ΣΤΗΛΕΣ

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο

Σαν σήμερα (12/5) το 2001 ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς νικούσε 4-2 τον Ολυμπιακό και κατακτούσε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του. Τι δηλώνουν στο Sport24.gr οι Γιώτης Εγκωμίτης και Γιάννης Οκκάς. Διαβάστε άγνωστες ιστορίες του θριάμβου.

Ο ΠΑΟΚ είχε να γευτεί την χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου από το 1985, όταν και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου, τελικά, ήρθε στις 12 Μαϊου 2001, όπου ο "Δικέφαλος" του Ντούσαν Μπάγεβιτς κέρδιζε τον τέσσερις σερί φορές πρωταθλητή, Ολυμπιακό, με 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατακτούσε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του.

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Κύπελλο στο "Νίκος Γκούμας" μετά από 27 χρόνια

Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν... άγνωστη έδρα για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος, άλλωστε, είχε σηκώσει εκεί τον Ιούνιο του '74 και το δεύτερο Κύπελλο του, σε τελικό με τον Ολυμπιακό τον οποίο είχε κερδίσει με 4-3 στα πέναλτι. Μετά από 27 χρόνια, λοιπόν, είχε έρθει η στιγμή η ιστορία να επαναληφθεί και ο ΠΑΟΚ να προσθέσει πιο εύκολα, βέβαια, αυτή τη φορά, στο παλμαρέ του το τρίτο Κύπελλο και πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, και πάλι κόντρα στους "ερυθρόλευκους".

Ήταν φυσιολογικό, έτσι, και λόγω του αντιπάλου, αλλά και λόγω του ότι η κατάκτηση ήρθε μέσα στην πρωτεύουσα, κυρίως, η νεότερη γενιά φιλάθλων του Δικεφάλου, που δεν είχε ζήσει ξανά ανάλογου βεληνεκούς επιτυχία, εκείνη την ημέρα να πανηγυρίσει έξαλλα, φουσκώνοντας από υπερηφάνεια.

Μόλις μία ήττα μέχρι τον τελικό

Τότε το Κύπελλο ξεκινούσε με αγώνες σε ομίλους. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με την Παναχαϊκή, την Καβάλα, τον Ατρόμητο, τον Ναυπακτιακό και τους Αμπελόκηπους, σε διπλούς αγώνες, και ολοκλήρωσε την... αγγαρεία του με εννιά νίκες και μία ισοπαλία, περνώντας πανηγυρικά στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 4ου ΟΜΙΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΤΕΡΜ. ΒΑΘΜΟΙ

ΠΑΟΚ 28

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 17

ΚΑΒΑΛΑ 14

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. 11

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ 10

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 4

Από εκεί και πέρα, ο "Δικέφαλος" απέκλεισε κατά σειρά με μία ισοπαλία (1-1) και μία νίκη (2-0) τον Αρη, με δύο νίκες (2-0 και 1-2) την Ξάνθη και με μία νίκη (5-2) και την μοναδική του ήττα (1-0) σε εκείνη την διοργάνωση, τον Απόλλωνα Αθηνών, πριν φτάσει στον μεγάλο τελικό.

"Τελείωσε" από το ημίχρονο

Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό, στέλνοντας από πολύ νωρίς στον τελικό το "μήνυμά" του. Μόλις στο 4' ο Εγκωμίτης έβαλε με δυνατό σουτ τον "Δικέφαλο" μπροστά στο σκορ και στο 31' ο Μπορμπόκης με κοντινό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα των "ασπρόμαυρων".

Πριν καλά καλά ξεκινήσει το δεύτερη ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 46', μετά από υποδειγματική αντεπίθεση του ΠΑΟΚ, ο νυν προπονητής του Δικεφάλου, Γιώργος Γεωργιάδης βρέθηκε σε θέση βολής και έγραψε το 3-0, βάζοντας "φωτιά" στην κερκίδα που φιλοξενούνταν οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Ο Τζόρτζεβιτς στο 77' μείωσε με πέναλτι σε 1-3, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει και στο 85' ο Ναλιτζής πέτυχε το 1-4 πριν ο Χούτος στο 89' σημειώσει το τελικό 2-4.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Σάββατο 12 Μαϊου 2001

Στάδιο "Νίκος Γκούμας" Ν. Φιλαδέλφεια-Αθήνα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 2-4

59ος Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46’ Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (67’ Λουτσιάνο), Ζε Ιλίας, Γιανακόπουλος, Νινιάδης (46’ Χούτος Λ.), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Κωνσταντινίδης, Αμπονσά (46’ Κουλακιώτης Γ.), Γεωργιάδης (77’ Ναλιτζής), Οκκάς (86’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Καφές, Εγκωμίτης.

Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθηνών), Ζήσης (Κορίνθου), Κουρκούνας (Χανίων)

Σκόρερς: Εγκωμίτης, Μπορμπόκης, Γεωργιάδης, Ναλιτζής, Τζόρτζεβιτς, Χούτος

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου!

Ενα στοιχείο που έμεινε στην ιστορία "έρχεται" από τις συσκέψεις για τα μέτρα τάξης που έγιναν τις προηγούμενες μέρες του τελικού. Τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε καταθέσει την άποψη ότι θα είναι καλύτερα ο αγώνας να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ και οχι στη Νέα Φιλαδέλφεια για να απαντήσει ο τότε γενικός διευθυντής της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ, Σίμος Λάζαρης: "Συμφωνούμε, μόνο αν γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου", απορρίπτοντας, επί της ουσίας, την πρόταση.

Ο δίαυλος επικοινωνίας με τους οπαδούς της ΑΕΚ

Τότε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, επειδή είχαν καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τους φίλους της ΑΕΚ, θέλοντας να μάθουν σε ποια σημεία του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας είναι καλύτερα να βρεθούν για να κάνουν την ιδανική ατμόσφαιρα, είχαν ρωτήσει και οι οπαδοί της "Ενωσης" τους είχαν υποδείξει τους κατάλληλους χώρους. Οταν, λοιπόν, έγινε ο διαχωρισμός των κερκίδων οι άνθρωποι του Δικεφάλου ζήτησαν εκείνα τα σημεία, κάνοντας πράξη την επιθυμία του κόσμου.

Κόβιτς, ο εκλεκτός

Το μεγάλο αγωνιστικό θέμα για τον ΠΑΟΚ πριν τον τελικό ήταν ποιος θα παίξει τερματοφύλακας. Τελικα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά από παρότρυνση και του γυμναστή του, Δημήτρη Μπουρουτζίκα, επέλεξε τον Αντε Κόβιτς, αντί του πιο έμπειρου, Κυριάκου Τοχούρογλου, κυρίως, λόγω χαρακτηριστικών και τελικά δικαιώθηκε, αφού ο 26χρονος τότε πορτιέρο ήταν από τις αποκαλύψεις του τελικού.

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Η "αδυναμία" της Βανδή στον Καφέ

Στο γλέντι που ακολούθησε της κατάκτησης του Κυπέλλου, η Δέσποινα Βανδή, είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον Παντελή Καφέ, γεγονός που συζητήθηκε στις τάξεις των παικτών του ΠΑΟΚ. Ο λόγος; Τα ράστα μαλλιά του Ελληνα μέσου, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στην φωτογραφία που ακολουθεί.

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Έπιανε το πρόσωπό του ο Λεμονής

Μόλις ο Γεωργιάδης σημείωσε το 0-3 οι κάμερες και ο φωτογραφικός φακός έπιασαν τον προπονητή του Ολυμπιακού, Τάκη Λεμονή, να βάζει τα χέρια στο προσωπό του και να τα κρατάει για ώρα εκεί, δείγμα της απογοήτευσης που τον κυρίευσε. Το γεγονός τότε θεωρήθηκε στις τάξεις του ΠΑΟΚ ένδειξη της πανωλεθρίας που είχαν υποστεί οι "ερυθρόλευκοι" σε εκείνον τον τελικό.

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Τα όνειρα για πρωτάθλημα που "έσβησαν"

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για τον ΠΑΟΚ έπειτα από 16 χρόνια και τότε οι φίλοι του Δικεφάλου είχαν πιστέψει ότι μπορεί να ακολουθήσει και η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ηρθε, όμως, στη συνέχεια η οικονομική κατάρρευση του Μπατατούδη που "έσβησε" τα όνειρα, ενω η πώληση του Βενετίδη στον Ολυμπιακό λίγες εβδομάδες μετά τον θρίαμβο στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον τότε μεγαλομέτοχο των "ασπρόμαυρων".

Η πιο μαγική στιγμή

Το γκολ του τελικού που έμεινε πιο πολύ από τα υπόλοιπα χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν το τρίτο, το οποίο σημειώθηκε με την σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου. Ουσιαστικά, άλλωστε, με αυτό "κλείδωσε" η επιτυχία του Δικεφάλου και δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι μνημονεύεται ακόμη και σήμερα.

Οκκάς: "Είδα την οικογένειά μου ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου και κατάλαβα ότι θα πάρουμε το τρόπαιο!"

Ο Γιάννης Οκκάς εξιστορεί για πρώτη φορά στο Sport24.gr μία προσωπική του εμπειρία λίγο πριν την έναρξη του τελικού, που του έδωσε "φτερά" κατά την διάρκεια του αγώνα: "Θα σας πω για πρώτη φορά μία προσωπική ιστορία. Εκείνη την ημέρα η γυναίκα μου και ο πατέρας ταξίδεψαν για την Αθήνα και από το αεροδρόμιο θα έμπαιναν κατευθείαν στο γήπεδο. Εγώ είχα την έννοια τους, δεν ήξερα αν είχαν τακτοποιηθεί ή όχι. Στην κερκίδα των ΠΑΟΚτσήδων δεν έπεφτε καρφίτσα. Τα αποδυτήρια στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν στο ίδιο επίπεδο με το γρασίδι και πως έτυχε λίγο πριν την έναρξη του ματς είδα από ένα παραθυράκι μέσα σε χιλιάδες κόσμου στην εξέδρα την γυναίκα μου και τον πατέρα μου. Εκεί ήταν που είπα τώρα είμαστε πανέτοιμοι για το τρόπαιο. Κοίταξα το κινητό μου και είδα μήνυμα από την συζυγό μου που έλεγε "και εμείς είμαστε έτοιμοι". Εννούσε ότι ήρθαν και είναι όλα εντάξει".

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Για το μέγεθος της επιτυχίας και το αγωνιστικό σκέλος του τελικού τόνισε: "Ο ΠΑΟΚ είχε 16 χρόνια να κατακτήσει κάποιον τίτλο και το ήθελαν όλοι παρα πολύ. Δώσαμε όλοι τον καλύτερό μας ευατό. Ζήσαμε ανεπάναληπτες στιγμές με τον κόσμο, δεν μπορώ να σας τα περιγράψω. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Εγώ ήταν και η πρώτη φορά που έφυγα εκτός Κύπρου και καταλαβαίνεται ότι αυτές τις στιγμές δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Το πάθος που βγάλαμε στον αγωνιστικό χώρο σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο. Ημασταν σίγουροι για την κατάκτηση αυτού του τροπαίου, όλη η Θεσσαλονίκη μετά ήταν στο πόδι".

Κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Τέλος ανέφερε: "Παραμονές του αγώνα μεταξύ μας οι παίκτες συζητούσαμε τις εικόνες που θα ακολουθήσουν με τον κόσμο στην Θεσσαλονίκη, εφόσον κατακτούσαμε το Κύπελλο. Φανταστήκαμε τι θα γίνει και όλα αυτά που σκεφτόμασταν έγιναν πραγματικότητα και με το παραπάνω!"

Εγκωμίτης: "Ενα χιλιόμετρο σε δύο ώρες!"

Ο Γιώτης Εγκωμίτης από την πλευρά του θυμήθηκε την αγωνία που είχε όλη την εβδομάδα πριν από τον τελικό επειδή ήταν τραυματίας και το ok που πήρε τελευταία στιγμή από τον γιατρό, Γιώργο Οικονομίδη, για να παίξει στον μεγάλο αγώνα, αλλά και την υποδοχή που επεφύλαξε ο κόσμος στην αποστολή στο αεροδρόμιο.

"Εκείνη την εβδομάδα ήμουν τραυματίας και έπαιξα με μόλις μία προπόνηση που έκανα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με φώναξε ο γιατρός της ομάδας, ο κ. οικονομίδης και μου έδωσε το οκ. Είπε στον προπονητή ότι μπορεί να με βάλει και πως το πολύ πολύ να έχω κάποιες ενοχλήσεις. Ηταν μια απόφαση που υποδέχθηκα με μεγάλη χαρά", είπε αρχικά ενώ όταν του υπενθυμίσαμε ότι είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση απάντησε: "Η αλήθεια είναι ότι όλη η ομάδα εκείνο το βράδυ έπαιξε καλά, όχι μόνο εγώ".

Τόνισε ότι: "Ολη η χρονιά ήταν καλή για εμάς. Απο συγκυρίες δεν ήμασταν μέσα στις ομάδες για το πρωτάθλημα. Η μόνη διέξοδος για να αποδείξουμε ότι ήμασταν πολύ καλή ομάδα ήταν το Κύπελλο. Το κατακτήσαμε δίκαια, εκείνη η ομάδα έπαιζε φανταστικό ποδόσφαιρο. Το αναγνώριζαν και οι αντίπαλοι μας. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην συνέχεια οι ανταγωνίστριες ομάδες έπαιρναν παίκτες από εμάς για να δυναμώσουν".

Τέλος, επεσήμανε: "Την υποδοχή στο αεροδρόμιο δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Διανύσαμε 1 χλμ σε δύο ώρες. Ηταν τόσος πολύς ο κόσμος που δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Μετά ακολούθησε πορεία σε όλη την Θεσσαλονίμη, έβγαιναν όλοι στους δρόμους, ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά και μας χαιρετούσαν. Τελικά καταλήξαμε στον Λευκό Πυργό που ήταν ανοιχτός και ανεβήκαμε πάνω. Ηταν μοναδικές στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ