OPINIONS

Τα 6 σημεία του ντέρμπι

Τα 6 σημεία του ντέρμπι
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τους 6 παράγοντες που καθόρισαν τον νικητή του ντέρμπι και υπογραμμίζει λέξεις-κλειδιά όπως post-up, φρεσκάδα και δημιουργία.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής ενός παιχνιδιού στο οποίο μόνο η μια ομαδα είχε πράγματα να χάσει. Ακριβώς. Αυτή η ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός, που τελικά έφτασε στη νίκη, η οποία ήταν καθαρή όπως εξελίχθηκε το ματς. Ουσιαστικά η αναμέτρηση κρίθηκε στην τρίτη περίοδο, όταν οι "ερυθρόλευκοι" πήραν μια σημαντική διαφορά την οποία διαχειρίστηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο φτάνοντας στη νίκη, έστω κι αν δεν πέτυχαν καλάθι εντός πεδιάς στα τελευταία 6 λεπτά.

Όσο για τα ενδιαφεροντα σημεία που έκριναν την αναμέτρηση;

Η φρεσκάδα: ο Ολυμπιακός είχε μεν τον παίκτη που αγωνίστηκε περισσότερο στο ντέρμπι, αλλά από την άλλη αποδείχτηκε πιο φρέσκος. Την ώρα που οι Γιάνκοβιτς (17), Διαμαντίδης (16) και Σλότερ (15) έπαιξαν πολύ στο πρώτο ημίχρονο και παρουσιάστηκαν κουρασμένοι στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός με βαθύτερο rotation φάνηκε να έχει πιο φρεσκια πόδια στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Για του λόγου το αληθές ο Παναθηναϊκός έπαιξε με 9 παίκτες ουσιαστικά αφού οι Μπλουμς, Ράιτ είχαν μικρό χρόνο συμμετοχής και ο Χαραλαμπόπουλος δεν αγωνίστηκε καθόλου. Παράλληλα στο κρίσιμο τρίτο δεκάλεπτο όταν ο Ολυμπιακός ξέφυγε στο σκορ, ο Παναθηναικός παρουσιάστηκε χωρίς ενέργεια, υποχρεώνοντας τον Ιβάνοβιτς να κάνει μαζεμένες αλλαγές (και να καθίσει στον πάγκο τους τρεις παίκτες που προαναφέρθηκαν).

Ο παράγοντας Ντάρντεν: Ο Τρεμέλ Ντάρντεν έλειψε πού από τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι του κυπέλλου, κυρίως επειδή είναι ένας πολύ καλός αμυντικός στη μπάλα. Εξού και η αποστολή του να μαρκάρει τον Δημητρη Διαμαντίδη. Η παρουσία ενός ακόμη stop-defender λύνει τα χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου σε οτι αφορά την περιφερειακή άμυνα. Παράλληλα είχε 13 πόντους ευστοχώντας στα σουτ που ήταν αμαρκάριστος, ενώ παράλληλα έδωσε λύσεις και από το post.

Ο περιορισμός του Διαμαντίδη: ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλή δουλειά στο να σταματήσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ειδικά ως το διάστημα που βρέθηκε να προηγείται με 13 πόντους. Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" είχε 7 πόντους με 5 σουτ και μόλις 3 ασίστ, μένοντας για το πρώτο διάστημα του αγώνα χωρίς τελική πάσα. Η άμυνα με αλλαγές υποχρέωνε τον 34χρονο γκαρντ να μη βρίσκει ανοιχτούς συμπαίκτες, αλλά να πρέπει να επιτεθεί ο ίδιος σε συνθηκες 1on1 απέναντι σε ψηλούς, κάτι που ως γνωστόν δεν είναι το αγαπημένο του.

Το αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός να αποφύγει τις πολλές καταστάσεις pick-n-roll και αντίθετα να επιτεθεί με καταστάσεις σκριν μακριά από τη μπάλα, που χάρισαν πόντους στον Έι Τζέι Σλότερ. Την επιτυχία σε αυτή την αμυντική αποστολή δεν την πιστώνεται μόνο ο Ντάρντεν και ο Μάντζαρης που είχαν αναλάβει το μαρκάρισμα, αλλά και οι ψηλοί του Ολυμπιακού που έκαναν πολύ καλή δουλειά.

Το inside game: Οι "πράσινοι" δεν απέκτησαν σημείο αναφοράς μες στη ρακέτα λόγω του Μπατίστα, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του δεν έχει βρει ρυθμό. Αντίθετα είχαν για αιχμή του δόρατος τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, που έκανε -όπως και πέρσι- ένα πολύ καλό παιχνίδι στο ΣΕΦ. Όταν είναι σε καλή ημέρα ο Μαυροκεφαλίδης δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ στην ομάδα του, καθώς γίνεται ένα εν δυνάμει μις-ματς, εκτελώντας είτε με σουτ από μέση απόσταση (όταν οι αντίπαλοι μένουν μέσα), είτε με πλάτη στο καλάθι. Ετσι έγινε και σήμερα με αποτέλεσμα τους 15 πόντους του και τα 12 ριμπάουντ.

Ο καλός Σπανούλης: Ο Βασίλης Σπανούλης βρήκε από την αρχή τα "ρήγματα" στην ρακέτα του Παναθηναϊκού και αυτό είναι πάντα ένα καλό σημάδι για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό. Κέρδισε φάουλ, τέλειωσε φάσεις, μοίρασε ασίστ και βρήκε και μακρινά σουτ, ολοκληρώνοντας ένα μεστό παιχνίδι με 20 πόντους και αρκετά καλά ποσοστά. Έπαιξε ρόλο βέβαια ότι απέναντι του έβρισκε χειρότερους αμυντικούς στα πόδια, όπως ο Μαυροκεφαλίδης και ο Μπατίστα, αλλά όχι ο Τζέιμς Γκιστ ή ο Αντώνης Φώτσης.

Το παιχνίδι στο post: Ειδικά στο 2ο ημίχρονο ο Ολυμπιακός προσανατολίστηκε σε ένα παιχνίδι δημιουργίας από το low-post. Το έκανε με περιφερειακούς (τον Ντάρντεν, ακόμη και τον Μάντζαρη απέναντι στον Σλότερ), το έκανε και με τον Γιώργο Πρίντεζη, που μπορεί να έπαιξε λίγο, αλλά άφησε το στίγμα του. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον χρησιμοποίησε ακόμη και ως σέντερ (στην επίθεση), βάζοντας τη μπάλα στα χέρια του είτε απευθείας, είτε σε συνθήκες μις-ματς μετά από αλλαγή, κάτι που είχε αποτέλεσμα. Για αυτό και το σημαντικότερο νούμερο στην στατιστική του διεθνούς φόργουορντ ήταν τα κερδισμένα φάουλ (3).

Γενικότερα ο Ολυμπιακός πήγε σε ένα παιχνίδι που είχε περισσότερες επαφές και κερδισμένα φάουλ. Προσπάθησε να κάνει μεγαλύτερη φθορά στον αντίπαλο του. Και αυτό μαζί με το παιχνίδι των κατοχών (ριμπάουντ-λάθη) είναι τα σημαντικότερα βήματα για ένα ντέρμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ