ΣΤΗΛΕΣ

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

Η Ντόρτμουντ έφτασε μέσα σε χρόνο dt από το ζενίθ στο ναδίρ όμως υπάρχουν και χειρότερα... Διαβάστε για 10 ομάδες που έζησαν στιγμές δόξας και μεγαλείου αλλά πολύ γρήγορα πήραν την κατηφόρα.

Συμβόλαιο με τις επιτυχίες δεν έχει υπογράψει κανείς και αυτό το διαπίστωσε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το 2011 και το 2012 κατέκτησε διαδοχικά πρωταθλήματα και έναν χρόνο αργότερα έπαιξε στον τελικό του Champions League κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου, όμως το φινάλε του πρώτου γύρου στη φετινή Bundesliga την βρήκε στην τελευταία θέση και αναγκασμένη να παλεύει σε κάθε ματς από εδώ και πέρα για την επιβίωσή της.

Μην νομίζετε όμως ότι μόνο οι Βεστφαλοί περνούν δύσκολες στιγμές καθώς η ποδοσφαιρική ιστορία έχει πλούσια παραδείγματα ομάδων που από τα ψηλά βρέθηκαν στα χαμηλά και δεν μπόρεσαν να κάνουν την ολική επαναφορά.

Δείτε το Top-10 όπως το επέλεξε η αμερικανική ιστοσελίδα "ESPN":

10. Άστον Βίλα

Έχει το αρνητικό ρεκόρ ομάδας που μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε από την κορυφή της Ευρώπης στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία στο πρωτάθλημα της πατρίδας της. Οι "χωριάτες" του Τόνι Μπάρτον νίκησαν το 1982 τη Μπάγερν Μονάχου και κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών όμως το 1987 αποχαιρέτησαν την Πρώτη Κατηγορία της Αγγλίας.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

9. Πόρτσμουθ

Η σεζόν 2007-08 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των φίλων της Πόρτσμουθ, με την "Πόμπεϊ" του Χάρι Ρέντναπ να αποκλείει στα προημιτελικά του FA Cup τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να φτάνει τελικά στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Από εκείνο το σημείο όμως και έπειτα ακολούθησε η καταστροφή. Ο Χάρι Ρέντναπ έφυγε για την Τότεναμ το καλοκαίρι του 2008, τα οικονομικά προβλήματα "στραγγάλισαν" την ομάδα του "Φράτον Παρκ" και έτσι ήρθαν τρεις υποβιβασμοί μέσα σε τέσσερις σεζόν, που την έχουν φέρει πλέον στη League 2.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

8. Ρίβερ Πλέιτ

Η Ρίβερ Πλέιτ μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 36 πρωταθλήματα και τα 9 Κύπελλα Αργεντινής, όπως φυσικά και για τα 2 Κόπα Λιμπερταδόρες, όμως όλοι αυτοί οι τίτλοι δεν στάθηκαν αρκετοί για τη σώσουν όταν βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Το 2011 βρέθηκε να παλεύει για την παραμονή της σε αγώνες play off με την Μπελγκράνο όπου τελικά δεν τα κατάφερε και μοιραία ήρθε ο υποβιβασμός στη 2η κατηγορία του αργεντίνικου πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

7. Ρέιντζερς

Η Ρέιντζερς έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα (54) ενώ ήταν και η πρώτη βρετανική ομάδα που έφτασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (φιναλίστ στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961), όμως πριν από μερικά χρόνια οι οπαδοί της βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη. Τα χρέη της διοίκησης των "διαμαρτυρομένων" ήταν τόσα πολλά που η ομάδα υποχρέθηκε να υποβιβαστεί στην 4η κατηγορία το 2012 και πλέον δίνει μάχη για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια και να ξανασμίξει με την αιώνια αντίπαλό της, Σέλτικ.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

6. Στρασμπούρ

Η Στρασμπούρ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας το 1979 και την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Πρωταθλητριών, όμως παρόλα που είχε τα φόντα να εξελιχτεί σε μία από τις δυνάμεις του ποδσφαίρου στη χώρα της, απέτυχε παταγωδώς. Κάποιες κόντρες μεταξύ προπονητή και παικτών χάλασαν την καλή "χημεία" που υπήρχε μέσα στην ομάδα και το 1986 ήρθε ο υποβιβασμός στη Ligue 2, για να έρθει το 2011 ο οριστικός καταποντισμός της όταν έφτασε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

5. Μαλίν

Το όνομα Μαλίν είναι διάσημο σε όλους τους φιλάθλους από τη χρυσή της εποχή τη δεκαετιά του '80' όταν κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Κύπελλο Κυπελλούχων και ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Το Κυπελλούχων μπήκε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου το 1988 μετά τη νίκη επί του Άγιαξ στον τελικό και ήταν το τελευταίο μάλιστα ευρωπαϊκό τρόπαιο για μία βελγική ομάδα, έκτοτε όμως ήρθε η κατρακύλα. Το 1992 έπεσε στη Ligue 2, μερικά χρόνια αργότερα έπεσαν σε ακόμα χαμηλότερη κατηγορία ενώ χρειάστηκε να περιμένουν ως το 2007 για να επιστρέψουν στην Jupiler Pro League.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

4. Νότιγχαμ Φόρεστ

Η Νότιγχαμ Φόρεστ αποτελεί ομάδα-φαινόμενο καθώς αν και έχει μόλις 1 πρωτάθλημα στη συλλογή της, έχει περισσότερα ευρωπαϊκά (!), που δεν είναι άλλα από τα 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών που πήρε δύο σερί χρονιές (1979, 1980) υπό τις οδηγίες του θρυλικού Μπράιαν Κλαφ. Παρά το γεγονός όμως ότι κουβαλάει ένα τόσο βαρύ όνομα στην Ευρώπη από εκείνες τις θρυλικές πορείες έχει παίξει ελάχιστες χρονιές στην Premier League (από το 1992 και μετά), ενώ το 2005 έφτασε και μέχρι τη League One.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

3. Ρεμς

Η Ρεμς κατέκτησε έξι φορές το γαλλικό πρωτάθλημα από το 1949 μέχρι το 1962 έχοντας παικταράδες στο ρόστερ της όπως οι Κοπά, Φοντέν και Βινσέντ ενώ το 1956 και το 1959 αγωνίστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (στον πρώτο και στον τέταρτο της ιστορίας του θεσμού) όπου ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο υποβιβασμό της όμως το 1963 αποτέλεσε την αρχή του κακού, με τη Ρεμς να γίνεται ομάδα-ασανσέρ και τελικά να αποχαιρετάει τη μεγάλη κατηγορία το 1979 και να μένει εκτός αυτής μέχρι το... 2012!

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

2 Μαγδεμβούργο

Την εποχή που η Ανατολική Γερμανία ήταν δυνατή ποδοσφαιρικά, το Μαγδεμβούργο αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της, με αποκορύφωμα το 1974 όπου έγινε η πρώτη (και μοναδική) ομάδα της ανατολικής Γερμανίας που κατακτούσε ευρωπαϊκό τρόπαιο (κόντρα μάλιστα στη Μίλαν!). Ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες παρουσίες στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA όμως τα επόμενα χρόνια ήρθε η πτώση και το 1991, με την Γερμανία να είναι ενιαία πλέον, δεν μπόρεσε να πάρει μέρος ούτε στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Πλέον αγωνίζονται στην τέταρτη κατηγορία...

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια

1. Λιντς

Η Λιντς έφτιαξε μία σπουδαία ομάδα στις αρχές της χιλιετίας με προπονητή τον Ντέιβιντ Ο'Λίρι και παίκτες κλάσης όπως οι Ρίο Φέρντιναντ, Χάρι Κιούελ, Μαρκ Βίντουκα και Άλαν Σμιθ, Ρόμπι Κιν, Τζόναθαν Γούντγκεϊτ και το 2001 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League όπου εκεί αποκλείστηκε από τη Βαλένθια. Δυστυχώς όμως για τους φανς των "παγωνιών" η αυτοκρατορία που είχε χτίσει η διοίκηση ήταν πάνω σε άμμο, με τα οικονομικά ανοίγματα να είναι τεράστια και τα χρέη που δημιουργήθηκαν να γκρεμίζουν την ομάδα, οδηγώντας την μέχρι τη League 1.

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες με τα πήλινα πόδια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ