OPINIONS

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

Ούντο Λάτεκ, ο παρολίγον καθηγητής που κατέκτησε και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια με τρεις διαφορετικές ομάδες και σάρωσε τα πρωταθλήματα στη Γερμανία (pics & videos)

Ο Ούντο Λάτεκ συμπληρώνει σήμερα (16/1) 80 χρόνια ζωής και το Sport24.gr παρουσιάζει την καριέρα ενός από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Γερμανός έχει κατακτήσει και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια (Πρωταθλητριών, UEFA και Κυπελλούχων), κάτι που έχει πετύχει και ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, αλλά ο Λάτεκ είναι ο μοναδικός που το έχει κάνει με τρεις διαφορετικές ομάδες! Πάμε λοιπόν να δούμε την πορεία του ρέκορντμαν σε ότι αφορά τους τίτλους της Bundesliga, τους οποίους έχει κυριολεκτικά σαρώσει στη διάρκεια της καριέρας του!

Ο Ούντο Λάτεκ γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1935 στο Μπόζεμπ της Ανατολικής Πρωσίας και ξεκίνησε από μικρός το ποδόσφαιρο. Όταν ενηλικιώθηκε, φοίτησε σε παιδαγωγική ακαδημία για να γίνει καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής. Παράλληλα αγωνίστηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο στις SSV Marienheide, Bayer Leverkusen και VfR Wipperfürth. Το 1962 υπέγραψε συμβόλαιο στην Όσναμπρικ, αλλά η ομάδα του δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για την Bundesliga που ιδρύθηκε την επόμενη χρονιά.

Το 1965, σε ηλικία 30 ετών, ο Λάτεκ άφησε την Όσναμπρικ για να αναλάβει την Εθνική Νέων της Δυτικής Γερμανίας, ενώ υπήρξε βοηθός του Χέλμουτ Σεν στην Εθνική των ανδρών που πήρε μέρος στο Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία. Ο Λάτεκ παρέμεινε ως δεύτερος προπονητής της "National Mannschaft" μέχρι το 1970. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, ο γνωστός του από την Εθνική, Φραντς Μπέκενμπαουερ, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του, μεταφέροντας την επιθυμία της διοίκησης της Μπάγερν, να αναλάβει τον πάγκο της ομάδας διαδεχόμενος τον Μπράνκο Ζέμπετς.

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

Ο Ούντο Λάτεκ είναι ο "βασιλιάς" της Bundesliga, έχοντας κατακτήσει 8 πρωταθλήματα Γερμανίας (αριθμός ρεκόρ). Ξεκίνησε το 1972 και ολοκλήρωσε τη συλλογή του το 1987

Ο Λάτεκ αποδέχτηκε την πρόταση, η οποία όμως έγινε δεκτή με μεγάλη γκρίνια από τους Βαυαρούς φιλάθλους, αφού ο Ούντο δεν είχε εργαστεί ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή σε σύλλογο πρώτης κατηγορίας. Παρά τις αντιδράσεις, ο Λάτεκ ανέλαβε να καθοδηγήσει μια από τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών και τα κατάφερε περίφημα. Στην πρώτη του σεζόν (1970/71) κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Bundesliga, μόλις 2 βαθμούς πίσω από την Μπορούσια του Μένχενγκλαντμπαχ.

Από τη σεζόν 1971/72 ξεκίνησε το μεγάλο σερί της Μπάγερν, η οποία υπό την καθοδήγηση του Λάτεκ κέρδισε τρία σερί πρωταθλήματα (ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα). Η μεγαλύτερη στιγμή εκείνης της πρώτης του θητείας στο Μόναχο ήταν φυσικά η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1974 μετά από τον διπλό τελικό απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1 & 4-0). Η γενιά των Μπέκενμπαουερ, Μίλερ, Χένες, Μάγιερ, Μπράιτνερ και των άλλων άσων της Μπάγερν, έδωσε στον σύλλογο αλλά και στη Γερμανία την πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Στα μισά της σεζόν 1974/75, ο Λάτεκ απολύθηκε από την Μπάγερν λόγω κακών αποτελεσμάτων και το καλοκαίρι του 1975 διαδέχτηκε τον Χένες Βάισβαϊλερ στον πάγκο της μεγάλης ανταγωνίστριας των Βαυαρών, Μπορούσια του Μένχενγκλαντμπαχ. Η Γκλάντμπαχ ήταν πρωταθλήτρια και κάτοχος του Κυπέλλου UEFA από την προηγούμενη χρονιά και ο Λάτεκ συνέχισε την κυριαρχία της στην Bundesliga, κατακτώντας και τα δυο επόμενα πρωταθλήματα (1975/76 & 1976/77). Θα είχε επεκτείνει το σερί του και την επόμενη χρονιά, όμως έχασε τον τίτλο του 1977/78 στην ισοβαθμία από την Κολονία για μόλις 3 τέρματα.

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών, η Μπάγερν του 1974. Πίσω, από αριστερά: Φραντς Μπέκενμπαουερ, Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ, Φραντς Ροθ, Βίλχελμ Χόφμαν, Γκερντ Μίλερ, Ούλι Χένες, Ούντο Λάτεκ. Μπροστά, από αριστερά: Φραντς Κράουτχαουζεν, Έντγκαρ Σνάιντερ, Ράινερ Τσόμπελ, Τζόνι Χάνσεν, Σεπ Μάγιερ, Πάουλ Μπράιτνερ

Ο Λάτεκ οδήγησε την εκπληκτική ομάδα της Γκλάντμπαχ με παίκτες όπως οι Χέινκες, Σίμονσεν, Φογκτς, Μπόνοφ και Στίλικε, στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1977, όμως υπέκυψε στην ανωτερότητα της Λίβερπουλ του Πέισλι χάνοντας 3-1. Δυο χρόνια αργότερα, ο Ούντο πήρε το δεύτερο ευρωπαϊκό του τρόπαιο, κατακτώντας με την Γκλάντμπαχ το Κύπελλο UEFA απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (1-1 &1-0). Στο τέλος εκείνης της σεζόν (1978/79), ο Λάτεκ άλλαξε ομάδα, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με την Μπορούσια του Ντόρτμουντ, με την οποία είχε μια έκτη και μια έβδομη θέση στο πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 1981 ο Λάτεκ βγήκε από τα σύνορα, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά ομάδα εκτός Γερμανίας. Η Μπαρτσελόνα τού εμπιστεύθηκε τον πάγκο της και ο Ούντο στην πρώτη κιόλας χρονιά του, κατέκτησε με τους "μπλαουγκράνα" το Κύπελλο Κυπελλούχων, συμπληρώνοντας έτσι με εντυπωσιακό τρόπο την εκπληκτική συλλογή του από ευρωπαϊκούς τίτλους. Με πρωταγωνιστές τους Σίμονσεν, Κίνι, Αλεσάνκο, Μιγκέλι και Καράσκο, η Μπάρτσα ανέτρεψε το 0-1 από την Σταντάρ Λιέγης, κερδίζοντας τελικά 2-1 στον τελικό του "Καμπ Νόου".

Στο ξεκίνημα της σεζόν 1982/83, η άφιξη του Μαραντόνα ήταν το μεγάλο γεγονός στην Πριμέρα. Η Μπάρτσα κέρδισε το Λιγκ Καπ απέναντι στη Ρεάλ, όμως τα προβλήματα συνόδεψαν στη διάρκεια όλης της χρονιάς τον Αργεντινό, ο οποίος δεν μπόρεσε να αποδώσει αυτά που περίμεναν οι Καταλανοί από εκείνον. Τα αποτελέσματα της ομάδας δεν βοήθησαν τον Λάτεκ, που τελικά απολύθηκε πριν την ολοκλήρωση της σεζόν, δίνοντας τη θέση του στον Σέσαρ Λουίς Μενότι. Το καλοκαίρι του 1983 ο Παλ Τσερνάι άφησε την Μπάγερν (και πήγε στον ΠΑΟΚ) και ο Ούλι Χένες έδωσε την ευκαιρία στον Λάτεκ να επιστρέψει στον πάγκο των Βαυαρών.

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

Στην επόμενη τετραετία, ο Ούντο και η Μπάγερν κατέκτησαν δυο Κύπελλα Γερμανίας (1984 & 1986) και τρία σερί πρωταθλήματα (1985, 1986 & 1987)! Το νταμπλ του 1986 ήταν μόλις το τέταρτο στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ο Λάτεκ, στη δεύτερη θητεία του στους Βαυαρούς, συνεργάστηκε με παίκτες όπως ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο Λόταρ Ματέους, ο Κλάους Άουγκενταλερ, ο Ντίτερ Χένες, ο Σόρεν Λέρμπι και ο Ζαν Μαρί Πφαφ. Στις 17 Ιουνίου του 1987, ο Λάτεκ αποχαιρέτησε την Μπάγερν μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, γνωρίζοντας την αποθέωση. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από τους πάγκους και ασχολήθηκε με σχολιασμό αγώνων στην τηλεόραση και στον Τύπο.

Το 1991 επέστρεψε κοουτσάροντας την Κολονία σε έναν αγώνα και στο υπόλοιπο της σεζόν εργάστηκε στον σύλλογο ως τεχνικός μάνατζερ. Τον Ιούλιο του 1992 ανέλαβε την Σάλκε 04 και παρέμεινε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 1993. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ξανά ως σχολιαστής και το 2000 κλήθηκε να σώσει την Μπορούσια Ντόρτμουντ από τον υποβιβασμό, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Για μια ακόμα φορά, ο Λάτεκ έκανε το θαύμα του. Με δυο νίκες, δυο ισοπαλίες και μόλις μια ήττα (από την Μπάγερν), η Ντόρτμουντ παρέμεινε στην κατηγορία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος προπονητικός σταθμός του Λάτεκ.

Ο Ούντο ζει σήμερα στην Κολονία μαζί με τη σύζυγό του, Χίλντεγκαρντ. Το 2011, μετά από 16 χρόνια παραμονής του στην τηλεόραση και 786 εκπομπές, ο Λάτεκ αποσύρθηκε από τον σχολιασμό. Το 2010 υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ το 2012 υποβλήθηκε σε διπλή επέμβαση στον εγκέφαλο για την αφαίρεση καλοήθους όγκου. Τον Οκτώβριο του 2013, έγινε γνωστό ότι πάσχει από την ασθένεια του Πάρκινσον. Αυτή ήταν μια μικρή αναφορά στην πορεία και την καριέρα του Ούντο Λάτεκ, ενός από τους σημαντικότερους προπονητές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Γερμανός που αγάπησε την μπύρα σαν δεύτερη φύση του, που αποκάλεσε το ποδόσφαιρο ναρκωτικό και που είπε την περίφημη φράση, η οποία βραβεύτηκε το 2010 από την Γερμανική Ακαδημία της ποδοσφαιρικής κουλτούρας: "Στο γήπεδο της Κολονίας, η ατμόσφαιρα, οι κερκίδες, ο κόσμος, όλα είναι εκπληκτικά. Το μόνο ενοχλητικό είναι η ίδια η ομάδα"!

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΟΥΝΤΟ ΛΑΤΕΚ ΣΕ 32 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΚ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

1. Ο Ούντο Λάτεκ πανηγυρίζει τη νίκη της Δ. Γερμανίας επί της Ουρουγουάης με 4-0 στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1966. Δεξιά ο ομοσπονδιακός προπονητής Χέλμουτ Σεν, δίπλα στον Λάτεκ ο Ούβε Ζέελερ, δίπλα στον Σεν ο Βίλι Σουλτς

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

2. Φραντς Μπέκενμπαουερ, Γκερντ Μίλερ και Ούντο Λάτεκ. Ο "Κάιζερ" ήταν εκείνος που έκανε γνωστή στον Λάτεκ το 1970 την επιθυμία της διοίκησης της Μπάγερν να διαδεχτεί τον Μπράνκο Ζέμπετς στον πάγκο των Βαυαρών

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

3. Ο Μπράιτνερ και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν με τον Λάτεκ την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1972

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

4. Ο Ούντο Λάτεκ στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, το κύπελλο Πρωταθλητριών του 1974 με την Μπάγερν

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

5. Η ομάδα της Μπάγερν, πρωταθλήτρια Γερμανίας και Ευρώπης το 1974

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

6. Ο Φραντς Μπέκενμπαουερ και ο Ούντο Λάτεκ παρουσιάζουν τα τρόπαια του πρωταθλήματος Γερμανίας και του Πρωταθλητριών στους φιλάθλους τους. Αριστερά ο πρόεδρος της Μπάγερν, Βίλχελμ Νόιντεκερ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

7. Ο Ούντο Λάτεκ πανηγυρίζει το δεύτερο πρωτάθλημά του με την Μπάγερν το 1973

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

8. Το 1975 ο Λάτεκ άφησε την Μπάγερν και ανέλαβε την Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ. Εδώ με τους παίκτες του στην Γκλάντμπαχ, Ούλι Στίλικε, Γιούπ Χέινκες και Μπέρτι Φογκτς με το τρόπαιο του πρωταθλήματος του 1976

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

9. Μπέρτι Φογκτς και Ούντο Λάτεκ με το τρόπαιο του πρωταθλήματος του 1977 που κατέκτησαν με την Γκλάντμπαχ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

10. Ούντο Λάτεκ και Γιούπ Χέινκες πανηγυρίζουν μια επιτυχία της Γκλάντμπαχ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

11. Λάτεκ και Βίνι Σέφερ με το κύπελλο UEFA του 1979

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

12. Ούντο Λάτεκ και Ότο Ρεχάγκελ. Οι δυο τους δεν είχαν καλές σχέσεις λόγω του εξής περιστατικού όπως το διηγείται ο Λάτεκ: "Ο Ότο ήταν προπονητής στην Όφενμπαχ και μετά από ένα γκολ της ομάδας του ήρθε μπροστά στον πάγκο μας πανηγυρίζοντας έξαλλα. Σκέφτηκα, αυτό θα το πληρώσεις κι ας χρειαστεί να περιμένω μια ολόκληρη ζωή"!

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

13. Από το 1979 μέχρι το 1981 ο Λάτεκ κάθισε στον πάγκο της Μπορούσια Ντόρτμουντ αφήνοντας και μούσι

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

14. Το 1981 ο Ούντο Λάτεκ ανέλαβε την Μπαρτσελόνα και στην πρώτη του σεζόν με τους "μπλαουγκράνα" κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

15. Εδώ στην επίσημη παρουσίασή του από τον καταλανικό σύλλογο στο "Καμπ Νόου"

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

16. Το καλοκαίρι του 1982 ο Λάτεκ υποδέχτηκε στη Μπαρτσελόνα τον 22χρονο Ντιέγο Μαραντόνα

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

17. Στο "Βιθέντε Καλντερόν", σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, από την οποία είχε στερήσει το Πρωταθλητριών του 1974 ως προπονητής της Μπάγερν

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

18. Σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα με τους Σούστερ (αριστερά) και Άλαν Σίμονσεν

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

19. Το 1983 ο Λάτεκ επέστρεψε στην Μπάγερν και κατέκτησε ακόμα τρία πρωταθλήματα

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

20. Λάτεκ και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε πανηγυρίζουν το Κύπελλο Γερμανίας του 1984

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

21. Λάτεκ και Λόταρ Ματέους σε πανηγυρικό στιγμιότυπο

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

22. Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας του 1986. Ο Λάτεκ πάνω, στο κέντρο, ο Ματέους κάτω δεξιά

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

23. Η μπύρα υπήρξε ανέκαθεν η μεγάλη αδυναμία του Λάτεκ. Όπως υποστήριζε ο ίδιος, "όλοι οι προπονητές θα έπρεπε να είναι διαρκώς μεθυσμένοι"!

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

24. Το αντίο του Λάτεκ στην Μπάγερν. Μέσα στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με την παραδοσιακή ενδυμασία των Βαυαρών, πάνω σε τρακτέρ! (17/6/1987)

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

25. Με τον Κριστόφ Ντάουμ στην Κολονία, όπου ο Λάτεκ εργάστηκε ως αθλητικός διευθυντής

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

26. Το καλοκαίρι του 1992 ανέλαβε την Σάλκε 04

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

27. Ο τελευταίος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν η Μπορούσια Ντέρτμουντ, όπου είχε βοηθό του τον Ματίας Ζάμερ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

28. Ο Ούντο Λάτεκ στον πάγκο της Μπορούσια Ντόρτμουντ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

29. Σε μια βράβευσή του μαζί με τον Ματίας Ζάμερ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

30. Ούντο Λάτεκ και Φέλιξ Μάγκατ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

31. Ο Ούντο Λάτεκ και η σύζυγός του, Χίλντεγκαρντ

Ούντο Λάτεκ, ο "καθηγητής"

32. Ο Ούντο Λάτεκ σε πρόσφατη φωτογραφία του

Πηγές: kicker.de, myspace.com, welt.de, spiegel.de, As, Marca, Mundo Deportivo, wiki

Βίντεο: Κύπελλο Πρωταθλητριών 1973/74. Μπάγερν - Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Λάτεκ

Βίντεο: Κύπελλο UEFA 1978/79. Γκλάντμπαχ - Ερυθρός Αστέρας 1-0. Ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος του Λάτεκ

Βίντεο: Κύπελλο Κυπελλούχων 1981/82. Μπαρτσελόνα - Σταντάρ Λιέγης 2-1. Ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος του Λάτεκ

Βίντεο: Στιγμές από την καριέρα του Ούντο Λάτεκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ