ΣΤΗΛΕΣ

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι

Ο Φελίπε Σαντάνα έριξε "άγκυρα" στο Λιμάνι, έγινε ο 16ος Βραζιλιάνος του Ολυμπιακού και το Sport24.gr δίνει... έλεγχο σε όσους φόρεσαν την ερυθρόλευκη ριγωτή (βίντεο και φωτογραφίες).

Μια ευλογημένη ποδοσφαιρικά χώρα, όπου η "στρογγυλή Θεά" αποτελεί κάτι παραπάνω από διασκέδαση. Η Βραζιλία είναι η Μέκκα του ποδοσφαίρου, αυτή που έβγαλε ορισμένους από τους κορυφαίους άσους όλων των εποχών, που έγραψαν ιστορία και προσέφεραν μοναδικές στιγμές στα εκατομμύρια των πιστών του Βασιλιά των σπορ.

Ο Ολυμπιακός έχει... τιμήσει για τα καλά την χώρα του καφέ και της σάμπα, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Ο Φελίπε Σαντάνα είναι ο τελευταίος όλων, ο 16ος στη σειρά, με την ελπίδα όλων στο Λιμάνι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να δικαιώσει τις προσδοκίες.

Δεν έπιασαν όλοι οι Βραζιλιάνοι στον Ολυμπιακοί. Κάποιοι άφησαν εποχή και το όνομά τους έχει συνδεθεί με ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου, ορισμένοι βρίσκονται στην... ενδιάμεση κατηγορία και χωράει πολλή συζήτηση η παρουσία του και υπάρχουν και αυτοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Το Sport24.gr βάζει σε λειτουργεί την... κρησάρα και δίνει "έλεγχο" στους 15 Βραζιλιάνους που αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται στον Ολυμπιακό. Ο καθένας βέβαια μπορεί να έχει τις ενστάσεις του και την γνώμη του. Κάθε άποψη είναι σεβαστή...

"Ερυθρόλευκη" σάμπα και λάμψη...

Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα 1999 - 2005

Έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις για την αφεντιά του και αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους ξένους του πάντα απαιτητικού και δύσκολου "ερυθρόλευκου" κόσμου. Το 1999 "αγκυροβόλησε" στο Λιμάνι και έμελλε να γράψει ιστορία ως το 2005. Ο Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα ήταν ο παίκτης που μπορούσε να κάνει το σύνθετο να μοιάζει απλό, να εκθέσει κάθε αντίπαλο, να σε κάνει να τρίβεις τα μάτια σου με την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, τις ντρίμπλες του και τα υπέροχα γκολ του. Πέτυχε 98 τέρματα, σήκωσε πέντε πρωταθλήματα, έκλαψε για τον Ολυμπιακό, λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι.

Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο 2004 - 2007

Όποιος νόμιζε ότι ήρθε για να κολλήσει ένσημα στην Ελλάδα, πήρε τις απαντήσεις του και ήταν αποστομωτικές. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έκανε την ευρωπαϊκή υπέρβαση με τον ίδιο στην ομάδα, όμως προσέφερε μοναδικές στιγμές χάρη στο σπάνιο ταλέντο του και στο μαγικό αριστερό του πόδι. Σε τρεις σεζόν πέτυχε 44 γκολ και ορισμένα εξ αυτών ήταν να τα πιεις στο ποτήρι. Δεν έφυγε καλά από την ομάδα του Πειραιά, συνεχίζοντας μετέπειτα στην ΑΕΚ για ένα χρόνο, όμως αυτό δεν ακυρώνει την παρουσία του στον Ολυμπιακό, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και σηκώνοντας δυο Κύπελλα. Ο "Ρίμπο" είναι από τους πιο επιτυχημένους ξένους στην ιστορία του Συνδέσμου.

Λουτσιάνο Νούνιες Ντε Σόουζα 1998 - 2001

Δεν είχε το ταλέντο και την κλάση των δυο πρώτων, αλλά η προσφορά του ήταν μεγάλη στον Ολυμπιακό και δεν περιορίστηκε στο να κάνει τον... μεταφραστή του "Ζιο", όπως πολλοί είπαν, θέλοντας να τον μειώσουν. Το αριστερό του πόδι ήταν σκέτο φαρμάκι, έχοντας για highlight το φοβερό γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για το Κύπελλο (1-4 στις 21/3/2001). Πέτυχε 21 τέρματα συνολικά σε 95 συμμετοχές και πήρε τρία πρωταθλήματα. Πολύτιμη η προσφορά του, πάντα έπαιζε στο μάξιμουμ και έβγαζε πάθος στο χορτάρι παράλληλα με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του. Ο κόσμος των Πειραιωτών έχει πολύ ψηλά τον "Λούτσι".

Ζε Ελίας Μοεντίν Ζούνιορ 2000 - 2003

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2000 από την Μπολόνια, ενώ προηγουμένως έπαιζε και στην Ίντερ. Άλλος ένας Βραζιλιάνος που έμεινε για τρία χρόνια στο Λιμάνι και ήταν ένας μεσοαμυντικός που δεν καταλάβαινε τίποτα, έπαιζε δυνατά, ενίοτε και... κάτι παραπάνω, αλλά ήξερε και μπάλα. Ηγετική φυσιογνωμία, νοοτροπία νικητή και σε συνολικά 78 παιχνίδια πέτυχε 4 γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Ζε Ελίας είχε πολύτιμη προσφορά σε τρία σερί πρωταθλήματα της ομάδας, με αποκορύφωμα εκείνο της σεζόν 2002-03 που κρίθηκε στο 3-0 με τον Παναθηναϊκό στη Ριζούπολη. Με Καρεμπέ έκανε ένα εξαιρετικό δίδυμο, ενώ τον διαδέχτηκε επάξια ο Ιεροκλής Στολτίδης.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι
INTIME SPORTS

Έτσι κι έτσι...

Ντουντού Σεαρένσε 2008 - 2011

Η πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό ήταν καταπληκτική και όλοι έλεγαν για τον κεντρικό μέσο που έκανε την διαφορά και προσέδιδε ποιότητα στην ομάδα. Ο MVP της αγωνιστικής περιόδου 2008-09, όπου με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν το νταμπλ και ο ίδιος είχε τεράστια συνεισφορά, βγάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα 6 εκ. ευρώ που δόθηκαν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μετά, η απόλυτη καθίζηση, μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη, λες και ήταν παλαίμαχος. Χάλασε την εικόνα του, άκουσε πολλά και γενικά η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Σα να έκλεισε ο διακόπτης και να έριξε ρολά.

Ντιόγκο Λούις Σάντο 2008 - 2013

Η πρώτη του χρονιά σε σχέση με τις επόμενες ήταν "η μέρα με τη νύχτα". Αποκτήθηκε από την Πορτουγκέζα έναντι 10 εκ. ευρώ και αρχικά έδειχνε πως επρόκειτο για έναν παίκτη με σπάνιο ταλέντο. Έβαζε γκολ, δημιουργούσε, ντρίμπλαρε, ενθουσίαζε τον κόσμο και άπαντες έλεγαν πως ήταν περίπτωση "λίρα εκατό", από τις λεγόμενες ψαγμένες επενδύσεις. Πέραν τούτου ουδέν, διότι από 'κει και πέρα ξεκίνησε η καθίζηση, η εικόνα που σε έκανε να τρίβεις τα μάτια σου και να μην πιστεύεις αν όντως ήταν... Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής. Πήγε δανεικός σε Φλαμένγκο και Σάντος μήπως και σωθεί η παρτίδα, αλλά μάταια.

Ζούλιο Σέζαρ Σάντος Κορέια 2006 - 2008

Από τους πιο αμφιλεγόμενους Βραζιλιάνους που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό. Εξαιρετικός αμυντικός στην καλή του μέρα, αλλά παράλληλα και "καρμανιόλα" αν δεν ήταν συγκεντρωμένος και αποφάσιζε να κάνει τα δικά του στο χορτάρι. Πήγε στην ομάδα του Πειραιά το καλοκαίρι του 2006 επί εποχής Τροντ Σόλιντ και την πρώτη σεζόν ήταν αναντικατάστατο μέλος της "ερυθρόλευκης" άμυνας, έχοντας 36 συμμετοχές και 6 γκολ. Μετά, λόγω και του Άντζα, έπαιξε σε λιγότερα ματς (27), έβαλε βέβαια και 5 γκολ. Δεν είχε σταθερότητα, αυτό ήταν το μειονέκτημά του, αλλιώς ήταν πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι

Εντού Ντρασένα 2002

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι μπορούσε να προσφέρει αυτός ο παίκτης στον Ολυμπιακό. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί αποχώρησε λίγους μήνες μετά την έλευσή του στο Λιμάνι με την μορφή δανεισμού σε ηλικία 21 ετών. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός είχε το ταλέντο και τις προδιαγραφές για να κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Σρέτσκο Κάτανετς δεν τον εμπιστεύτηκε. Πρόλαβε να παίξει σε 13 ματς και να πετύχει 1 γκολ και είναι από τις περιπτώσεις για τις οποίες ο κόσμος της ομάδας του Πειραιά έχει να λέει ότι έπρεπε να μείνει και να δείξει πράγματα.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι
INTIME SPORTS

Λεονάρντο Ζέσους Τζεράλντο 2008 - 2010

Από το 2008 μέχρι το 2010 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 57 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 4 γκολ τη σεζόν 2009-2010, το ένα μάλιστα απέναντι στην Άρσεναλ για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 και εξασφάλισε την πρόκρισή του στις "16" καλύτερες ομάδες. Περισσότερο χαφ και λιγότερο μπακ, καλές σέντρες, ταχύς, με καλή τεχνική και ντρίμπλα, αλλά με κενά πίσω. Η σταθερότητα ήταν ένα ζήτημα για τον Λεονάρντο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς. Δόθηκαν πολλά χρήματα στην Πορτουγκέζα για να αποκτηθεί και ίσως αυτό να μην τον κατατάσσει στην πρώτη λίστα, διότι δεν ήταν αυτό που λέμε "value money".

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι
INTIME SPORTS

Σαλίνο 2014 - ...

Πολύ καλή πρώτη σεζόν με τον Ολυμπιακό, βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας, η σταθερότητα τον χαρακτήριζε και είναι ένας παίκτης που ξέρει να τονίζει τις αρετές του και να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Ήρθε από την Μπράγκα, αποτελώντας εισήγηση του Λεονάρντο Ζαρντίμ, έστω και αν δεν τον πρόλαβε στο Λιμάνι, όμως φέτος δεν παίζει, έχοντας χάσει την θέση του από τον Ομάρ Ελαμπντελαουί. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξή του, αλλά από τη μια έχουμε την πολύ καλή του σεζόν πέρυσι και την φετινή που είναι μεταξύ πάγκου και εξέδρας στα περισσότερα παιχνίδια.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι
Σαλίνο INTIME SPORTS

Πέρασαν και δεν ακούμπησαν...

Άλεξ Ντακόλ 2004 - 2006

Ελάχιστα πράγματα στον Ολυμπιακό, δεν δικαίωσε ποτέ τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που τον έφερε στον Πειραιά, καθώς αποτελούσε επιλογή του. Σε δυο χρόνια πέτυχε... 1 γκολ, αν και είναι επιθετικός, τον Ιανουάριο του 2006 δόθηκε δανεικός στην Κέρκυρα και από τότε δεν επέστρεψε ποτέ. Δεν θυμάται κανείς ότι φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, ενώ σήμερα παίζει στην ΑΕΚ.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι

Εντβάλντο Άλβες Τέλες 1989

Άγνωστος στους περισσότερους φιλάθλους του Ολυμπιακού και πολύ φυσιολογικό, διότι πρέπει να έχεις μνήμη ελέφαντα για να θυμάσαι κάποιον με... 2 συμμετοχές το 1989. Ίσως ο χειρότερος Βραζιλιάνος που έχει φορέσει την φανέλα της ομάδας, έφυγε και ουδείς τον αναζήτησε.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι

Λεάντρο Σάλες ντε Σαντάνα (Λεοζίνιο) 2007 - 2008

Τα πάει μια χαρά στην Καλλονή και έχει βρει την υγειά του στην ομάδα της Μυτιλήνης. Στον Ολυμπιακό πήγε το 2007, αλλά δεν έκανε τίποτα άξιο αναφοράς σε 1,5 χρόνο που ανήκε στο ρόστερ του. Δόθηκε δανεικός στην Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ και στον ΟΦΗ, το επόμενο καλοκαίρι τον απέκτησε ο Απόλλων Καλαμαριάς, ενώ το 2009 εντάχθηκε στο ρόστερ του Πανσερραϊκού. Την πρώτη του σεζόν στα «λιοντάρια» είχε 31 συμμετοχές και 11 γκολ, ενώ τη δεύτερη έπαιξε σε 27 παιχνίδια και βρήκε δίχτυα 5 φορές.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βάντερσον Κόστα Βιάνα 2009 - 2012

Σε ηλικία 15 ετών τον απέκτησε ο Ολυμπιακός, επενδύοντας στο ταλέντο του, αλλά δεν του "βγήκε" ποτέ. Μέχρι το 2012 ανήκε στο ρόστερ του, αλλά με μηδαμινή συμμετοχή. Το 2011 δόθηκε δανεικός στη Δόξα Δράμας και μετά πήγε στον Άγιαξ Κέιπ Τάουν, ενώ πλέον αγωνίζεται στον Απόλλωνα Σμύρνης. Μικρός είναι ακόμα, 20 ετών, αλλά δεν έκανε το ξεπέταγμα που περίμεναν πολλοί.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι

Λεάντρο Πίντο 2011 - ...

Ο Λεάντρο Πίντο βρίσκεται στις ακαδημίες του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2008, όταν και ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ηλικία 14 ετών, αλλά το 2011 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Πήγε δανεικός σε Δόξα Δράμας, Καλλονή, μετέπειτα στον ΠΑΣ Γιάννινα και από τον Αύγουστο είναι στη Λαμία, περιμένοντας ίσως να πάρει κάποια ευκαιρία μελλοντικά.

Ο Σαντάνα και οι άλλοι Βραζιλιάνοι
INTIME SPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ