ΣΤΗΛΕΣ

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Η ιστοσελίδα "footballstopten.com" γράφει για τους κορυφαίους από την άσπρη βούλα του πέναλτι. Στήνουν την μπάλα στα 11 μέτρα και έχουν τον τρόπο να την στείλουν με ευκολία στα δίχτυα.

Το πέναλτι δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο νομίζει κάποιος. Για να θεωρηθεί ένας παίκτης ως σπεσιαλίστας, πρέπει να έχει τον τρόπο να στέλνει την στέλνει στα δίχτυα όσο κρίσιμη και αν είναι η στιγμή. Είτε κάνοντας το 4-0 σε ένα ματς είτε εκτελώντας το τελευταίο σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, διάβασμα του αντίπαλου γκολκίπερ και άψογη εκτέλεση είναι τα μυστικά για να μπορεί κάποιος να έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και να αναλαμβάνει την εσχάτη των ποινών.

Άλλος τα εκτελεί τεχνικά, άλλος δυνατά, το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Η εκτέλεση του πέναλτι είναι εύστοχη και ο αντίπαλος γκολκίπερ δεν τους θέλει απέναντι, διότι ξέρει ότι η παραβίαση της εστίας του δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Η ιστοσελίδα footballstopten.com επιμελήθηκε θέμα με τους δέκα κορυφαίους στον συγκεκριμένο τομέα. Δέκα παίκτες που ήξεραν να αναλαμβάνουν τις εκτελέσεις των πέναλτι και να ευστοχούν.

Μάριο Μπαλοτέλι (και Φρανκ Λάμπαρντ)

Φέτος, μπορεί να είναι άστοχος όσο ελάχιστοι. Παρ' όλα αυτά, ο Μάριο Μπαλοτέλι ξέρει να στήνει την μπάλα στα 11 μέτρα και να την στέλνει στα δίχτυα. Άψογες εκτελέσεις από τον διεθνή Ιταλό φορ, γι' αυτό και θεωρείται από τους κορυφαίους σπεσιαλίστες στον κόσμο. Η ψυχραιμία και η σοβαρότητά του από το σημείο του πέναλτι είναι αντιστρόφως ανάλογη του χαρακτήρα του.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Ερίκ Καντονά

Το ποσοστό του Καντονά δεν είναι τόσο φοβερό όσο νομίζει κάποιος, ώστε να δικαιολογεί την παρουσία του στην σχετική λίστα. Εντούτοις, ο Γάλλος είχε πετύχει ορισμένα πολύ κρίσιμα πέναλτι στην καριέρα του, κυρίως με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κορυφαίο ήταν εκείνο κόντρα στην Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου το 1994.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα
©JONATHAN KEENAN

Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ

Ο άνθρωπος έστηνε την μπάλα και οι πιθανότητες να σκοράρει, ήταν πάντα με το μέρος του. Είτε με φάουλ είτε με πέναλτι, ο Τσιλαβέρτ είναι από εκείνους που πρέπει να μνημονευτούν για το υψηλό ποσοστό ευστοχίας από τα 11 μέτρα. Μάλιστα, ο Παραγουανός ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που πέτυχε χατ-τρικ το 1999.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Άλαν Σίρερ

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League με 260 γκολ είναι ο Άλαν Σίρερ. Κάποια εξ αυτών σημειώθηκαν με πέναλτι και συγκεκριμένα 45 φορές κατάφερε να βρει δίχτυα από την άσπρη βούλα. Όχι άλλα για το πρωτάθλημα βέβαια, αλλά και για άλλες διοργανώσεις. Μια αιώνια παθογένεια της εθνικής Αγγλίας.

21 Aug 1996:  Alan Shearer of Newcastle United celebrates scoring his first goal for the Magpies during an FA Carling Premiership match against Wimbledon at St James' Park in Newcastle, England. Newcastle United won the match 2-0. \ Mandatory Credit: Stu  Forster/Allsport
21 Aug 1996: Alan Shearer of Newcastle United celebrates scoring his first goal for the Magpies during an FA Carling Premiership match against Wimbledon at St James' Park in Newcastle, England. Newcastle United won the match 2-0. \ Mandatory Credit: Stu Forster/Allsport GETTY IMAGES

Μίχαελ Μπάλακ

Οι Γερμανοί χαρακτηρίζονται για το ψυχρό αίμα τους, τον χαρακτήρα τους και την ψυχραιμία τους. Στοιχεία απαραίτητα για έναν παίκτη, ώστε να σκοράρει από τα 11 μέτρα. Έτσι, λοιπόν, ο Μπάλακ ήταν εξπέρ του είδους τόσο με τα "πάντσερ" όσο και με ομάδες του όπως η Λεβερκούζεν και η Τσέλσι.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Ματ Λε Τίσιε

Μπορεί να έκανε καριέρα στη Σαουθάμπτον και όχι σε μια μεγάλη ομάδα όπως έδειχναν τα προσόντα του. Πάντως, η συνέπειά του από το σημείο του πέναλτι ήταν μνημειώδης. Ο Λε Τίσιε εκτέλεσε 49 συνολικά στην καριέρα του και ευστόχησε στα 48. Αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται και ως σπεσιαλίστας.

MATT LE TISSIER CELEBRATES HIS GOAL  SOUTHAMPTON 1 ASTON VILLA 2. PIC DAVE SHOPLAND *** FINAL SCORE SOUTHAMPTON 1 ASTON VILLA 2***
MATT LE TISSIER CELEBRATES HIS GOAL SOUTHAMPTON 1 ASTON VILLA 2. PIC DAVE SHOPLAND *** FINAL SCORE SOUTHAMPTON 1 ASTON VILLA 2*** MATT LE TISSIER CELEBRATES HIS GOAL SOUTHAMPTON 1 ASTON VILLA 2. PIC DAVE SHOPLAND *** FINAL SCORE SOUTHAMPTON 1 ASTON VILLA 2***

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο

Σπεσιαλίστας από τα 11 μέτρα ο "Μεγαλέξανδρος", ο οποίος μεγαλούργησε για 19 χρόνια με τη φανέλα της Γιουβέντους. Ήταν μεταξύ αυτών που εκτέλεσε πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ 2006 κόντρα στη Γαλλία. Όποτε έστηνε την μπάλα στην άσπρη βούλα, ήξερες ότι λίγα δευτερόλεπτα μετά αυτή θα... αναπαυόταν στο πλεχτό.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Ζινεντίν Ζιντάν

Όταν έχει εκτελέσει πέναλτι με στυλ Πανένκα σε τελικό Μουντιάλ (2006) και απέναντι στον Τζίτζι Μπουφόν, δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Ο "Ζιζού", ένας από τους καλύτερους μέσους στην ιστορία του αθλήματος, ήταν άψογος από το πέναλτι. Το απέδειξε κατ' επανάληψη σε Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και εθνική Γαλλίας.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Αντρέα Πίρλο

Ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, η επιτομή του μέσου που θα ήθελε κάθε προπονητής στην ομάδα του. Φυσικά, ήταν άριστος και από το σημείο του πέναλτι και το highlight του ήταν η αλά Πανένκα εκτέλεση απέναντι στον Τζόε Χαρτ της εθνικής Αγγλίας στο Euro 2012.

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα

Γιόχαν Κρόιφ

Ο "ιπτάμενος Ολλανδός" είχε πολλά ποδοσφαιρικά χαρίσματα. Έκανε την μπάλα ό,τι ήθελε, βιρτουόζος της "στρογγυλής θέας" και παράλληλα άριστος εκτελεστής πέναλτι. Έχει μείνει βέβαια στις μνήμες όλων εκείνο με τον συμπαίκτη του στον Άγιαξ, Γιέσπερ Όλσεν, το 1982, όταν εκτελέστηκε η εσχάτη των ποινών με πάσα. Λίγοι το τόλμησαν έκτοτε...

Οι κορυφαίοι από την άσπρη βούλα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ