ΣΤΗΛΕΣ

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014

Το Sport24.gr αναφέρει τις προσωπικότητες εκείνες που ξεχώρισαν μέσα στο 2014 για την Εθνική ομάδα. Άλλοι με τρόπο θετικό, άλλοι με αρνητικό, το σίγουρο πάντως είναι ότι έγιναν πολλές συζητήσεις γύρω από το όνομά τους.

Η χρονιά που πέρασε, ήταν πολύ ιδιαίτερη για την Εθνική μας ομάδα σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικά και μη. Υπήρξαν οι καλές στιγμές, οι κακές στιγμές, τα πάνω και τα κάτω, που σε κάθε περίπτωση δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Πολλάκις η Εθνική βρέθηκε στο επίκεντρο, όπως φυσικά και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Άλλωστε, ό,τι έχει να κάνει με την "γαλανόλευκη", ειδικά την τελευταία δεκαετία των επιτυχιών, κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Από την "κεφαλή" που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, μέχρι προπονητές και παίκτες, υπήρξαν μορφές γύρω από την Εθνική ομάδα μέσα στο 2014 που άφησαν το... στίγμα τους.

Όχι απαραίτητα για καλό λόγο όλοι τους, το σίγουρο πάντως είναι πως συζητήθηκαν τα ονόματά τους όσο λίγα. Το Sport24.gr κάνει το σχετικό ξεσκαρτάρισμα και παρουσιάζει τα πρόσωπα που μέσα στην χρονιά που πέρασε, ξεχώρισαν για τους δικούς τους λόγους.

Γιώργος Σαρρής

Το όνομά του ακούστηκε όσο κανένα αυτή την χρονιά, με αποκορύφωμα βέβαια την παραίτησή του από τον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ στις 23 Δεκεμβρίου. Για κάθετι που γινόταν, ήταν στο επίκεντρο και δεχόταν τα περισσότερα "πυρά". Από το γιατί δεν έμεινε ο Φερνάντο Σάντος, αν και πάλι σε εθνική ομάδα κατέληξε, μέχρι το πως ολοκληρώθηκε η μεταξύ τους συνεργασία και φυσικά για την πρόσληψη του Κλάουντιο Ρανιέρι, για τον οποίο ο ίδιος ο Γιώργος Σαρρής ανέλαβε την πλήρη ευθύνη. Η Εθνική κατρακύλησε στην 25η θέση στην κατάταξη της FIFA, έχασε το "μέταλλό" της και την ταυτότητά της, πράγματα που τα πιστώνεται ο ίδιος, μιας και αν κάτι είχε να υπερηφανεύεται ο Έλληνας φίλαθλος τα τελευταία χρόνια, ήταν η συνέπεια, η σταθερότητα και ο χαρακτήρας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τα... εκτός Εθνικής και έχουν να κάνουν γενικότερα με τον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ, δεν αφορούν την "γαλανόλευκη".

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Φερνάντο Σάντος

Αναμφίβολα μια προσωπικότητα που αγάπησε ο Έλληνας φίλαθλος. Ανέλαβε την Εθνική μετά τον Ότο Ρεχάγκελ και συνέχισε το έργο του. Ήταν και ο άνθρωπος που την έστειλε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Το 2014 ήταν μια χρονιά που φέρει την... υπογραφή του σχετικά με την Εθνική, την οποία οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους "16" ενός Μουντιάλ, αλλά υπήρξαν και οι "κηλίδες". Η αποβολή του πριν τα πέναλτι με την Κόστα Ρίκα επηρέασε την ομάδα που εκείνη την στιγμή χρειαζόταν απόλυτη ηρεμία και όχι τον προπονητή της... εκτός, ενώ δεν άρεσε σε πολλούς το ότι έφυγε άρον-άρον από το ξενοδοχείο μετά τον τελευταίο αγώνα και δεν βρέθηκε στο τραπέζι των διεθνών για το "αντίο" στον Γιώργο Καραγκούνη. Όλοι θα θέλαμε ένα καλύτερο "αντίο" από τον Πορτογάλο, ο οποίος τίμησε τα λεφτά του, αγάπησε την χώρα μας, πάντα μιλάει με τα καλύτερα γι' αυτήν, την έχει υπερασπιστεί και είναι "δικός μας" άνθρωπος.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Γιώργος Καραγκούνης

Ό,τι και να πεις γι' αυτόν τον άνθρωπο, είναι πολύ λίγο. Ειδικά, δε, αν αφορά την Εθνική ομάδα, όπου το όνομά του είναι συνυφασμένο με την "γαλανόλευκη" και την προσφορά σε αυτήν. Ένας "στρατιώτης" της φανέλας με το εθνόσημο, παρών σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας έβαλε τέλος στην διαδρομή του στην Εθνική ομάδα, έχοντας 139 συμμετοχές (πρώτος με διαφορά), ενώ κρέμασε και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, βάζοντας όμως κοστούμι για λογαριασμό της Εθνικής. Ο "Κάρα" προσλήφθηκε από την ΕΠΟ ως ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου των Εθνικών ομάδων και όπως είπε ο ίδιος ο Γιώργος Σαρρής, ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχει πάρει το διάστημα που είναι πρόεδρος της ΕΠΟ. Ο "τυπάρας" μόχθησε για την Εθνική όσο κανένας και το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο για τον ίδιο.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Κλάουντιο Ρανιέρι

Δυστυχώς, το εν Ελλάδι πέρασμά του θα θέλουν να το ξεχάσουν όλοι. Αν λάβει μάλιστα και την αποζημίωσή του κοντά στο ήμισυ του συμβολαίου που απέμενε μέχρι να λήξει κανονικά η θητεία του, τότε πήγε πολύ ακριβά το μαλλί στην ΕΠΟ. Ο Ιταλός ανέλαβε ως αντικαταστάτης του Φερνάντο Σάντος και έφερε την Εθνική πολλά χρόνια πίσω σε όλους τους τομείς. Αγωνιστικά, σε νοοτροπία, παντού. Θέλησε να αλλάξει την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά με τα λάθος "υλικά". Δεν έμαθε τους παίκτες όσο χρειαζόταν, δεν δούλεψε όσο μεθοδικά έπρεπε, έβαλε πολλά νέα πρόσωπα, δεν είχε καμία "ταυτότητα" το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και αυτό αποτυπώθηκε στο χορτάρι. Ένας βαθμός σε τέσσερα ματς στα προκριματικά του EURO 2016, τελευταία θέση μέχρι στιγμής και μάλιστα οι τρεις ήττες είναι εντός έδρας χωρίς να σημειώσει η Εθνική έστω ένα γκολ, αν και υποτίθεται ότι μάθαινε να παίζει πιο επιθετικά. Κακά τα ψέματα, πλήρως αποτυχημένη η παρουσία του.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Γιώργος Σαμαράς

Ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι με την Ακτή Ελεφαντοστού στο φινάλε του τελευταίου αγώνα της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ και ανέλαβε και την εκτέλεση, ευστοχώντας από τα 11 μέτρα και στέλνοντας την Εθνική στην φάση των "16". Είναι εκείνος που έδειξε ότι ο αθλητισμός δεν περιχαρακώνεται μόνο στα στενά όρια των γραμμών του γηπέδου και επεκτείνεται και έξω απ' αυτά μέσα από την σχέση αγάπης που έχτισε με τον Τζέι Μπίτι. Τον μικρό Ιρλανδό που έχει μπει στις καρδιές όλων για την αγνότητά του, το πάθος του για τον "Sami" και κατ' επέκταση και για την Εθνική μας. Ο Γιώργος Σαμαράς έδειξε την ψυχή του και την ανθρωπιά του, κάτι που δεν αλλάζει με όλα τα γκολ του κόσμου. Από την άλλη, απογοήτευσε με την παρουσία του σε αυτά τα προκριματικά, όπου είναι εμφανώς πιο πίσω απ' όλους και αντικειμενικά... δεν είναι για να καλείται όσο είναι έτσι. Δεν έκανε προετοιμασία, η φυσική του κατάσταση ήταν κακή και η εικόνα του στο χορτάρι πολύ μακριά απ' αυτή που τον έχουμε συνηθίσει.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Κώστας Κατσουράνης

Ο παίκτης που δίχασε μέσα στο 2014 όσο κανένας. Μέχρι και γκρουπ στο Facebook έγινε στην περίοδο του Μουντιάλ, ώστε να μην... παίζει στα ματς, δέχτηκε πολλά "πυρά" όπως και όσοι τον υπερασπίστηκαν. Αμυντικός μέσος με τα προσόντα του Κώστα Κατσουράνη, βγαίνουν πολύ σπάνια στην Ελλάδα και η "αποδόμηση" ενός παίκτη που έχει προσφέρει πολλά στο εθνόσημο και που έχει (απο)δείξει την αξία του, είναι λάθος. Συν το ότι σε αυτή την ομάδα λείπει ο παίκτης εκείνος που θα πει τη μια κουβέντα παραπάνω και θα βγει μπροστά. Αυτό μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά μόνο ο Κατσουράνης. Από την άλλή, προφανώς και δεν είναι ο παίκτης του παρελθόντος, σαφώς και είναι αρκετά... κλικ πίσω από τον καλό του εαυτό, ενώ στο Μουντιάλ δεν βοήθησε πολύ τον εαυτό του, ώστε να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα. Ήταν και το θέμα με τον Μανιάτη από τον δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, που απασχόλησε όσο λίγα την περίοδο του Μουντιάλ, επομένως μέσα στο 2014 το όνομά του ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλο σε ποδοσφαιρο-συζητήσεις.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Φάνης Γκέκας

Από τις πιο περίεργες περιπτώσεις είναι ο Έλληνας φορ της Ακχισάρ, ο οποίος βγάζει μάτια στην Τουρκία και δείχνει πως δεν έχει χάσει καθόλου την επαφή του με τα δίχτυα. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μετράει 11 γκολ ως τώρα στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας. Η επιλογή του για το Μουντιάλ δεν άρεσε σε πολλούς, ήρθε και το εξ επαφής δοκάρι με την Κολομβία, αλλά προπάντων το χαμένο πέναλτι με την Κόστα Ρίκα να στρέψει βέλη και πυρά πάνω του. Άκουσε πολλά ο διεθνής επιθετικός και βρέθηκε πολλάκις στο επίκεντρο. Βέβαια, στην επιστροφή της αποστολής από την Βραζιλία αποθεώθηκε από τον κόσμο που ήταν εκεί, ενώ οι εξαιρετικές του φετινές εμφανίσεις, έκαναν τον Κλάουντιο Ρανιέρι να τον έχει δικαιωματικά στις τελευταίες του κλήσεις της στην Εθνική για τα προκριματικά, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες με την εικόνα του στο χορτάρι. Κάτι το άγχος, κάτι η γενικότερη κακή εικόνα της ομάδας, δεν τον βοήθησαν να κάνει το κάτι παραπάνω στην γραμμή κρούσης, σε μια περίοδο που ήταν και ο Κώστας Μήτρογλου σε "ρηχά νερά", ενώ και ο Στέφανος Αθανασιάδης συνέχισε την "αφλογιστία" του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Ανδρέας Σάμαρης

Στον αγώνα-φωτιά με την Ακτή Ελεφαντοστού για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ, μπήκε αλλαγή στο 12' αντί του Παναγιώτη Κονέ και στο 42' σε μια άψογη αντεπίθεση της Εθνικής βγήκε φάτσα κάρτα με τον γκολκίπερ των Ιβοριανών και με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας τον δρόμο της νίκης-πρόκρισης. Ένα γκολ που έμελλε να είναι καθοριστικό και για το μέλλον του, αφού η μετεγγραφή 10 εκ. ευρώ στην Μπενφίκα λίγο καιρό μετά δεν ήρθε έτσι απλά, ούτε έπιασε τέτοιο νούμερο μόνο από τις εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό. Καλώς ή κακώς, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχει πάντα άλλη βαρύτητα και κάθε τέρμα μετράει πολύ παραπάνω. Και εκείνο του Σάμαρη απέναντι στην Ακτή ήταν σημαντικό από πολλές απόψεις. Ένας παίκτης που προερχόταν από τον Πανιώνιο, πήγε στον Ολυμπιακό, έπαιξε καλά από την αρχή, άνοιξε η πόρτα της Εθνικής και έφυγε για το εξωτερικό, ψάχνοντας βέβαια ακόμα τα πατήματά του. Σίγουρα έχει πολύ μέλλον στην "γαλανόλευκη" και τα επόμενα χρόνια θα είναι από τους "στυλοβάτες" της.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Νίκος Καρέλης

Κλήθηκε για τα ματς με την Φινλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία και έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο ματς του Ελσίνκι για την δεύτερη αγωνιστική των προκριματικών. Ξεκίνησε στο βασικό σχήμα και κατάφερε να πετύχει ένα εκπληκτικό γκολ με το αριστερό, "παγώνοντας" το Ολυμπιακό Στάδιο της φινλανδικής πρωτεύουσας. Ονειρεμένο πρώτο ματς για τον άσο του Παναθηναϊκού, ο οποίος μπήκε στη λίστα εκείνων που κατάφεραν να σκοράρουν με το... καλημέρα στην Εθνική Ανδρών. Ο Καρέλης συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις και με τον Παναθηναϊκό, βελτιώνεται συνεχώς και αν ανεβαίνει σταδιακά, τότε δεδομένα έχει να προσφέρει πολλά στην "γαλανόλευκη". Είναι μικρός, διαθέτει προσόντα, παίζει με πάθος και είναι ένας παίκτης χρήσιμος για κάθε προπονητή. Το γκολ με την Φινλανδία ήταν απλά η αρχή και σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS

Πέτρος Μάνταλος

Ποιος να του έλεγε ότι η πρώτη του κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα δημιουργούσε τόσες συζητήσεις και τέτοιο ντόρο. Παίκτης από τη Β' Εθνική, αν και παίζει σε μια ομάδα του μεγέθους, των απαιτήσεων και της προοπτικής που προσφέρει η ΑΕΚ. Έπαιξε βασικός μάλιστα απέναντι στη Ρουμανία στο Φάληρο, έχοντας πάρει την θέση του Γιάννη Μανιάτη στο ρόστερ, ο οποίος ήταν τραυματίας. Δεν ήταν διόλου σύνηθες να καλείται παίκτης που να μην παίζει σε ομάδα πρώτης κατηγορίας και αυτό προκάλεσε πλήθος συζητήσεων και αντιδράσεων. Βέβαια, η ΑΕΚ διαφέρει αρκετά από το λέγεται ομάδα "Football League", εντούτοις αυτό δεν αλλάζει ότι ο Μάνταλος έγραψε ιστορία. Στην Ένωση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται σιγά σιγά ο ηγέτης της και πρόκειται για παίκτη με πολλά ποδοσφαιρικά χαρίσματα, που είδε το 2014 να είναι πολύ καλό για τον ίδιο σε όλα τα επίπεδα. Δεδομένα έχει πολύ μέλλον στην "γαλανόλευκη" και οι πρώτες κλήσεις ήταν απλά η αρχή.

Οι μορφές της Εθνικής που ξεχώρισαν στο 2014
INTIME SPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ