ΣΤΗΛΕΣ

Καταραμένες "ερυθρόλευκες" ευρωπαϊκές πρεμιέρες

Καταραμένες "ερυθρόλευκες" ευρωπαϊκές πρεμιέρες

Το Sport24.gr καταγράφει τις επιδόσεις στις ευρωπαϊκές πρεμιέρες των προπονητών του Ολυμπιακού από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ως τον Βίτορ Περέιρα. Οι ήττες είναι συντριπτικά περισσότερες (VIDEOS).

Στα χρόνια της εν Ελλάδι κυριαρχίας του Ολυμπιακού από το 1996 και έπειτα, έχουν "παρελάσει" πολλοί προπονητές από τον πάγκο της ομάδας. Ορισμένοι μάλιστα περισσότερες από μια φορές, ενώ κάποιοι δεν μακροημέρευσαν στο Λιμάνι.

Με αφορμή την ήττα του Ολυμπιακού στο Κίεβο από την Ντνίπρο στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Βίτορ Περέιρα, το Sport24.gr καταγράφει το τι έχουν κάνει οι προπονητές του την πρώτη φορά που την κοουτσάρισαν σε παιχνίδι μακριά από την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, διότι σε σύνολο 14 προπονητών, οι 10 ξεκίνησαν με ήττα, 3 κατάφεραν να νικήσουν, ενώ υπήρξε και 1 ισόπαλο αποτέλεσμα. Όσοι βρέθηκαν πάνω από μια φορά στον Ολυμπιακό, μετράμε μόνο την πρώτη και όχι τις επόμενες πρεμιέρες τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως τις νίκες κατάφεραν να τις πάρουν προπονητές που έμειναν πολύ λίγο στο Λιμάνι. Αυτό αποδεικνύει ότι ένα καλό ή κακό ευρωπαϊκό αποτέλεσμα, δεν προεξοφλεί απαραίτητα κάτι για την συνέχεια. Ειδικά στον Ολυμπιακό, αυτό έχει αποδειχτεί πολλάκις...

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Η αρχή έγινε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, όταν ανέλαβε το 1996 και πρωτοστάτησε στο ξεκίνημα της κυριαρχίας των Πειραιωτών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς ήταν με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 3-1. Το 2-2 της ρεβάνς έφερε και τον πρόωρο αποκλεισμό από το Κύπελλο UEFA.

Αλμπέρτο Μπιγκόν

Μετά την απόλυση του Μπάγεβιτς, ο Αλμπέρτο Μπιγκόν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Ο Ιταλός προπονητής, βρέθηκε στον "ερυθρόλευκο" πάγκο στο 1-3 από την Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ για το UEFA, όπου οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με τον Γιαννακόπουλο, αλλά οι "μπιανκονέρι" απάντησαν. Το 1-2 της ρεβάνς στο Παλέρμο δεν έφτανε στον Ολυμπιακό.

Γιάννης Ματζουράκης

Ο "Ρουμάνος" είχε αναλάβει την σεζόν 1999-00 αντί του Μπιγκόν, κάνοντας το 8 στα 8 και χαρίζοντας το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Ξεκίνησε και την επόμενη σεζόν, όπου στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς ο Ολυμπιακός έχασε 2-1 από την Βαλένθια στο 'Μεστάγια", έχοντας για σκόρερ τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Τάκης Λεμονής

Ο Σερ Τάκης είχε πάρει την θέση του Ματζουράκη μετά τον αποκλεισμό από την συνέχεια του Champions League και κοουτσάρισε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό ματς την ομάδα του Πειραιά στο ματς με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο UEFA. Ο Αλέξης Αλεξανδρής με δυο γκολ (το δεύτερο στις καθυστερήσεις) συνέβαλε στο 2-2 με τους μετέπειτα τροπαιούχους "ρεντς" του Ζεράρ Ουγιέ. Με το 2-0 της ρεβάνς στο "Άνφιλντ", αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός.

Όλεγκ Προτάσοφ

Μετά το τέλος του Λεμονή, ανέλαβαν οι Κόλλιας και Κάτανετς για ένα διάστημα, προτού αναλάβει ο Όλεγκ Προτάσοφ, ο οποίος έφερε και το 7ο σερί πρωτάθλημα στο Λιμάνι. Ξεκίνησε και την σεζόν 2003-04, όπου ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στο Champions League με ήττα 1-0 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο "Ανοέτα". Ο Ουκρανός μπήκε και αυτός με το... αριστερό.

Τροντ Σόλιντ

Μετά την δεύτερη θητεία του Ντούσαν Μπάγεβιτς την σεζόν 2004-05, ανέλαβε ο Τροντ Σόλιντ. Ο Νορβηγός, έκανε ευρωπαϊκό ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό την αγωνιστική περίοδο 2005-06 και ήταν το 1-3 από τη Ρόζενμποργκ στο Καραϊσκάκη. Ο Στολτίδης άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες, αλλά η συνέχεια ήταν καταστροφική.

Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο Τάκης Λεμονής επέστρεψε στον Ολυμπιακό και έφερε μάλιστα και τα δυο πρώτα διπλά του Ολυμπιακού στο Champions League με Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο, για να έρθει η σειρά του Ερνέστο Βαλβέρδε την σεζόν 2008-09. Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ήταν με την Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια, όπου οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν ήττα-σοκ με 3-0. Το 1-0 του δεύτερου αγώνα με τον Μπελούτσι, δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό και η ομάδα του Πειραιά δεν μπήκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τιμούρ Κετσπάγια

Δεν έμελλε να στεριώσει στον Ολυμπιακό, αφού απολύθηκε μετά το 0-0 με την Καβάλα στο Φάληρο για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Πάντως, είχε νικήσει στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού, επικρατώντας 0-2 της Σλόβαν Μπρατισλάβας χάρη σε γκολ των Αβραάμ Παπαδόπουλου (2') και Λεονάρντο (21').

Μπόζινταρ Μπάντοβιτς

Βρέθηκε ως υπηρεσιακός προπονητής στο ματς με την Άλκμααρ μετά το πρόωρο "διαζύγιο" με τον Τιμούρ Κετσπάγια, λίγο πριν αναλάβει ο Ζίκο, για να νικήσει ο Ολυμπιακός με 1-0 στο Φάληρο την Άλκμααρ για την πρεμιέρα του Champions League, χάρη σε τέρμα του Βασίλη Τοροσίδη με κεφαλιά. Οι Πειραιώτες έκαναν ιδανικό ξεκίνημα στην διοργάνωση.

Ζίκο

Μετά τον Μπάντοβιτς, ήταν η σειρά του Ζίκο, ο οποίος είχε δύσκολο ντεμπούτο με την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Ο Ολυμπιακός, παρά την συγκλονιστική εμφάνιση του Αντώνη Νικοπολίδη, ηττήθηκε με 2-0. Ήττα, λοιπόν, για τον Βραζιλιάνο κόουτς, όπως άλλωστε συνέβη και με τους περισσότερους προκατόχους του, επιτυχημένους και μη.

Έβαλντ Λίνεν

Ο Γερμανός προπονητής, δεν μακροημέρευσε στο Λιμάνι. Τον απέλυσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά τον αποκλεισμό-σοκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, φέρνοντας στην θέση του τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Πάντως, πρόλαβε να καταγράψει νίκη στην πρώτη του ευρωπαϊκή αναμέτρηση στον "ερυθρόλευκο" πάγκο και ήταν αυτή με την Μπέσα Καβάγιε εκτός έδρας με 0-5.

Λεονάρντο Ζαρντίμ

Μετά την δεύτερη θητεία του Ερνέστο Βαλβέρδε, ήταν η σειρά του Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος επίσης ξεκίνησε άσχημα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στον πάγκο του Ολυμπιακού. Την σεζόν 2011-12 και για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, οι Πειραιώτες έχασαν στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" με 1-2 από την Σάλκε. Βέβαια, συγκέντρωσαν εννέα βαθμούς, που όμως δεν έφταναν για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Μίτσελ Γκονθάλεθ

Για τον Ισπανό προπονητή, ήταν εφιαλτική η πρώτη του εμπειρία ως προπονητής του Ολυμπιακού. Πήρε την θέση του Ζαρντίμ και λίγο μετά θα έπαιζε ο Ολυμπιακός για τους "32" του Europa League με τη Λεβάντε. Πρώτο ματς στην Ισπανία και η ομάδα του Πειραιά ηττήθηκε με 3-0, σε ένα ματς που οι γηπεδούχοι κέρδισαν δυο πέναλτι, ενώ αποβλήθηκε (άδικα) ο Τζαμέλ Αμπντούν. Στο Φάληρο, οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν 0-1 και αποκλείστηκαν με δυο ήττες.

Βίτορ Περέιρα

Με πανομοιότυπο τρόπο ξεκίνησε και ο Βίτορ Περέιρα, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεφύγει απ' αυτή την άσχημη συνήθεια. Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο ουδέτερο Κίεβο με την Ντνίπρο και έχασε με 2-0, δεχόμενος δυο γκολ μέσα σε ένα τετράλεπτο. Μένει να δούμε τι θα συμβεί στη ρεβάνς της 26ης Φεβρουαρίου στο "Γ. Καραϊσκάκης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ