OPINIONS

Για αυτούς τους λόγους πήρε ο Ολυμπιακός τον Λαφαγιέτ

Για αυτούς τους λόγους πήρε ο Ολυμπιακός τον Λαφαγιέτ

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος παρουσιάζει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Όλιβερ Λαφαγιέτ και βάσει αυτών ερμηνεύει τους λόγους που τον επέλεξε ο Ολυμπιακός.

Ο Όλιβερ Λαφαγιέτ αποτελεί την πρώτη φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού , που ανεξάρτητα με την υπόθεση Μάντζαρη, κινήθηκε να πάρει έναν ποιοτικό περιφερειακό που θα του λύσει αρκετά αγωνιστικά προβλήματα. Διαβάστε ακόμη το αφιέρωμα του Sport24.gr στον Αμερικανό γκαρντ.

Για να κατανοήσουμε τους λόγους που τον επέλεξε ο Ολυμπαικός αξίζει να σταθούμε σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, νούμερα και στοιχεία :

  • Από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η άμυνα. Είναι ένας "stop defender", ένας παίκτης που σταματάει τον αντίπαλο του. Αυτό ήταν και το κυριότερο στοιχείο που έχασε μετά τον τραυματισμό του Έισι Λο ο Ολυμπιακός. Ο Λαφαγιέτ είναι ένας παίκτης που μαρκάρει πάντα τη μπάλα, πιέζει σε όλο το γήπεδο καθυστερώντας τον αντίπαλο του και αυτός που αναλαμβάνει τον καλύτερο pick-n-roll παίκτη της ομάδας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει.
  • Το δεύτερο είναι το ποσοστό του στις βολές. Το ποσοστό του στο Eurocup ήταν 97% (35/36) και στο ισπανικό πρωτάθλημα 80%, έχοντας σε όλη την καριέρα του πάντα υψηλά νούμερα από τη γραμμή
  • Στην επίθεση είναι ένας παίκτης που τα έχει όλα, χωρίς όμως να ξεχωρίζει για κάτι συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα η ικανότητα του στη διείσδυση ή στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Μπορεί όμως να περάσει τον αντίπαλο του, να τελειώσει φάσεις μες στη ρακέτα και να σουτάρει με αξιοπιστία από το τρίποντο
  • Γενικότερα, πάντως, δείχνει ένας ισορροπημένος επιθετικός παίκτης, που μπορεί με την ίδια άνεση να παίξει με τη μπάλα, όσο και να παίξει μακριά από αυτή, στοιχείο απαραίτητο για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, που έχει για κινητήριο μοχλό έναν παίκτη σαν τον Βασίλη Σπανούλη.
Για αυτούς τους λόγους πήρε ο Ολυμπιακός τον Λαφαγιέτ
  • Ο παράγοντας του σουτ. Στο Eurocup είχε 38% και στο ισπανικό πρωτάθλημα 32% (και 34% στα playoffs). Το νούμερο μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι ο παίκτης που σουτάρει περισσότερο πίσω από τη γραμμή από όλη την ομάδα. Αυτό αναφέρεται σε αντιδιαστολή για παράδειγμα με το ποσοστό του Λο που είχε 40% από το τρίποντο, αλλά με λίγες προσπάθειες. Ο Λαφαγιέτ από την άλλη εκτελεί συχνότερα από κατεξοχήν σουτέρ όπως ο Ντόλμαν ή ο Μαρτίνεθ τόσο στην εγχώρια διοργάνωση, όσο και στην Ευρώπη. Είναι καλύτερος σουτέρ συγκριτικά με τον Λο ή τον Κόλινς.
  • Είναι πολύ καλός πασέρ και δημιουργός. Μοιράζει 4.5 ασίστ ανά παιχνίδι, νούμερο πολύ μεγάλο αν υπολογίσουμε ότι αγωνίζεται 22 λεπτά ανά παιχνίδι. Ο παράγοντας χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι υποδηλώνει ότι ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί ευκολότερα να προσαρμοστεί σε έναν ρόλο που πιθανόν να έχει στην περιφέρεια του Ολυμπιακού, που ούτως ή άλλως θα είναι πολυπρόσωπη.
  • Θεωρείται clutch παίκτης, από αυτούς που παίζουν στα δύσκολα. Για παράδειγμα στους τελικούς του Eurocup μοίρασε 15 ασίστ.
  • Πέρσι έκανε πάρα πολύ καλή σεζόν. Τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά. Η Βαλένθια κατέκτησε το Eurocup και την 2η θέση στην κανονική περίοδο του ισπανικού πρωταθλήματος, πριν χάσει για ένα σουτ την πρόκριση στους τελικούς της Lega Endesa.
  • Η καριέρα του ήταν συνεχώς ανοδική, στοιχείο που συνδυάζεται με τη φιλοδοξία και τη δίψα για διάκριση. Από τζούνιορ κόλετζ σε μεγαλύτερο. Από το Ισραήλ σε ομάδα Euroleague (Προκόμ). Από τον βοηθητικό ρόλο στην Εφές στην Ζαλγκίρις κ.ο.κ
  • Στη Βαλένθια έδειξε πως είναι ένας Αμερικανός που δεν παίζει για τα στατιστικά του, ούτε μπαίνει στο παρκέ για να ξεχωρίσει ο ίδιος. Είναι αλτρουιστής και παίζει για την ομάδα.
Για αυτούς τους λόγους πήρε ο Ολυμπιακός τον Λαφαγιέτ

Από όλα τα παραπάνω μπορούμε συμπεραίνουμε ότι ο Λαφαγιέτ είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό που έψαχνε ο Ολυμπιακός. Αυτό θα γίνει πιο κατανοητό αν αναλύσουμε λίγο α) την υπόλοιπη περιφέρεια των "ερυθρολεύκων" β) τα στοιχεία που έλειπαν πέρσι.

Α) Το back-court του Ολυμπιακού ξεκινά από τον βασικό δημιουργό, Βασίλη Σπανούλη, συνεχίζεται με τους Κώστα Σλούκα, Βαγγέλη Μάντζαρη, την ενδεχόμενη εναλλακτική που ακούει στο όνομα Ματ Λοτζέσκι (μπορεί να παίξει με άνεση στο "2") και ολοκληρώνεται με έναν ακόμη ξένο που θα έχει έφεση στο σκοράρισμα και στη δημιουργία, δηλαδή έναν παίκτη σαν τον Μάλκομ Ντιλέινι.

Β) Πέρσι (αλλά και πρόπερσι) ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα απέναντι σε ομάδες που είχαν τρία γκαρντ που μπορούσαν να επιτεθούν με ντρίμπλα. Όταν τραυματίστηκε ο Μάντζαρης χρειάστηκε να κάνει εντυπωσιακό step-up αμυντικά ο Σλούκας στην on-ball άμυνα, ενώ φέτος παρουσιάστηκε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ακόμη την έλλειψη παίκτη που να μπορεί να δημιουργήσει είτε για τους άλλους, είτε για τον ίδιο, όπως έκανε για παράδειγμα ο Λο. Ο Κόλινς το έκανε εν μέρει, χωρίς όμως συνέπεια. Με δύο λέξεις οι Πειραιώτες χρειαζόντουσαν "άμυνα στη μπάλα" και "1on1".

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός ψάχνει να αντικαταστήσει τον Λο με δύο παίκτες. Ένας θα έχει τον ηγετικό ρόλο του Λο στην επίθεση (Ντιλέινι) και ένας τον αμυντικό/οργανωτικό (Λαφαγιέτ). Ο πρώην παίκτης της Βαλένθια φαντάζει ιδανικός διότι είναι ένας παίκτης που δεν μονοπωλεί τη μπάλα, μπορεί να εκτελέσει μετά από πάσα, είναι εξαιρετικός αμυντικός και μπορεί να παίξει ρόλο, ακόμη και σε περιπτώσεις που θα έχει μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Η παρουσία του, δηλαδή, δεν μπερδεύει το rotation, ούτε προκαλεί ανισορροπία στο κομμάτι χημείας.

Εξάλλου όπως όλα δείχνουν ο Ολυμπιακός θα πάρει δύο παίκτης για να αντικαταστήσει δύο. Αντί του Περπέρογλου και του Κόλινς θα έρθουν δύο ξένοι, συν την αναβάθμιση του Παπαπέτρου στο "3". Επί της ουσίας το μόνο που θα χάσει από το "ζύγι" ο Ολυμπιακός είναι περιφερειακοί που μαρκάρουν ή παίζουν στο post, μόνο που από την άλλη κερδίζει πολλά περισσότερα.

Συν του ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το μπάσκετ στην Euroleague. Οι γεμάτες περιφέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, είτε παίρνουμε για παράδειγμα τη Μακάμπι των Ράις, Χίκμαν, Οχαγιόν, τη Ρεάλ των Σέρχιο, Ρούντι, Γιουλ, Ντρέιπερ, Ντάρντεν και το εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα της Εφές, της Φενέρ και της ΤΣΣΚΑ, ομάδων που δεν είχαν βάθος, ποιότητα και δημιουργία από την περιφέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ