OPINIONS

Πολύ σοφτ για να είναι ΠΑΟΚ

Πολύ σοφτ για να είναι ΠΑΟΚ
Κάτσε Μπενφίκα

Ο Κώστας Πετρωτός κάνει την αποτίμηση της ευρωπαϊκής και μη πορείας του ΠΑΟΚ, μετά το λογικό αποκλεισμό από τη Μπενφίκα, σχολιάζει τις εμμονές Στέφενς και εστιάζει στους παίκτες που δεν έχουν δείξει ότι είναι φτιαγμένοι για μεγάλα ματς.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο ΠΑΟΚ που έχουμε ζήσει φέτος όλη τη σεζόν δεν είχε καμία τύχη να πάρει αποτέλεσμα πρόκρισης στο «Ντα Λουζ».

Κι ας έκανε χθες ένα από τα καλύτερα εκτός έδρας παιχνίδια του-βάσει και της δυναμικότητας του αντιπάλου-μέχρι το χρονικό σημείο της αποβολής του Κατσουράνη.

Ακόμη κι αν δεν έβρισκε στο δρόμο του ένα διαιτητή που, χρησιμοποιώντας το... γράμμα του νόμου, έδειχνε ότι μετράει πολύ τη δύναμη των ομάδων που είχε απέναντί του (για να το κάνω πιο κατανοητό: προφανώς δύσκολα θα απέβαλε παίκτη της Μπενφίκα και θα έδινε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σε φάσεις παρόμοιες με εκείνες των Κατσουράνη, Μαντούρο στην αντίπαλη περιοχή).

Οπότε, είναι πραγματικά παράλογο να γκρινιάζει κανείς για την βαριά, από πλευράς σκορ, ήττα από τους Πορτογάλους.

Έχει, όμως, το δικαίωμα να εκλάβει και το χθεσινό ματς ως ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αποδείξεων για πράγματα που δεν λειτουργούν καλά ή που λείπουν από το φετινό ΠΑΟΚ. Και δεν αναφέρομαι στον τρόπο ανάπτυξης ή και άμυνας της ομάδας που αλλάζει συνεχώς, απόρροια και των πολλών μεταγραφών το Γενάρη. Αυτό είναι παρεπόμενο. Τα ουσιαστικά είναι άλλα και ας επιχειρήσω να κάνω μία σύντομη καταγραφή:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

- Είναι προφανές ότι η ομάδα του ΠΑΟΚ δεν έχει την κατάλληλη ψυχολογία για να χτυπά σημαντικά παιχνίδια. Αποδείχθηκε περίτρανα και χθες μετά την αποβολή Κατσουράνη και το 1-0 με το φάουλ του Γκαϊτάν. Ο “Δικέφαλος” κατέρρευσε και ούτε κατάλαβε πώς βρέθηκε να κουβαλά το 3-0 στην πλάτη του μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Η ευθύνη γι' αυτό δεν βαραίνει μόνο τον Χουμπ Στέφενς που κουμαντάρει τα αποδυτήρια. Βαραίνει, κυρίως, τη διοίκηση που επιτρέπει εδώ και καιρό να περνούν οι μέρες χωρίς μία ουσιαστική παρέμβαση.

- Ο Χουμπ Στέφενς είναι ιδιαίτερα δογματικός στις απόψεις του και σχεδόν ποτέ δεν μιλά για τα λάθη του. Έχει καταντήσει εκνευριστικό, μετά από κάθε ήττα του ΠΑΟΚ να τον ακούμε να λέει: “Πήραμε ένα καλό μάθημα που θα μας βοηθήσει στη συνέχεια”. Καλά είναι τα μαθήματα μίστερ, όμως κάποια στιγμή η... συσσωρευμένη γνώση πρέπει να φέρει και αποτέλεσμα, να δει ο κόσμος άλλη εικόνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Και μην ξεχνάμε πώς πλέον μπαίνουμε και στο Μάρτη...

Τα παιδιά που τα έχουν όλα

- Θέλω, όμως, να σταθώ περισσότερο στους παίκτες του ΠΑΟΚ, γιατί το “θέμα Στέφενς” το έχουμε... ξεχειλώσει το τελευταίο διάστημα. Παίρνω αφορμή (και) από το “μπες-βγες” που έκανε ο Ολλανδός τεχνικός στο Στοχ και τον εκνευρισμό του Σλοβάκου που επακολούθησε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συμφωνώ ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ, όταν πήρε την απόφαση να τον βγάλει από το παιχνίδι, είχε στο μυαλό του να του κάνει και ένα μικρό καψόνι για να τον “τιμωρήσει΄” για την περιβόητη αντίδρασή του στα Χανιά και κακώς το έκανε.

Αυτό, όμως δεν νομιμοποιεί τον Σλοβάκο να αποχωρεί με το ύφος του εκνευρισμένου προς τον πάγκο και να μην υπάρχει ένας μέσα από την ομάδα να του πει: “Αν θες να του δώσεις αποστομωτική απάντηση να το κάνεις μέσα στο γήπεδο. Βάλε δύο γκολ μαζεμένα και αποστόμωσέ τον ”.

Ο Στοχ, όμως, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παίκτες του ΠΑΟΚ που τους έχει... καλομάθει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο “Δικέφαλος” είχε γίνει ομάδα των παικτών, έντονα, από το 2007 που ανέλαβε ο Ζαγοράκης, τον τελευταίο χρόνο, όμως, νιώθουν σαν πραγματικοί βασιλιάδες. Η ΠΑΕ τους παρέχει και πληρωμές στην ώρα τους και ανέσεις, σε σχέση με το παρελθόν, και μεταχείριση αστέρων στην καθημερινότητά τους στην ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι φροντιστές κουβαλάνε μέχρι και τα ποδήλατα γυμναστικής για την αποθεραπεία τους (όπως έγινε πρόσφατα στο ματς Κυπέλλου με τον Ηρακλή στο Καυτζνόγλειο), τους βοηθάνε να βγάλουν μέχρι και τη φόρμα τους την ώρα που ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι, σε κάποιους ξένους δίνεται συνοδεία για να μάθουν γρήγορα την πόλη. Έχωτην αίσθηση ότι ο... απότομος πλούτος που ήρθε από τον Σαββίδη μάλλον μπέρδεψε πολλούς που πιστεύουν ότι με τη φινέτσα και μόνο θα πετυχαίνουν τα πάντα.

Προς το παρόν πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρωστάνε στον κόσμο του ΠΑΟΚ ορισμένα μεγάλα παιχνίδια, σαν κι αυτά που μας είχε μάθει τα προηγούμενα χρόνια ο “Δικέφαλος”.

Υ.Γ. Δεν αλλάζω όσο έγραψα για το θέμα προπονητή χθες. Αν θέλει ο ΠΑΟΚ να έχει πιθανότητες να πετύχει κάτι σημαντικό από 'δω και πέρα, οφείλει να διαλέξει ένα από τους δύο άμεσους δρόμους: Ή αντικαθιστά τον Στέφενς με ένα άλλο κόουτς στον πάγκο του ή ξεκαθαρίζει ό,τι, βρέξει-χιονίσει, ο Ολλανδός θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ