ΣΤΗΛΕΣ

Eίναι πολλοί οι τελικοί...

Eίναι πολλοί οι τελικοί...

Λίγη ώρα πριν την έναρξη του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το Sport24.gr κάνει... βουτιά στο παρελθόν και σας θυμίζει τους τελικούς που συμμετείχαν η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ώρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ έφθασε. Η Μπάγερν θα αντιμετωπίσει την Ντόρτμουντ στο Γουέμπλεϊ στον πρώτο γερμανικό τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης.

Οι "βαυαροί" απέκλεισαν στα ημιτελικά με δύο εκκωφαντικές νίκες την Μπαρτσελόνα (4-0, 3-0) και η Ντόρτμουντ διέσυρε την Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα της 4-1 και προκρίθηκε παρότι έχασε στο Μπερναμπέου 2-0.

Η Ντόρτμουντ αν και τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά δείχνει ότι μπορεί να κοντράρει τους πρωταθλητές Γερμανίας. Δεν την φοβίζει η αγωνιστική ανωτερότητα της Μπάγερν και η κυριαρχία της στην Μπουντεσλίγκα.

Ούτε το γεγονός ότι σε τέσσερις αναμετρήσεις την φετινή σεζόν δεν έχει σημειώσει νίκη.

Για την Μπάγερν θα είναι ο 3ος τελικός τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο 10ος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από το 1974. Μετά από δύο χαμένους τελικούς (2010, 2012) θέλει το 5ο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της.

Ο Γιουπ Χάινκες, μετά την Ρεάλ το 1998, θέλει να κατακτήσει για δεύτερη φορά το τρόπαιο. Στο τέλος θα αφήσει την θέση του στον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Η Ντόρτμουντ στοχεύει στο δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 1997 στο Μόναχο απέναντι στην Γιουβέντους. Οι "Βεστφαλοί" θέλουν να ολοκληρώσουν με νίκη την σεζόν και να εκπληρώσουν τον βασικό τους στόχο.

Όπως και να 'χει το τρόπαιο θα πάει σε γερμανική ομάδα κάτι που δείχνει και την κυριαρχία της Μπουντσελίγκα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στο παρελθόν και σας θυμίζει τους τελικούς των δύο ομάδων που συμμετείχαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

(1974) Mπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1

(114΄Αραγονιές – 119' Σβάρτσενμπεργκ)

Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0

(58', 71' Γκερντ Μίλερ, 28', 83' Ούλι Χένες)

Το 1974 ήταν μια μαγική χρονιά για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Η Εθνική Γερμανίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Μαγδεμβούργο το Κύπελλο Κυπελλούχων και η Μπάγερν το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Οι "Βαυαροί", που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν μη υπολογίσιμη δύναμη, έφθασαν στην κορυφή της Ευρώπης χάρις στην αξιοποίηση των ταλαντούχων παικτών που διέθεταν.

Παίκτες όπως οι Μπεκενμπάουερ, Μίλερ και Μάγερ πήραν την ευκαιρία τους και οδήγησαν την Μπάγερν στην δόξα.

Παρότι, ξεκίνησε την πορεία της στην διοργάνωση χωρίς ρυθμό, έφθασε στον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Χέιζελ των Βρυξελλών. Ο πρώτος αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 και χρειάστηκε επαναληπτικός στο ίδιο γήπεδο.

Η ανωτερότητα της Μπάγερν ήταν συντριπτική. Χάρις σε δύο γκολ του Ούλι Χένες και του Γκερντ Μίλερ νίκησε 4-0 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

(1975) Μπάγερν – Λιντς 2-0

(71' Ροτ, 83' Μίλερ)

Μετά την πρώτη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπάγερν πραγματοποίησε αξιοσημείωτες αλλαγές στο ρόστερ της και στην θέση του προπονητή. Ο Ούντο Λάτεκ αντικαταστάθηκε από τον Ντίτμαρ Κράμερ (αργότερα προπονητής του Άρη).

Οι αλλαγές δυσκόλεψαν την Μπάγερν στο ξεκίνημα της και απειλήθηκε σοβαρά με αποκλεισμό στον πρώτο γύρο από το Μαγδεμβούργο.

Ξεπερνώντας τελικά το εμπόδιο των Ανατολικογερμανών και των υπολοίπων αντιπάλων έφθασε στον τελικό με αντίπαλο την Λιντς. Η ομάδα του Ντον Ρέβι διεκδικούσε την θέση της ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στην Αγγλία.

Ο τελικός έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος τελικός που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια. Ο αγώνας έγινε στο "Παρκ Ντε Πρενς" και αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Γάλλος διαιτητής Μισέλ Κιταμπτζιάν.

Η Μπάγερν νίκησε 2-0 και αναδείχθηκε για 2η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά οι παίκτες της δεν μπορούσαν να κάνουν το γύρο του θριάμβου.

(1976) Μπάγερν – Σεντ Ετιέν 1-0

(57' Ροτ)

Το 1976 η Μπάγερν σημείωσε χατ τρικ στις κατακτήσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αντίπαλος της στον τελικό που διεξήχθη στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης ήταν η Σεντ Ετιέν.

Οι Γάλλοι είχαν αρχίσει να κάνουν δυναμική εμφάνιση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήταν για μια δεκαετία η καλύτερη ομάδα στην Γαλλία και όλα έδειχναν πως είχε έρθει η ώρα για ευρωπαϊκή διάκριση.

Στην πορεία τους προς τον τελικό ξεπερνούσαν ένα ένα τα εμπόδια σε αντίθεση με την Μπάγερν που υπερασπιζόταν αγκομαχώντας το στέμμα της. Για τρίτο σερί τελικό η Μπάγερν στάθηκε τυχερή και εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του αντιπάλου της.

Το γκολ του Φραντς Ροτ έκρινε τον τελικό και έστεψε την Μπάγερν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Σεντ Ετιέν, που είχε δύο δοκάρια, έμεινε με την ηθική ικανοποίηση της καλύτερης ομάδας στον τελικό.

(1982) Άστον Βίλα – Μπάγερν 0-1

(67' Γουίθ)

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών και πάλι η Μπάγερν. Οι "Βαυαροί" είχαν αλλάξει σελίδα και οι επιτυχίες της δεκαετίας του '70 ανήκαν στον παρελθόν.

Μία διαφορετική ομάδα από αυτή που κατέκτησε τα πρωταθλήματα Ευρώπης προσπάθησε δύο φορές την δεκαετία '80 να πετύχει κάτι ανάλογο δίχως να τα καταφέρει.

Η πρώτη ήταν το 1982 όταν αντιμετώπισε την Άστον Βίλα. Η Μπάγερν ήταν το απόλυτο φαβορί και οι παίκτες της αντιμετώπιζαν με υπεροψία τους Άγγλους. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Νάιτζελ Σπινκ, έχοντας μόλις ένα ματς στην καριέρα του με τους "χωριάτες", με σωρεία επεμβάσεων κράτησε ανέπαφη την εστία του. Ο Πίτερ Γουίθ ήταν ο μοναδικός σκόρερ του τελικού και η Άστον Βίλα αποχώρησε θριαμβεύτρια από το "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ.

(1987) Πόρτο – Μπάγερν 2-1

(78' Ματζέρ, 81' Ζουάρι – 25' Κεγκλ)

Το 1987 η Μπάγερν προσπάθησε να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Είχε πάρει το νταμπλ στην Γερμανία και στην ευρωπαϊκή της πορεία απέκλεισε ισχυρούς αντιπάλους μέχρι να φθάσει στον τελικό.

Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη στους Βαυαρούς για κατάκτηση του τροπαίου μετά την πρόκριση στον τελικό αποκλείοντας στα ημιτελικά την Ρεάλ Μαδρίτης (4-1, 1-1). Στο "Πράτερ" της Βιέννης αντιμετώπισε την Πόρτο.

Οι "δράκοι", για πολλά χρόνια, βρίσκονταν στην σκιά της Μπενφίκα. Είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς τρία χρόνια πριν να κατακτήσουν το Κύπελλο Κυπελλούχων απέναντι στην Γιουβέντους.

Ο τελικός έμεινε στην ιστορία για τη νίκη της Πόρτο και το εκπληκτικό "τακουνάκι" του Αλγερινού Ματζέρ. Η Μπάγερν πλήρωσε άσχημα την υπεροψία που είχε δείξει απέναντι στους Πορτογάλους.

(1997) Nτόρτμουντ - Γιουβέντους 3-1

(29', 34' Ριντλ, 71' Ρίκεν - 65' Ντελ Πιέρο)

Τριάντα χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων η Ντόρτμουντ πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Τον Μάιο του 1997, στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου, οι "Βεστφαλοί" αντιμετώπισαν την Γιουβέντους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν μια ευκαιρία για την Ντόρτμουντ να πάρει ρεβάνς καθώς τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε χάσει σε διπλούς αγώνες από την Γιουβέντους το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Ότμαρ Χίτζφελντ θα καθόταν για τελευταία φορά στον πάγκο της γερμανικής ομάδας ενώ τέσσερις πρώην παίκτες της "Μεγάλης Κυρίας" είχαν αλλάξει στρατόπεδο. Πρόκειται για τους Πάουλο Σόουσα, Αντρέας Μέλερ, Στέφαν Ρόιτερ και Γιούργκεν Κόλερ.

Η Ντόρτμουντ νίκησε 3-1 σε ένα εξαιρετικό ποιότητας παιχνίδι ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Το εντυπωσιακό γκολ του Ντελ Πιέρο με τακουνάκι και η "λόμπα" του Λαρς Ρίκεν στον Περούτσι, ήταν τα χάιλαιτ του τελικού. Η Γιουβέντους είχε πέσει θύμα έκπληξης.

(1999) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν 2-1

(90' Σέρινγχαμ, 92' Σόλτσκιερ - 6' Μπάσλερ)

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 στην Βαρκελώνη αποτέλεσε ένα σκληρό μάθημα για την Μπάγερν. Σε αντίθεση με την την ρήση του Γκάρι Λίνεκερ, ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από 22 ανθρώπους και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να καταρρίψει αυτό τον μύθο με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Τα πράγματα στο "Καμπ Νου" ήρθαν πάνω-κάτω στις καθυστερήσεις σε διάστημα δύο λεπτών. Η Μπάγερν προηγήθηκε νωρίς στο σκορ με γκολ του Μπάσλερ ενώ είχε δύο δοκάρια.

Ο Άλεξ Φέργκιουσον σε μία κίνηση απελπισίας έβαλε στο παιχνίδι τους Σόλτσκιερ και Σέρινγχαμ, αλλαγές που αποδείχτηκαν πραγματικά "χρυσές". Η Μάντσεστερ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών.

Στο τέλος, οι παίκτες της Μπάγερν έβλεπαν, με σκυμμένα τα κεφάλια, τους αντιπάλους τους να πανηγυρίζουν.

(2001) Μπάγερν - Βαλένθια 1-1 (5-4 πεν.)

Είκοσι πέντε χρόνια έπρεπε να περιμένει η Μπάγερν για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να κερδίσει στον τελικό που διεξήχθη το 2001 στο "Σαν Σίρο" την Βαλένθια.

Για να κριθεί ο νικητής, έπρεπε να εκτελεστούν 17 πέναλτι, εκ των οποίων τα τρία στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Οι παίκτες του Ραούλ Κούπερ μπήκαν αποφασισμένοι και προηγήθηκαν μόλις στο 3' με πέναλτι του Μεντιέτα.

Ο Έφενμπεργκ, επίσης με πέναλτι, ισοφάρισε στην επανάληψη και ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί έλαμψε το άστρο του Όλιβερ Καν. Ο Γερμανός πορτιέρο απέκρουσε τρία πέναλτι και χάρισε στην Μπάγερν το τέταρτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της.

Ο Ότμαρ Χίτσφελντ έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες.

(2010) Ίντερ - Μπάγερν 2-0

(35', 70' Μιλίτο)

Η Μπάγερν χρειάστηκε να περιμένει εννιά χρόνια για να εμφανιστεί και πάλι σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Λουίς Φαν Γκαλ είχε κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 με τον Άγιαξ και ήξερε τι χρειαζόταν για να φθάσει μία ομάδα στην κορυφή.

Βασίστηκε στους έμπειρους Φράνκ Ριμπερί και Άριεν Ρόμπεν και πρόσθεσε τους νεαρούς Μπαστούμπερ, Μάριο Γκόμεθ και Τόμας Μίλερ.

Η πορεία της προς τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολη. Χρειάστηκε νίκη στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων επί της Γιουβέντους στο Τορίνο, την βοήθεια της διαιτησίας στους "16" με αντίπαλο την Φιορεντίνα και την τύχη με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά. Πιο εύκολη ήταν η πρόκριση επί της Λυών στα ημιτελικά.

Στον 8ο ευρωπαϊκό της τελικό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση βρήκε απέναντι της την διψασμένη Ίντερ. Οι "νερατζούρι" περίμεναν 45 χρόνια για το πολυπόθητο τρόπαιο και δεν άφησαν την ευκαιρία να τους φύγει.

Με σκόρερ τον Ντιέγκο Μιλίτο, η Ίντερ πήρε το τρόπαιο στο "Μπερναμπέου" σπάζοντας την πολύχρονη κατάρα.

(2012) Τσέλσι - Μπάγερν 1-1 (4-3 πεν.)

(88' Ντρογκμπά - 83' Μίλερ)

Το Μόναχο περίμενε με ανυπομονησία τον περσινό τελικό. Η Μπάγερν θα αντιμετώπιζε την Τσέλσι και πριν την έναρξη του τελικού υπήρξε ξεκάθαρο φαβορί. Οι "Βαυαροί" έπαιζαν μπροστά στο κοινό τους και στα χαρτιά θεωρούνταν η καλύτερη ομάδα.

Τις προσδοκίες εκπλήρωσε προς στιγμήν, ο Τόμας Μίλερ με γκολ στο 83'. Η απάντηση ήρθε στο 88' με γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά, άνθρωπο του τελικού για την Τσέλσι. Ο Ρόμπεν έχασε πέναλτι στην παράταση και η τραγωδία για την Μπάγερν ολοκληρώθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Το τρόπαιο κατέληξε στην Τσέλσι που το κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι παίκτες του Γιουπ Χάινκες έκρυβαν τα πρόσωπα τους με τις φανέλες, σκυφτοί στο γήπεδο μη μπορώντας να πιστέψουν τι είχε συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ