ΣΤΗΛΕΣ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Λουίς Σουάρες κλείνει σήμερα (24/1) τα 30 του χρόνια και το Sport24.gr παρουσιάζει 9 κεφάλαια της καριέρας του που προβάλλουν τις δυο πλευρές του χαρακτήρα του. Άγγελος ή διάβολος; Το συμπέρασμα δικό σας (pics & videos)

Ο "πιστολέρο", όπως είναι το παρατσούκλι του στην Ουρουγουάη, έχει σήμερα τα γενέθλιά του, κλείνοντας τα τριάντα χρόνια του. Ο Λουίς Σουάρες είναι σίγουρα ένα από τα κορυφαία σέντερ φορ στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, όμως ο "άγγελος εξολοθρευτής" στις αντίπαλες περιοχές, συχνά έχει μετατραπεί σε "διάβολο" λόγω της προβληματικής του συμπεριφοράς μέσα στα γήπεδα. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που πήγε στην Μπαρτσελόνα, σταμάτησε να δαγκώνει κόσμο (!), όμως αυτή η κακή του συνήθεια δεν ξεχνιέται εύκολα από τους φιλάθλους, που όχι άδικα του έχουν κολλήσει διάφορες ετικέτες, από βρυκόλακα και σαγόνια, μέχρι ντόμπερμαν και κανίβαλο! Η παραδοσιακή ποδοσφαιρική "αλητεία" (με εισαγωγικά ή χωρίς, εσείς διαλέγετε) που χαρακτηρίζει έτσι κι αλλιώς τη χώρα του, την Ουρουγουάη, είναι προφανές ότι τον έχει επηρεάσει στην πορεία της καριέρας του.

Όμως το ερώτημα παραμένει για τον Λουισίτο. Τί είναι τελικά, άγγελος ή διάβολος; Ή μήπως και τα δύο μαζί; Το Sport24.gr προβάλλει στο σημερινό αφιέρωμα και τις δυο πλευρές του χαρακτήρα του μέσα από εννιά μικρά κεφάλαια, όσα και ο αριθμός που φοράει στη φανέλα του, είτε με την Μπάρτσα, είτε με τους Charrúas. Τέσσερα "συν", τέσσερα "πλην" και ένας επίλογος, με το τελικό συμπέρασμα να είναι δικό σας. Ξεκινάμε!

+1. ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Λουίς Σουάρες αποκρούει την κεφαλιά του Αντιγιά στο 121' (2/7/2010)

Το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία πήρε μέρος ο Λουίς Σουάρες με την εθνική του. Στον όμιλο η Ουρουγουάη τερμάτισε πρώτη χάρις στο τέρμα του Λουισίτο που έδωσε τη νίκη στους Charrúas επί του Μεξικού. Ο Σουάρες πέτυχε τα δυο γκολ της "σελέστε" απέναντι στη Νότια Κορέα, δίνοντας στην ομάδα του την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί η Ουρουγουάη αντιμετώπισε την Γκάνα, την μοναδική εκπρόσωπο της Αφρικής που συνέχιζε στο τουρνουά. Το 90λεπτο έληξε 1-1 και στην τελευταία φάση της παράτασης ζήσαμε μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των Μουντιάλ. Η Γκάνα εκτέλεσε φάουλ, ο Σουάρες έδιωξε με τα πόδια τη μπάλα στη γραμμή της εστίας και στην επαναφορά απέκρουσε με τα χέρια την κεφαλιά του Ντομινίκ Αντιγιά, στερώντας από την Γκάνα τη νίκη (θα ήταν η πρώτη φορά που μια αφρικανική ομάδα θα έφτανε στους 4 ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Βίντεο: Ουρουγουάη-Γκάνα 1-1 (4-2). Η τελευταία φάση της παράτασης

Ο διαιτητής φυσικά τον απέβαλλε και καταλόγισε πέναλτι υπέρ των Γκανέζων. Ο Ασαμόα Γκιάν αστόχησε (δοκάρι κι έξω), ο Σουάρες, απαρηγόρητος μέχρι εκείνη τη στιγμή, πανηγύρισε έξαλλα την εξέλιξη και τελικά η Ουρουγουάη πήρε την πρόκριση στα πέναλτι και πέρασε στον ημιτελικό για πρώτη φορά μετά από 40 ολόκληρα χρόνια! Ο Σουάρες κατηγορήθηκε από την Γκάνα ότι "έκλεψε", όμως αποθεώθηκε στην χώρα του ως ο ήρωας της τελευταίας στιγμής. "Πλέον το χέρι του Θεού ανήκει σε μένα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωταγωνιστής, ενώ το μεγάλο όνομα της ομάδας, ο Ντιέγο Φορλάν, συμπλήρωσε: "Ο Λουίς αυτή τη φορά, αντί να βάλει γκολ, έσωσε ένα και μαζί έσωσε και το παιχνίδι για μας".

-1. ΔΑΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΤΜΑΝ ΜΠΑΚΑΛ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ο Σουάρες δαγκώσει τον Μπακάλ (20/11/2010)

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε να αρχίσει να δαγκώνει ο Σουάρες τους αντιπάλους του, για να μάθουμε ότι δεν ήταν και το καλύτερο παιδί. Είχαν προηγηθεί αμέτρητα περιστατικά από πολύ νεαρή ηλικία. Στα 14 του, όταν έφυγε από την Urreta FC για να πάει στη Νασιονάλ, απείλησε να πλακωθεί με τον φροντιστή της ομάδας, όταν εκείνος του ζήτησε να παραδώσει τα ρούχα που του είχε διαθέσει ο σύλλογος! Δυο χρόνια αργότερα, σε ένα ματς της Νασιονάλ, κατάφερε μια κουτουλιά στον διαιτητή και φυσικά αποβλήθηκε. Την κόκκινη κάρτα αντίκρισε και στην παρθενική του εμφάνιση με την Εθνική Ουρουγουάης σε ηλικία 20 ετών. Όμως το πράγμα ξέφυγε από κάθε όριο στις 20 Νοεμβρίου του 2010, στην τέταρτη σεζόν του ως παίκτης του Άγιαξ.

Βίντεο: Λουίς Σουάρες εναντίον Οτμάν Μπακάλ (20/11/2010)

Σε ένα παιχνίδι του "Αίαντα" με την Αϊντχόφεν, ο διαιτητής απέβαλλε τον Λίντγκρεν για σκληρό μαρκάρισμα και ο Σουάρες βρήκε την ευκαιρία μέσα στην αναμπουμπούλα να δαγκώσει τον Οτμάν Μπακάλ στην κλείδα! Η ενέργειά του πέρασε απαρατήρητη από τον ρέφερι, όμως ο Άγιαξ τον τιμώρησε με αποκλεισμό δυο αγωνιστικών και του επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο (δεν ανακοινώθηκε το ποσό), το οποίο στη συνέχεια δώρησε σε φιλανθρωπικό σκοπό. Τέσσερις ημέρες αργότερα, η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία μεγάλωσε την ποινή στις 7 αγωνιστικές. Η εφημερίδα De Telegraaf αποκάλεσε τον Σουάρες "κανίβαλο του Άγιαξ" και ο προπονητής Φρανκ Ντε Μπουρ, του αφαίρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο δράστης ζήτησε συγνώμη από τον Μπακάλ και τους φιλάθλους μέσω ενός βίντεο στην προσωπική του σελίδα στο facebook και δυο μήνες αργότερα αναχώρησε για την Αγγλία και την Λίβερπουλ.

+2. Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΖΟΝ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Κένι Νταλγκλίς απονέμει στον Λουίς Σουάρες το χρυσό παπούτσι της σεζόν 2013/14. Ο Ουρουγουανός πέτυχε εκείνη τη χρονιά 31 τέρματα στην Αγγλία και ισοβάθμισε στην πρώτη θέση των Ευρωπαίων σκόρερ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Το καλοκαίρι του 2013, με την σκιά του επεισοδίου με τον Ιβάνοβιτς να αιωρείται βαριά πάνω του, ο Λουίς Σουάρες ήθελε να φύγει από την Λίβερπουλ. Η Άρσεναλ έκανε προσφορά 40 εκατομμυρίων και μιας λιρών (η ρήτρα αποδέσμευσης), όμως οι "reds" δεν την έκαναν δεκτή. Το κλίμα είχε γίνει αρκετά βαρύ για τον Ουρουγουανό, όμως σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει μεταστροφή, έπαιξε ο Τζέραρντ, ο οποίος μίλησε με τον Λουίς και τον έπεισε να αγωνιστεί μια ακόμη σεζόν με την Λίβερπουλ: "Μείνε, κάνε μια καλή χρονιά και μετά θα σε ζητάνε η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα". Πράγματι, ο Σουάρες, από τα μέσα Αυγούστου και ύστερα, ζήτησε συγνώμη από τους φιλάθλους της Λίβερπουλ και επέστρεψε κανονικά στις προπονήσεις. Στο πρωτάθλημα άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς και τον Δεκέμβριο όχι μόνο φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά υπέγραψε και καινούργιο συμβόλαιο διάρκειας 4,5 χρόνων.

Βίντεο: Τα 31 γκολ του Λουίς Σουάρες στην Πρέμιερ τη σεζόν 2013/14

Την πρωτοχρονιά του 2014 έφτασε τα 20 γκολ και έγινε ο πρώτος παίκτης των "reds" που το πέτυχε σε διαδοχικές σεζόν, μετά τον Ρόμπι Φάουλερ (1994-95 & 1995-96). Στις 20 Απριλίου συμπλήρωσε 30 τέρματα στην Πρέμιερ, κάτι που είχε να συμβεί στη Λίβερπουλ από το 1986-87 με τον Ίαν Ρας. Το κοντέρ σταμάτησε τελικά στα 31 γκολ και ο Σουάρες έγινε μόλις ο έβδομος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ που ξεπέρασε το όριο των 30 τερμάτων (μετά τους Κόουλ, Σίρερ, Φίλιπς, Ανρί, Κριστιάνο και Φαν Πέρσι). Ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (ο πρώτος μη Ευρωπαίος που του απονεμήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο) και μοιράστηκε το χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

-2. Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Η περίφημη μη χειραψία του Σουάρες με τον Εβρά (11/2/2012)

Στο ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν του Σουάρες στη Λίβερπουλ, στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ανφιλντ" (15 Οκτωβρίου 2011), είχαμε το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο. Ο Πατρίς Εβρά, σε συνέντευξή του στο γαλλικό Canal+ μετά τη λήξη του αγώνα (0-0), κατηγόρησε τον Σουάρες για ρατσιστική λεκτική επίθεση. Ήταν το 62ο λεπτό του παιχνιδιού, όταν ο Σουάρες άρχισε να αποκαλεί "νέγρο" τον Γάλλο παίκτη που τον μάρκαρε σε ένα κόρνερ. Η αγγλική ομοσπονδία, μετά την καταγγελία του Εβρά, διέταξε να διερευνηθεί το γεγονός και κάλεσε σε απολογία τον Σουάρες, ο οποίος όμως αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας αθώος και έχοντας την πλήρη στήριξη της Λίβερπουλ. Τελικά η FA τιμώρησε τον Ουρουγουανό με αποκλεισμό οκτώ αγωνιστικών και πρόστιμο 40 χιλιάδων λιρών. Οι "reds" εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν την έκπληξη και την απογοήτευσή τους για την ποινή, ο Νταλγκλίς δήλωσε και εκείνος απογοητευμένος, ενώ αντίθετα, ο Φέργκιουσον, έμεινε "ικανοποιημένος από την σωστή απόφαση της ομοσπονδίας".

Βίντεο: Το επεισόδιο μεταξύ Λουίς Σουάρες και Πατρίς Εβρά (15/10/2011)

Ο Τζον Μπαρνς, βετεράνος της Λίβερπουλ, μίλησε για κυνήγι μαγισσών και ο Γκουστάβο Πογέτ χαρακτήρισε την τιμωρία "απίστευτη και σοκαριστική". Η έκθεση της FA πάντως ήταν καταπέλτης για τον Σουάρες, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη negro με όλες τις αρνητικές έννοιες. Η Λίβερπουλ δεν κατέθεσε έφεση, συνέχισε όμως να θεωρεί αθώο τον παίκτη της. Στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2012, στο Ολντ Τράφορντ, η διοργανώτρια αρχή απαίτησε να γίνει η χειραψία των παικτών σύμφωνα με τον κανονισμό, ενώ και ο ίδιος ο Φέργκιουσον υποστήριξε ότι ο Εβρά θα έπρεπε να δώσει το χέρι του στον Σουάρες. Όμως ο Λουίς, όταν έφτασε μπροστά στον Γάλλο, τον προσπέρασε σαν να μην υπήρχε, αφήνοντάς τον με το χέρι στον αέρα! Ο Εβρά σήκωσε τα χέρια του ψηλά αγανακτισμένος, ενώ ο Ρίο Φέρντιναντ, εκνευρισμένος αρνήθηκε με τη σειρά του να χαιρετήσει τον Σουάρες. Τελικά δεν υπήρξε κάποια πρόσθετη τιμωρία για το συμβάν.

+3. ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Λουίς Σουάρες με το τρόπαιο του Copa America του 2011

Ο Σουάρες είναι σίγουρα ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της μεγάλης φουρνιάς που έβγαλε μετά από δεκαετίες την Ουρουγουάη ξανά στον αφρό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μια χαρισματική γενιά με παίκτες όπως ο Φορλάν, ο Γοδίν, ο Μάξι Περέιρα, ο Καβάνι και φυσικά ο ίδιος ο Σουάρες, κατάφεραν να φέρουν την "σελέστε" στην τετράδα ενός Μουντιάλ (2010) μετά από 40 χρόνια και την επόμενη χρονιά να κατακτήσουν το Κόπα Αμέρικα στη διοργάνωση της Αργεντινής. Ο Σουάρες έχει συμπληρώσει ενενήντα επίσημες συμμετοχές με τους Charrúas και έχει πετύχει 47 τέρματα, κάτι που τον φέρνει στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ουρουγουάης, μπροστά από τους Καβάνι (37) και Φορλάν (36). Το ξεκίνημα πάντως δεν ήταν ιδανικό για τον Λουίς, αφού στην πρώτη του συμμετοχή με την "σελέστε", στις 8 Φεβρουαρίου του 2007, στη νίκη της ομάδας του με 3-1 επί της Κολομβίας, αποβλήθηκε με δυο κίτρινες κάρτες! Το Μουντιάλ του 2010 ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία πήρε μέρος, πετυχαίνοντας τρία γκολ, το κρίσιμο 1-0 με το Μεξικό στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου και τα δυο τέρματα στη φάση των "16" απέναντι στη Νότια Κορέα. Η Ουρουγουάη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ολλανδία (2-3).

Βίντεο: Τα γκολ του Λουίς Σουάρες στο Κόπα Αμέρικα του 2011

Έναν χρόνο μετά, το 2011, οι Charrúas κατέκτησαν το Κόπα Αμέρικα, με τον Σουάρες να σκοράρει στο εναρκτήριο ματς του ομίλου, στο 1-1 με το Περού. Στα προημιτελικά απέκλεισαν τη διοργανώτρια Αργεντινή στα πέναλτι (ο Λουίς εκτέλεσε και σκόραρε), στον ημιτελικό νίκησαν 2-0 το Περού με ισάριθμα τέρματα του Σουάρες και στον τελικό κέρδισαν 3-0 την Παραγουάη με τον Σουάρες να ανοίγει το σκορ και τον Φορλάν να σκοράρει δις στη συνέχεια. Ο Λουίς ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, ο Σουάρες έφτασε χάρις στον φυσιοθεραπευτή της εθνικής, Βάλτερ Φερέιρα. Ο Λουίς προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό, αλλά τελικά μπόρεσε να δώσει το παρών στον δεύτερο αγώνα του ομίλου με την Αγγλία, απέναντι στην οποία πέτυχε τα δυο γκολ της ομάδας του στην νίκη με 2-1, αφιερώνοντας το πρώτο από αυτά στον θαυματουργό Φερέιρα. Πέντε μέρες αργότερα, η Ουρουγουάη νίκησε 1-0 την Ιταλία και πέρασε στην επόμενη φάση, όμως ο Σουάρες, που στη διάρκεια του αγώνα είχε δαγκώσει τον Κιελίνι, αποβλήθηκε από το τουρνουά και τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA για εννέα επίσημους αγώνες.

-3. ΔΑΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΡΑΝΙΣΛΑΒ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Ιβάνοβιτς διαμαρτύρεται στον διαιτητή, όμως κανείς δεν φαίνεται να τον παίρνει στα σοβαρά. Οι εικόνες από τις τηλεοπτικές κάμερες άλλαξαν τα δεδομένα μετά τη λήξη (21/4/2013)

Στις 21 Απριλίου του 2013, στη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τσέλσι στο "Ανφιλντ" για την Πρέμιερ Λιγκ, ο Σουάρες έκανε επίθεση προς την εστία των "blues", όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ιβάνοβιτς και τότε θεώρησε σωστό να τον τιμωρήσει δαγκώνοντας το χέρι του!!! Ο διαιτητής δεν κατάλαβε το συμβάν, παρά το γεγονός ότι ο Σέρβος διαμαρτυρήθηκε έντονα, όμως οι κάμερες κατέγραψαν πεντακάθαρα την ενέργεια του Σουάρες, ο οποίος έσπευσε να ζητήσει συγνώμη μετά τη λήξη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, γράφοντας "είμαι πολύ στεναχωρημένος με αυτό που συνέβη σήμερα το απόγευμα, ζητώ συγνώμη από τον Ιβάνοβιτς και από όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο για την αδικαιολόγητη ενέργειά μου". Ο Σέρβος παίκτης της Τσέλσι σχολίασε ότι δεν έκανε δεκτή την συγνώμη του Σουάρες και την επόμενη ημέρα η Αγγλική Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσημα ότι ο παίκτης της Λίβερπουλ αντιμετώπιζε κατηγορίες βίαιης και αντιαθλητικής συμπεριφοράς.

Βίντεο: Λουίς Σουάρες εναντίον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (21/4/2013)

Η διοίκηση των "reds" τιμώρησε τον παίκτη της με χρηματικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν έγινε γνωστό. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν ως δωρεά στο Hillsborough Family Support Group. Οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες, ακόμα και μέσα από την ίδια τη Λίβερπουλ. Ο Τζέιμι Κάραγκερ χαρακτήρισε τον Σουάρες "σάπιο μήλο" και επέμεινε ότι χρειαζόταν βοήθεια ειδικών. Επενέβη μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Τζέιμς Κάμερον, καλώντας την Ομοσπονδία να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στον δράστη. Η FA τιμώρησε τελικά τον Ουρουγουανό με αποκλεισμό δέκα αγωνιστικών, αφού η τριμελής επιτροπή που εξέτασε το θέμα, απεφάνθη ότι οι τρεις αγωνιστικές που προβλέπονταν από τον κανονισμό για θέματα βίαιης συμπεριφοράς, δεν ήταν σε καμία περίπτωση επαρκείς. Η πειθαρχική επιτροπή στο πόρισμά της έκανε αναφορά και στην ζημιά που προκάλεσε ο Σουάρες στην εικόνα του αγγλικού ποδοσφαίρου εντός και εκτός συνόρων. Ο Λουίς δεν έκανε τελικά έφεση στην απόφαση και έχασε όλο το υπόλοιπο της σεζόν, επιστρέφοντας στην αγωνιστική δράση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά την επιβολή της ποινής, ο Ιβάνοβιτς δήλωσε ότι έκανε δεκτή την συγνώμη του Σουάρες.

+4. ΤΟ ΤΡΕΜΠΛ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Σουάρες γιορτάζει το τρεμπλ στην πρώτη του σεζόν με την Μπαρτσελόνα μαζί με τον Μαστσεράνο και τα τρία τρόπαια

Ο Λουίς Σουάρες υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα στις 11 Ιουλίου του 2014, ενώ η Λίβερπουλ εισέπραξε 82 εκατομμύρια ευρώ σε μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η κατάσταση στην αρχή ήταν πολύ δύσκολη για τον Ουρουγουανό, αφού ήταν τιμωρημένος με τετράμηνο αποκλεισμό από την FIFA λόγω του επεισοδίου με τον Κιελίνι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Δεν είχε δικαίωμα ούτε καν να προπονείται με την ομάδα του, οπότε όλα γίνονταν κρυφά και πάντα με τον κίνδυνο να γίνει αντιληπτός από τους δημοσιογράφους που παραμόνευαν συνεχώς για μια φωτογραφία. Όπως λέει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, αρκετές φορές είχε βγει από το σπίτι του κρυμμένος μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του! Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του στη Βαρκελώνη, το CAS απέρριψε την έφεση των δικηγόρων του Σουάρες στην ποινή της FIFA, επέτρεψε όμως στον παίκτη να προπονείται και να παίρνει μέρος σε φιλικά ματς. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Λουισίτο με τους Καταλανούς έγινε στις 26 Οκτωβρίου, στο clásico του "Μπερναμπέου", στην ήττα των φιλοξενούμενων με 3-1.

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-1. Το γκολ του Σουάρες στο 5:20 (6/6/2015)

Από εκεί και μετά, ο Σουάρες άρχισε να παίρνει μπροστά, ξεδίπλωσε σιγά-σιγά τις αρετές του στο γήπεδο, συνεργάστηκε άψογα με τους Μέσι και Νεϊμάρ και πρόσφερε 25 τέρματα και 20 ασίστ σε 43 συμμετοχές (σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ). Τον Μάρτιο του 2015 πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 2-1 του clásico στο "Καμπ Νόου" και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Γιουβέντους, φτάνοντας έτσι σε ένα ονειρεμένο τρεμπλ. Στη δεύτερη σεζόν, απαλλαγμένος πλέον από προβλήματα, έφτασε τα 59 τέρματα σε 53 συμμετοχές, 40 εκ των οποίων σημειώθηκαν στο πρωτάθλημα, κάτι που του έδωσε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Πριμέρα, αλλά και το δεύτερο χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι της καριέρας του. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας που ολοκλήρωσε μια σεζόν ως πρώτος σκόρερ και πρώτος στις ασίστ (16). Φέτος συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς και μοιράζεται την κορυφή του Pichichi μαζί με τον Μέσι (15 τέρματα έκαστος). Μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πρώτος σέντερ φορ στην εποχή του Μέσι που έχει καταφέρει να συνεργαστεί άψογα με τον Αργεντίνο (σε αντίθεση με τους Ετό, Ιμπραχίμοβιτς και Βίγια στο παρελθόν), ενώ μαζί του και με τον Νεϊμάρ έχουν δημιουργήσει την MSN, μια από τις κορυφαίες επιθετικές τριπλέτες όλων των εποχών.

-4. ΔΑΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΚΙΕΛΙΝΙ

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Ο Κιελίνι δείχνει τον ώμο του και ο Σουάρες κρατάει τα δόντια του! (24/6/2014)

Ήταν η τελευταία αγωνιστική στον όμιλο της φωτιάς, στην πρώτη φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η μεγάλη έκπληξη Κόστα Ρίκα, είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ άουτ και έπαιζε με την ήδη αποκλεισμένη Αγγλία, ενώ στο άλλο ματς είχαμε ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Ιταλία. Η νικήτρια θα συνέχιζε στο τουρνουά, η ηττημένη θα επέστρεφε στην πατρίδα της. Στο 79ο λεπτό της συνάντησης και ενώ οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες 0-0, ο Σουάρες δάγκωσε τον δεξί ώμο του Κιελίνι! Το κακό είχε τριτώσει, αλλά για μια ακόμη φορά ούτε ο διαιτητής, ούτε οι βοηθοί του είδαν κάτι, οπότε δεν υπήρξε αποβολή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Ιταλών. Ο Κιελίνι έδειξε τα σημάδια που είχαν αφήσει τα δόντια του Σουάρες στον ρέφερι, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Την ίδια στιγμή, ο Ουρουγουανός είχε ξαπλώσει στο χορτάρι κάνοντας ότι πονούσε στο στόμα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Δυο λεπτά αργότερα, ο Γοδίν σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα και η Ιταλία αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Μετά τη λήξη ο Σουάρες δήλωσε ότι "αυτά συμβαίνουν στο παιχνίδι" συμπληρώνοντας ότι ο Κιελίνι είχε πέσει με τον ώμο πάνω στα δόντια του!!!

Βίντεο: Λουίς Σουάρες vs Τζόρτζιο Κιελίνι (24/6/2014)

Η FIFA ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε το θέμα, ενώ η ομοσπονδία της Ουρουγουάης κατηγόρησε τους Ιταλούς ότι είχαν τονίσει περισσότερο από το κανονικό τα σημάδια στον ώμο του Κιελίνι! Η απόφαση της FIFA ανακοινώθηκε δυο μέρες αργότερα και προέβλεπε αποκλεισμό εννέα επίσημων αγώνων του Σουάρες από την Εθνική καθώς και τετράμηνο αποκλεισμό του από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ακόμα και προπονήσεις με τον σύλλογό του ή ακόμα και την παρουσία του ως θεατή σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου! Αυτό σήμαινε ότι ο Σουάρες όχι μόνο αποκλειόταν από τη συνέχεια του Μουντιάλ, αλλά θα έχανε και το Κόπα Αμέρικα του 2015. Η τιμωρία ήταν η μεγαλύτερη που είχε επιβληθεί ποτέ σε παίκτη στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ξεπερνώντας ακόμα και τα οκτώ παιχνίδια που είχαν επιβληθεί το 1994 στον Μάουρο Τασότι για την σπασμένη μύτη του Λουίς Ενρίκε. Η FIFA δικαιολόγησε την αυστηρότητα της ποινής λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του παίκτη. Η ομοσπονδία της Ουρουγουάης κατέθεσε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την FIFA. Έξι μέρες μετά την τιμωρία του, ο Σουάρες ζήτησε συγνώμη από τον Κιελίνι μέσω του twitter και ορκίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά. Ο Κιελίνι απάντησε ότι το συμβάν είχε ήδη ξεχαστεί και ευχήθηκε να μειωθεί η ποινή του Σουάρες.

9. ΑΓΓΕΛΟΣ Ή ΔΙΑΒΟΛΟΣ;

Λουίς Σουάρες, άγγελος ή διάβολος;

Σουάρες, Νεϊμάρ και Μέσι, γνωστοί ως MSN, μια από τις κορυφαίες επιθετικές τριπλέτες όλων των εποχών

Είδαμε οκτώ σημαντικά κεφάλαια από την μέχρι σήμερα καριέρα του Λουίς Σουάρες. Δεν ξέρω προς τα πού κλίνει η δική σας απάντηση στο ερώτημα άγγελος ή διάβολος, το σίγουρο όμως είναι ότι ο Λουισίτο δεν περνάει από κανέναν ούτε αδιάφορος ούτε απαρατήρητος. Πρόκειται για έναν μεγάλο παίκτη, από τα κορυφαία σέντερ φορ όχι μόνο της γενιάς του, αλλά ολόκληρου του σύγχρονου ποδοσφαίρου (πρόκειται για προσωπική άποψη), όμως είναι οπωσδήποτε και μια από τις πιο προβληματικές προσωπικότητες που έχει να παρουσιάσει το άθλημα. Τα παραπτώματά είναι και πολλά και αδικαιολόγητα. Όμως η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνει να τηρεί τη δέσμευση που έδωσε λίγες μέρες μετά το επεισόδιο με τον Κιελίνι, όταν ορκίστηκε πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε και ο Σουάρες είναι "καθαρός". Πλέον τον θαυμάζουμε για το ταλέντο, τις ικανότητες και το φονικό του ένστικτο στις αντίπαλες περιοχές. Σίγουρα έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι έχει μεγαλώσει και δείχνει σαφώς πιο ώριμος. Αγωνίζεται και σε έναν σύλλογο που κατακτά τρόπαια, κάτι που όπως και να το κάνουμε, προσφέρει ηρεμία και καθαρό μυαλό σε έναν παίκτη. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, έτσι ώστε όταν ολοκληρώσει την καριέρα του, να έχει ξεθωριάσει η ανάμνηση από τα άσχημα και να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγάλους. Όπως και να 'χει, από εμάς, feliz cumpleaños Luisito!

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo, "Cruzando la l ínea, Luis Suárez, mi autobiograf ía"

Βίντεο: Τα 100 γκολ του Λουίς Σουάρες με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ