ΣΤΗΛΕΣ

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

Το ρηξικέλευθο εγχείρημα του Φρεντ Τίκελ που επισκέπτεται και τις 54 χώρες-μέλη της UEFA. Τι λέει στο Sport24.gr για το κίνητρο του, το ταξίδι στην Ελλάδα, τους Μήτρογλου, Κυρ. Παπαδόπουλο αλλά και το... Παγκρήτιο!

Ακόλουθοι της στρογγυλής θεάς. Ποδοσφαιρόφιλοι που αντιιμετωπίζουν το αγαπημένο τους άθλημα ως μυσταγωγία. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Κάποιοι εξ αυτών ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να παρακολουθήσουν δια ζώσης την αγαπημένη ομάδα τους.

Ο Φρεντ Τίκελ, υποστηρικτής της Λίβερπουλ εκπόνησε ένα μεγαλόπνοο πλάνο το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη εφαρμογή αποτελώντας ουσιαστικά το "El Dorado" κάθε οπαδού που σέβεται τον εαυτό του.

Όπως αποκαλύπτει στο Sport24.gr στόχος του είναι μέχρι το 2018 να επισκεφθεί και τις 54 χώρες-μέλη της UEFΑ παρακολουθώντας αγώνες σε καθεμιά εξ αυτών.

Ο Άγγλος ποδοσφαιρόφιλος εξήγησε ποιο ήταν το κίνητρο του για να ξεκινήσει μία ευρωπαϊκή οδύσσεια σε ποδοσφαιρικό στιλ.

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

"Στην Αγγλία υπάρχει το περίφημο '92 Club', τα μέλη του οποίου έχει επισκεφθεί και τα 92 γήπεδα όλων των επαγγελματικών κατηγοριών της χώρας.

Είχα μπει στον πειρασμό και εγώ να ενταχθώ στο club όμως το κόστος των τραίνων αλλά και των εισιτηρίων για ματς ακόμη και χαμηλότερων κατηγοριών θα ξεπερνούσε τις 10.000 λίρες.

Πέρα από αυτό όμως, πολλές πόλεις της Αγγλίας δεν είναι ωραίες και δεν θα άξιζε να τις επισκεφθώ. Έχοντας μεγαλώσει δίχως SKY ή καλωδιακή τηλεόραση, το ιταλικό ποδόσφαιρο και το Champions League αποτέλεσαν τις πρώτες εμπειρίες μου βλέποντας ωραία παιχνίδια.

Όταν επισκέφθηκα την Ρώμη τον Δεκέμβριο του 2012, έθεσα ως προτεραιότητα να παρακολουθήσω μία αναμέτρηση της Serie A εκπληρώνοντας ένα παιδικό όνειρο.

Βλέποντας την ατμόσφαιρα στα αγγλικά στάδια τόσο εντός, όσο και εκτός, να είναι υποτονική, το πάθος που κυρίευε τους οπαδούς στη Ρώμη ήταν αξιοσημείωτο.

Παρακολούθησα το δεύτερο ματς στην Ολλανδία, όπου βρισκόμουν για δουλειά, ενώ το τρίτο το συνδύασα με διακοπές στη Μάλτα.

Όταν όμως έκλεισα ένα ταξίδι για το Γκέτεμποργκ προκειμένου να παρακολουθήσω αγώνες του σουηδικού πρωταθλήματος συνειδητοποίησα πως ήμουν εθισμένος στο να ταξιδεύω στο εξωτερικό βλέποντας ποδόσφαιρο.

Με τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και τις προσφορές σε ξενοδοχεία, το να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι έγινε πιο απλό και εφικτό.

Έτσι αποφάσισα να θέσω ένα νέο στόχο παρακολουθώντας ένα ματς και στις 54 χώρες-μέλη της UEFA".

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

Ο Φρεντ Τίκελ μέχρι στιγμής έχει καλύψει περίπου το 1/6 του ρηξικέλευθου εγχειρήματος του.

"Μέχρι τώρα έχω επισκεφθεί 8 χώρες, όμως φιλοδοξώ να φτάσω τις 20 στο τέλος του 2014. Παντού υπάρχουν ιδιαιτερότητες κάτι άλλωστε που αντιπροσωπεύει την εκάστοτε χώρα.

Από το να σχολιάζω την ποιότητα της αναμέτρησης ή να γράφω κριτική για παίκτες που δεν ξέρω καν, προτιμώ να περιγράφω την εμπειρία του να είσαι οπαδός και τις εντυπώσεις μου για το ποδόσφαιρο στη χώρα που βρίσκομαι.

Τα ματς στην Μάλτα και την Σλοβακία διεξήχθησαν ανάμεσα σε λιγοστούς θεατές. Αντίθετα στα υπόλοιπα παιχνίδια που παρακολούθησα υπήρχε πολύς κόσμος.

Τα κορεό και τα πυροτεχνήματα των Ultras, αναμφίβολα αποτέλεσαν highlights. Τα πυροτεχνήματα στη Ρώμη, η σημαία που ανέμιζε στη Βιέννη ή ακόμα και οι φιλοξενούμενοι οπαδοί της ομάδας στην Πράγα που έκαιγαν τα κασκόλ των γηπεδούχων δείχνει την λαγνεία που υπάρχει για ποδόσφαιρo και διασκέδαση.

Επίσης πρέπει να αναφέρω πως μεταξύ άλλων απολάμβανα το να καπνίζω και να πίνω μπίρες στα στάδια. Και τα δύο όσο θυμάμαι την χώρα μου απαγορεύονται.

Ο Άγγλος ταξιδιώτης υπολογίζει πως θα εκπληρώσει το ποδοσφαιρικό του όνειρο σε περίπου τέσσερα χρόνια. "Ελπίζω να ολοκληρώσω το πλάνο μου το 2018, παρότι μπορεί να τραβήξει και λίγο παραπάνω.

Είναι εύκολο να επισκεφθείς τις χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Έτσι σκοπεύω να ταξιδέψω σε μία χώρα κάθε μήνα.

Βέβαια υπάρχουν και χώρες όπως το Καζακστάν, το Ισραήλ και τα Νησιά Φερόε όπου τα ταξίδια είναι δαπανηρά και το κάθε ταξίδι θα έπρεπε να γινόταν κάθε τρεις μήνες.

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

Ο... Φιλέας Φογκ του ποδοσφαίρου σχεδιάζει να έρθει στην Ελλάδα το 2015.

"Κοιτάζω να έρθω στην Ελλάδα το 2015 προκειμένου να παρακολουθήσω ένα ματς, ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή θα επισκεφθώ επίσης Αλβανία και FYROM.

Θα ήθελα πολύ να παρακολουθήσω το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό όπου υπάρχει τεράστια αντιπαλότητα.

Βέβαια θα είχα ενοχές αν παρακολουθούσα ένα ματς όπου αμέτρητοι Αθηναίοι και θα είχαν μεγαλύτερη επιθυμία αλλά και δικαιωματικά θα πρέπει να βρίσκονται εκεί περισσότερο από μένα.

Αν δεν τα καταφέρω θα ήθελα να δω άλλη ομάδα. Ίσως την ΑΕΚ. Παρά τις πρόσφατες ατυχίες της, αξίζει μία επίσκεψη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ακόμη μία επιλογή μπορεί να αποτελέσει ο Εργοτέλης στο νησί της Κρήτης, όπου το "Παγκρήτιο", είναι ασυνήθιστο λόγω της κοντινής απόστασης του από την θάλασσα".

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

Ο Φρεντ Τίκελ είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Οι γνώσεις του για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μόνο αμελητέες δεν θεωρούνται

Κυργιάκος, Σαμαράς, Κυριάκος Παπαδόπουλος και Μήτρογλου είναι κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια.

"Ως οπαδός της Λίβερπουλ ήμουν θιασώτης του Σωτήρη Κυργιάκου. Έγινα οπαδός του όταν ήρθε στο Άνφιλντ. Επίσης υπήρχαν φήμες για τον νεαρό Κυριάκο Παπαδόπουλο, έναν παίκτη που επίσης θαυμάζω, όμως οι σοβαροί τραυματισμοί του στο γόνατο είχαν ως συνέπεια να μπλοκάρει η μεταγραφή.

Ο Σαμαράς είναι επίσης γνωστό όνομα από την θητεία του στην Μάντσεστερ Σίτι αλλά και την μεταγενέστερη καριέρα του στη Σέλτικ, ενώ ο Κώστας Μήτρογλου απασχολούσε πολλές αγγλικές ομάδες.

Βέβαια, η μεγαλύτερη επιτυχία της Ελλάδας ήταν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι "Big three" της Αθήνας είναι πολύ γνωστοί εδώ ενώ κάποιοι Άγγλοι οπαδοί γνωρίζουν και τον ΠΑΟΚ.

Ομάδες εκτός Ισπανίας, Γερμανίας και Ιταλίας είναι γνωστές μόνο αν έχουν πάρει μέρος σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 'Ετσι μικρότεροι σύλλογοι από την Πορτογαλία ή την Ελλάδα δεν είναι ευρύτερα γνωστοί".

Ποδοσφαιρικό ταξίδι στις 54 χώρες της UEFA

Ο Βρετανός λάτρης του ποδοσφαίρου αναφέρθηκε και στις χώρες που αδημονεί να επισκεφθεί.

"Η Ουκρανία είναι το μέρος που ανυπομονώ να πάω καθώς η καταγωγή της μητέρας μου είναι από εκεί και έχω πολλούς συγγενείς προκειμένου να παρακολουθήσω μαζί τους αγώνες.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και κρατίδια όπως το Σαν Μαρίνο, η Ανδόρα και το Λιχτενστάιν όπου μπορείς να ζήσεις περιπέτειες όπως και άλλες χώρες. Για παράδειγμα Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Αρμενία.

Η Λευκορωσία είναι η τελευταία η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης, ενώ συναρπαστικό θα είναι και το Μαυροβούνιο, όπου διεξάγεται το νεότερο πρωτάθλημα της Γηραίας ηπείρου".

Ο Φρεντ Τίκελ δημοσιεύει τις ποδοσφαιρικές εμπειρίες που βιώνει στις χώρες της Ευρώπης στην ιστοσελίδα backpagefootball.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο σκοπεύει να πράξει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Peter Robert Casey.

Όπως αποκάλυψε στο NBA Greece θα ταξιδέψει σε διάστημα 30 ημερών στα 29 γήπεδα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και να παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα εντός έδρας ματς κάθε ομάδας του ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ