OPINIONS

Τα δεδομένα πριν τον πρώτο τελικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Τα δεδομένα πριν τον πρώτο τελικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τα δεδομένα του τελικού Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και στέκεται στην αντιμετώπιση των Σπανούλη-Διαμαντίδη, στη μη ετοιμότητα του Λο, στις προσθήκες των "πρασίνων" και στην κόντρα των δύο "αιωνίων" στο σημαντικό κομμάτι του ρυθμού.

Ο πρώτος τελικός είναι προ των πυλών και η ιστορία έχει ως εξής: ο Ολυμπιακός με το πλεονέκτημα έδρας προσπαθεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του και ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει να πάρει αυτό που χρειάζεται: μια εκτός έδρας νίκη. Από τότε που οι δύο ομάδες έπαιξαν για το κύπελλο και το πρωτάθλημα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες -όπως κάθε φορά- είναι τελείως διαφορετικές.

Ποια είναι τα δεδομένα για αυτό το πρώτο παιχνίδι;

  • Ο Ολυμπιακός έπιασε... κόκκινο στο φάιναλ-φορ και από τότε έριξε τους ρυθμούς του. Στα πλέι-οφ έπαιζε όσο χρειαζόταν, κάνοντας ουσιαστικά το καλύτερο του παιχνίδι στο Ρέθυμνο. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πάτησε γκάζι στα ματς του ΟΑΚΑ, αλλά δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στη Νέα Σμύρνη.
  • Ο Παναθηναϊκός έχει προσθέσει δύο καινούργιους παίκτες στο ρόστερ του και χρειάστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τους εντάξει στη φιλοσοφία του. Ειδικά ο Κάρι αποτελεί μια σημαντική προσθήκη για την επιθετική ισορροπία της ομάδας, καθώς σουτάρει καλά και δημιουργεί στο πικ-εν-ρολ, παίρνοντας σημαντικό βάρος από τις πλάτες του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Γκουίν από την άλλη θα είναι ένας φόργουορντ που θα "ανοίγει" το γήπεδο, αν και δύσκολα θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής.
  • Οι τελικοί είναι θέμα ρυθμού. Πρόκειται για δύο ομάδες με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός αρέσκεται να βγάλει ενέργεια, να σπρώχνει τη μπάλα στον αιφνιδιασμό και να χτυπάει νωρίτερα στην επίθεση του, εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που παίρνει ελάχιστους πόντους στο transition, πάει σε πιο αργό τέμπο και θέλει να ελέγχει το ρυθμό και τις κατοχές. Οι "αιώνιοι" θα προσπαθήσουν να κάνουν το... παιχνίδι τους, αλλά τελικά ένας μόνο θα τα καταφέρει.
  • Ένα όπλο του Παναθηναϊκού σε αυτή την προσπάθεια είναι το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Ο κύριος εκφραστής του είναι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο "Σόφο" αλλάζει το παιχνίδι είτε θετικά, είτε αρνητικά, οπότε το πως θα παρουσιαστεί είναι πάντα ένα σημαντικό ζήτημα. Άλλωστε η τακτική που θα ακολουθήσει και ο Ολυμπιακός απέναντι του, αλλάζει και την εικόνα του παιχνιδιού.
  • Η απουσία του Λο από τις προπονήσεις όλης της εβδομάδας, με τον Αμερικανό να μην είναι έτοιμος για ένα τέτοιο παιχνίδι, αφήνει ένα κενό στην περιφέρεια του Ολυμπιακού. Πρόκειται άλλωστε για το βαρόμετρο των "ερυθρολεύκων", τον παίκτη που μαρκάρει τον καλύτερο περιφερειακό του αντιπάλου, δημιουργεί ρήγματα και έχει προσωπικότητα. Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στον Σλούκα (όπως έγινε κατά τη διάρκεια της σεζόν σε αντίστοιχη φάση), ενώ χρόνο αναμένεται να πάρει και ο Κατσίβελης που παίζει αρκετά καλά στα τελευταία παιχνίδια και μπορεί να βγάλει ενέργεια, έχοντας παράλληλα την πολυτέλεια να κάνει φάουλ και να πιέσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
  • Σπανούλης vs Διαμαντίδης. Οι δύο παίκτες αποτελούν τους πρώτους στόχους για την αντίπαλη άμυνα, οπότε η δική τους απόδοση θα κρίνει πολλά. Θα διατηρήσουν οι δύο προπονητές την ίδια τακτική που είχαν και στα πρώτα ματς της χρονιάς; Ο Ολυμπιακός θέλει να αναγκάσει τον Διαμαντίδη να σκοράρει, προσπαθώντας έτσι να του "πάρει" ενέργεια. Περιορίζει τα πικ-εν-ρολ σε παιχνίδι δύο παικτών, καθώς προτεραιότητα του κόουτς Μπαρτζώκα είναι να βγάλει εκτός ρυθμού τους σουτέρ του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι" από την άλλη προσπαθούν να αναχαιτίσουν με διαφορετικό τρόπο τον Σπανούλη: όλοι οι παίκτες προσπαθούν να του κλείσουν τους διαδρόμους και να τον αναγκάσουν να κάνει περισσότερες ντρίμπλες από ότι συνήθως.

Οι δύο αυτοί δημιουργοί έχουν τα "κλειδιά" των ομάδων του και η δική τους προσφορά είναι σημαντική. Το ίδιο ισχύει, όμως και για τις εναλλακτικές λύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι, δηλαδή τον Σλούκα από τη μια και τον Κάρι (πλέον) από την άλλη.

Ναι μεν οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά, αλλά από την τελευταία φορά που βρέθηκαν (για το κύπελλο και το πρωτάθλημα) έχει περάσει αρκετός χρόνος. Και ημερολογιακά και ουσιαστικά, δεδομένων των αλλαγών στο ρόστερ και τα αποτελέσματα της Ευρωλίγκας (που γέμισαν αυτοπεποίθηση τον Ολυμπιακό). Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι δύο προπονητές ενδεχομένως να ετοιμάζουν και κάτι διαφορετικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι, που όπως συνηθίζεται να λέγεται "είναι τελείως διαφορετικό από τα άλλα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ