OPINIONS

¡Que Viva España!

¡Que Viva España!

Το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στα σπορ της Ισπανίας, στους αθλητές και τις ομάδες που διακρίθηκαν μέσα στο 2014. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της χρονιάς και οι επιτυχίες τους στα σημαντικότερα αθλήματα (pics & videos)

Από το ποδόσφαιρο με την κατάκτηση της "décima" από τη Ρεάλ Μαδρίτης και το πρωτάθλημα της Ατλέτικο μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, το μπάσκετ με τις μεγάλες μονομαχίες ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, το τένις με την ένατη νίκη του Ράφα Ναδάλ στο Roland Garros, την για μια ακόμα χρονιά σαρωτική υπεροχή των Ισπανών αναβατών στις μοτοσικλέτες, την τελευταία σεζόν του Φερνάντο Αλόνσο στην Ferrari, την ποδηλασία με τη μεγάλη παρουσία του Αλμπέρτο Κονταδόρ, αλλά και τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, οι Ίβηρες διατηρήθηκαν και φέτος στο ανώτατο επίπεδο, πρωταγωνίστησαν στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις και συγκέντρωσαν σημαντικά τρόπαια σε όλα τα μέτωπα.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει σήμερα την ανασκόπηση του ισπανικού αθλητισμού για το 2014 με αναφορά στις μεγαλύτερες επιτυχίες ομάδων και αθλητών. Δείτε τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς σε φωτογραφίες και βίντεο!

1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

¡Que Viva España!

Τρία ήταν τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά γεγονότα στην Ισπανία τη χρονιά που μας πέρασε. Η παταγώδης αποτυχία της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, η κατάκτηση της "décima" από τη Ρεάλ Μαδρίτης και το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια για την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία έφτασε μία μόλις ανάσα και από το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της. Η "Roja" μπορεί να τα έκανε μαντάρα στο Μουντιάλ, σε επίπεδο συλλόγων όμως η Ισπανία τα σάρωσε όλα. Ισπανικός τελικός στο Τσάμπιονς Λιγκ και η Σεβίγια κάτοχος του Europa League. Οι "μερένγκες" εκτός από την " décima", κέρδισαν μέσα στο 2014 το ισπανικό Κύπελλο απέναντι στη Μπαρτσελόνα, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ από τη Σεβίγια και το Μουντιάλ Συλλόγων.

Η Ατλέτικο, εκτός από τη Λίγκα, κατέκτησε και το ισπανικό Σούπερ Καπ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "μπλαουγκράνα" έμειναν χωρίς κανέναν τίτλο, εγχώριο ή ευρωπαϊκό, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Τέλος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κέρδισε τη δεύτερη χρυσή μπάλα της καριέρας του (και πρώτη ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ πέτυχε 31 γκολ στην Πριμέρα, με τα οποία βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ισπανία και κέρδισε το τρίτο χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι της καριέρας του (το μοιράστηκε με τον Λουίς Σουάρες), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μέσι.

13 Ιουνίου 2014 / "Manita" από την Ολλανδία

¡Que Viva España!

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Ντελ Μπόσκε και Κασίγιας μετά την ήττα από την Ολλανδία

Μια εφιαλτική ημερομηνία για την Εθνική Ισπανίας. Στο εναρκτήριο παιχνίδι της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η κάτοχος του τίτλου "Roja" γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας της. Μπορεί να προηγήθηκε με το πέναλτι του Τσάμπι Αλόνσο, όμως το γκολ-ποίημα του Φαν Πέρσι ακολούθησαν 4 ακόμα από τους "οράνιε", που πήραν έτσι ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2010. Η Ισπανία γνώρισε μια ακόμα ήττα από τη Χιλή (2-0) και παρά τη νίκη της στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου απέναντι στην Αυστραλία (3-0), αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

24 Μαΐου 2014 / Η "décima" γίνεται πραγματικότητα

¡Que Viva España!

Το όνειρο πολλών χρόνων έγινε τελικά πραγματικότητα για τους "μερενγκες", οι οποίοι πρόσθεσαν το δέκατο τρόπαιο στη συλλογή τους και έγιναν η πρώτη ομάδα με διψήφιο αριθμό τίτλων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δυο κεφαλιές ήταν αυτές που έκριναν ουσιαστικά το παιχνίδι στον πρώτο τελικό του θεσμού με αντίπαλους δυο συλλόγους από την ίδια πόλη. Η Ατλέτικο προηγήθηκε με τον Γοδίν και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα κατακτούσε το πρώτο Πρωταθλητριών της ιστορίας της, ήρθε η κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος στην τελευταία φάση του 90λεπτου να φέρει το ματς στα ίσα. Στην παράταση οι "μερένγκες" έκαναν περίπατο απέναντι στην κατάκοπη Ατλέτι και με τέρματα των Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο κέρδισαν 4-1 μέσα σε ντελίριο των φιλάθλων τους.

14 Μαΐου 2014 / Το τρίτο Europa League για τη Σεβίγια

¡Que Viva España!

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια από την απίστευτη διετία 2005-07, τότε που η Σεβίγια σάρωνε ότι τίτλο έβρισκε μπροστά της, μέχρι οι "σεβιγίστας" να φτάσουν σε μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Οι παίκτες του Ουνάι Έμερι πραγματοποίησαν μια αψεγάδιαστη πορεία στο Europa League, αποκλείοντας 3 ιβηρικές ομάδες στα νοκ άουτ (Μπέτις, Πόρτο και Βαλένθια), πριν φτάσουν σε έναν επίσης ιβηρικό τελικό με αντίπαλο την πορτογαλική Μπενφίκα. Ο τελικός στο Τορίνο έληξε χωρίς σκορ, το ίδιο και η παράταση και η Σεβίγια κέρδισε το τρόπαιο (τρίτο στην ιστορία της) στη διαδικασία των πέναλτι (4-2).

17 Μαΐου 2014 / Πρωταθλήτρια η Ατλέτι μετά από 18 χρόνια

¡Que Viva España!

Η εκπληκτική ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε, όχι μόνο μπήκε σφήνα στη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν ανάμεσα στις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, όχι μόνο άντεξε τη δύσκολη παράλληλη πορεία σε Πριμέρα και Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά τελικά κατάφερε να δικαιωθεί κατακτώντας ένα παλικαρίσιο πρωτάθλημα μέσα στην έδρα της έτερης διεκδικήτριας Μπαρτσελόνα. Ο "τελικός" του "Καμπ Νόου" δεν είχε νικητή, αλλά η ισοπαλία (1-1) ήταν αρκετή για να δώσει τον τίτλο στους "ροχιμπλάνκος", 18 ολόκληρα χρόνια μετά το πρωτάθλημα του Πάντιτς και της παρέας του. Ήταν το δέκατο πρωτάθλημα στην ιστορία της Ατλέτικο.

16 Απριλίου 2014 / Η κούπα του Βασιλιά στη "βασίλισσα"

¡Que Viva España!

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έφτασαν στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο "Μεστάγια" της Βαλένθια. Οι "μερένγκες" άνοιξαν νωρίς το σκορ με τον Ντι Μαρία (11'), αλλά οι "μπλαουγκράνα" κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Μπάρτρα στο 68'. Η αίσθηση σε όλο το παιχνίδι ότι οι παίκτες της Ρεάλ "στέκονταν" καλύτερα μέσα στο γήπεδο, επιβεβαιώθηκε με την φοβερή κούρσα και το υπέροχο γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Η Ρεάλ κατέκτησε έτσι το 19ο Κύπελλο της ιστορίας της, ενώ η Μπαρτσελόνα απέτυχε να πείσει και να κερδίσει το τρόπαιο.

12 Αυγούστου 2014 / Και το ευρωπαϊκό Super Cup για τη Ρεάλ

¡Que Viva España!

Στο γήπεδο Cardiff City του Κάρντιφ συναντήθηκαν οι κάτοχοι του Τσάμπιονς Λιγκ, Ρεάλ Μαδρίτης και του Europa League, Σεβίγια για να διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Οι "μερένγκες" με δυο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (ένα σε κάθε ημίχρονο) επιβλήθηκαν εύκολα των αντιπάλων τους και κατέκτησαν το τρόπαιο, το δεύτερο στην ιστορία τους (το πρώτο το 2002).

22 Αυγούστου 2014 / Η Ατλέτικο κατακτά το ισπανικό Σούπερ Καπ

¡Que Viva España!

Στις 19 και 22 Αυγούστου άνοιξε η αγωνιστική περίοδος στην Ισπανία με τα δυο παιχνίδια του ισπανικού Σούπερ Καπ. Αντιμέτωπες η πρωταθλήτρια Ατλέτικο και η Κυπελλούχος Ρεάλ. Στο πρώτο ματς όλα κρίθηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, πρώτα με το παρθενικό επίσημο γκολ του Χάμες Ροντρίγκες (81') και στη συνέχεια με την ισοφάριση από τον Ραούλ Γκαρθία στο 88'. Στον επαναληπτικό του "Βιθέντε Καλντερόν" το γκολ του Μάντζουκιτς 80 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη και μαζί το τρόπαιο στους "ροχιμπλάνκος", το δεύτερο της ιστορίας τους μετά από εκείνο του 1985.

20 Δεκεμβρίου 2014 / Η Ρεάλ κατακτά το πρώτο της Μουντιάλ Συλλόγων

¡Que Viva España!

Η Ρεάλ Μαδρίτης ταξίδεψε τον Δεκέμβριο στο γειτονικό Μαρόκο για να πάρει μέρος στο Μουντιάλ Συλλόγων ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στον ημιτελικό του τουρνουά κέρδισε εύκολα την μεξικάνικη Cruz Azul 4-0 (Ράμος, Μπενζεμά, Μπέιλ & Ίσκο) και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό όπου αντιμετώπισε την San Lorenzo της Αργεντινής, κάτοχο του Λιμπερταδόρες. Ο αγώνας διεξήχθη στο Μαρακές και οι "μερένγκες" επιβλήθηκαν 2-0 με τα γκολ των Σέρχιο Ράμος και Μπέιλ, κατακτώντας έτσι το πρώτο Μουντιάλ Συλλόγων στην ιστορία τους (έχουν και τα 3 Διηπειρωτικά του 1960, του 1998 και του 2002).

13 Ιανουαρίου 2014 / Χρυσός ο Κριστιάνο Ρονάλντο

¡Que Viva España!

Στο γκαλά της FIFA στη Ζυρίχη ο Κριστιάνο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε τη δεύτερη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, την πρώτη με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ξεπερνώντας στη σχετική ψηφοφορία τους Λέο Μέσι και Φρανκ Ριμπερί. Ο Πορτογάλος κατέρριψε το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας συνολικά 17 τέρματα, ενώ με τα 31 γκολ που σημείωσε στην Πριμέρα Ντιβισιόν τη σεζόν 2013/14, κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Ισπανία και μοιράστηκε το χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι με τον Λουίς Σουάρες. Ήταν η τρίτη φορά που ο CR7 βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ του Μέσι.

2. ΜΠΑΣΚΕΤ

¡Que Viva España!

Ο Πάου Γκασόλ στο παρκέ και οι υπόλοιποι παίκτες της Ισπανίας στον πάγκο, λίγο πριν λήξει ο προημιτελικός με τη Γαλλία.

Οι Ισπανοί απέτυχαν στα δυο μεγάλα ραντεβού της χρονιάς, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Η πανίσχυρη Εθνικής Ισπανίας, στο δικό της Μουντομπάσκετ δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο. Ξεκίνησε σαν "τρένο" στον όμιλό της, όπου πέτυχε 5 νίκες σε ισάριθμα ματς. Στο πρώτο νοκ-άουτ ισοπέδωσε τη Σενεγάλη 89-56, όμως στον προημιτελικό όλα της πήγαν στραβά απέναντι στη Γαλλία, την οποία σημειωτέον είχε διαλύσει στον όμιλο 88-64. Οι Γάλλοι κέρδισαν τελικά 65-52 αποκλείοντας την ÑBA, της οποίας τα όνειρα για τελικό με τις ΗΠΑ πήγαν περίπατο.

Στην Ευρωλίγκα τόσο η Ρεάλ όσο και η Μπαρτσελόνα προκρίθηκαν στο Final-4 του Μιλάνου. Οι δυο "αιώνιοι" έπαιξαν μεταξύ τους στον ένα ημιτελικό, με τους "μερένγκες" να κατατροπώνουν τους "μπλαουγκράνα" με το εκπληκτικό 100-62! Η Ρεάλ παρουσιάστηκε ως το απόλυτο φαβορί στον τελικό απέναντι στη Μακάμπι, όμως το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 73-73 και στην παράταση η "ομάδα του λαού" έκανε περίπατο πετυχαίνοντας 25 πόντους και παίρνοντας τη νίκη με 98-86. Έτσι λοιπόν η Ρεάλ απέτυχε να κατακτήσει το ένατο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της.

9 Φεβρουαρίου 2014 / Η Ρεάλ και ο Γιούλ παίρνουν το Κύπελλο

¡Que Viva España!

Το Final-8 του φετινού ισπανικού Κυπέλλου φιλοξενήθηκε στο Palacio de Deportes José María Martín Carpena της Μάλαγα. Η Ρεάλ απέκλεισε κατά σειρά τις Γκραν Κανάρια και Σαραγόσα, ενώ η Μπαρτσελόνα τις Τενερίφε και Βαλένθια. Οι δυο "αιώνιοι" έφτασαν έτσι στον τελικό, τον οποίο κέρδισε μετά από ένα συναρπαστικό ματς και ένα χιτσκοκικό φινάλε η Ρεάλ Μαδρίτης με ένα απίστευτο buzzer beater δίποντο του Σέρχιο Γιούλ σε νεκρό χρόνο (77-76). Ήταν ο 24ος τίτλος των "μερένγκες" που με αυτόν τον τρόπο ξεπέρασαν τα 23 τρόπαια των "μπλαουγκράνα".

7 Μαΐου 2014 / Η Βαλένθια κερδίζει το τρίτο Eurocup

¡Que Viva España!

Η Βαλένθια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς κατέκτησε το τρίτο Eurocup της ιστορίας της (τα προηγούμενα δυο το 2003 και το 2010) και έγινε ο πολυνίκης σύλλογος του θεσμού. Οι Ισπανοί αντιμετώπισαν στον διπλό τελικό την "ελληνική" Ούνικς Καζάν των Ζήση, Καϊμακόγλου και Βουγιούκα, αλλά και του κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι και κατάφεραν να κερδίσουν και τα δυο παιχνίδια, τόσο στη Βαλένθια (80-67) όσο και στο Καζάν (73-85), παρά το γεγονός ότι στη φάση των "32" είχαν ηττηθεί από τη ρωσική ομάδα μέσα - έξω. Ο Αμερικανός Justin Doellman πήρε το βραβείο του MVP των τελικών.

26 Ιουνίου 2014 / Η Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια της ACB

¡Que Viva España!

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έφτασαν και στον τελικό των playoffs του πρωταθλήματος της ACB. Η σειρά ξεκίνησε από τη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να έχει το πλεονέκτημα έδρας, αφού είχε τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο. Όμως με το "καλημέρα" οι "μπλουγκράνα" πέτυχαν το "διπλό" μέσα στη Μαδρίτη (93-98). Οι "μερένγκες" ισοφάρισαν στο δεύτερο παιχνίδι (87-78) και η σειρά μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Βαρκελώνη. Εκεί οι γηπεδούχοι κέρδισαν τα δυο επόμενα ματς (94-79 & 83-81) και πήραν το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες. Ήταν ο 18ος τίτλος της Μπαρτσελόνα.

3. ΤΕΝΙΣ

¡Que Viva España!

8 Ιουνίου 2014 / Ναδάλ, εννιά φορές σωματοφύλακας!

Η σεζόν ξεκίνησε με ανάμικτα συναισθήματα για τον Ναδάλ, ο οποίος έφτασε μεν στον τελικό του αυστραλιανού Open, όμως εκεί ηττήθηκε από τον Βαβρίνκα σχετικά εύκολα με 3-1 σετ. Στη συνέχεια, στο επόμενο μεγάλο ραντεβού, αυτό του γαλλικού Open, ο Ισπανός συνέχισε την απόλυτη κυριαρχία του στο χώμα, κερδίζοντας άνετα στον τελικό τον Τζόκοβιτς με 3-1 σετ. Ήταν η ένατη νίκη του Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός (μοναδικός τενίστας που έχει κερδίσει πάνω από 7 φορές ένα Grand Slam) και η πέμπτη συνεχόμενη, επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του τουρνουά.

Με το ένατο Ρολάν Γκαρός, ο Ναδάλ έφτασε τα 14 Grand Slam στην καριέρα του ισοφαρίζοντας στη δεύτερη θέση όλων των εποχών τον Πιτ Σάμπρας, ενώ παράλληλα πλησίασε στα 3 τον Ρότζερ Φέντερερ (17 έναντι 14). Φυσικά ο Ναδάλ είναι και ο μοναδικός τενίστας στην ιστορία που έχει καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον ένα Grand Slam κάθε χρόνο επί μια ολόκληρη δεκαετία (2005-2014). Έτσι λοιπόν, για μια ακόμα σεζόν και παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε και πάλι από τραυματισμούς, ο 28χρονος Ισπανός παρέμεινε στην κορυφή της ελίτ, με επόμενο μεγάλο στόχο να καταρρίψει στα χρόνια που θα ακολουθήσουν τα 17 Grand Slam του Ελβετού.

4. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

¡Que Viva España!

14 Σεπτεμβρίου 2014 / Ο Αλμπέρτο Κονταδορ κερδίζει την τρίτη του Vuelta

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ισπανικής ποδηλασίας για το 2014. Πραγματοποίησε το καλύτερο ξεκίνημα της καριέρας του κερδίζοντας το Tirreno-Adriatico (συν 2 ετάπ) και τον Γύρο της Χώρας των Βάσκων (συν 1 ετάπ), ενώ ήρθε δεύτερος στο Αλγκάρβε (1 ετάπ), στην Καταλούνια και στο Dauphine. Έχοντας κάνει την πιο πλήρη προετοιμασία της καριέρας του για το Tour, ατύχησε, αφού στο δέκατο ετάπ είχε μια άσχημη πτώση, έσπασε την κνήμη του και εγκατέλειψε. Η σεζόν φάνηκε να τελειώνει εκεί, όμως λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα της Vuelta, ο Κονταδόρ αιφνιδίασε τους πάντες, ανακοινώνοντας την συμμετοχή του.

Ο "Πιστολέρο" κέρδισε τελικά τον έκτο μεγάλο Γύρο της καριέρας του και ισοφάρισε τις τρεις νίκες στον Γύρο της Ισπανίας των Ρομπέρτο Έρας και Τόνι Ρόμινγκερ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι ο κορυφαίος ποδηλάτης της τελευταίας δεκαετίας στον κόσμο. Ξεπέρασε σιγά-σιγά τον τραυματισμό του μέσα στον αγώνα, πήρε την κόκκινη φανέλα στο χρονόμετρο και από εκεί και μετά κυριάρχησε στα βουνά, κερδίζοντας τα δυο βασιλικά ετάπ. Με μια λέξη, εντυπωσιακός! Ήρθε δεύτερος και στο UCI World Tour, πίσω από τον συμπατριώτη του, Αλεχάνδρο Βαλβέρδε. Ο "Μπαλαβέρδε" πρώτευσε στο Fleche Wallonne και στον Γύρο του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ η ομάδα του, Movistar, ήταν πρώτη στην ομαδική κατάταξη του UCI World Tour, την ίδια στιγμή που η Ισπανία κυριάρχησε στην αντίστοιχη βαθμολογία των χωρών.

5. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

¡Que Viva España!

Το 2014 ήταν η χρονιά των αδερφών Μάρκεθ, Μαρκ και Άλεξ, που ήρθαν πρώτοι στο MotoGP και το Moto3 αντίστοιχα.

Μέσα στο 2014, για δεύτερη σερί χρονιά και τρίτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας (η πρώτη ήταν το 2010), Ισπανοί αναβάτες κέρδισαν και στις τρεις κατηγορίες, δηλαδή στο MotoGP με τον Μαρκ Μάρκεθ, στο Moto2 με τον Εστέβε Ραμπάτ και στο Moto3 με τον Άλεξ Μάρκεθ. Ήταν τόσο σαρωτική η υπεροχή των Ισπανών που κατέλαβαν τις 6 από τις 9 θέσεις των τριών βάθρων (τις 3 πρωτιές και τις 3 τρίτες θέσεις)! Κάτι που επίσης εντυπωσιάζει, είναι το γεγονός ότι και οι τρεις νικητές στις 3 κατηγορίες (Μάρκεθ, Ραμπάτ & Μάρκεθ) είναι Καταλανοί.

¡Que Viva España!

Marc Márquez (ΜotoGP)

Ο νικητής της μικρής κατηγορίας το 2010, του Moto2 το 2012 και του MotoGP πέρυσι, συνέχισε φέτος να διαλύει ρεκόρ και να εντυπωσιάζει κερδίζοντας για δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στη μεγάλη κατηγορία. Ο Μάρκεθ έγινε ο πρώτος rookie που κερδίζει τη μεγάλη κατηγορία δυο συνεχόμενες φορές μετά τον θρυλικό Κένι Ρόμπερτς το 1979, ενώ είναι ο μικρότερος σε ηλικία (21 ετών) που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο Καταλανός αναβάτης (Honda) κέρδισε 13 Γκραν Πρι (ρεκόρ), κάνοντας ένα φοβερό σερί με ισάριθμες νίκες στα πρώτα 10. Δεύτερος στην τελική κατάταξη ήταν ο Ιταλός Βαλεντίνο Ρόσι (Yamaha) και τρίτος ο Ισπανός Χόρχε Λορένθο (Yamaha).

¡Que Viva España!

Esteve Rabat (Moto2)

Ο Εστέβε Ραμπάτ στην τέταρτη σεζόν του στο Moto2, βελτίωσε την περσινή του τρίτη θέση (πίσω από τους Εσπαργαρό και Ρέντινγκ), κερδίζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο 25χρονος Καταλανός (Kalex) τερμάτισε πρώτος σε 7 Γκραν Πρι, ενώ ανέβηκε 7 φορές ακόμη στο βάθρο. Δεύτερος στην τελική βαθμολογία ήρθε ο Φινλανδός Μίκα Κάλιο (Kalex), ενώ τρίτος ήταν ένας ακόμη Καταλανός αναβάτης, ο Μάβερικ Βινιάλες (Kalex), περσινός νικητής του Moto3.

¡Que Viva España!

Álex Márquez (Moto3)

Στην τρίτη του σεζόν στο Moto3, ο μικρός Μάρκεθ έδειξε ότι ακολουθεί τα χνάρια του μεγάλου αδεφού του, Μαρκ. Ο Άλεξ, μετά από μια 20η και μια 4η θέση τα δυο προηγούμενα χρόνια στη μικρή κατηγορία (2012 & 2013), κατέκτησε φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Moto3. Ο 18χρονος Καταλανός αναβάτης (Honda) πρώτευσε σε 3 Γκραν Πρι, πολύ λιγότερα από τον δεύτερο της τελικής κατάταξης Αυστραλό Τζακ Μίλερ (6), ήταν όμως ο πιο σταθερός αφού ανέβηκε 7 φορές ακόμα στο βάθρο. Η μάχη για την πρωτιά ήταν πολύ σκληρή και κρίθηκε για μόλις έναν πόντο στην τελευταία στροφή του τελευταίου αγώνα της σεζόν στο Γκραν Πρι της Βαλένθια. Την τελική τριάδα συμπλήρωσε ο δεύτερος πέρυσι Ισπανός Άλεξ Ρινς (Honda).

6. FORMULA 1

¡Que Viva España!

14 Δεκεμβρίου 2014 / Ο Αλόνσο υπογράφει στην McLaren

Ο Φερνάντο Αλόνσο στην πέμπτη σεζόν του στο τιμόνι της Ferrari, αντιμετώπισε για μια ακόμα φορά μεγάλα προβλήματα με το μονοθέσιο της Scuderia, που παρουσιάστηκε και πάλι κατώτερο των αντίπαλων ομάδων, στερώντας από τον Ισπανό ανταγωνιστικότητα. Ήταν η πρώτη φορά στην πενταετή παρουσία του στη Ferrari που δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα Grand Prix, ενώ ανέβηκε μόλις δυο φορές στο βάθρο των νικητών. Στις 14 Νοεμβρίου οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν ότι η φετινή ήταν η τελευταία σεζόν του Αλόνσο στην Scuderia, ενώ ένα μήνα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, μάθαμε τον επόμενο προορισμό του Ισπανού πιλότου. Αλόνσο και McLaren συμφώνησαν να συνεργαστούν ξανά (η πρώτη φορά ήταν το 2007), με το συμβόλαιο να προβλέπει 2 χρόνια με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης.

7. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

¡Que Viva España!

Η Μιρέια Μπελμόντε ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια για την ισπανική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Βερολίνου με 6 κερδισμένα μετάλλια

Το Βερολίνο φιλοξένησε φέτος το 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (13 – 24/8) και η ισπανική ομάδα κατέκτησε 13 μετάλλια, όλα στις γυναίκες! Σε ότι αφορά τα μέταλλα, τα τρία ήταν χρυσό, τα πέντε ασημένια και τα πέντε χάλκινα. Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Μιρέια Μπελμόντε που κέρδισε έξι μετάλλια (2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα). Η Όνα Καρμπονέλ κέρδισε 4 συνολικά μετάλλια στη συγχρονισμένη κολύμβηση: ένα ασημένιο στο ατομικό, ένα χάλκινο στο ντουέτο και ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στο ομαδικό! Τα υπόλοιπα 3 μετάλλια μοιράστηκαν στις Ντουάνε ντα Ρότσα (χρυσό), Τζούντιτ Ιγνάθιο Σορίμπες (ασημένιο) και Τζέσικα Βαλ Μοντέρο (χάλκινο).

Πηγές: Marca, As, Mundo Deportivo, Sport

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1. Highlights από τον φετινό τελικό του Champions League

Βίντεο: Ο "τελικός" του "Καμπ Νόου" που έδωσε το πρωτάθλημα στην Ατλέτικο Μαδρίτης

Βίντεο: Highlights από τον φετινό τελικό του Ρολάν Γκαρός και την ένατη νίκη του Ράφα Ναδάλ

Βίντεο: Highlights από τον Γύρο της Ισπανίας και τη νίκη του Αλμπέρτο Κονταδόρ

Βίντεο: Highlights από τη φετινή σεζόν του Μαρκ Μάρκεθ στο MotoGP

Βίντεο: Στιγμές από την παρουσία του Φερνάντο Αλόνσο στη Ferrari

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ