ΣΤΗΛΕΣ

¡Que Viva España!

¡Que Viva España!

Το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στα σπορ της Ισπανίας, στους αθλητές και τις ομάδες που διακρίθηκαν μέσα στο 2015. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της χρονιάς και οι επιτυχίες τους στα σημαντικότερα αθλήματα (pics & videos)

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2015 στον ισπανικό αθλητισμό, που για μια ακόμα χρονιά συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα στις 365 μέρες της χρονιάς που φεύγει, οι επιτυχίες ήταν και πάλι συνεχείς στο σύνολο σχεδόν των αθλημάτων. Από το ποδόσφαιρο με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και τριών ακόμα τίτλων από την Μπαρτσελόνα, το δεύτερο συνεχόμενο Europa League από τη Σεβίγια και τον πρώτο τίτλο μετά από 31 χρόνια για την Αθλέτικ, το μπάσκετ με το χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ και το "καρέ" για την Ρεάλ Μαδρίτης που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 20 χρόνια, την ποδηλασία με την νίκη του Αλμπέρτο Κονταδόρ στον Γύρο Ιταλίας και την πρωτιά του Αλεχάνδρο Βαλβέρδε στο UCI World Tour, τις μοτοσικλέτες και τη νίκη του Χόρχε Λορένθο στο MotoGP, αλλά και τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, οι Ίβηρες διατηρήθηκαν και φέτος στο ανώτατο επίπεδο, πρωταγωνίστησαν στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις και συγκέντρωσαν σημαντικά τρόπαια σε όλα τα μέτωπα. Ξεκινάμε με τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς σε κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο!

1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

¡Que Viva España!

Τα πέντε τρόπαια που κατέκτησε η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2014/15

Μέσα στο 2015 μπορεί να μην είχαμε κάποια μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων, όμως σε επίπεδο συλλόγων η Ισπανία σάρωσε τα πάντα, κερδίζοντας και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους. Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το 5ο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της, η Σεβίγια πήρε το τέταρτο συνολικά και δεύτερο συνεχόμενο Europa League και βέβαια, όπως ήταν φυσικό, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ αναγκαστικά θα κατέληγε και αυτό στην Ισπανία. Οι "μπλαουγκράνα" βρέθηκαν πολύ κοντά στο να επαναλάβουν τον άθλο της Pep Team, να κατακτήσουν δηλαδή και τους έξι τίτλους της χρονιάς. Τελικά "σταμάτησαν" στους πέντε, ενώ πέτυχαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το περίφημο "triplete", δηλαδή Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η ομάδα που τους στέρησε την "εξάδα", ήταν η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία κατέκτησε το ισπανικό Σούπερ Καπ και πρόσθεσε στη συλλογή της τον πρώτο της τίτλο μετά από 31 ολόκληρα χρόνια. Οι πρωταγωνίστριες ομάδες του 2014, Ρεάλ (Τσάμπιονς Λιγκ) και Ατλέτικο (πρωτάθλημα), έμειναν χωρίς τίτλο μέσα στο 2015. Η μοναδική διάκριση για τους "μερένγκες" ήταν η (τρίτη) κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Πριμέρα με 48 τέρματα.

6 Ιουνίου 2015 - Η Μπαρτσελόνα Πρωταθλήτρια Ευρώπης

¡Que Viva España!

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου συναντήθηκαν οι δυο φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Η Γιούβε επέστρεφε μετά από 12 χρόνια σε τελικό, αλλά όσο και αν προσπάθησε φιλότιμα, η ανωτερότητα των Καταλανών ήταν εμφανής και αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Η Μπάρτσα προηγήθηκε με τον Ράκιτιτς, ισοφάρισε ο Μοράτα, όμως δυο ακόμα τέρματα των Σουάρες και Νεϊμάρ, έδωσαν τη νίκη και το τρόπαιο στους "μπλαουγκράνα", που έφτασαν τις πέντε κατακτήσεις και επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι είναι η κορυφαία ομάδα της τελευταίας δεκαετίας σε όλο τον κόσμο. Man of the match ψηφίστηκε ο Αντρές Ινιέστα.

27 Μαΐου 2015 – Η Σεβίγια και πάλι νικήτρια του Europa League

¡Que Viva España!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Σεβίγια του Ουνάι Έμερι κατέκτησε το Europa League και επανέλαβε τον άθλο της διετίας 2006-07, όταν είχε κατακτήσει δυο συνεχόμενα Κύπελλα UEFA με τον Χουάντε Ράμος στον πάγκο της. Έτσι η Σεβίγια έφτασε τα 4 τρόπαια στη διοργάνωση και έγινε η πολυνίκης του θεσμού, ξεπερνώντας την Λίβερπουλ. Ο τελικός διεξήχθη στη Βαρσοβία και οι Ανδαλουσιάνοι κέρδισαν 3-2 την ουκρανική Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Οι Ουκρανοί προηγήθηκαν, η Σεβίγια ισοφάρισε και πέρασε μπροστά, η Ντνίπρο ισοφάρισε σε 2-2 και ο Κάρλος Μπάκα με το δεύτερο προσωπικό του γκολ διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Man of the match ψηφίστηκε ο Αργεντίνος Έβερ Μπανέγα.

17 Μαΐου 2015 – Η Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια Ισπανίας

¡Que Viva España!

Μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της 84ης Λίγκας, η Μπαρτσελόνα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας, μετά τη νίκη της επί της Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο "Βιθέντε Καλντερόν" (0-1). Ήταν ο 23ος τίτλος για τους Καταλανούς, που τερμάτισαν πρώτοι με 94 βαθμούς, δυο περισσότερους από τη Ρεάλ, έχοντας πετύχει 30 νίκες και 4 ισοπαλίες (4 ήττες). Οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε σημείωσαν 110 γκολ και δέχτηκαν μόλις 21. Μια εβδομάδα αργότερα, μετά το παιχνίδι με την Ντεπορτίβο στο "Καμπ Νόου", ο Τσάβι σήκωσε την κούπα του πρωταθλήματος μέσα σε αποθέωση. Ήταν η όγδοη και τελευταία Λίγκα του, πριν αφήσει την Μπαρτσελόνα για την Αλ Σαντ.

30 Μαΐου 2015 - Η Μπαρτσελόνα Κυπελλούχος Ισπανίας

¡Que Viva España!

Μια εβδομάδα πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε στο "Καμπ Νόου" την Αθλέτικ για τον τελικό του Copa del Rey. Οι Καταλανοί προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα των Μέσι και Νεϊμάρ, ο Ινιάκι Γουίλιαμς μείωσε σε 2-1 και ο Μέσι διαμόρφωσε το τελικό 3-1, που έδωσε το 27ο τρόπαιο στους "μπλαουγκράνα". Και οι δυο σύλλογοι τιμωρήθηκαν με χρηματικά πρόστιμα από την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τις εντονότατες αποδοκιμασίες των φιλάθλων τους τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν κατάφερε να πάρει τον πρώτο του τίτλο με την Αθλέτικ, κάτι που θα συνέβαινε λίγους μήνες αργότερα.

17 Αυγούστου 2015 - Η Αθλέτικ κατακτά το ισπανικό Σούπερ Καπ

¡Que Viva España!

Χρειάστηκε να περιμένουν 31 ολόκληρα χρόνια για να κερδίσουν τίτλο και το κατάφεραν με τον πιο πειστικό τρόπο απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο λόγος για τους Βάσκους της Αθλέτικ που στον πρώτο αγώνα "ισοπέδωσαν" τους "μπλαουγκράνα" μέσα στο "Σαν Μαμές" με το εντυπωσιακό 4-0 (Σαν Χοσέ και χατ τρικ του Αντούριθ)! Ο επαναληπτικός έληξε 1-1 και το Μπιλμπάο βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου. Η υποδοχή που επιφυλάχτηκε στην ομάδα ήταν εντυπωσιακή, όμως η θρυλική gabarra δεν βγήκε τελικά στον Νερβιόν.

11 Αυγούστου 2015 - Η Μπαρτσελόνα κατακτά το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ

¡Que Viva España!

Σε ένα εκπληκτικό από θέαμα, γκολ και συγκινήσεις παιχνίδι που διεξήχθη στην Τιφλίδα της Γεωργίας, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν ισπανική υπόθεση) απέναντι στην κάτοχο του Europa League, Σεβίγια. Οι Ανδαλουσιάνοι προηγήθηκαν μόλις στο 3' της συνάντησης, όμως στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου βρέθηκαν να χάνουν 4-1! Ενώ όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί, η Σεβίγια με μια τρομερή αντεπίθεση πέτυχε τρία γκολ σε μισή ώρα, ισοφάρισε 4-4 και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί ήταν ο Πεδρίτο που σημείωσε το τελικό 5-4, στο τελευταίο επίσημο γκολ του με τη φανέλα της Μπάρτσα, χαρίζοντας το τρόπαιο στους Καταλανούς.

20 Δεκεμβρίου 2015 - Η Μπάρτσα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια κόσμου

¡Que Viva España!

Αφού απέκλεισε εύκολα στον ημιτελικό την Κουανγκτσόου Έβεργκραντ από την Κίνα με το χατ τρικ του Λουίς Σουάρες (3-0), η Μπαρτσελόνα κέρδισε ακόμα πιο εύκολα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας την Ρίβερ Πλέιτ και κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία της (ρεκόρ). Ο Μέσι και ο Σουάρες (2) διαμόρφωσαν το τελικό 3-0.

12 Ιανουαρίου 2015 - Ο Κριστιάνο κερδίζει την τρίτη Χρυσή Μπάλα

¡Que Viva España!

Γράψαμε και στην αρχή του κειμένου ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει κάποιον τίτλο μέσα στο 2015. Όμως το μεγάλο αστέρι της, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, είχε τρεις μεγάλες διακρίσεις στη διάρκεια της χρονιάς. Καταρχήν βγήκε πρώτος σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβισιόν πετυχαίνοντας συνολικά 48 τέρματα, μόλις δυο πίσω από τα 50 που είναι το απόλυτο ρεκόρ και ανήκει στον Μέσι από τη σεζόν 2011/12. Ο Πορτογάλος με τα 48 του τέρματα ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στα ευρωπαϊκά γήπεδα και κέρδισε το τέταρτο (και δεύτερο συνεχόμενο) χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι της καριέρας του. Όμως, η σημαντικότερη διάκρισή του ήταν η Χρυσή Μπάλα που του απονεμήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ως κορυφαίου παίκτη στον κόσμο για το 2014. Ήταν η τρίτη Χρυσή Μπάλα που κερδίζει ο CR7 και έπιασε έτσι στη δεύτερη θέση τους Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν.

Τσάβι και Κασίγιας εκτός Ισπανίας

¡Que Viva España!

Το 2015 ήταν η χρονιά του "αντίο" για δυο πολύ μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες. Τσάβι και Κασίγιας αγωνίστηκαν για τελευταία φορά με τις ομάδες τους και αναζήτησαν την συνέχεια της καριέρας τους στο εξωτερικό. Ο Τσάβι, μετά από 24 χρόνια στην Μπαρτσελόνα (17 στην πρώτη ομάδα) και 25 τίτλους με τους "μπλαουγκράνα", άφησε το "Καμπ Νόου" και την Καταλονία και αγωνίζεται πλέον στην Αλ Σαντ του Κατάρ. Από την άλλη μεριά, ο Ίκερ Κασίγιας, μετά από 25 χρόνια στη Ρεάλ (16 στην πρώτη ομάδα) και 18 τίτλους με τους "μερένγκες", άφησε τη Μαδρίτη, παρέμεινε στην Ιβηρική, αλλά πλέον αγωνίζεται στην πορτογαλική Πόρτο. Οι δυο "αιώνιοι" αντίπαλοι και πολύ καλοί φίλοι, ήδη μας λείπουν, αφού είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσουμε την Πριμέρα και τις πρώην ομάδες τους χωρίς την παρουσία τους.

2. ΜΠΑΣΚΕΤ

¡Que Viva España!

Ο Πάου Γκασόλ με το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ και τον βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε

Οι Ισπανοί κατάφεραν να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή κορυφή τόσο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων όσο και σε επίπεδο συλλόγων, άρα το 2015 ήταν απόλυτα πετυχημένο για αυτούς. Η furia roja, μετά από δυο συνεχόμενα "στραπάτσα" με τους Γάλλους (στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ το 2013 και στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ πέρυσι μέσα στη Μαδρίτη), αυτή τη φορά εμφανίστηκε με έναν "στρατοσφαιρικό" Πάου Γκασόλ στη σύνθεσή της, πήρε το αίμα της πίσω αποκλείοντας τους "τρικολόρ" στον ημιτελικό της διοργάνωσης και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το ίδιο πέτυχε και η Ρεάλ, η οποία κέρδισε τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη και πρόσθεσε το ένατο τρόπαιο στη συλλογή της. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

20 Σεπτεμβρίου 2015 - Η Εθνική Ισπανίας πρωταθλήτρια Ευρώπης

¡Que Viva España!

Η Ισπανία δεν ξεκίνησε καλά το Ευρωμπάσκετ. Στον όμιλο έκανε δυο ήττες από Σερβία και Ιταλία και στο κρίσιμο τελευταίο παιχνίδι με τη Γερμανία, κέρδισε στον πόντο (77-76). Όμως με το που ξεκίνησαν τα νοκ άουτ, ένας συγκλονιστικός Πάου Γκασόλ πήρε πάνω του όλη τη furia roja και στα 35 του χρόνια πραγματοποίησε μερικές από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του. Η ομάδα του Σκαριόλο ξεπέρασε κατά σειρά την Πολωνία (80-66), την Ελλάδα (73-71) και τη Γαλλία στην παράταση (80-75), φτάνοντας έτσι στον τελικό όπου αντιμετώπισε τη Λιθουανία. Ο ασταμάτητος Πάου πέτυχε 25 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ και οι Ισπανοί κέρδισαν 80-63, κατακτώντας το τρίτο χρυσό της ιστορίας τους μετά από εκείνα του 2009 και του 2011. Φυσικά ο Γκασόλ ανακηρύχθηκε MVP της διοργάνωσης.

17 Μαΐου 2015 - Η Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια Ευρώπης

¡Que Viva España!

Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς 20 χρόνια μέχρι η Ρεάλ να μπορέσει να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Τότε, το 1995 στη Σαραγόσα, αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός και μεγάλοι πρωταγωνιστές της "βασίλισσας" ο Σαμπόνις και ο Αρλάουκας. Φέτος αντίπαλοι ήταν και πάλι οι "ερυθρόλευκοι" και όπως τότε, έτσι και τώρα στο "Palacio de Deportes", οι "μερένγκες" κέρδισαν εύκολα και πειστικά 78-59, προσθέτοντας το ένατο τρόπαιο στην τεράστια συλλογή τους. Η Ρεάλ είχε αποκλείσει εξίσου εύκολα την Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό (96-87). Κορυφαίοι της πρωταθλήτριας στον τελικό ήταν οι Νοτσιόνι (MVP) και Κάρολ, ενώ μέλος της νικήτριας ήταν και ο δικός μας Γιάννης Μπουρούσης.

24 Ιουνίου 2015 - Η Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια Ισπανίας

¡Que Viva España!

Το 2015 ήταν συνολικά μια μεγάλη δικαίωση για τον Πάμπλο Λάσο και τους παίκτες του. Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, η Ρεάλ, που τερμάτισε πρώτη στο ισπανικό πρωτάθλημα της ACB με ρεκόρ 27-7, ετοιμάστηκε για τα playoffs. Εκεί απέκλεισε την Γκραν Κανάρια στον προημιτελικό (2-0 νίκες) και την Βαλένθια στον ημιτελικό (3-1 νίκες). Στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, οι "μερένγκες" ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου και διέλυσαν τους αντιπάλους τους με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, πανηγυρίζοντας τον 32ο τίτλο τους μέσα στη Βαρκελώνη. MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Σέρχιο Γιούλ.

22 Φεβρουαρίου 2015 - Η Ρεάλ Μαδρίτης Κυπελλούχος Ισπανίας

¡Que Viva España!

Η Copa del Rey του μπάσκετ διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Γκραν Κανάρια. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος είχαμε το ίδιο "αιώνιο" ζευγάρι στον τελικό. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα ξεπέρασαν τα εμπόδια (την Σαραγόσα και την Μπανταλόνα οι "μερένγκες", την Βαλένθια και την Ουνικάχα οι "μπλαουγκράνα") και αναμετρήθηκαν διεκδικώντας το τρόπαιο. Τελικά επαναλήφθηκε το περσινό σενάριο και η Ρεάλ κέρδισε 77-71, κατακτώντας το 25ο της Κύπελλο, ενώ MVP του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ρούντι Φερνάντεθ.

27 Σεπτεμβρίου 2015 - Η Ρεάλ κερδίζει το Διηπειρωτικό Κύπελλο

¡Que Viva España!

Μετά το triple crown με την Ευρωλίγκα, το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, η Ρεάλ Μαδρίτης πρόσθεσε έναν ακόμα τίτλο στη συλλογή της μέσα στο 2015, αυτόν του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Αντίπαλός της ήταν η βραζιλιάνικη Μπαουρού από το Σάο Πάολο. Και οι δυο αγώνες διεξήχθησαν στο Σάο Πάολο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η Μπαουρού κέρδισε 91-90 στην πρώτη συνάντηση, αλλά έχασε 91-79 στον δεύτερο και έτσι μια ακόμα κούπα κατέληξε στο μουσείο της Ρεάλ στη Μαδρίτη. MVP αναδείχθηκε ο Σέρχιο Γιούλ.

3. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

¡Que Viva España!

Ο Αλεχάνδρο Βαλβέρδε κερδίζει το Liege Bastogne Liege, τερματίζοντας μπροστά από τους Ζουλιάν Αλαφιλίπ και Χοακίμ Ροντρίγκεθ

Μπορεί ο Κονταδόρ να μην κατάφερε το περίφημο "double", δηλαδή να κερδίσει Giro και Tour, όμως οι Ισπανοί ποδηλάτες, για μια ακόμα χρονιά πέτυχαν μεγάλες και σημαντικές νίκες σε μονοήμερους, εβδομαδιαίους και μεγάλους Γύρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Fleche Wallonne και το Liege – Bastogne – Liege με τον Αλεχάνδρο Βαλβέρδε, τα δυο ετάπ του Πουρίτο στον Γύρο Γαλλίας και φυσικά τον Γύρο Ιταλίας του Αλμπέρτο Κονταδόρ. Οι σταθερά καλές εμφανίσεις των Ισπανών, κυρίως της συγκεκριμένης τριάδας, έχουν μετατρέψει τα τελευταία χρόνια την βαθμολογία του UCI World Tour, σε ισπανική υπόθεση. Έτσι λοιπόν, στην ατομική βαθμολογία, ο Βαλβέρδε τερμάτισε πρώτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συγκεντρώνοντας 675 βαθμούς, ενώ δεύτερος ήταν ο Χοακίν Ροντρίγκεθ (474 βαθμοί). Στην εθνική βαθμολογία, η κυριαρχία της Ισπανίας ήταν για μια ακόμη χρονιά απόλυτη, αφού με συνολικά 1945 βαθμούς πήρε την πρωτιά με τεράστια διαφορά από την Ιταλία (1106 βαθμοί) και την Κολομβία (1099 βαθμοί). Ο ισπανικός θρίαμβος ολοκληρώθηκε με μια ακόμα πρωτιά, στην ομαδική βαθμολογία, αφού η ισπανική Movistar τερμάτισε πρώτη με 1619 βαθμούς, αφήνοντας την ρωσική Katusha στη δεύτερη θέση (1606 βαθμοί) και την βρετανική Sky στην τρίτη θέση (1378 βαθμοί).

¡Que Viva España!

31 Μαΐου 2015 - Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ κερδίζει τον Γύρο Ιταλίας

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ υπήρξε ο απόλυτος πρωταγωνιστής και τελικός νικητής του πιο δύσκολου Γύρου Ιταλίας των τελευταίων χρόνων και πρόσθεσε τον έβδομο μεγάλο Γύρο στη συλλογή του (2 Tour, 2 Giro και 3 Vuelta), αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι ο κορυφαίος ποδηλάτης της γενιάς του και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Έδωσε και πάλι θέαμα και επιθέσεις συνεχώς και παντού, ξεπέρασε τον τραυματισμό στον ώμο του, ήταν κυρίαρχος στα βουνά, εκπληκτικός στο χρονόμετρο και μας χάρισε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή στο Μορτιρόλο. Ο Πιστολέρο βρήκε απέναντί του την εντυπωσιακή Astana και μεταξύ τους εκτυλίχθηκε μια φοβερή μάχη. Αυτή η μάχη ανάγκασε τον "Πιστολέρο" να σπαταλήσει πολλές δυνάμεις, που του στοίχισαν στην προσπάθειά του να κάνει το double, κερδίζοντας και το Tour.

4. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

¡Que Viva España!

Ο Χόρχε Λορένθο πανηγυρίζει τη νίκη του στο Γκραν Πρι του Χερέθ στην Ισπανία (3/5/2015)

Μέσα στο 2015 δεν είχαμε την απόλυτη ισπανική κυριαρχία που χαρακτήρισε τις δυο προηγούμενες σεζόν (2013 & 2014), με τους Ισπανούς αναβάτες να κερδίζουν και τις τρεις κατηγορίες του παγκοσμίου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας (MotoGP, Moto2 & Moto3). Σε αυτή τη σεζόν κατάφεραν να κερδίσουν μόνο μια κατηγορία και αυτή επεισοδιακά. Ο Χόρχε Λορένθο πρόσθεσε τον τρίτο τίτλο της καριέρας του στο MotoGP και πέμπτο συνολικά αν συνυπολογίσουμε και τα δυο πρωταθλήματα που έχει κερδίσει στο παρελθόν στα 250cc. Το φετινό πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία κύλησε με τον Βαλεντίνο Ρόσι (Yamaha) να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και να παρουσιάζεται μέχρι το τέλος ως το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει τον όγδοο τίτλο της καριέρας του στο MotoGP. Από τη μεριά του, ο Λορένθο κατάφερε στα τελευταία Γκραν Πρι να μειώσει τη διαφορά του από τον Ιταλό, μέχρι που φτάσαμε στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν, στην Μαλαισία.

¡Que Viva España!

Η στιγμή που έκρινε σε τεράστιο βαθμό τον φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Ρόσι δεξιά με την Yamaha και αριστερά ο Μάρκεθ που ήδη βρίσκεται στο έδαφος μετά την κλωτσιά του Ιταλού

Εκεί, ο Μαρκ Μάρκεθ πραγματοποίησε μια αντικανονική μανούβρα σε μια στροφή, κλείνοντας τον Ρόσι, ο οποίος τον κλώτσησε και τον έβγαλε εκτός αγώνα. Οι κριτές εξέτασαν το βίντεο του αγώνα και αποφάσισαν να τιμωρήσουν (σωστά) τον "Γιατρό", υποχρεώνοντάς τον να ξεκινήσει από την τελευταία θέση στο τελευταίο Γκραν Πρι της περιόδου. Αυτή η απόφαση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους φίλους του Ιταλού, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στον ομόσταυλό του, Χόρχε Λορένθο, ο οποίος κέρδισε στη Βαλένθια, προσπέρασε τον Ρόσι στη βαθμολογία για πέντε βαθμούς και πήρε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, με τον Ιταλό δεύτερο και τον Μάρκεθ τρίτο. Στο Moto2, ο Άλεξ Ρινς ήρθε δεύτερος, πίσω από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιόχαν Ζαρκό, ενώ ο Εστέβε Ραμπάτ (περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία), τερμάτισε τρίτος.

5. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

¡Que Viva España!

Ο Μιγκέλ Άνχελ Λόπεθ τερματίζει πρώτος τα 20 χιλιόμετρα βάδην στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, τη "φωλιά του πουλιού" (23/8/2015)

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου που διεξήχθη τον Αύγουστο στο Πεκίνο, είχαμε μια ακόμα ισπανική επιτυχία. Ο Μιγκέλ Άνχελ Λόπεθ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 20 χιλιόμετρα βάδην, στην σημαντικότερη επιτυχία της καριέρας του. Ο 27χρονος Λόπεθ, που δυο χρόνια νωρίτερα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας, είχε έρθει τρίτος στο συγκεκριμένο αγώνισμα, κατάφερε να αντέξει στις συνδυασμένες επιθέσεις των Κινέζων αθλητών και μετά το καμπανάκι αύξησε τον ρυθμό του και έφτασε πρώτος στον τερματισμό καλύπτοντας την απόσταση σε 1:19:14.

6. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

¡Que Viva España!

Η Όνα Καρμπονέιγ στο τεχνικό πρόγραμμα

Και κλείνουμε την φετινή ανασκόπηση της Ισπανίας με τα τρία μετάλλια που κέρδισαν η Όνα Καρμπονέιγ και η Τζέσικα Βάιγ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, τον περασμένο Αύγουστο στο Καζάν της Ρωσίας. Η 27χρονη Βάιγ κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα πρόσθιου, στην μεγαλύτερη διάκριση της μέχρι σήμερα καριέρας της. Η Καρμπονέιγ, ασημένια και χάλκινη Ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο, πρόσθεσε ακόμα δυο μετάλλια στη συλλογή της, ένα ασημένιο στο τεχνικό πρόγραμμα και ένα χάλκινο στο ελεύθερο πρόγραμμα.

Πηγές: Marca, As, Mundo Deportivo, Sport, lfp.es, acb.com

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-1, τελικός Τσάμπιονς Λιγκ (6/6/2015)

Βίντεο: Σεβίγια - Ντνίπρο 3-2, τελικός Europa League (27/5/2015)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Σεβίγια 5-4, ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (11/8/2015)

Βίντεο: Αθλέτικ - Μπαρτσελόνα 4-0, ισπανικό Σούπερ Καπ (14/8/2-15)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ 3-1, τελικός ισπανικού Κυπέλλου (30/5/2015)

Βίντεο: Ισπανία - Λιθουανία 80-63, τελικός Ευρωμπάσκετ (20/9/2015)

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 78-59, τελικός Ευρωλίγκας (17/5/2015)

Βίντεο: Γύρος Ιταλίας 2015, 16ο ετάπ, το αριστούργημα του Αλμπέρτο Κονταδόρ (26/5/2015)

Βίντεο: MotoGP, Γκραν Πρι Βαλένθια, Χόρχε Λορένθο (8/11/2015)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ