ΣΤΗΛΕΣ

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

Ο γνωστός Σουηδός σκάουτερ Πέλε Άντερσον με θητεία σε Τσέλσι και Ολυμπιακό αποκάλυψε στο Sport24.gr τα ταξίδια που έκανε στον Σβορώνο Κατερίνης για χάρη του Κυριάκου Παπαδόπουλου, οι εισηγήσεις του στην ομάδα του Μουρίνιο για τους Νίνη και... Καραγκούνη, το σκάουτινγκ στον Μήτρογλου, τα εγκώμια του για τον Έλληνα της Μπαρτσελόνα, Γιώργο Σπανουδάκη και η άγνοια για Αζάρ στον Ολυμπιακό.

Ατελείωτες ώρες σε παγωμένες εξέδρες, σημειώσεις δεκάδων σελίδων, ταξίδια, ευτράπελα, κουρασμένα μάτια, ανταλλαγή email.

Η αναζήτηση για τον επόμενο Μέσι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Το σκάουτινγκ εξελίσσεται.

Στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα η παρακολούθηση παικτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, στο εξωτερικό ωστόσο και δη σε καταξιωμένους συλλόγους δεν νοείται η μη στελέχωση σχετικού τμήματος.

Ο Σουηδός Πέλε Άντερσον αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση. Ως υπεύθυνος σκάουτινγκ της Τσέλσι (2005-2008) στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Ρουμανία, ΦΥΡΟΜ, Ρουμανία κτλ.) όργωνε την χώρα μας προκειμένου να ανακαλύψει “λαβράκια”.

Αν και Σκανδιναβός ο Άντερσον θεωρείται άριστος γνώστης της ελληνικού ποδοσφαίρου με γνώσεις που θα ζήλευαν ακόμη και τεχνικοί της Super League.

Για ένα φεγγάρι συνεργάστηκε και με τον Ολυμπιακό (2009) ενώ διετέλεσε σκάουτερ και για λογαριασμό της Μπρόντμπι.

Ο Πέλε Άντερσον, του οποίου η σύζυγος είναι Ελληνίδα αποκάλυψε στο Sport24.gr άγνωστες ιστορίες από την εποχή που ταξίδευε μέχρι τον Σβορώνο Κατερίνης για να παρακολουθήσει εν δράσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

Αναφέρει πως εισηγήθηκε στην Τσέλσι την απόκτηση των Νίνη και... Καραγκούνη ενώ καταλήγει πως ο Γιώργος Σπανουδάκης της Μπαρτσελόνα είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα απασχολήσει στο μέλλον τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο.

Το πιο "καυτό" όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην παρούσα φάση είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Ο Σουηδός σκάουτερ ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του φορ του Ολυμπιακού.

“Νομίζω παρουσιάζει ενδιαφέρον η περίπτωση του Κώστα Μήτρογλου. Τον θυμάμαι την εποχή που βρισκόταν στις ακαδημίες της Γκλάνμπαχ, προτού μεταπηδήσει στον Ολυμπιακό.

Τον είχα παρακολουθήσει. Ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Πλέον έχει αποκτήσει την εμπειρία ενώ βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να πάρει μεταγραφή. Θυμάμαι που τον είχε παραχωρήσει ο Ολυμπιακός δανεικό στον Πανιώνιο και σκόραρε.

Παίζει εξαιρετικά και δικαιολογημένα γίνεται τόσος θόρυβος γύρω από το όνομα του. Ναι, πιστεύω μπορεί να αγωνιστεί σε ομάδα που μετέχει σε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Θα του ταίριαζε η Μπουντεσλίγκα”.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίθει από ταλέντα σύμφωνα με τον πρώην σκάουτερ της Τσέλσι.

“Από τους παίκτες που έχω παρακολουθήσει και ασχοληθεί από το ξεκίνημα τους ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Πλέον υπάρχουν πολλά ταλέντα της γενιάς του '96 ή του 98' όμως για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να τους ελέγξω όλους. Πάντως το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή την εποχή διαθέτει πολλούς νέους παίκτες με προοπτική εξέλιξης”.

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

Ο Πέλε Άντερσον πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ανέλαβε χρέη σκάουτερ του Ολυμπιακού αναφορικά με την αγορά της Σκανδιναβίας.

Είναι κάπως περίεργο γιατί στην αρχή υπήρχε ενθουσιασμός και είχα καλή επικοινωνία με την ομάδα. Στην πορεία δεν ξέρω τι συνέβη. Άλλαξαν βέβαια πολλά πρόσωπα στον σύλλογο. Ήρθε νέος προπονητής και σημειώθηκαν αλλαγές”.

Εκείνη την εποχή μάλιστα είχε γραφτεί πως ο Ολυμπιακός παρακολουθούσε τον νυν άσο της Τσέλσι, Εντέν Αζάρ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Λιλ.

Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Ίσως δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου γιατί δεν ήμουν υπεύθυνος για Βέλγους ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός συνεργαζόταν με άλλον σκάουτερ εκείνη την εποχή. Ίσως ήταν ο Βερμιούλεν, ο οποίος είχε επαφές με Βέλγους ποδοσφαιριστές. Ενδεχομένως και μετον Αζάρ. Προσωπικά δεν το γνωρίζω”.

Ο Πέλε Άντερσον μίλησε στο Sport24.gr για τη συνεργασία του με τον Μουρίνιο, κάνοντας ωστόσο ειδική μνεία στον πρώην τεχνικό διευθυντής της Τσέλσι, Φρανκ Άρνεσεν.

Συνεργάστηκα για τέσσερα χρόνια με την Τσέλσι ως σκάουτερ. Υπήρχε επικοινωνία και με τους προπονητές. Τον Μουρίνιο, τον Σκολάρι και τον Γκραντ όμως περισσότερο συνεργαζόμουν με τον Φρανκ Άρνεσεν που ήταν αθλητικός διευθυντής στην ομάδα και στη συνέχεια πήγε στο Αμβούργο. Είναι φίλος μου και ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο είχα περισσότερη επαφή λόγω του ρόλου του”.

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

Από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που παρακολουθούσε ο Σκανδιναβός σκάουτερ ξεχωρίζει τον Σωτήρη Νίνη, τον οποίο είχε προτείνει στην Τσέλσι.

“Ο αγαπημένος μου νέος Έλληνας ποδοσφαιριστής ήταν ο Νίνης. Θυμάμαι τον είχα παρακολουθήσει σε ένα φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη σε προπονητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού και ήταν φανταστικός. Τρομερή τεχνική.

Ενδιαφέρθηκε η Τσέλσι για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρακολουθούσε την εξέλιξη του. Τον είχα προτείνει στον σύλλογο, όμως υπήρξαν ενστάσεις για το αν θα μπορούσε να ταιριάξει στο αγγλικό στιλ ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός του πρότεινε πενταετές συμβόλαιο και το θέμα δεν προχώρησε.

Ξέρω πως τώρα αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ, κάτι που είναι καλό για να δώσει ξανά ώθηση στην καριέρα του γιατί ίσως δεν είχε την πρόοδο που περιμέναμε".

Ο Πέλε Άντερσεν ταξίδευε με το αυτοκίνητο του μέχρι τον Σβορώνο Πιερίας προκειμένου να παρακολουθήσει δια ζώσης τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

“Θυμάμαι οδηγούσε το αυτοκίνητο μου με προορισμό τον Σβορώνο στην Πιερία. Είναι φοβερό αλλά ταξίδευα στον Όλυμπο προκειμένου να παρακολουθήσω αγώνες σε αυτό το τραγικό πρωτάθλημα, της 5ης κατηγορίας αφού εκεί αγωνιζόταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Ήταν τεράστιο ταλέντο με μεγάλη ποιότητα. Έδωσα μάχη στην Τσέλσι για να τον αποκτήσει. Πολέμησα κυριολεκτικά. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μου αρέσει. Στην ομάδα έκριναν πως δεν ήταν αρκετά καλός για αυτό το επίπεδο.

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

Τελικά τον απέκτησε ο Ολυμπιακός για να πάρει μεταγραφή στη συνέχεια στην Σάλκε. Ξέρω πως αντιμετώπισε κάποιους τραυματισμούς αλλά πιστεύω θα επιστρέψει ξανά στο επίπεδο που βρισκόταν”.

Εκτός από εκκολαπτόμενους αστέρες, ο πρώην συνεργάτης της Τσέλσι εισηγήθηκε την απόκτηση και καταξιωμένων ποδοσφαιριστών όπως ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης.

Δεν ήμουν υπεύθυνος σκάουτινγκ μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες βαλκανικές χώρες. Έτσι δεν πρότεινα μόνο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές αλλά και πιο έμπειρους με συμμετοχές στην εθνική ομάδα αλλά και τα Κύπελλα Ευρώπης.

Για παράδειγμα η Τσέλσι έψαχνε “ρεζέρβες” στον χώρο του κέντρου αφού λόγω του βεβαρημένου αγωνιστικού προγράμματος στην Αγγλία χρειαζόταν και άλλους ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα είχα προτείνει τον Γιώργο Καραγκούνη”.

Ο Γιανουζάι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί ένα από τα next big things του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Πέλε Άντερσον ωστόσο θεωρεί πως είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις.

“Είναι δύσκολο να προβλέψω ποιος θα είναι ο επόμενος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής που θα κάνει την διαφορά. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και βασίζεται πολύ στην τεχνική και την ταχύτητα.

Για παράδειγμα αυτή την εποχή βλέπω πως στην εθνική U-17 της Σουηδίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Ντουμπάι διαθέτει πολλούς ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές. Για τον Γιανουζάι είναι δύσκολο να προβλέψεις που θα φτάσει. Ένας είναι ο Μέσι και ένας ο Ιμπραχίμοβιτς για παράδειγμα. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις παικτών”.

"Έτοιμος για μεγάλο πρωτάθλημα ο Μήτρογλου"

Ο γνωστός ανιχνευτής ταλέντων ξεχωρίζει τον ελληνικής καταγωγής, Γιώργο Σπανουδάκη εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα παιδί που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Υπάρχει ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που ανήκει στις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για τον Γιώργο Σπανουδάκη. Ουσιαστικά είναι Έλληνας, γερμανικής καταγωγής με παρουσία στις μικρές ηλικίες της εθνικής Γερμανίας. Τον έχω παρακολουθήσει και είναι πολύ καλός.

Είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να μας απασχολήσει στο μέλλον. Επίσης γνωρίζω και τον Τζέιμς Ευμορφίδη του Άγιαξ”.

Ο Πέλε Άντερσον δηλώνει μέσω του Sport24.gr, ανοικτός να βοηθήσει με τις γνώσεις του γύρω από το σκάουτινγκ, όποια ελληνική ομάδα του το ζητήσει. Άλλωστε δεν κρύβει την αγάπη του για την χώρα μας.

“Είμαι πάντα ανοικτός σε συνεργασίες με ελληνικές ομάδες. Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω για οτιδήποτε χρειάζονται αναφορικά με ποδοσφαιριστές από την Βόρεια Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα είναι ένας μεγάλος σύλλογος και το Καραϊσκάκη ένα γήπεδο με εκπληκτική ατμόσφαιρα. Έχω φίλους στην Ελλάδα, άλλωστε η σύζυγος μου είναι Ελληνίδα και περνάω πάντα καλά στη χώρα σας.

Μάλιστα μου είχε ζητηθεί να βοηθήσω την ΑΕΚ όταν ήταν στην ομάδα ο Άρναρ Γκρέταρσον με τον οποίο είμαστε φίλοι. Προσπαθώ πάντα να διατηρώ την επαφή μου με την Ελλάδα και είμαι πάντα πρόθυμος να βοηθήσω”.

Δείτε εν δράσει τον Έλληνα Μέσι της Μπαρτσελόνα, Γιώργο Σπανουδάκη για τον οποίο μίλησε ο Πέλε Άντερσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ