OPINIONS

Τι ξέρουν αυτοί οι Ευρωπαίοι;

Τι ξέρουν αυτοί οι Ευρωπαίοι;
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την αποκατάσταση της ευνομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την τιμωρία του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και τους... ανίδεους Ευρωπαίους.

Είναι πραγματικά να κλαις και να γελάς με την βαριά τιμωρία των έξι αγωνιστικών σε βάρος του Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Κι αυτό γιατί όσα αποφάσισε η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας συνιστούν την καλύτερη απόδειξη για το μπάχαλο που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καταρχήν, να προλάβω τυχόν διαφωνούντες από την αρχή της τοποθέτησής μου και να ξεκαθαρίσω ότι σαφώς και στην περίπτωση του διεθνή επιθετικού τηρήθηκε το γράμμα του νόμου στο ακέραιο. Οι δικαστές επέδειξαν τρομερό ζήλο να εφαρμόσουν ό,τι ακριβώς έλεγε ο κανονισμός και να τιμωρήσουν τον 31χρονο φορ με 4 αγωνιστικές για έργω εξύβριση+2 αγωνιστικές (διπλασιασμός της ποινής κατά το ήμισυ) γιατί φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού: Κι αυτό γιατί το φύλλο αγώνα που συντάσσει ο διαιτητής είναι ευαγγέλιο και πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια και διότι η χρήση βίντεο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό επιχείρημα.

Το ότι στην απολογία των δύο νομικών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Μαυρομάτης, Μπίρδας) δόθηκε η δυνατότητα να προβληθεί και το βίντεο της επίμαχης φάσης στον αγώνα με τον Πλατανιά και η χειρονομία του Ντιόγκο σε αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στην αρχή της σεζόν, ήταν απλά μία... γενναιόδωρη πράξη, χωρίς όμως ουσία, από πλευράς της Επιτροπής για να πείσει τους πάντες ότι κρίνει αδέκαστα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι το κάνει περιστασιακά, καθώς στην περίπτωση του Ντιόγκο, ο νόμος έδινε το δικαίωμα να τιμωρηθεί μέσω βίντεο, πολύ απλά, γιατί η φάση διέλαθε της προσοχής του διαιτητή, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε.

Ας είμαστε, όμως, καλοπροαίρετοι με την Πειθαρχική Επιτροπή και, για την οικονομία της σκέψης μας, ας υποθέσουμε ότι η περίπτωση Ντιόγκο διέλαθε και της δικής της προσοχής και επειδή δεν γίνεται να διορθώνεις το λάθος με λάθος, καλά έκανε και εφάρμοσε τον κανονισμό στην αποβολή του Σαλπιγγίδη.

Ποιος είναι όμως, κατ' ουσία, ο περιβόητος αυτός κανονισμός; Ας δούμε ένα-ένα τα βασικά σημεία και ας κάνουμε τις παρατηρήσεις μας:

-Το φύλλο αγώνα είναι ευαγγέλιο και ό,τι αναγράφει ο διαιτητής είναι και η αλήθεια. Με απλά λόγια, ό,τι βλέπουν ένας διαιτητής και οι βοηθοί του στη διάρκεια ενός αγώνα, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και πολλές φορές, χωρίς καλή οπτική επαφή, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Τότε γιατί άραγε υπάρχουν πειθαρχικές επιτροπές και δεν ανακοινώνονται αυτόματα οι ποινές; Γιατί υπάρχει το "παραθυράκι" με τη χρήση βίντεο για φάσεις που διέλαθαν της προσοχής του διαιτητή και των βοηθών του; Δεν θα 'πρεπε να ισχύει το βίντεο και για περιπτώσεις που...είδαν λάθος ο ρέφερι και οι βοηθοί του; Σε προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν γίνεται κάτι τέτοιο, άλλωστε;

-Άκουσα τον Λάμπρο Μπίρδα, εκ των νομικών εκπροσώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να εξηγεί πώς στην ελληνική αθλητική δικαιοσύνη δεν μετρά ο πρότερος έντιμος βίος. Προφανώς οι Άγγλοι είναι βλάκες που το δέχονται εδώ και χρόνια. Κι αν δεν με πιστεύετε διαβάστε μία είδηση με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2008: "Κατά τη διάρκεια του αγώνα Έβερτον - Στόουκ Σίτι, ο διαιτητής έστειλε τον Μόγιες στην εξέδρα επειδή ο Σκωτσέζος κόουτς έκανε παράπονα για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στα "ζαχαρωτά".Η ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας: "Ο προπονητής της Έβερτον, Ντέιβιντ Μόγιες, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5000 λιρών ως προειδοποίηση για τη μελλοντική του συμπεριφορά. Ο Μόγιες παραδέχτηκε την κατηγορία για την ανάρμοστη συμπεριφορά στον αγώνα με τη Στόουκ Σίτι στις 14 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή έλαβε υπόψιν τον πρότερο έντιμο βίο, την κατηγορία και την μεταμέλειά του για το συμβάν".

Μήπως, ο Σαλπιγγίδης δεν είπε δημόσια αμέσως μετά το παιχνίδι ότι η αντίδρασή του ήταν λάθος και θα έπρεπε να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα; Αλλά, ξέχασα... Ο κανονισμός δεν λέει πουθενά ότι αν έχεις βγάλει 559 ματς χωρίς αποβολή δικαιούσαι να κάνεις και μία παρασπονδία. Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε και οι νόμοι τηρούνται κατά γράμμα.

Τι ξέρουν αυτοί οι βάρβαροι οι Ευρωπαίοι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ