OPINIONS

Μπάλα είναι και ρολάρει

Μπάλα είναι και ρολάρει
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος εξηγεί τις "μεταμορφώσεις" στο δεύτερο ημίχρονο, παρουσιάζει τον παίκτη-κλειδί και στέκεται στο πιο σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου μπάσκετ.

Το να κερδίσει το κύπελλο ο Παναθηναϊκός ήταν το αναμενόμενο πριν την έναρξη του αγώνα. Το να τελειώσει όμως τον τελικό με τους Παππά-Γιάνκοβιτς-Χαραλαμπόπουλο στο παρκέ κι ενώ το ημίχρονο ήταν 40-40, αυτό ήταν αναπάντεχο.

Κι όμως. Οι "πράσινοι" κατάφεραν να μετατρέψουν το ντέρμπι των πρώτων 20 λεπτών σε μια παράσταση για ένα ρόλο μέσα σε λίγες μόνο φάσεις. Στα μισά της τρίτης περιόδου η διαφορά ήταν στους 11 πόντους και από εκεί πήρε γρήγορα μεγαλύτερες διαστάσεις. Αποτέλεσμα κυρίως του επιμέρους σκορ 35-7 του συγκεκριμένου δεκαλέπτου.

Τι άλλαξε; Καταρχήν η άμυνα των "πρασίνων", ειδικά στο pick-n-roll. Ο Στεφάν Λάσμε που έπαιξε λίγο -χωρίς μάλιστα να κάνει αισθητή την παρουσία του- επανήλθε στο "5" και έδωσε λύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτό ήταν το "αγκάθι" για την ομάδα του Πεδουλάκη στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο έγινε εντονότερο λόγω της απουσίας του Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός έλειψε κυρίως ως... αλλαγή του Λάσμε στο "5". Εκεί φάνηκε το κενό του, καθώς με τον Γκαμπονέζο εκτός οι Μπατίστ-Μαυροκεφαλίδης είχαν αμυντικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι "κέρδιζαν" φάσεις στην επίθεση.

Είναι μια τρανή απόδειξη της σημασίας της pick-n-roll άμυνας στο σύγχρονο μπάσκετ. Εξηγεί πολλά για την κυριαρχία των ευκίνητων ψηλών στο σύγχρονο μπάσκετ (Σλότερ, Χάινς, Λάσμε, Ντάνστον, Ντόρσι), την οποία είδαμε και σε ένα άλλο γήπεδο, αυτό της Μάλαγα. Στον τελικό του Copa Del Rey ο Τσάβι Πασκουάλ άφησε στον πάγκο στα τελευταία λεπτά τον καλύτερο παίκτης της ομάδας του, τον Άντε Τόμιτς, για να εξουδετερώσει τα pick-n-roll της Ρεάλ με τον Ντόρσι, επιλογή που τον δικαίωσε με την ανατροπή στο φινάλε. Άλλη μια επιβεβαίωση του συγκεκριμένου κομματιού, που ουσιαστικά έκρινε και τον δικό μας τελικό.

Ψυχολογικό κλακάζ

Πέρα από αυτό οι παίκτες του Άρη επιβεβαίωσαν το νεανικό του χαρακτήρα τους. Στο πρώτο ημίχρονο ξεκίνησαν με εύστοχα σουτ, εκμεταλλεύτηκαν το γρήγορο τέμπο που τους ταιριάζει και κάπως έτσι έχτισαν την αυτοπεποίθηση τους. Στα πρώτα 20 λεπτά έδειχναν σαν μια ομάδα που δεν... γίνεται να χάσει. Στην επανάληψη, όμως, τα γρήγορα σουτ του Παναθηναϊκού και το πρώτο ουσιαστικά προβάδισμα των "πρασίνων" τους έκοψαν τα πόδια. Βλέποντας το ένα σουτ μετά το άλλο να καταλήγει στο σίδερο, η ψυχολογία τους κλονίστηκε σε τέτοιο βαθμό που έφτασαν να σκοράρουν 15 μόλις πόντους σε ένα ολόκληρο ημίχρονο.

Κι όλα αυτά ενώ ο Μίλαν Μίνιτς είχε κάνει rotation στο πρώτο μέρος, μοιράζοντας το χρόνο συμμετοχής. Λογάριαζε, όμως, χωρίς την εμπειρία των παικτών του Παναθηναικού που παρουσίασαν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο μετά το ημίχρονο.

Το θετικό για τους "πράσινους" πέρα φυσικά από το κύπελλο, είναι το γεγονός ότι στο τέλος ο Αργύρης Πεδουλάκης κατάφερε να ξεκουράσει τους βασικούς του παίκτες και να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής. Σημαντικό από τη στιγμή που ακολουθεί ένα δύσκολο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, με αντίπαλο την Μάλαγα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ