OPINIONS

Γκέλα, πουλί μου, γκέλα

Γκέλα, πουλί μου, γκέλα

Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν γκελάρει στα μισά παιχνίδια που έχουν δώσει φέτος για τη Super League Σουρωτή. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τις γκέλες και τα πέναλτι.

Πέρασαν σαράντα ημέρες από τότε που συζητούσαμε το κοινό πρόβλημα των τεσσάρων μεγάλων. Πρόβλημα στη δημιουργία απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Από τότε έγιναν άλλες δύο αγωνιστικές και νομίζω πως το θέμα είναι πλέον ορατό σε όλους.

Προβληματική εικόνα, γκέλες, δυστοκία. Α, και μερικά πέναλτι. Δεν έχουν γίνει πολλά ματς, αλλά δεν κάνει κακό μια επανάληψη. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν δώσει 16 αγώνες για στη Super League Σουρωτη.

ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ 17 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ

Σ’αυτούς τους 16 αγώνες, οι τέσσερις μεγάλοι έχουν διεκδικήσει 48 βαθμούς, αλλά έχουν καταφέρει να πάρουν μόνο 31 και έχουν χάσει τους υπόλοιπους 17.

Ο Παναθηναϊκός έχασε επτά βαθμούς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές με Πλατανιά, Λεβαδειακό και Κέρκυρα, ο Ολυμπιακός άφησε τέσσερις βαθμούς στις ισοπαλίες με Ξάνθη και Αστέρα, ο ΠΑΟΚ άλλους τόσους στη Λιβαδειά και στη Ριζούπολη και η ΑΕΚ έχει τις λιγότερες απώλειες, το 0-0 στα Γιάννενα, όπου άφησε δύο βαθμούς.

ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΑΤΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΛΑ

Ξεκίνημα σεζόν, τέσσερις αγωνιστικές και οι τέσσερις μεγάλοι έχουν νικήσει μόνο στο 50% των αγώνων τους, έχουν οκτώ νίκες σε 16 παιχνίδια. Ένα στα δύο ματς είναι γκέλα.

Ανταγωνιστικότητα; Δυνατοί αντίπαλοι; Κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των μεγάλων και των υπολοίπων; Μακάρι, αλλά όχι.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΚΟΛ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι μεγάλοι γκελάρουν κάθε δεύτερο ματς γιατί έχουν πρόβλημα απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Δεν έχουν όλη την ίδια ιστορία, ο καθένας έχει τους δικούς τους λόγους, αλλά η εικόνα είναι πάνω-κάτω η ίδια: έχουν τεράστιο ποσοστό κατοχής, ο αντίπαλος περιμένει, αλλά οι καλές ευκαιρίες είναι λίγες και τα γκολ ακόμα λιγότερα.

Σκεφτείτε τα πρώτα τους γκολ στους μέχρι τώρα αγώνες. Ο Ολυμπιακός έχει τρία με πέναλτι και ένα με κεφαλιά από κόρνερ. Ο ΠΑΟΚ έχει δύο κεφαλιές του Πρίγιοβιτς, μία από κόρνερ και μία από γέμισμα από χαμηλά.

Κανείς τους δεν έχει καταφέρει να ανοίξει το σκορ με σουτ! Ο Παναθηναϊκός έβγαλε μια φορά τον Τσάβες τετ-α- τετ στην πρεμιέρα μετά από βολέ του Βλαχοδήμου και χθες σκόραρε με κεφαλιά από κόρνερ.

Και η ΑΕΚ έχει ανοίξει το σκορ με δύο πέναλτι και την γκολάρα του Μάνταλου με την ΑΕΛ. Αν βρουν χώρους μετά το προβάδισμα (όπως έκαναν Ολυμπιακός-ΑΕΚ με το χαμηλό εμπόδιο της ΑΕΛ, ο ΠΑΟΚ με την Κέρκυρα ή ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο με την Ξάνθη), κάτι κάνουν. Αν ο αντίπαλος είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός και οργανωμένος πίσω απ’την μπάλα, η εικόνα είναι σχεδόν αποκαρδιωτική.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για τον Ολυμπιακό τα είπαμε αναλυτικά μετά το 1-1 με τον Αστέρα. Όσοι δεν είδαν το πρόβλημα με τη Λαμία, θα έπρεπε να το δουν στο δεύτερο ημίχρονο με την Ξάνθη. Όσοι δεν προβληματίστηκαν απ’την εικόνα στα Πηγάδια που άφησε το ματς το 1-1, μάλλον θα το είδαν ξεκάθαρα σε όλο το ενενηντάλεπτο με τον Αστέρα.

Δεν είναι τόσο το ποιους βάζει ο Χάσι να παίξουν, είναι κυρίως το πως παίζουν. Χωρίς κάθετη απειλή, χωρίς συνεργασίες, αλλά με τυφλές σέντρες απ’τα άκρα και μακρινά σουτ. Τυχερός ήταν ο Ολυμπιακός που το απλωμένο χέρι και τα δύο χαμένα τετ-α- τετ του έδωσαν έστω τον πόντο.

Όλοι συζητάνε αλλαγές στα πρόσωπα, αλλά πάνω απ’όλα χρειάζεται δουλειά στο κομμάτι της κατοχής, της ανάπτυξης, της απειλής.

ΠΑΟΚ: Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει κι αυτός εμφανές πρόβλημα. Δύο 0-0 μακριά απ’την Τούμπα, απόλυτη ανάγκη για άσο κόντρα στον Παναιτωλικό, αλλά και πάλι ελάχιστα πράγματα με την μπάλα.

Οι αλλαγές τον έκαναν λίγο πιο απειλητικό στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πέλκας έφτιαξε κάποιες συνεργασίες και έδωσε κάθετο παιχνίδι, το γκολ τελικά μπήκε, επειδή ο Πρίγιοβιτς μπορεί πάντα να εκτελεί με το κεφάλι λες και κάνει πλασέ στο βόλεϊ, τη στέλνει εκεί που θέλει.

Στον ΠΑΟΚ φέτος έχουν κάνει κάτι οξύμωρο. Έδωσαν τα μεγαλύτερα συμβόλαια από ποτέ, πιστεύουν πως έφτιαξαν το ποιοτικότερο ρόστερ επί εποχής Σαββίδη και το έδωσαν στον Λουτσέσκου.

Προπονητής που αναλαμβάνει μετά από προετοιμασία πρέπει πάντα να έχει πίστωση χρόνου και προσωπικά δεν θα κρίνω από τώρα τον Ρουμάνο, θα περιμένω. Αλλά, δεν παύει να είναι οξύμωρο το να δίνεις ρόστερ σε προπονητή που έχει δείξει δείγματα μόνο σε reactive ποδόσφαιρο και να του λες “φτιάξε ομάδα πρωτοβουλίας”.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ

Για τον Παναθηναϊκό τα είπαμε και όταν τελείωσε η μεταγραφική περίοδος, αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στις Ινδίες. Το να φτιαχτεί μια ομάδα με τόσους νέους παίκτες, με τόσες σταθερές (Μπεργκ, Ζέκα, Βιγιαφάνιες, Μολέδο) εκτός κάδρου και χωρίς απώλειες δεν γίνεται ούτε στο Football Manager.

Ακόμα κι εκεί γκελάρεις στην αρχή, ακόμα κι εκεί το παιχνίδι σου λέει πως η ομάδα δεν είναι έτοιμη, δεν έχει ομοιογένεια. Ο φίλος Τσάρλυ σωστά περιέγραψε την ανάγκη μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές: χτίσιμο απ’την αρχή, μακριά το πόδι απ’το γκάζι, νίκες με 1-0 μέχρι σιγά-σιγά να βρεθούν σταθερές, πρωταγωνιστές και να φτιαχτεί κάτι νέο.

Η κεφαλιά του Άλτμαν και το 1-0 με τον Απόλλωνα ήταν μια αρχή, δίνει χρόνο, που ούτως ή άλλως θα χρειαστεί αρκετός. Καλά σημάδια απ’τον Χίλιεμαρκ, μπήκε ο Σιλά, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς.

ΑΕΚ: ΕΧΕΙ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τέλος, η ΑΕΚ έχει τις λιγότερες απώλειες και εντάξει, οι Ζωσιμάδες είναι πάντα δύσκολη έδρα. Η Ένωση έχει και τον ίδιο προπονητή από πέρσι, αλλά έχει και έναν κορμό που της δίνει ομοιογένεια. Σημαντικά όπλα σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά όχι πως και για εκείνη δεν υπάρχουν τα ερωτηματικά απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.

Στα Γιάννενα η ΑΕΚ τελείωσε τον αγώνα χωρίς σουτ εντός περιοχής και κόντρα στη Λαμία δυσκολεύθηκε πολύ. Αϊντάρεβιτς-Γιόχανσον κάνουν βαρύ το κέντρο, ο Μάνταλος είναι μόνος χωρίς τον Λάζαρο, Κλωναρίδης-Μπακασέτας μπορούν να δώσουν τελειώματα, αλλά όχι δημιουργία.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα βελτιώθηκε πολύ όταν με τις τρεις αλλαγές του Χιμένεθ η ΑΕΚ είχε ταυτόχρονα στο γήπεδο Μάνταλο, Λάζαρο, Λιβάγια και Αραούχο. Δεν ξέρω αν ο Ισπανός μπορεί (ή πρέπει) να βρει τρόπο να τους έχει μαζί στην ενδεκάδα, αλλά νομίζω πως αλληλοσυμπληρώνονται με ιδανικό τρόπο.

Ούτε η ΑΕΚ έχει πείσει απέναντι στο ταμπούρι, αλλά ο Χριστοδουλόπουλος μοιράζει με τον Μάνταλο το φορτία στα μέτρα με την μπάλα και τις συνεργασίες και ο Λιβάγια είναι αυτός με τον οποίο μπορεί να παίξει ο Αραούχο και να βάλουν μαζί δύσκολο πρόβλημα στα αντίπαλα στόπερ.

Με λίγο θάρρος απ’τον Χιμένεθ η Ένωση μπορεί να φτιάξει πράγματα μπροστά, για μη χρειαστεί ξανά πέναλτι από διπλό λάθος του διαιτητή, που και είδε φάουλ επειδή ο Λιβάγια κλώτσησε το χόρτο και έπεσε μόνος του και το είδε εντός περιοχής. Μέχρι τότε, η μοναξιά στην κορυφή ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι λόγος για χαμόγελα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ