ΣΤΗΛΕΣ

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Ατλέτικο και Ρεάλ, οι δυο ομάδες της Μαδρίτης, θα συναντηθούν απόψε (14/4) για 5η φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Διαβάστε στο Sport24.gr τί έχει γίνει στα 4 παιχνίδια του παρελθόντος. Απόλυτη κυριαρχία των "μερένγκες" με μια πρόκριση και έναν κερδισμένο τελικό (pics & videos)

Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης θα παραταχθούν απόψε (14/4, 21:45) στο γήπεδο "Βιθέντε Καλντερόν" της ισπανικής πρωτεύουσας για το πρώτο τους ματς στην προημιτελική φάση του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δυο ομάδες ήταν οι φιναλίστ του περσινού τελικού της διοργάνωσης, ενώ αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που θα τεθούν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το Sport24.gr θα σας θυμίσει τί έχει γίνει στις 4 αναμετρήσεις του παρελθόντος, όπου, αν και τα πάντα κρίθηκαν στον πιο οριακό δυνατό βαθμό, η υπεροχή των "μπλάνκος" είναι απόλυτη. Και τα τέσσερα παιχνίδια που έχουν δώσει Ατλέτι και Ρεάλ στην Ευρώπη, ήταν στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης, πρώτα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και κατόπιν του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην ουσία πρόκειται για δυο ποδοσφαιρικά "ραντεβού", όμως το πρώτο από αυτά χρειάστηκε τρία ματς μέχρι να κριθεί η πρόκριση. Ήταν το μακρινό 1959 και ο ημιτελικός του Πρωταθλητριών, η πρώτη φορά που οι "συμπολίτισσες" συναντήθηκαν στην Ευρώπη. Οι "μερένγκες" κέρδισαν το πρώτο ματς, οι "ροχιμπλάνκος" το δεύτερο και χρειάστηκε τρίτο παιχνίδι στην ουδέτερη "Ρομαρέδα" για να περάσει η Ρεάλ στον τελικό, όπου και κατέκτησε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της. Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 55 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να ξαναβρεθούν οι δυο τους εκτός Ισπανίας. Σε έναν από τους πιο δραματικούς τελικούς των τελευταίων χρόνων, η Ατλέτι έφτασε πέρυσι μια ανάσα πριν το πρώτο της τρόπαιο, όμως ο Σέρχιο Ράμος σκόραρε στην τελευταία φάση του αγώνα και η Ρεάλ ολοκλήρωσε την ανατροπή στην παράταση. Ας περάσουμε όμως να δούμε αναλυτικά αυτές τις 4 αναμετρήσεις.

1, 2 & 3. ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ vs ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. (1958/59)

Τη σεζόν 1958/59, Ρεάλ και Ατλέτι συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι "ροχιμπλάνκος", πρωταθλητές την προηγούμενη χρονιά, έπαιζαν τον πρώτο ημιτελικό της ιστορίας τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ήταν η τέταρτη διοργάνωση του θεσμού και απέναντί τους βρέθηκε η απόλυτη κυρίαρχος Ρεάλ Μαδρίτης των Πούσκας, Ντι Στέφανο και Χέντο, η οποία είχε κατακτήσει τα τρία πρώτα Κύπελλα. Το πόσο δυσκολεύτηκαν οι "μερένγκες" να πάρουν την πρόκριση, αποδεικνύεται από το ότι χρειάστηκε και τρίτο παιχνίδι για να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί.

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Ο Ντομίνγκεθ της Ρεάλ αποκρούει το πέναλτι του Βαβά. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο Φέρεντς Πούσκας (23/4/1959)

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1959 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και η Ατλέτι προηγήθηκε νωρίς με τον Τσούθο (13'), αλλά δυο λεπτά αργότερα ο Ρίαλ ισοφάρισε για τη Ρεάλ. Ο Πούσκας με πέναλτι στο 33' έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους και λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Βραζιλιάνος Βαβά των "ροχιμπλάνκος" δεν κατάφερε να ευστοχήσει από τα 11 μέτρα. Το 2-1 δεν άλλαξε στην επανάληψη και η Ρεάλ πήρε τελικά μια δύσκολη νίκη.

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Ο Κόγιαρ της Ατλέτικο σκοράρει το νικητήριο γκολ της ομάδας του παρά την προσπάθεια του Ντομίνγκεθ. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο Ντι Στέφανο (7/5/1959)

Στον επαναληπτικό της 7ης Μαΐου στο "Estadio Metropolitano", η Ατλέτικο κατάφερε να πετύχει ένα γκολ με τον Κόγιαρ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και να ισοφαρίσει τις νίκες. Η διαδικασία των πέναλτι δεν υπήρχε ακόμα, οπότε οι δυο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους μια εβδομάδα αργότερα σε τρίτο ματς στην ουδέτερη έδρα της "Ρομαρέδα" στη Σαραγόσα. Η Ρεάλ πήρε προβάδισμα στο 16' με τον Ντι Στέφανο, ο Κόγιαρ ισοφάρισε στο 18' και ο Πούσκας διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 42', δίνοντας την πρόκριση στους "μπλάνκος", οι οποίοι κέρδισαν στον τελικό την Σταντ Ρενς 2-0 και πήραν το τέταρτο συνεχόμενο τρόπαιο στη διοργάνωση. Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στην τρίτη και καθοριστική συνάντηση:

Ρεάλ Μαδρίτης (Καρνίλια): Ντομίνγκεθ, Μίτσε, Σανταμαρία, Λέσμες, Ρουίθ, Θάραγα, Κοπά, Ματέος, Πούσκας, Ντι Στέφανο, Χέντο.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντάουτσικ): Πάθος, Ριβίγια, Καγιέχο, Μεντιόντο, Τσούθο, Καγιέχα, Μιγκέλ, Αγουστίν, Βαβά, Πεϊρό, Κόγιαρ.

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1 (23/4/1959)

Βίντεο: Ατλέτικο Μαδρίτης - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (7/5/1959)

4. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ vs ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (2013/14)

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Το όνειρο της décima είναι πραγματικότητα. Ο Ίκερ σηκώνει ψηλά το δέκατο Πρωταθλητριών της Ρεάλ Μαδρίτης (24/5/2014)

55 χρόνια μετά την τριπλή αναμέτρησή τους στο Πρωταθλητριών, ήρθε η στιγμή για τις δυο ομάδες της Μαδρίτης να τεθούν αντιμέτωπες και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και όχι σε οποιοδήποτε αγώνα, αλλά στον τελικό της περσινής διοργάνωσης. Η εκπληκτική πορεία της Ατλέτικο του Ντιέγο Σιμεόνε, που είχε ήδη κατακτήσει μια εβδομάδα νωρίτερα το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια και είχε αποκλείσει στην Ευρώπη κατά σειρά τις Μίλαν, Μπαρτσελόνα και Τσέλσι στα νοκ-άουτ, επιβραβεύτηκε με το εισιτήριο για τη Λισαβόνα. Απέναντί της βρήκε τη Ρεάλ, η οποία έφτασε στον τελικό, "διαλύοντας" το γερμανικό ποδόσφαιρο, αφού απέκλεισε διαδοχικά τις Σάλκε, Ντόρτμουντ και Μπάγερν.

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Η κεφαλιά του Γοδίν δεν έγραψε τελικά ιστορία για μερικά δευτερόλεπτα...

Το όνειρο πολλών χρόνων έγινε τελικά πραγματικότητα για τους "μερένγκες", οι οποίοι πρόσθεσαν το δέκατο τρόπαιο στη συλλογή τους και έγιναν η πρώτη ομάδα με διψήφιο αριθμό τίτλων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δυο κεφαλιές ήταν αυτές που έκριναν ουσιαστικά το παιχνίδι στον πρώτο τελικό του θεσμού με αντίπαλους δυο συλλόγους από την ίδια πόλη. Η Ατλέτικο προηγήθηκε με τον Γοδίν και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα κατακτούσε το πρώτο Πρωταθλητριών της ιστορίας της, ήρθε η κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος στην τελευταία φάση του 90λεπτου να φέρει το ματς στα ίσα.

Ατλέτικο vs Ρεάλ, η ιστορία

Αντίθετα, η κεφαλιά που πέρασε στην ιστορία, ήταν εκείνη του Σέρχιο Ράμος, με την οποία η Ρεάλ ισοφάρισε 1-1 στην τελευταία φάση του 90λεπτου

Στην παράταση οι "μερένγκες" έκαναν περίπατο απέναντι στην κατάκοπη Ατλέτι και με τέρματα των Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο κέρδισαν 4-1 μέσα σε ντελίριο των φιλάθλων τους.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κασίγιας, Καρμπαχάλ, Σέρχιο Ράμος, Βαράν, Κοεντράο (59' Μαρσέλο), Μόντριτς, Κεντίρα (59' Ίσκο), Ντι Μαρία, Μπέιλ, Μπενζεμά (79' Μοράτα), Ρονάλντο.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγο Σιμεόνε): Κουρτουά, Χουάνφραν, Μιράντα, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς (83' Αλντερβάιρελντ), Ραούλ Γκαρθία (66' Σόσα), Τιάγκο, Γκάμπι, Κόκε, Ντιέγκο Κόστα (9' Αντριάν), Βίγια.

Πηγές: As, Marca, uefa.com

Βίντεο: Highlights από τον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο (24/5/2014)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ