ΣΤΗΛΕΣ

Ήταν κάποτε αδέρφια

Ήταν κάποτε αδέρφια

Πριν από 21 χρόνια και μια ημέρα η Γιουγκοσλαβία -στον προτελευταίο της χορό ενωμένη και δυνατή- κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής. Εκείνο το βράδυ ο Βλάντε Ντίβατς πέταξε την κροατική σημαία με δύναμη στο παρκέ και ράγισε το γυαλί της στενής φιλίας του με τον Ντράζεν Πέτροβιτς.

Παρακολουθείστε το συγκλονιστικό βίντεο αφιέρωμα του ESPN για έναν Σέρβο κι έναν Κροάτη που "ήταν κάποτε αδέρφια".

Πρόκειται για μια εκπληκτική και ταυτόχρονα... επίκαιρη -λόγω της ημέρας- παραγωγή. Όποιος δεν την έχει δει, ας αφιερώσει μια ώρα από το χρόνο του για να απολαύσει την ιστορία, όπως την αφηγείται ο Ντίβατς.

Περιέχονται μαρτυρίες του Ζάρκο Πάσπαλι και άλλων μεγάλων αθλητών, η συνάντηση του γενειοφόρου σέντερ με τον Μάτζικ Τζόνσον στο Λος Άντζελες, αλλά κι η επίσκεψη του στο σπίτι του Ντράζεν και στο νεκροταφείο Μιρογκόι.

Οι δύο παίκτες ήταν συγκάτοικοι από τις "μικρές" εθνικές της Γιουγκοσλαβίας και "κολλητοί" φίλοι την εποχή που ταξίδεψαν κι οι δύο στην Αμερική για να παίξουν στο ΝΒΑ.

Οι σχέσεις του, ωστόσο, ψυχράνθηκαν όσο κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ Σέρβων και Κροατών πριν και πολύ περισσότερο μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Αφορμή ήταν η σημαία που έριξε ο Ντίβατς στο παρκέ. Ο ίδιος το έκανε διότι δεν ήθελε τον διαμελισμό της χώρας, αλλά αν και στη Σερβία έγινε ήρωας, στην Κροατία εξελίχθηκε σε "κόκκινο πανί".

Από την 20η Αυγούστου του 1990, όμως, τίποτα ήταν πια ίδιο.

Απολαύστε το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ