ΣΤΗΛΕΣ

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Γιουνάιτεντ και Σίτι είναι έτοιμες για μία μονομαχία κάτω από τον ήλιο του... Champions League και το Sport24.gr σας παρουσιάζει 10 μάχες τους που έχουν γράψει ιστορία.

Αυτό το ντέρμπι ποιός θα το πάρει; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Κυριακή του Πάσχα τη συμπολίτισσά της Σίτι στο ματς Νο 169 στην ιστορία τους (έχει 69 νίκες έναντι 49 της αντιπάλου της ενώ 50 ματς έληξαν ισόπαλα), με τις δύο ομάδες να "καίγονται" για τη νίκη που θα τους δώσει πλεονέκτημα στη μάχη που δίνουν αμφότερες για έξοδο στο νέο Champions League.

H ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ προέρχεται από εντυπωσιακά αποτελέσματα που την έχουν φέρει στην 3η θέση της βαθμολογίας (63 βαθμοί) και θέλει να βάλει τέλος στο σερί των τεσσάρων ηττών στα ισάριθμα τελευταία τοπικά ντέρμπι ενώ ένα βαθμό πίσω είναι αυτή του Μανουέλ Πελεγκρίνι, η οποία υποχώρησε στην 4η θέση μετά τις πολλές γκέλες που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία ενόψει της κόντρας της πιο επιτυχημένης ομάδας από καταβολής Premier League (13 τίτλοι πρωταθλήτριας) με την δις πρωταθλήτρια της περασμένης τριετίας, το Sport24.gr σας παρουσιάζει 10 αναμετρήσεις τους που άφησαν εποχή. Αυτές είναι οι:

Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 0-1 (27 Απριλίου 1974 / First Division / 56.996 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Το διασημότερο γκολ στην ιστορία των ντέρμπι του Μάντσεστερ είναι χωρίς αμφιβολία το τακουνάκι του Ντένις Λόου στο "Old Trafford" καθώς έμελε να υπογράψει τον υποβιβασμό της Γιουνάιτεντ στη Δεύτερη Κατηγορία. Ο άλλοτε ήρωας των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (237 γκολ σε 404 ματς ο εντυπωσιακός απολογισμός του Σκωτσέζου σέντερ φορ από το 1962 μέχρι το 1973) ήταν εκείνος που τους κέρασε φαρμάκι ως παίκτης της συμπολίτισσας Σίτι καθώς με το μοναδικό του γκολ σε εκείνο το ματς οι "κόκκινοι διάβολοι" αποχαιρέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα μεγάλα σαλόνια. Ο Λοόυ δεν πανηγύρισε καθόλου το γκολ (τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν καθοριστικό καθώς η Γιουνάιτεντ θα υποβιβαζόταν ελέω των αποτελεσμάτων στα άλλα ματς της τελευταίας αγωνιστικής) και έγινε αμέσως αλλαγή όντας απαρηγόρητος, ενώ λίγους μήνες αργότερα έβαλε τέλος στην καριέρα του στα 34 του χρόνια.

Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 5-0 (10 Νοεμβρίου 1994 / Premier League / 43.738 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Τη δεκαετία του '90 η διαφορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη συμπολίτισσα ήταν τέτοια ώστε η Σίτι να μην μπορέσει να πανηγυρίσει ούτε μία νίκη απέναντι στην ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον. Τον Νοέμβριο του 1994 μάλιστα το μεταξύ τους ματς πέρασε στην ιστορία καθώς οι "κόκκινοι διάβολοι" πανηγύρισαν την πιο μεγάλη σε έκταση νίκη τους απέναντι στους "πολίτες", με το κοντέρ να σταματάει στο 5-0. Ο Ερίκ Καντονά έριξε το πρώτο χτύπημα στους φιλοξενούμενους, που είχαν παραταχθεί σε εκείνο το τοπικό ντέρμπι με τον τέταρτο κατά σειρά γκολκίπερ τους Σίμον Τρέισι λόγω προβλημάτων τραυματισμών που αντιμετώπιζαν, για να πάρει τη σκυτάλη στη συνέχεια ο Αντρέι Καντσέλσκις που σημείωσε χατ-τρικ και ο Μαρκ Χιουζ. "Είναι η χειρότερη βραδιά μου στο ποδόσφαιρο", δήλωσε μετά την ήττα ο αρχηγός της Σίτι σε εκείνο το ματς Νάιαλ Κουίν.

Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 1-2 (10 Φλεβάρη 2008 / Premier League / 75.970 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Το ντέρμπι πρωταθλήματος των δύο ομάδων τον Φεβρουάριο του 2008 συνέπεσε με την 50η επέτειο από την τρομερή αεροπορική τραγωδία του Μονάχου που στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, 8 εκ των οποίων μέλη της μεγάλης ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι. Η συγκίνηση ξεχείλιζε στον αγωνιστικό χώρο πριν την αναμέτρηση καθώς και οι δύο ομάδες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων ενώ λίγο αργότερα συντελέστηκε μία μεγάλη έκπληξη καθώς η Σίτι επιβλήθηκε 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Ντάριους Βάσελ και Μπενζανί Μουαρουαρί έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στους φιλοξενούμενους με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ενώ η Γιουνάιτεντ το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει το γκολ της παρηγοριάς στο 90' με τον Κάρικ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Σίτι νικούσε στο Old Trafford σε αγώνα πρωταθλήματος μετά το 1974 αλλά και η πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1969-70 που πανηγύριζε νταμπλ νικών μέσα σε μία σεζόν επί της Γιουνάιτεντ.

Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 4-3 (20 Σεπτέμβρη 2009 / Premier League / 75.066 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Η αναμέτρηση των δύο ομάδων τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν έκρινε κάποιον τίτλο καθώς ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν, παρόλα αυτά συγκαταλέγεται πλέον στις all-time-classic μάχες τους λόγω της συναρπαστικής εξέλιξης που είχε, με τους γηπεδούχους να παίρνουν το προβάδισμα τρεις φορές (2' Ρούνεϊ, 49' 80' Φλέτσερ) και τους φιλοξενούμενους να απαντούν ισάριθμες (16' Μπάρι, 52' 90' Μπέλαμι) μέσα στο 90 λεπτο. Εκεί όμως που έσπασαν καρδιές ήταν στις καθυστερήσεις, με τον Ράιαν Γκιγκς να βγάζει εντυπωσιακή κάθετη μπαλιά και τον Μάικλ Όουεν να νικάει με υπέροχο πλασέ τον Σέι Γκίβεν γράφοντας το τελικό 4-3 και πανηγυρίζοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ μέσα στο Old Trafford. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πανηγύρισε με... χορό πάνω στη γραμμή του πλαγίου άουτ το λυτρωτικό γκολ του Όουεν, ο Μαρκ Χιουζ ωρυόταν για το γεγονός ότι ο διαιτητής άφησε το ματς να πάει μέχρι το 97ο λεπτό ενώ είχε υποδείξει τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων και ο Κάρλος Τέβες έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο στο πρώτο του ντέρμπι ως αντίπαλος της Γιουνάιτεντ μετά τη μετακόμισή του στη Σίτι.

Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 2-1 (12 Φλεβάρη 2011 / Premier League / 75.322 θεατές)

Pictures of the Year
Wayne Rooney
Picture; Kevin Quigley
Pictures of the Year Wayne Rooney Picture; Kevin Quigley KEVIN QUIGLEY, 07799677072, [email protected]

Μία από τις νίκες-κλειδιά που πέτυχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2010-11 στο δρόμο προς έναν ακόμα τίτλο με τον Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι, σημειώθηκε κόντρα στη Σίτι. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα στο 65' με το γκολ του Σίλβα που ισοφάρισε αυτό του Νανί στο 41' όμως ενώ όλα έδειχναν πως το ματς πήγαινε σιγά σιγά προς την ισοπαλία εκεί μίλησε η τεράστια κλάση του Γουέιν Ρούνεϊ. Στο 78ο λεπτό του ντέρμπι ο Νανί επιχείρησε σέντρα από τα δεξιά που βρήκε σε σώμα αμυντικού και πήρε ύψος πριν φτάσει στη μεγάλη περιοχή, με τη συνέχεια να ανήκει στη σφαίρα του μαγικού και του παραμυθένιου. Ο Ρούνεϊ γύρισε υπέροχα το σώμα του και έπιασε ένα ασύλληπτο μονοκόμματο σουτ με το οποίο έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του ανήμπορου να αντιδράσει Χαρτ. Το bicycle kick του Άγγλου ψηφίστηκε το 2012 ως το κορυφαίο γκολ της 20ετίας από την ίδρυση της Premier League ενώ ο ίδιος ο Άγγλος το έχει χαρακτηρίσει ως το ομορφότερο από όλα όσα έχει πετύχει στην καριέρα του.

Μ. Σίτι - Μ. Γιουνάιτεντ 1-0 (16 Απρίλη 2011 / Ημιτελικός FA Cup / 86.549 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ
© GETTY IMAGES

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνήθιζαν να εμφανίζουν συχνά-πυκνά ένα ιδιαίτερο πανό στις εξέδρες του Old Trafford το οποίο υπενθύμιζε τα χρόνια που έχει να πάρει κάποιον μεγάλο τίτλο η συμπολίτισσά τους, με τον αριθμό αυτό να αλλάζει κάθε χρονιά. Το συγκεκριμένο ιστορικό πανό "εξαφανίστηκε" όμως το 2011 χάρη στον Γιαγιά Τουρέ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να σπάσει την κατάρα η ομάδα του. Πρώτα πέτυχε το νικητήριο γκολ στον ημιτελικό του FA Cup κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έγινε στο "Γουέμπλεϊ ενώ σχεδόν έναν μήνα αργότερα στο ίδιο γήπεδο ο διεθνής άσος με την Ακτή Ελεφαντοστού σημείωσε και το μοναδικό τέρμα του τελικού απέναντι στη Στόουκ, το οποίο χάρισε στους "γαλάζιους" του Μάντσεστερ τον πρώτο τους τίτλο μετά το Λιγκ Καπ του 1976.

Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 1-6 (23 Οκτώβρη 2011 / Premier League / 75.487 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Το αποτέλεσμα στο πρώτο ντέρμπι των δύο ομάδων για τη σεζόν 2011-12 ήταν καταστροφικό για τη Γιουνάιτεντ και ονειρεμένο για τη Σίτι καθώς έληξε... 1-6! Ο Μάριο Μπαλοτέλι πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ της Σίτι (δείχνοντας το περίφημο μπλουζάκι που έγραφε "Why Always Me?" μετά την επίτευξη του πρώτου τέρματος), ο Αγουέρο έκανε το 3-0 στο 69' ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -αν και με 10 παίκτες από το ξεκίνημα του δευτέρου μέρος λόγω αποβολής του Έβανς- έδειξε σημάδια ζωής με το γκολ του Φλέτσερ στο 81'. Εκεί όμως έγινε και το μεγάλο λάθος, με τους γηπεδούχους να βγαίνουν όλοι μπροστά για το θαύμα της ανατροπής και τους φιλοξενούμενους να χτυπούν στην κόντρα έχοντας παίκτη παραπάνω για να φτάσουν σε έναν ιστορικό θρίαμβο. Ο Τζέκο έγραψε το 4-1 στο 90', ο Σίλβα το 5-1 ένα λεπτό αργότερα ενώ ο Βόσνιος φορ διαμόρφωσε το τελικό 6-1 στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Σίτι ισοφάρισε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία της επί της Γιουνάιτεντ (6-1 και πάλι στο Old Trafford στις 23 Ιανουαρίου 1926) ενώ στον αντίποδα η Γιουνάιτεντ γνώρισε την πιο βαριά ήττα της στην Premier League και την πιο βαριά εντός έδρας ήττα από τον Φεβρουάριο του 1955 και παράλληλα δέχτηκε για πρώτη φορά έξι γκολ μέσα στο "Old Trafford" από το 1930!

Μ. Σίτι - Μ. Γιουνάιτεντ 2-3 (8 Γενάρη 2012 / 3ος γύρος FA Cup / 46.808 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Σε λιγότερο από 3 μήνες από τον θρίαμβο της Σίτι επί της Γιουνάιτεντ με το εξωπραγματικό 6-1, οι δύο ομάδες τέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες, αυτή τη φορά στο πλαίσιο νοκ-άουτ αγώνα για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι παίκτες του Άλεξ Φέργκιουσον ήθελαν εκδίκηση για την πρόσφατη συντριβή μέσα στο άνδρο τους από τη συμπολίτισσα και την πήραν έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν διά πυρός και σιδήρου. Η (πολύ αυστηρή) αποβολή του Κομπανί μόλις στο 12ο λεπτό έβαλε από νωρίς σε μειονεκτική θέση τη Σίτι και η Γιουνάιτεντ το εκμεταλλεύτηκε στον υπέρτατο βαθμό, με τους Ρούνεϊ (10', 40') και Γουέλμπεκ (30') να της δίνουν αβαντάζ τριών τερμάτων στην ανάπαυλα. Στο δεύτερο μέρος όμως τα πράγματα άλλαξαν, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι ήταν πολύ καλύτερη παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, μείωσε σε 3-2 με τους Κολάροβ (48') και Αγουέρο (65') και ανάγκασε τη Γιουνάιτεντ να ιδρώσει πάρα πολύ για να φύγει με την πρόκριση από το "Etihad Stadium".

Μ. Σίτι - Μ. Γιουνάιτεντ 1-0 (30 Απριλίου 2012 / Premier League / 47.253 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Λίγες αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία για τη σεζόν 2011-12 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί για να σηκώσει για μία ακόμα φορά την κούπα έχοντας αέρα οκτώ πόντων από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι, όμως καπου εκεί ξεκίνησαν τα... δώρα από τους παίκτες του Φέργκιουσον. Η ήττα από τη Γουίγκαν έριξε τη διαφορά στους πέντε πόντους και το εντός έδρας 4-4 με την Έβερτον στους τρεις, κάτι που σήμαινε πως το ντέρμπι με τη Σίτι στο "Etihad Stadium" στην 36η αγωνιστική θα έκρινε και την πρωταθλήτρια. Η Γιουνάιτεντ κατέβηκε σε αυτό το σούπερ ντέρμπι (κατά πολλούς το μεγαλύτερο στα 20 χρόνια της Premier League καθώς έκρινε τίτλο) έχοντας το μαξιλαράκι ασφαλείας της... ισοπαλίας όμως η Σίτι που ήθελε μόνο νίκη για να πάρει εκείνη το "πάνω χέρι" έπαιξε πιο αποφασιστικά και ήταν εκείνη που χαμογέλασε στο φινάλε. Μία κεφαλιά του Βενσάν Κομπανί μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 45+1' ήταν αρκετή στους παίκτες του Μάντσινι για το προσπέρασμα της Γιουνάιτεντ, για να ακολουθήσουν η εκτός έδρας νίκη επί της Νιούκαστλ και η εντός έδρας επί της ΚΠΡ (με το γκολ του Αγουέρο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων!) για να φέρουν στη Σίτι το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 44 ολόκληρα χρόνια...

Μ. Σίτι - Μ. Γιουνάιτεντ 2-3 (9 Δεκεμβρίου 2012 / Premier League / 47.166 θεατές)

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι του Μάντσεστερ

Μετά τις δύο ήττες στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν από τη Σίτι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο "Etihad Stadium" τον Δεκέμβριο του 2012 και κατάφερε να δωρίσει τη νίκη στον Άλεξ Φέργκιουσον στο τελευταίο ντέρμπι της προπονητικής τους καριέρας ως φιλοξενούμενος των "πολιτών". Οι "κόκκινοι διάβολοι" έδειχναν πως θα "καθαρίσουν" νωρίς το ματς με τα γκολ του Ρούνεϊ στο 16' και στο 29' όμως οι γηπεδούχοι δεν ήταν διατεθειμένοι να πετάξουν λευκή πετσέτα και με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μέρος έκαναν πρώτα το 1-2 στο 60' με τον Τουρέ και κατόπιν το 2-2 στο 86' με τον Σαμπαλέτα. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως ενώ η Σίτι είχε το μομέντουμ και έδειχνε διψασμένη να κυνηγήσει και τρίτο γκολ, τελικά αυτό ήρθε από τη Γιουνάιτεντ. Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση φάουλ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η μπάλα βρήκε στο σώμα του Σαμίρ Νασρί που ήταν στο τείχος και κατέληξε στη δεξία γωνία του Χαρτ που δεν πρόλαβε να αποτρέψει το μοιραίο. Ο Ολλανδός έδωσε μάλιστα τέλος στο αήττητο εντός έδρας σερί που "έτρεχε" για δύο ολόκληρα χρόνια στην Premier League η Σίτι, με την αμέσως προηγούμενη ήττα να είναι το 1-2 κόντρα στην Έβερτον Δεκέμβριο του 2010.

To be continued...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ