γήπεδο "Yves-du-Manoir" για την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Οι "τρικολόρ" επιβλήθηκαν 3-1, με το νερό να μπαίνει στ' αυλάκι από το 35ο δευτερόλεπτο του αγώνα, όταν ο Εμίλ Βεϊνάντ της "Racing Club de Paris" βρήκε τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Οι προσδοκίες για τους οικοδεσπότες Γάλλους ήταν πολύ μεγάλες σε εκείνο το τουρνουά, αλλά έπεσαν πάνω στους μετέπειτα τροπαιούχους Ιταλούς στα προημιτελικά και γνώρισαν άδοξο αποκλεισμό.

Άρνε Νάιμπεργκ (1938): 35 δευτερόλεπτα

Στις 16 Ιουνίου 1938, η Ουγγαρία έπαιξε με την Σουηδία στο "Parc des Princes" του Παρισιού και την διέλυσε με το εμφατικό 5-1. Ποιος θα περίμενε μάλιστα τέτοια εξέλιξη, όταν οι Σκανδιναβοί "πάγωσαν" τους "Μαγυάρους" 35'' μετά την πρώτη σέντρα. Ο Άρνε Νάιμπεργκ άνοιξε το σκορ, για να έρθει.... πενταπλή απάντηση και η Ουγγαρία κατάφερε να βρει μια θέση στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης.

Μπερνάρντ Λακόμπ (1978): 37 δευτερόλεπτα

Πρώτη φάση του Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή και στις 2 Ιουνίου η Ιταλία έπαιξε με την Γαλλία, πετυχαίνοντας μια μεγάλη νίκη με 2-1. Μάλιστα, η "σκουάντρα ατζούρα" υποχρεώθηκε να κάνει ανατροπή για να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα, αφού βρέθηκε στο καναβάτσο μόλις 37 δευτερόλεπτα μετά το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Ο Μπερνάρντ Λακόμπ με κεφαλιά ύστερα από υπέροχη σέντρα από τα αριστερά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως οι Γάλλοι δεν απέφυγαν νέα ήττα από την Ιταλία, την οποία είχαν να νικήσουν από το 1920.

Φλόριαν Άλμπερτ (1962): 50 δευτερόλεπτα

Η Ουγγαρία έκανε "πάρτι" κόντρα στη Βουλγαρία στο μεταξύ τους ματς για τον πρώτο γύρο του Μουντιάλ του 1962. Το τελικό 6-1 για τους Μαγυάρους κατέδειξε την διαφορά δυναμικότητας που υπήρχε, ενώ είχε διαφανεί το τι θα συνέβαινε από το πρώτο κιόλας λεπτό. Μόλις 50 δευτερόλεπτα είχαν περάσει μετά την σέντρα, όταν άνοιξε το σκορ για την ομάδα του και μάλιστα ο ίδιος παίκτης στο 6' διπλασίασε τα τέρματά του και ολοκλήρωσε μια ονειρεμένη εμφάνιση με χατ-τρικ στο 54'. Πάντως, από την αρχή του αγώνα φρόντισε να δείξει ότι ήταν η βραδιά του (3/6/1962).

Αντάλμπερτ Ντέσου (1930): 50 δευτερόλεπτα

Τέλος, την δεκάδα συμπληρώνει το γκολ του Αντάλμπερτ Ντέσου στο Μουντιάλ του 1930 στην Ουρουγουάη. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μοντεβιδέο, η Ρουμανία έπαιξε με το Περού (14 Ιουλίου) και επικράτησε με 3-1. Το πρώτο γκολ για τους Βαλκάνιους σημειώθηκε 50'' μετά την σέντρα του ματς, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο σκόρερ ήταν ο Κονσταντίν Στάντσιου, όχι όμως η FIFA. Οι Ρουμάνοι νίκησαν σε εκείνο το ματς, αλλά δεν τους έφτανε για να περάσουν στον επόμενο γύρο του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ