ΣΤΗΛΕΣ

Παρασκευή και 13 στο ποδόσφαιρο

Παρασκευή και 13 στο ποδόσφαιρο

Με αφορμή την Παρασκευή και 13ης δείτε ποιες είναι οι προκαταλήψεις και τα γούρια προπονητών και παικτών στο διεθνές ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν.

Οι παίκτες και οι προπονητές στον αθλητισμό έχουν πολλές προκαταλήψεις πριν και μετά τους αγώνες των ομάδων. Ορισμένες είναι υπερβολικές αλλά όσοι τις ακολουθούν θεωρούν ότι τους έχουν βοηθήσει στην καριέρα τους. Διαβάστε για τα γούρια, τα μυστικά και τις πρακτικές παικτών και προπονητών στο ποδόσφαιρο.

- Ο Τόμας Ροζίτσκι δεν τραγούδησε ποτέ τον ύμνο της εθνικής Τσεχίας. Είχε αντιληφθεί ότι κάθε φορά που έπαιζε στην εθνική εφήβων και τραγουδούσε τον ύμνο της χώρας του δυνατά, η ομάδα έχανε.

- Ο Μάριο Γκόμες είχε πάψει να τραγουδάει το εθνικό ύμνο από την στιγμή που σκόραρε σε ένα αγώνα εφήβων στον οποίο δεν είχε τραγουδήσει τον ύμνο.

- Ο Μπρούνο Πεζάολα, ο παλιός Αργεντίνος προπονητής που κάθισε στο πάγκο του Παναθηναϊκού στα τέλη της δεκαετίας του '70, ήταν πεπεισμένος ότι το ημερολόγιο που κρατούσε πριν τους αγώνες έφερνε γούρι στην Φιορεντίνα, όταν ήταν προπονητής της. Σε ένα εκτός έδρας ματς των "βυσσινί" το είχε ξεχάσει στο σπίτι του και έκανε 500 χιλιόμετρα για το πάρει ώστε να το έχει πριν την έναρξη ενός πολύ σημαντικού παιχνιδιού.

- Ο Τζον Τέρι είχε για πολλά χρόνια προλήψεις. Πριν από τα ματς άκουγε πάντα στο αυτοκίνητο του το ίδιο CD του Αμερικανού τραγουδιστή Usher, πάρκαρε το αυτοκίνητο στο ίδιο σημείο, καθόταν στην ίδια θέση στο λεωφορείο της ομάδας και έβαζε τις ίδιες επικαλαμίδες για περίπου μία δεκαετία πριν τις χάσει σε έναν αγώνα της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα.

- Ο Γάλλος αμυντικός Λοράν Μπλαν, πριν από κάθε ματς της εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ 1998, φιλούσε το κεφάλι του Φαμπιέν Μπαρτέζ. Λιγότερο γνωστό είναι ότι οι παίκτες της Γαλλίας άκουγαν στα αποδυτήρια το τραγούδι "I will survive" της Γκλόρια Γκέινορ.

- Ο πρώην πρόεδρος της Πίζα, Ρομέο Ανκονετάνι, έριχνε αλάτι στο γήπεδο πριν από κάθε ματς θεωρώντας ότι έφερνε τύχη στην ομάδα του. Πριν από έναν σημαντικό αγώνα της Πίζα έριξε 26 κιλά αλάτι στον αγωνιστικό χώρο.

- Οι παίκτες της Τσεχίας είχαν αποφασίσει να μείνουν αξύριστοι στο EURO 2012 καθώς πίστευαν ότι τους έφερνε τύχη.

Τα μυστικά των επιθετικών

- Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ αγωνίζονταν στον Άγιαξ συνήθιζε να χτυπάει στο στομάχι τον τερματοφύλακα Gert Bals και να φτύνει την τσίχλα του στην πλευρά της αντίπαλης ομάδας.

- Ο Γκάρι Λίνεκερ δεν συνήθιζε να σουτάρει στην προθέρμανση της ομάδας πριν την έναρξη του αγώνα γιατί δεν ήθελε να χάσει κανένα γκολ. Άλλαζε την φανέλα αν δεν είχε σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο και άλλαζε το κούρεμα του αν δεν είχε βάλει γκολ σε συνεχόμενα παιχνίδια.

- Ο Ιντζάγκι πριν τους αγώνες είχε τη συνήθεια να τρώει μπισκότα και άφηνε δύο στο πακέτο!

- Ο Σέρχι Ρεμπρόφ ήθελε να κάνει τα ίδια πράγματα μετά από κάθε νίκη της ομάδας του. Να περπατάει την ίδια ώρα, να τρώει τα ίδια γεύματα και να μιλάει στους ίδιους ανθρώπους.

Οι πρακτικές των τερματοφυλάκων

- Ο Πέπε Ρέινα, όταν αγωνίζονταν στην Λίβερπουλ, συνήθιζε πριν από κάθε παιχνίδι στο Άνφιλντ να βάζει βενζίνη στο αυτοκίνητο του από το ίδιο πρατήριο, είτε έπρεπε να βάλει βενζίνη είτε όχι και να το παρκάρει στο ίδιο σημείο του γηπέδου.

- Ο Ντέιβιντ Τζέιμς, πήγαινε πριν και μετά τους αγώνες, στις τουαλέτες περιμένοντας να αδειάσουν. Αφού είχε σιγουρευτεί ότι ήταν μόνος κατουρούσε στον τοίχο.

- Ο τερματοφύλακας της Σπάρτακ Μόσχας Αρτέμ Ρεμπρόφ, φιλούσε και μιλούσε στα δοκάρια πριν από κάθε παιχνίδι.

Ρουχισμός

- Ο Ρουμάνος Ποπέσκου δεν ήθελε να βλέπει τους συμπαίκτες του στην Γαλατάσαράι να κρατάνε τα παπούτσια τους με τα καρφιά προς τα πάνω, καθώς πίστευε ότι έφερνε κακή τύχη.

- Ο Ιταλός προπονητής Renzo Ulivieri φορούσε το τυχερό του παλτό σε όλη την διάρκεια του αγώνα με την Παλέρμο παρά την θερμοκρασία που έφθανε τους 35 βαθμούς κελσίου.

- Ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1993 Μαρσέιγ - Μίλαν 1-0 Μπαζίλ Μπολί, συνήθιζε να φοράει τα τυχερά του εσώρουχα από το ξεκίνημα της καριέρας του μέχρι τον τελικό με τους "ροσονέρι".

- Ο Μάριο Μάτζουκιτς έχει για γούρι πριν από κάθε παιχνίδι να τυλίγει τα χέρια του με ταινία, μία διαδικασία εμπνευσμένη από τους πυγμάχους.

- Ο Ιβάν Ράκιτις έχει τις δικές του συνήθειες πριν τους αγώνες. Δένει το αριστερό του πόδι με ταινία, μετά βάζει την αριστερή κάλτσα και το αριστερό παπούτσι αλλά στο γήπεδο μπαίνει πάντα με το δεξί πόδι. Αντίθετα, ο Μίροσλαβ Κλόζε βάζει πρώτα το δεξί παπούτσι και μπαίνει στο γήπεδο με το δεξί πόδι.

- Ο Αλβάρο Νεγρέδο κρατάει πάντα την φανέλα όταν έχει πετύχει γκολ για το επόμενο παιχνίδι, αφού πρώτα την έχει πλύνει και βγαίνει πάντα τελευταίος από την φυσούνα.

- Ο Τίμοτσουκ πάντα φορούσε δύο περιβραχιόνια. Ένα δικό του και ένα του Γερμανού μέσου Λόταρ Ματέους.

Τυχερά φυλαχτά

Ο Γάλλος επιθετικός της Χιμπέρνιαν Farid El Alagui πιστεύει στην τύχη της μιας λίρας. Πριν από ένα ματς ως παίκτης της Φόλκερκ την βρήκε στον αγωνιστικό χώρο και την έχει πάντα μαζί του, δίνοντας την σε ένα έμπιστο πρόσωπο του προσωπικού της ομάδας πριν από κάθε παιχνίδι.

- Ο Εουσέμπιο έβαζε ένα τυχερό νόμισμα μέσα στο παπούτσι του σε κάθε αγώνα. Επίσης, πάντα κρατούσε την ίδια τυχερή λευκή πετσέτα κάθε φορά που έβλεπε να παίζει η εθνική Πορτογαλίας.

- Ο Βόσνιος μέσος Μπρούνο Ακραπόβιτς φορούσε πάντα τη φανέλα με το 8 στην πλάτη όταν αγωνίζονταν στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο λόγος ήταν ότι υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στην Αρμίνια στις 8-8-1988.

- Ο Μαλτέζος τερματοφύλακας Ομάρ Μποργκ έχει δύο τυχερά φυλαχτά. Ένα θρησκευτικό φυλαχτό που κάποτε ανήκε στην γιαγιά του και μία ροζ κορδέλα που ανήκει στην κόρη του.

Κατάρες

- Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν άτυχη όταν μετά από διπλές αναμετρήσεις με την Σπάρτακ Μπρνο για το Κύπελλο Εκθέσεων την σεζόν 1966-67 η πρόκριση θα κρίνονταν στο στρίψιμο του νομίσματος. Η Ντινάμο ήταν άτυχη και οι φίλαθλοι της κροατικής ομάδας θεωρούν ότι οι "Θεοί του αθλητισμού" είναι εναντίον της ομάδας τους. Από τότε ποτέ ξανά η Ντινάμο Ζάγκρεμπ δεν έχει δώσει ευρωπαϊκούς αγώνες την Άνοιξη.

- Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Μπενφίκα την σεζόν 1961-62, ο προπονητής των Λουζιτανών Μπέλα Γκούτμαν, έφυγε από τον σύλλογο λόγω διαφωνίας με την διοίκηση. Τους δήλωσε ότι η Μπενφίκα δεν θα κατακτήσει ποτέ ξανά ευρωπαϊκό τρόπαιο για τα επόμενα 100 χρόνια. Η Μπενφίκα από τότε έχει χάσει 8 ευρωπαϊκούς τελικούς!

Κακό προαίσθημα

- Ο Νιλς Λίντχολμ, παίκτης της Μίλαν (1949-1961) και μετέπειτα προπονητής της είχε τον προσωπικό του "μάγο" τον Μάριο Μάγγι, από τον οποίο έπαιρνε οδηγίες για την προσέγγιση των αγώνων των "ροσονέρι". Ο Μάγγι είχε προβλέψει ήττα της Ρόμα όταν ο Λίντχολμ ήταν προπονητής στους Ρωμαίους, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Λίβερπουλ την σεζόν 1983-84. " Ο Λίντχολμ δεν μου μίλησε για τους επόμενους δύο μήνες. Δεν ήμουν τυχερός μόνο γι' αυτόν αλλά και για άλλους παίκτες όπως ο Κόντι και ο Μπαρέζι".

- Ο Ραιμόντ Ντομενέκ έδινε ιδιαίτερη σημασία στην αστρολογία. " Όταν έχω λέοντα ξέρω ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα στην άμυνα που μπορεί να μας κοστίσει", είχε δηλώσει ο Γάλλος προπονητής.

- Ο Έμερικ Γένεϊ, προπονητής της Στεάουα όταν η ομάδα από την Ρουμανία κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986, δεν είναι προκατειλημμένος με τον αριθμό 13. " Δεν έχω πρόβλημα με τον αριθμό 13. Στα ξενοδοχεία διαλέγω τα νούμερα στα δωμάτια να τελειώνουν σε 13. Επίσης, 13 Σεπτεμβρίου είναι τα γενέθλια της κόρης μου.

Αλλά έχω άλλες προλήψεις. Δεν αφήνω την γυναίκα μου να έρχεται στο γήπεδο. Οταν κερδίσαμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών είδε τον αγώνα από την τηλεόραση του ξενοδοχείου. Όταν ήμουν παίκτης και έβρισκα πέτρα στον δρόμο ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίζαμε το επόμενο παιχνίδι αν κλωτσούσα την πέτρα στον στόχο που ήθελα", έχει δηλώσει ο Γένεϊ.

- Ο θρυλικός προπονητής της Ντινάμο Κιέβου Βαλερί Λομπανόφσκι, δεν ήθελε κανένας παίκτης του να φοράει την φανέλα με το Νο13 και οι γυναίκες απαγορεύονταν να ταξιδεύουν στο πούλμαν της ομάδας και έκανε εξαίρεση μόνο στις αεροσυνοδούς. Κατέβαινε πάντα τελευταίος από το πούλμαν.

- Οι Ρουμάνοι προπονητές Μιρτσέα Λουτσέσκου, Βίκτορ Πιτούρκα και Άνχελ Ιορντανέσκου δεν επέτρεπαν στο λεωφορείο της ομάδας να κάνει όπισθεν όταν ήταν σε κανονική πορεία. Η όπισθεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το λεωφορείο είχε βγει από τον προορισμό του.

Πηγή: uefa.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ