ΣΤΗΛΕΣ

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός ψάχνει για μέσο και άπαντες ελπίζουν να είναι πετυχημένη η μεταγραφή για να λύσουν το πρόβλημα στα χαφ. Το Sport24.gr παρουσιάζει τους καλύτερους μέσους που πέρασαν τα τελευταία 10 χρόνια από το Λιμάνι.

Το κενό που υπάρχει στην μεσαία γραμμή των "ερυθρολεύκων" είναι έτοιμη να καλύψει η διοίκηση της ομάδας. Τα ονόματα είναι αρκετά, με τον Γκαργκάνο να μοιάζει φαβορί και τον Αλέξανδρο Τζιόλη να φέρεται κι αυτός κοντά στον Πειραιά αν ρίξει τις απαιτήσεις. Τα ονόματα βέβαια είναι πολλά και δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Το πρόβλημα στα χαφ "βασανίζει" αρκετά χρόνια τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, με τον Ιεροκλή Στολτίδη και τον Γιαγιά Τουρέ να είναι οι τελευταίοι επιτυχημένοι παίκτες που αγωνίστηκαν επάξια στο χώρο της μεσαίας γραμμής και έβγαλαν με το παραπάνω τα χρήματά τους.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Μπελούστσι που αποκτήθηκε ως χαφ αλλά ο Βαλβέρδε τον χρησιμοποιούσε πίσω από τον Ντιόγκο, αλλά και οι... φρέσκοι Ιμπαγάσα και Μοδέστο, ο οποίος ήρθε ως αμυντικός, αλλά αποδείχθηκε εξαιρετικό και αξιόπιστο χαφ. Όπως καταλαβαίνετε δεν αναφερόμαστε μονάχα σε αμυντικά χαφ, αλλά γενικότερα σε μέσους που είχαν επιτυχημένο πέρασμα από το Λιμάνι, όπως Ζέτεμπεργκ και Μπελούστσι.

Άλλωστε κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και θα ήταν άδικο να μέναμε μονάχα στα χαφ που δεν στέριωσαν στον Ολυμπιακό , γι' αυτό και σας παρουσιάζουμε και ένα δεύτερο αφιέρωμα με τους... καλούς της "ερυθρόλευκης" παρέας. Στον Πειραιά ευελπιστούν λοιπόν να βρουν κάποιον σαν τους παρακάτω για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να... ξεμπερδέψουν τα επόμενα χρόνια με τον "πονοκέφαλο" στην συγκεκριμένη θέση.

Γι' αυτό και οι διοικούντες του Πρωταθλητή Ελλάδας σε συνεργασία με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, εξετάζουν προσεκτικά κάθε περίπτωση και είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν ποδοσφαιριστή από το πάνω ράφι, που θα μπορεί να κάνει την διαφορά στην ομάδα και να την ανεβάσει επίπεδο. Το αν θα βγει κάποιος νέος Τουρέ ή θα δούμε παίκτη έτοιμο στυλ Καρεμπέ δεν τον γνωρίζουμε ακόμη, όμως χρειάζεται λίγη υπομονή. Προς το παρόν ας θυμηθούμε τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που παίζουν στο κέντρο και αγωνίστηκαν με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Μοεντίν Ζε Ελίας (2000-2003) 78 συμμετοχές, 4 γκολ

3 Πρωταθλήματα

Το καλοκαίρι του 2000 ο Ολυμπιακός έψαχνε για ένα... σκυλί στα χαφ και πέτυχε διάνα, φέρνοντας στο μεγάλο Λιμάνι τον σκληρό Μοεντίν Ζε Ελίας. Ο Βραζιλιάνος ήρθε από την Ίντερ (αγωνιζόταν δανεικός στην Μπολόνια) και αμέσως έδειξε τα προσόντα του.

Πολύ σκληρός και κάποιες φορές... βρώμικος παίκτης, ο Ζε Ελίας ήταν αυτό που ζητούσε ο Ολυμπιακό για τον χώρο της μεσαίας γραμμής, αφού έκοβε (περισσότερο) και έραβε (λιγότερο). Δημιουργικά δεν ήταν και τόσο καλός, όμως στα αμυντικά του καθήκοντα ήταν άψογος. Ορισμένες φορές έδειχνε περισσότερο ζήλο απ' όσο έπρεπε και έτσι άφηνε την ομάδα του εκτεθειμένη (με παίκτη λιγότερο).

Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, ο Μοεντίν Ζε Ελίας κατάφερε να κατακτήσει ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, λόγω του χαρακτήρα του και της αγωνιστικής του προσφοράς.

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Παρ Ζέτερμπεργκ (2000-2003) 108 συμμετοχές, 12 γκολ

3 Πρωταθλήματα

Μαζί με τον Ζε Ελίας ο Ολυμπιακός απέκτησε και το μεγάλο εργαλείο της μεσαίας γραμμής της Άντερλεχτ, τον Παρ Ζέτερμπεργκ, έτσι ώστε να έχει για "κόφτη" τον Βραζιλιάνο και για δημιουργό τον Σουηδό. Ο Ζέτερμπεργκ χρειάστηκε κάποιους μήνες για να προσαρμοστεί καθώς στην αρχή δεν πραγματοποιούσε καλές εμφανίσεις κάτι που έμοιαζε λογικό. Μετά από επτά χρόνια στην Άντερλεχτ, στην οποία ήταν και αρχηγός, δεν μπορούσε να μπει αμέσως στην ελληνική νοοτροπία.

Ο χρόνος όμως κυλούσε υπέρ του Σουηδού μέσου, που στην συνέχεια βρήκε τον παλιό καλό και πραγματικό του εαυτό και ήταν από τους πιο χρήσιμους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Πριν τον ερχομό του Ιμπαγάσα και αν εξαιρέσουμε τον Μπελούστσι που δεν έμεινε πολύ, δεν υπήρχε παίκτης τόσο καλός σε δημιουργία στον Ολυμπιακό.

Ο Σουηδός έκατσε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, κατακτώντας κάθε σεζόν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ενώ έφυγε με τις καλύτερες των σχέσεων και αφήνοντας τις εξαιρετικές εντυπώσεις. Στον Πειραιά μιλούν ακόμη με τα καλύτερα λόγια για τον πολύ καλό παίκτη και άνθρωπο Παρ Ζέτερμπεργκ.

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό

Κριστιάν Καρεμπέ (2001-2004) 99 συμμετοχές, 4 γκολ

2 Πρωταθλήματα

Η τελευταία μεταγραφική βόμβα του Ολυμπιακού σ' ότι αφορά στην θέση του αμυντικού χαφ, ήταν δίχως αμφιβολία ο Κριστιάν Καρεμπέ. Ο Γάλλος άσος αποκτήθηκε από την Μίντλελσμπρο το 2001, έχοντας κατακτήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ένα χρόνο νωρίτερα (2000) και το Μουντιάλ το 1998 με την Εθνική Γαλλίας.

Ο ερχομός του στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη είδηση, αφού είχε πολλές παραστάσεις τόσο με την φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, όσο και με μεγάλες ομάδες όπως την Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε 2 Τσάμπιονς Λιγκ (1998, 2000). Αν δεν ήταν αυτή μια μεγάλη μεταγραφή τότε ποια ήταν;

Η ποιότητά του και το υψηλό αγωνιστικό του επίπεδο, τον βοήθησαν να προσαρμοστεί αμέσως στα δεδομένα του Ολυμπιακού και έγινε ο μεγάλος ηγέτης της μεσαίας γραμμής. Οι αντίπαλοι μέσοι τα έβρισκαν σκούρα όταν έβλεπαν απέναντί τους τον Γάλλο, αφού έκοβε κάθε κίνδυνο προς της εστία της ομάδας του.

Έμεινε στον Πειραιά για τρία χρόνια, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ενώ το δυσάρεστο είναι πως έφυγε την χρονιά που ο Παναθηναϊκός έσπασε το σερί πρωταθλημάτων του Ολυμπιακού. Παρόλα αυτά, ήταν είναι και θα είναι από τους πιο αγαπητούς παίκτες της εξέδρας και δεν είναι τυχαίο πως ακόμη σε κάποια παιχνίδια ο κόσμος φωνάζει τ' όνομά του. Οι φήμες περί συνεργασίας με τον Ολυμπιακό τώρα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, όμως η σχέση του με την ομάδα του Πειραιά είναι άψογη. Η επιστροφή του στον Πειραιά για το φιλικό ανάμεσα στους Φίλους Ζιντάν και Ρονάλντο και τους All Stars του Ολυμπιακού, έφερε στο μυαλό μνήμες από τα παλιά...

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό

Ιεροκλής Στολτίδης (2003-2010) 226 συμμετοχές, 33 γκολ

5 Πρωταθλήματα

4 Κύπελλα

1 Σούπερ Καπ

Μετά από 11 χρόνια στον Ηρακλή, ο Ιεροκλής Στολτίδης παίρνει την ευκαιρία από τον Ολυμπιακό και κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Σε ηλικία 28 ετών, ο Έλληνας μέσος ήταν από τους καλύτερους παίκτες του "Γηραιού" και οι Πειραιώτες δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την περίπτωσή του έστω και... αργά.

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακού δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και αρκετοί από τους -δύσπιστους- φιλάθλους δεν την έβλεπαν με καλό μάτι. Μα παίκτη από τον Ηρακλή που είναι 28 ετών θα πάρουμε; Και όμως η διοίκηση του Σωκράτη Κόκκαλη τον αγόρασε και πέτυχε φλέβα χρυσού, αφού παίκτες σαν τον "Ιέρο" βγαίνουν μια φορά κάθε 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, πραγματικός στρατιώτης και πολύ μεγάλο εργαλείο που σκόραρε κιόλας, ο Ιεροκλής Στολτίδης ήταν ο αγαπημένος παίκτης κάθε προπονητή που πέρασε από τον Ολυμπιακό. Έτρεχε πολλά χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα, έδινε αμέτρητες μάχες εκ των οποίων τις περισσότερες τις κέρδιζε και όταν χρειαζόταν έπαιζε και ανέτοιμος, βάζοντας πάνω απ' όλους την ομάδα. Που να βρεις τέτοιον παίκτη σήμερα;

Τα 7 χρόνια που έμεινε στον Ολυμπιακό αγαπήθηκε όσο λίγοι και αυτό γιατί υπηρέτησε (επίσης όσο λίγοι) την ομάδα και έδωσε το 1000% των δυνατοτήτων του. Πέτυχε μάλιστα κρίσιμα γκολ σε ντέρμπι, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα του κόντρα στην Βέρντερ Βρέμης.

Το στενάχωρο είναι πως την πρώτη του χρονιά ο Ολυμπιακός έχασε το νταμπλ από τον Παναθηναϊκό και το ακόμα πιο στενάχωρο πως δεν έφυγε ως πρωταθλητής. Βέβαια, στην καρδιά των φιλάθλων και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα είναι πάντα πρωταθλητής ο "Ιέρο".

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό

Γιαγιά Τουρέ (2005-2006) 29 συμμετοχές, 3 γκολ

1 Πρωτάθλημα

1 Κύπελλο

Μια μεταγραφή που λίγοι θα ξεχάσουν και πολλοί θα θέλουν να ξαναγίνει, είναι αυτή του Γιαγιά Τουρέ. Ο Τροντ Σόλιντ έφερε τον Ιβοριανό το καλοκαίρι του 2005 από την ουκρανική Μέταλουργκ και παρά τα κολακευτικά σχόλια που τον συνόδευαν, αρκετοί ήταν αυτοί που τον αμφισβήτησαν.

Μέχρι τον ερχομό του στον Ολυμπιακό άλλωστε, ο Γιαγιά Τουρέ ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό, όμως δεν άργησαν να τον μάθουν και να τον αποθεώσουν. "Νέο Βιεϊρά" τον αποκαλούσαν αρκετοί και πράγματι το αγωνιστικό τους στυλ έμοιαζε πολύ, ενώ ήταν εξίσου σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

Το ταλέντο του τον κράτησε στην χώρα μας μονάχα μια χρονιά, αφού οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με την φανέλα του Ολυμπιακού (29 συμμετοχές, 3 γκολ) τον έστειλαν ένα καλοκαίρι αργότερα στην Μονακό. Ηγέτης στην μεσαία γραμμή, πολύ καλός αμυντικά, αλλά εξίσου δυνατός και στο δημιουργικό κομμάτι, ο Γιαγιά Τουρέ έχει όλα όσα πρέπει να έχει ένας σύγχρονος χαφ και γι' αυτό είναι από τους καλύτερους στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Στην Ελλάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο (2005-06), στην Μπαρτσελόνα πήρε 2 πρωταθλήματα (2008-09, 2009-10), ένα Κύπελλο (2008-09), ένα Σούπερ Καπ (2009), ένα Τσάμπιονς Λιγκ (2008-09), ένα ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ (2009) και ένα Παγκόσμιο Συλλόγων (2009), ενώ με την Μάντσεστερ Σίτι σήκωσε το FA Cup την περασμένη σεζόν (2010-11). Τι άλλο να γράψουμε γι' αυτόν παίκτη;

Να σημειωθεί πως επέστρεψε στην χώρα μας για το φιλικό ανάμεσα στους φίλους Ρονάλντο και Ζιντάν με επίλεκτους παίκτες του Ολυμπιακού και η δήλωσή του πως θέλει να ξαναφορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα, φαντάζει με όνειρο για τους φιλάθλους της ομάδας του Πειραιά και σίγουρα μεγάλη τιμή. Ας ελπίσουμε να γίνει, γιατί τέτοιοι παίκτες δεν παίζουν συχνά στην Ελλάδα.

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Φερνάντο Μπελούτστι (2008(1)-2009) 54 συμμετοχές, 9 γκολ

2 Πρωταθλήματα

2 Κύπελλα

Η πανηγυρική πρόκριση του Ολυμπιακού στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν2007-2008, έφερε εκτός από ενθουσιασμό και χρήματα στα ταμεία της ομάδας του Πειραιά. Οι "ερυθρόλευκοι" έψαχναν για ένα μέσο που να δημιουργεί και έφεραν τον Γενάρη του 2008 στην Ελλάδα τον αρχηγό της Ρίβερ Πλέιτ, τον Φερνάντο Μπελούστσι.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια μεταγραφή βόμβα, αφού ήταν από τους καλύτερους παίκτες στην Αργεντινή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έδωσε 6,5-7.000.000 ευρώ για να πάρει το 60% των δικαιωμάτων του Μπελούστσι.

Τα πράγματα δεν ήταν και πολύ εύκολα στην αρχή για τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έφευγε από την χώρα του και ήθελε χρόνο προσαρμογής και στη νέα ζωή και στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού. Ο Τάκης Λεμονής τον χρησιμοποιούσε στα χαφ και στα πρώτα ματς έδειξε πολύ καλά στοιχεία, όμως στην συνέχεια δυσκολευόταν να συνηθίσει στα νέα δεδομένα.

Όσο περνούσε ο καιρός όμως, ο Αργεντινός γινόταν όλο και καλύτερος και ήταν φανερό πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, που ξέρει να δημιουργεί, ενώ δεν υστερεί και στο ανασταλτικό κομμάτι. Την πρώτη του -μισή- σεζόν έπαιξε 15 ματς και πέτυχε ένα γκολ κόντρα στον Λεβαδειακό.

Την επόμενη σεζόν, ο Βαλβέρδε τον προώθησε και του έδωσε την ευκαιρία να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό. Στην θέση που τώρα αγωνίζεται ο Νταβίδ Φουστέρ. Η επιλογή του Ισπανού προπονητή αποδείχθηκε θαυματουργή, αφού η απόδοση του Μπελούστσι ανέβηκε πολύ και ήταν από τα σημαντικά κλειδιά της ομάδας του Πειραιά.

Την δεύτερη χρονιά του, ο Αργεντινός ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του Ολυμπιακού και σε 39 συμμετοχές σκόραρε 8 φορές, ενώ έδωσε και 7 ασίστ. Και ενώ όλα έμοιαζαν ιδανικά και άπαντες αισιοδοξούσαν πως θα γίνει ηγέτης της ομάδας του Πειραιά, η διοίκηση του Σωκράτη Κόκκαλη αποφάσισε να τον πουλήσει μέσα σ' ένα βράδυ και να τον αντικαταστήσει με τον Μαρέσκα.

Η επιλογή αποδείχθηκε άκρως αποτυχημένη και στην Πόρτο πλέον είναι... ευτυχισμένοι που έχουν στο ρόστερ τους έναν παίκτη σαν τον Φερνάντο Μπελούστσι.

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Αριέλ Ιμπαγάσα (2010-...) 29 συμμετοχές, 1 γκολ

1 Πρωτάθλημα

Ήρθε στον Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 34 ετών και όλοι θα εύχονταν να το είχε κάνει κάποια χρόνια νωρίτερα. Ο πρώην άσος της Βιγιαρεάλ, Αριέλ Ιμπαγάσα, αποκτήθηκε για να παίζει πίσω από τον επιθετικό, όμως ο Βαλβέρδε δεν σταμάτησε να τον βάζει στα χαφ και σίγουρα δεν έπεσε έξω...

Ο Αργεντινός ήταν ο μαέστρος της "ερυθρόλευκης" ορχήστρας την περασμένη σεζόν και από τα πόδια του περνούσε όλο το παιχνίδι της ομάδας. Πάρα πολύ έξυπνος παίκτης, καταπληκτικός στην δημιουργία παιχνιδιού, αλλά πολύ μαχητικός στην άμυνα. Αν ήταν και νεότερος θα ήταν το μεγάλο αστέρι και ο ηγέτης της ομάδας για αρκετά χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως βγήκε MVP του περσινού πρωταθλήματος, αφού ήταν το Α και το Ω της ομάδας του Πειραιά. Την περασμένη χρονιά έπαιξε σε 29 παιχνίδια, πέτυχε 1 γκολ και ήταν ο παίκτης κλειδί για την κατάκτηση του τίτλου. Για να καταλάβετε την αξία του Ιμπαγάσα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, κάθε φορά που ο Αργεντινός πατάει γκάζι ανεβαίνει μαζί του όλη η ομάδα, ενώ ο ρυθμός πέφτει όταν κουράζεται και δεν έχει τις ίδιες δυνάμεις.

Μεγάλη κλάση ο Αριέλ Ιμπαγάσα και στο Λιμάνι θα ήθελαν πάρα πολύ να τον είχαν αποκτήσει μερικά χρόνια πριν. Το περίεργο βέβαια θα ήταν ένας παίκτης σαν τον Αργεντίνο να ερχόταν νέος στην χώρα μας...

Οι καλύτεροι μέσοι που έπαιξαν στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Φρανσουά Μοδέστο (2010-... ) 31 συμμετοχές, 3 γκολ

1 Πρωτάθλημα

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός ήθελε να αποκτήσει έναν αμυντικό που μπορεί να αγωνιστεί και στο κέντρο της οπισθοφυλακής και στο δεξί άκρο. Τελικά, ο Φρανσουά Μοδεστό ήρθε στον Πειραιά, αλλά έβγαλε το... μεροκάματο ως αμυντικός μέσος, αφού σ' αυτή τη θέση τον είχε ανάγκη η ομάδα και εκείνος τα κατάφερε και με το παραπάνω.

Ο Κορσικανός άσος για τον οποίο ενδιαφερόταν και ο Παναθηναϊκός, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό πριν από περίπου ένα χρόνο και ήταν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια, ήταν ένας παίκτης ουσιαστικός, ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Την πρώτη αγωνιστική της Superleague με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο έπαιξε ως σέντερ μπακ και ήταν απογοητευτικός. Όταν όμως πέρασε στα χαφ, έβγαλε μαζί με τον Ιμπαγάσα όλη την χρονιά, κάνοντας την βρώμικη δουλειά.

Φέτος, οι Πειραιώτες ψάχνουν για νέο αμυντικό χαφ όπως σας προαναφέραμε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο Γάλλος θα μένει συνέχεια στον πάγκο, αφού έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή οποιαδήποτε ομάδα τον χρειάζεται. Στρατιώτης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ