OPINIONS

Η ανάλυση της κλήρωσης του Top-16

Η ανάλυση της κλήρωσης του Top-16

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τα δεδομένα που αφορούν την κλήρωση του Top-16 και τα κριτήρια που κάνουν μια κλήρωση εύκολη ή δύσκολη. Πως κρίνεται, λοιπόν, αυτή για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό;

"Εύκολη", "δύσκολη", "βατή", "στο χέρι τους". Και έρχεται και το "ο καλός Παναθηναϊκός/Ολυμπιακός περνάει" να ισοπεδώσει με το άρμα των κλισέ ότι στεκόταν όρθιο, θυμίζοντας τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και το "ο διαβασμένος γράφει". Η αλήθεια είναι ότι τα προγνωστικά για το Top-16 είναι πιο δύσκολα κι από τα ίδια τα παιχνίδια.

Αφενός το σύστημα διεξαγωγής κι αφετέρου το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει οι πραγματικά καλές ομάδες της διοργάνωσης, συνθλίβουν συνήθως τις αναλύσεις και τις προβλέψεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο πρωτάθλημα στο οποίο μια κακή εντός έδρας ήττα μπορεί να καταστρέψει την -καλή ενδεχομένως- εικόνα που είχε μια ομάδα στην κανονική περίοδο. Το ίδιο κι από την ανάποδη: ένα μεγάλο διπλό μπορεί να φέρει μια ομάδα που τρέκλιζε στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Και τα παραδείγματα εκπλήξεων πολλά: ο Παναθηναϊκός έχει περάσει ως πρώτος στον όμιλο με τρεις νίκες παρότι ξεκίνησε με 0-3 κι η ΑΕΚ (με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο) είχε αποκλειστεί με ρεκόρ 4-2! Οπότε εκφυλίζοντας την γνωστή αμερικάνικη ρήση "when μπάσκετ talks, προγνωστικά walks". Έτσι είναι, για να μη θυμίσω τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, αποκλείστηκε από το Top-16 το 2010 σε ένα γκρουπ με η Μπαρτσελόνα, το Μαρούσι και την Παρτίζαν.

Στο θέμα, όμως... Πως μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή κλήρωση-ορισμός για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα θα πρέπει να λάβουμε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους:

α) τον στόχο της ομάδας (πρώτη θέση στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, πρόκριση σε αυτή του Ολυμπιακού)

β) τη δυναμικότητα του αντιπάλου ανά θέση, δηλαδή κρίνοντας τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ με τους άλλους πρώτους και τη Γαλατασάραϊ με τους άλλους τέταρτους

γ) το πρόγραμμα

δ) το σταύρωμα

Η κλήρωση του Παναθηναϊκού

Οι "πράσινοι" θα παίξουν με την Φένερμπαχτσε/Ούλκερ, την Ούνιξ Καζάν και την Εμπόριο Αρμάνι ( διαβάστε την παρουσίαση του Sport24.gr ). Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει τον πιο εύκολο από τους πρώτους (γλίτωσε Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και εξ ορισμού την ΤΣΣΚΑ), αλλά θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερη τρίτη και τέταρτη ομάδα.

Η Ούνιξ Καζάν δεν είναι το ίδιο σταθερή όσο η Καντού, ή "γεμάτη" όπως η Εφές, αλλά είναι μια δύσκολη ομάδα: Κι αυτό γιατί το μενού περιλαμβάνει το... εξαιρετικό της εκτός έδρας πρόσωπο, αλλά κι ένα κουραστικό ταξίδι στον Καύκασο. Οι Ρώσοι είναι μια έμπειρη ομάδα που πέτυχε τέσσερις εκτός έδρας νίκες (!) και βρέθηκε να "χτυπάει" το παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα ως το τελευταίο δεκάλεπτο (47-43 το σκορ στο 30'). Και συν τοις άλλοις είχαν και ρεκόρ 7-3, είχε δηλαδή περισσότερες νίκες από την πρώτη Φενέρ και όλες τις υπόλοιπες τρίτες.

Τέλος η Εμπόριο Αρμάνι από την άλλη είναι σίγουρα πιο υπολογίσιμη από τη Ζαλγκίρις, ή πιο έμπειρη από τη Μπιλμπάο και τη Γαλατάσαραϊ. Άλλο, όμως, το ρόστερ κι άλλο η εικόνα στο παρκέ. Διότι κακά τα ψέμματα οι Ιταλοί έδειξαν ένα τραγικό πρόσωπο στην κανονική περίοδο και δύσκολα θα καταφέρουν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση στο Top-16. Διαθέτουν, όμως, ποιοτικούς παίκτες κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε αναπάντεχες στιγμές και να φέρουν τα πάνω-κάτω στο γκρουπ.

Οπότε συνολικά μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός απέφυγε κάποιο "φαβορί" και καλοβλέπει την πρωτιά, αλλά δεν προσέξει την έδρα του θα μπλέξει σε απρόοπτες καταστάσεις.

Όσο για το πρόγραμμα; Κατά τη γνώμη μου είναι πάντα καλό να ξεκινάς εκτός έδρας με την έννοια ότι αν χάσεις δεν χάνεσαι. Το πρώτο ματς είναι στο Μιλάνο. Ακολουθεί το ματς με την Ούνιξ και στη συνέχεια ένα νέο εκτός έδρας ματς στην Πόλη. Στη συνέχεια θα γίνει ο "επαναληπτικός" με τους Τούρκους, ένα δεύτερο κολλητό εντός έδρας ματς με την παρέα του Αντώνη Φώτση και κλείνει η σειρά στο Καζάν. Είναι επίσης καλό ότι στο τελευταίο ματς ενδεχομένως οι Ρώσοι να είναι αδιάφοροι. Το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές καλό και θα γίνει ακόμη καλύτερο αν τα τρία πρώτα ματς συνοδευτούν από ένα τουλάχιστον "διπλό".

Και μια υποσημείωση: αν και δεν έχει ανακοινωθεί το πιθανότερο είναι το παιχνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός να γίνει το Σαββατοκύριακο μεταξύ της 5ης και της 6ης αγωνιστικής. Αν βέβαια αυτό έχει κάποια σημασία.

Τα... άσχημα μαντάτα για τον Παναθηναϊκό αφορούν το τελευταίο κριτήριο, το σταύρωμα δηλαδή. Το "τριφύλλι" θα "πέσει" στον όμιλο με τις Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Καντού και Ζαλγκίρις, για τον οποίο η λογική φέρνει τους "μπλαουγράνα" και τους Ισραηλινούς με τα εισιτήρια στα χέρια. Αν γίνει αυτό τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εξασφαλίσει οπωσδήποτε την πρωτιά, διότι η Μπαρτσελόνα ή πολύ δυνατή στην έδρα της Μακάμπι είναι δύο εξαιρετικά δύσκολα εμπόδια στους "8".

Η κλήρωση του Ολυμπιακού

Η ανάλυση για τους "ερυθρολεύκους" πρέπει να ξεκινήσει από μια διαφορετική βάση σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Κι αυτό γιατί οι Πειραιώτες βάσει της εικόνας τους στον πρώτο γύρο (παρότι ήταν πειστικοί στο γήπεδο τους), αλλά και του γεγονότος ότι ο κινητήριος μοχλός τους, ο Βασίλης Σπανούλης, αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, σκέπτονται πρωταρχικά την πρόκριση και μόνο αυτή. Και το πιθανότερο είναι για να γίνει αυτό να πρέπει να δείξουν μια καλύτερη εκτός έδρας εικόνα από αυτή της κανονικής περίοδο, όταν κέρδισαν μόνο την αδιάφορη Νανσί την τελευταία αγωνιστική.

Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς θα παίξει με την ΤΣΣΚΑ, την Εφές και την Γαλατάσαραϊ ( διαβάστε την παρουσίαση του Sport24.gr ). Θα παίξει δηλαδή σε δύο εχθρικές έδρες (αν κι οι δύο ομάδες έκαναν 5 συνολικά "γκέλες") και κόντρα στην μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η Εφές με τα πάνω της και τα κάτω της είναι η πιο "ηχηρή" τρίτη, χωρίς όμως να έχει πείσει ιδιαίτερα. Η Γαλατάσαραϊ από την άλλη είναι μια ομάδα που παίζει με το δικό της στυλ και είναι ικανή να κάνει ζημιές, αν και η δική της πρόκριση εξασφαλίστηκε από το γεγονός ότι έτυχε στον όμιλο με τις δύο χειρότερες ομάδες του τουρνουά (Ολίμπια, Προκόμ) τις οποίες και κέρδισε δύο φορές (έτσι ήρθε το 4-6).

Αν μη τι άλλο το μεγάλο ατού του Ολυμπιακού στο παιχνίδι πρόκρισης είναι το "απόρθητο" ΣΕΦ, στο οποίο μπορεί να πάρει σίγουρες νίκες και να καλύψει τυχόν διαφορές. Κι ως γνωστόν αυτές κρίνουν πολλές φορές την τελική κατάταξη και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ο Ολυμπιακός ξεκινάει με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ κι έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Με νίκη ουσιαστικά βάζει υποθήκη πρόκρισης. Γενικά, πάντως, στον πρωτο γύρο έχει τα φόντα να κάνει μεγάλη συγκομιδή διότι παίζει με τη Γαλατάσαραϊ εκτός και την Εφές Πίλσεν εντός, για να ακολουθήσουν τα παιχνίδια με την ομάδα του Σαρίτσα στην Πόλη, με τους Ρώσους στη Μόσχα και με την "Γαλατά" στο γήπεδο του. Το κομβικότερο παιχνίδι όλων είναι αυτό της 3ης αγωνιστικής.

Σε περίπτωση πρόκρισης ο Ολυμπιακός θα παίξει με κάποιον εκ των Ρεάλ, Σιένα, Ουνικάχα και Μπιλμπάο. Αποφεύγει δηλαδή κάποιο από τα τρανταχτά φαβορί (ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα), το οποίο πρέπει να λογίζεται ως θετικό.

*Θα ακολουθήσει την επόμενη βδομάδα και μια εκτενέστερη ανάλυση των αντιπάλων των δύο "αιωνίων".

**Για σχόλια, ερωτήσεις εκτός από τη σχετική φόρμα στο κείμενο υπάρχει και το Twitter ( @Stefanos_Rose )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ